Zámok Jindřichův Hradec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Jindřichův Hradec
zámok
Štát Česko Česko
Kraj Juhočeský
Okres Jindřichův Hradec
Súradnice 49°08′32″S 15°00′02″V / 49,14222°S 15,00056°V / 49.14222; 15.00056
Vznik 13. storočie
Pre verejnosť prístupný
Najľahší výstup mesto Jindřichův Hradec
Poloha zámku Jindřichův Hradec v Česku
Poloha zámku Jindřichův Hradec v Česku
Poloha zámku Jindřichův Hradec v Česku
Wikimedia Commons: Castle in Jindřichův Hradec
Webová stránka: www.zamek-jindrichuvhradec.eu
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Zámok Jindřichův Hradec, pôvodne gotický hrad v Jindřichově Hradci bol založený v 13. storočí.

Jeho zakladateľom bol Jindřich z Nového Hradca, z rodu Vítkovcov, ktorých hradnej línii patril až do začiatku 17. storočia, kedy rod vymrel po meči.

Predchodcom hradu bolo přemyslovské hradisko. Pôvodnú stavbu neveľkého hradu dokončil Oldřich I. z Hradca. Za neho bola tiež postavena valcovitá veža, ktorá mala chrániť vstup do jeho komnát. Za Jindřicha IV. z Hradca, ktorý pôsobil ako najvyšší pražský purkrabí, dosiahol hrad zlepšenie ochranných prvkov.

Hrad sa stal postupne komfortným renesančným zámkom prispôsobeným moderným trendom. O najväčšiu prestavbu sa zaslúžil Adam z Hradca a jeho syn Jáchym, ktorí čerpali z prostriedkov, ktoré získal Adam keď pomohol Ferdinandovi I. Habsburskému na trón, vďaka čomu získal vysoké postavenie.

V roku 1602 prešiel zámok do rúk rodu Slavatovcov sobášom medzi Luciou Otíliou, sestrou Jáchyma Oldřicha z Hradca, a Vilémom Slavatom z Chlumu a Košumberka. Rodu Slavatovcov patril zámok do konca 17. storočia a počas tejto doby neprišlo k žiadnym zásadným zmenám.

V roku 1694 po ich vymretí prešiel do rúk rodu Černínovcov z Chudenic, počas sedemročnej vojny sa z neho stala vojenská nemocnica a v roku 1773 vyhorel. Pri tomto požiari bola poškodená veľká časť zámku a rekonštrukcia sa uskutočnila až za Evžena Černína v 19. storočí, kedy sem premiestnil aj rodinný archív.

V roku 1945 boli zámok, hospodárstvo i archív zoštátnené. V rokoch 1976 – 1993 bola vykonaná rozsiahla renovácia. So svojou architektúrou a cenným vnútorným vybavením, ku ktorému patrí aj obrazáreň, patrí k najzaujímavejším pamiatkam južných Čiech.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jindřichův Hradec (zámek) na českej Wikipédii.