Zámok Kunštát

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Kunštát

Zámok Kunštát je zámok vypínajúci sa na výbežku plochej výšiny juhozápadne nad rovnomenným mestečkom.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad bol založený už v prvej polovici 13. storočia, čo dokladajú románske prvky na stavbe. Bol teda stavaný už Gerhardom zo Zbraslavi, otcom prvého známeho držiteľa Kunštátu a kolonizátorom okolitého územia Kunu zo Zbraslavi a Kunštátu, ktorý sa po hrade píše v roku 1279.

Hrad rozšíril v prvej polovici 14. storočia Gerhard (Heralt) z Kunštátu, ktorý bol vo významných funkciách brnianskeho a znojemského komorníka. Kunštátska vetva rodu pánov z Kunštátu hrad držala až do roku 1414, kedy zomrel jej posledný mužský potomok Erhart mladší z Kunštátu. Hrad získala poděbradská vetva, resp. Boček starší z Poděbrad. Pretože jeho syn Viktorín Boček z Kunštátu a Poděbrad predčasne zomrel, hrad získal poručník Jiřího z Poděbrad Heralt z Kunštátu a Líšnice, ktorý bol známym odbojníkom rakúskeho vojvodu Albrechta II. Habbsburského, ktorý v roku 1436 Kunštát obliehal a dobyl.

V druhej polovici 15. storočia začala výstavba predhradia a štítového múru, stavebníkom bol český kráľ Jiří z Poděbrad, preto sa veža v prehradí nazýva Poděbradská. V jeho diele pokračovali Procek z Kunštátu a Opatovic a po ňom jeho o jednu generáciu mladší bratanec Jan Heralt z Kunštátu a Líšnice. Gotickú stavebnú aktivitu zavŕšil ich príbuzný Hynek Boček z Polné na začiatku 16. storočia. Rod Kunštátovcov hrad stratil nadobro v roku 1521, kedy ho kúpil Vilém II. z Pernštejna.

V roku 1560 získal hrad Jan Černický z Kácova. Ten začal vykonávať renesančnú prestavbu a hrad dostal podobu zámku. V roku 1593 kúpil panstvo rod grófov z Hardeku. V roku 1680 podnikol nový majiteľ Kašpar Fridrich, gróf z Lamberka, gotickú prestavbu a objekt sa tak definitívne zmenil na reprezentatívny zámok. V roku 1701 bola pristavená zámocká kaplnka sv. Jozefa. Približne v roku 1800 bola uskutočnená klasicistická úprava, o ktorú sa zaslúžili Honrichsovci, ktorí sídlili na zámku do roku 1945.

V roku 1948 bol kunštátsky zámok zoštátnený a slúžil ako depozitár Moravského zemského archívu v Brne. Od 1. januára 2005 je Kunštát v správe Národného pamiatkového ústavu a je sprístupnený pre verejnosť.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°30′08″S 16°30′40″V / 49,5023°S 16,511°V / 49.5023; 16.511

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kunštát (zámek) na českej Wikipédii.