Zámok Vimperk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Vimperk

Zámok Vimperk je novorenesančný zámok ležiaci nad rovnomenným mestom v Juhočeskom kraji.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bol založený ako hrad na mieste pôvodného hradiska (založeného údajne pred rokom 1263) zvíkovským purkgrófom Purkartom z Janovic (Vrchotových) v 2. polovici 13. storočia. Na konci 14. storočia boli jeho majiteľmi vladykovia zo Sulevic. V roku 1479 bolo mesto i hrad spojené v opevnený celok a vtedy bola postavená aj predsunutá pevnôstka Haselburg. Od roku 1494, kedy bol hrad majetkom Malovcov z Chýnova, bol hrad prestavaný na zámok. Zámok menil majiteľov a od roku 1698 bol majiteľom rod Schwarzenbergovcov. V roku 1857 sa zámok po požiari 20. júla dočkal posledných stavebných úprav a neskôr v ňom sídlili úrady a kasárne. V roku 1948 bol zámok znárodnený.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Po revolúcii sa dostal zámok do majetku mesta. To ho predalo Správe národného parku Šumava. Dnes je v časti zámku umiestnené múzeum.

V roku 2010 bol zámok pridaný na zoznam národných kultúrnych pamiatok Českej republiky.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Do predhradia sa vstupuje bránou, rozľahlý dvor je ohraničený hospodárskymi budovami zo 17. storočia a v zámku sú dve fontány. Do vlastného zámku vedie brána s vyznačeným letopočtom 1622. Súčasťou zámku je kaplnka sv. Jozefa. Na skalnatom cípe výbežku sa vypína 13 metrov vysoká Vlčkova veža, pochádzajúca z druhej polovice 13. storočia. Severne od zámku je pevnôstka Haselburg, obklopená hradbovým múrom. Vpravo od vstupnej brány sa nachádza zavalitá okrúhla veža s priemerom 14 metrov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49° 03′ 15″ s.š., 13° 46′ 19″ v.d.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vimperk (zámek) na českej Wikipédii.