Zabrzdená konformácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zabrzdená konformácia v Newmanovej projekcii

Zabrzdená konformácia (angl. staggered conformation) je chemická konformácia, ktorá opisuje molekuly podobné etánu so všeobecný vzorcom abcX–Ydef, kde substituenty a, b a c sú tak ďaleko od substituentov d, e a f, ako je možné, čo vyžaduje torzný uhol 60°.[1][2] Niekedy sa táto konformácia označuje ako zošikmená alebo ako antiperiplanárna.[3][4] Táto konformácia je opakom zaclonenej konformácie, v ktorej sú tieto substituenty tak blízko, ako je možné.

Väčšie molekuly[upraviť | upraviť zdroj]

Zaclonená konformácia

Takáto konformácia existuje u akejkoľvek chemickej väzby v lineárnom reťazci, ktorá spája dva sp3-hybridizované atómy. Zvyčajne je to konformačné energetické minimum, takže je to konformér. Pre niektoré molekuly, napríklad n-bután, existujú špeciálne prípady zabrzdenej konformácie, ktoré sa volajú gauche (torzný uhol 60° alebo -60°) a anti (torzný uhol 180°). V takýchto prípadoch je konfomrácia anti energeticky výhodnejšia, kvôli väčšej vzdialenosti substituentov, ale i gauche konformácia predstavuje energetické minimum, ktoré je v niektorých prípadoch výhodnejšie (takzvaný gauche efekt). Takto teda vzniká niekoľko rôznych miním a maxím potenciálnej energie podľa vzájomného usporiadania substituentov.[2]

Konformácie butánu a ich potenciálna energia. Medzi zabrzdené konformácie patria konformácie B (gauche konformácia) a A (anti konformácia).

Kryštálová štruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Zabrzdená a zaclonená konformácia umožňuje rozlíšenie niektorých kryštálových štruktúr, napríklad kubického/hexagonálneho nitridu boritého alebo diamantu/lonsdaleitu.[chýba zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ELIEL, Ernest L.; WILEN, Samuel H.. Stereochemistry of Organic Compounds. [s.l.] : Wiley, 1994. S. 1207.
  2. a b konformačná analýza. In: BÍNA, Jaroslav. Malá encyklopédia chémie. Bratislava : Obzor, 1981. S. 384.
  3. SKALKOVÁ, Petra. ORGANICKÁ CHÉMIA - Pracovný zošit [online]. TRENČIANSKA UNIVERZITA A. DUBČEKA V TRENČÍNE, Fakulta priemyselných technológií v Púchove, [cit. 2022-12-26]. Dostupné online.
  4. Izoméria [online]. [Cit. 2022-12-26]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Staggered conformation na anglickej Wikipédii.