Zaklínač 3: Divoký hon – O víne a krvi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zaklínač 3: Divoký Hon – O víne a krvi (poľ. Wiedźmin 3: Krew i Wino, angl. The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine) je druhý a posledný datadisk pre videohru z roku 2015 Zaklínač 3: Divoký hon. Hra bola vyvinutá poľským štúdiom CD Projekt RED. Datadisk O víne a krvi bol vydaný pre systémy Microsoft Windows, PlayStation 4 a Xbox One dňa 31. mája 2016.

Datadisk sleduje postavu zaklínača Geralta z Rivie v Toussainte, vojvodstve nedotknutom vojnou odohrávajúcou sa v príbehu základnej hry. Geralt dostane zákazku od kňažnej Anny Henrietty vystopovať a zabiť tajomnú šelmu, ktorá terorizuje vojvodstvo. Rozšírenie získalo všeobecné uznanie od kritikov.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh sa odohráva po udalostiach základnej hry v Toussainte, vazalskom vojvodstve nilfgaardskeho cisárstva, krajine oplývajúcej vinohradmi a vyvážajúcej víno ďaleko za svoje hranice. Dvaja miestni rytieri boli rituálne zabití neznámou šelmou a vládkyňa vojvodstva Anna Henrietta dala poslať po Geralta, aby prípad vyriešil.

Hneď pri svojom príchode do Toussaintu musí Geralt obhliadnuť tretiu obeť, opäť rytiera. Spolu s pomocou kňažnej a kapitáne stráže Damiena de la Tour, ktorý prípad vyšetruje od začiatku, dôjde Geralt k záveru, že rytieri zomreli pre porušenie cností toussaintskych rytierov. Keďže je cností dohromady päť, očakáva že šelma opäť čoskoro udrie a domnieva sa, že pozná meno ďalšej obete. S kňažninou pomocou rytiera vypátra a nájde ho presne potom ako ho šelma zabila. Geralt šelmu prenasleduje až do jedného skladiska, počas boja na miesto dorazí Regis, vyšší upír a Geraltov priateľ, ktorý zasiahne a donúti šelmu odísť. Regis, ktorého Geralt pokladal za mŕtveho, povie Geraltovi, že Šelma je iný vyšší upír menom Detlaff, ktorý Regisa pomohol oživiť, a že sa domnieva, že nezabíja z vlastnej vôle.

Geralt a Regis spoja sily a snažia sa prísť na dôvod Detlaffovho správania. Uvaria elixír, ktorý im umožní vidieť časť Detlaffových spomienok. Tie ich privedú k chlapcovi, čo čistí topánky v prístave. Ten ich po úplatku navedie na jeden dom, v ktorom Geralt a Regis objavia dôkazy toho, že Detlaffa niekto vydiera, pričom vydierači majú v moci unesenú Detlaffovu ľudskú milenku Rhenawedd. Zo škvŕn od vína na listoch, ktorými vydierač posiela mená obetí, sa podarí vrchnému kniežaciemu someliérovi zistiť, že víno pochádza z kniežacích viníc a že zrejme bude niečo v kniežacích viniciach v neporiadku.

Geralt, Anna Henrietta a kapitán de la Tour navštívia vinicu, kde zistia, že správca spreneveril niekoľko sudov najlepšej odrody. Keďže bol správca dohodnutý na predaji ešte jedného suda. Geralt a kapitán de la Tour s družinou vyrazia so sudom na dohodnuté miesto, aby prepadli skupinu, ktorá si mala sud prevziať. Družine sa podarí jedného zbojníka zajať, ten prezradí, že kupcom vína je muž známy ako Cintránec.

O tajomnom kupcovi však už nič viac nevedia. V hlavnom meste kniežatstva, Beauclaire, však kapitán de la Tour vedie vyšetrovanie a zistí, že jeden Cintránec sa má zúčastniť umeleckého soirée. Geralt a kňažná sa vydajú inkognito na miesto. Geralt zistí, že Cintránec sa tam pokúsil ukradnúť jeden klenot. Vlastníčka rezidencie, kde sa konala soirée, Orianna, pripustí, že Cintránca prekvapila, keď hľadal šperk a po krátkom zápase ho sotila z okna, pričom pri páde sa Cintránec zabil. Henrietta zistí, že šperk, ktorý sa Cintránec pokúsil ukradnúť je rodinná pamiatka, dávno stratená; Orianna prizná, že ho kedysi kúpila od mladej ženy, ale že nechce aby sa Geralt a kňažná ďalej o vec zaujímali. Geralt na mieste objaví nôž, ktorý Cintránec použil proti Orianne, ktorý Henrietta podľa erbu identifikuje, že patrí pánovi hradu v kniežatstve. Geralt poznamená, že víno a klenot sú úzko späté s osobou Anny Henrietty a že je ohrozená na živote, ale Henrietta má inú teóriu. Domnieva sa, že v komplote môže byť zapojená jej dlho stratená sestra Syanna, ktorá bola vyhostená z Touissantu, pretože bola postihnutá kliatbou čierneho slnka, prekliatia dievčat narodených presne na slnovrat. Henrietta poverí Geralta, aby pokračoval s vyšetrovaním na hrade, kam vedie stopa noža, a ak tam objaví Syannu, aby ju nezranenú priviedol. Pri hrade sa objaví Regis s Dettlaffom, ktorí chcú Geraltovi pomôcť nájsť vydierača a Dettlaffovu milú Rhenawedd. Muží de la Toura napadnú hradnú bránu, kým Geralt, Regis a Dettlaff sa vkradnú zozadu. V hradnej bašte objavia Rhenawedd, ale žiadne známky po ďalšej žene; Geralt z toho vydedukuje, že Syanna a Rhenawedd sú jedna a tá istá osoba a že Syanna/Rhenawedd predstierala vlastný únos a bola aj za pokusom o krádež šperku a kupovala kniežacie víno. Dettlaff, cítiac sa podvedený a využitý, odíde nahnevaný a vyhráža sa, že zničí Beauclair, pokiaľ mu Syanna do troch dní nevysvetlí svoje správanie. Geralt podá Henriette hlásenie, že Syanna bola za všetkými zločinmi, ale Henrietta tomu odmieta uveriť. Keď sa však dozvie, že Dettlaff je šelma, požaduje od Geralta, aby ho zabil a že mu Syannu nevydá.

Geraltovi sa počas daných troch dní nepodarí Dettlaffa vyhľadať. Kým on a Regis podávajú hlásenie kňažnej, príde na dvor správa, že nižší upíri pustošia mesto. Tu majú Regis a Geralt dve možnosti: buď nájdu Syannu, aby mohla ísť za Dettlaffom, alebo nájdu Prastarého upíra, ktorý môže vyvolať Dettlaffa, aby sa objavil pred Gerltom. Ak sa Geralt rozhodne vyhľadať Syannu, on a Regis nájdu de la Toura v meste a presvedčia ho, aby prezradil, kde je Syanna uväznená - v pálacovej herni. Geralt a Regis tu nájdu denník vychovávateľky Syanny a Henrietty. Zistia, že kedysi kniežací čarodejník vytvoril rozprávkový svet, v ktorom sa sestry hrávali. Geralt sa prenesie do tohto sveta, nájde Syannu a vráti sa s ňou do skutočného sveta. V rozprávkovom svete má Geralt možnosť kúpiť Syanne stužku, táto voľba má neskôr veľké následky. Syanna Geraltovi objasní, prečo dala zabiť rytierov - tí ju totiž eskortovali z kniežatstva a počas cesty s ňou zle zaobchádzali. Ak sa Geralt rozhodne pre druhú možnosť - vyhľadanie Prastarého upíra; musí prehovoriť s Oriannou, tá ho za ním zavedie pod podmienkou, že zabije upíra, ktorý sa zameral na sirotinec, ktorého je patrónkou. Geralt upíra zabije, ale zistí, že Orianna je vyššia upírka so záľubou na krv detí v sirotinci. Keďže je Beauclair pod útokom, Geralt Oriannu nechá tak, ale vyhráža sa, že jedného dňa sa vráti a zabije ju. Geralt a Regis idú za Prastarým upírom.

Na základe predošlých Geraltových volieb sú možné viaceré konce. Ak Geralt oslobodí Syannu z rozprávkového sveta, tak Geralt, Regis a Syanna idú za Dettlaffom k Tesham Mutna. Ak Geralt kúpil Syanne stužku, tá ju zachráni pred Dettlaffovým vražedným úderom. Geralt a Regis potom Dettlaffa spoločne premôžu a Regis ho zabije. Následne má Geralt dostať najvyššie vyznamenanie za zabitie šelmy. Pred ceremóniou sa môže Geralt pridať k Regisovi a odhaliť identitu piatej obete Syanninho komplotu. Znovu sa vydajú k leštičovi topánok, ktorý ich upriami na žobrákov, ktorí Dettlaffovi doručovali listy s menami obetí. Geralt a Regis od jedného žobráka získajú piaty lístok, na ktorom je napísaná kňažná Henrietta. Kňažnina smrť by upriamila pozornosť na piatu cnosť - súcit, pretože kňažná je známa svojou tvrdosťou v trestoch a bezcitnosť. Geralt môže Syannu konfrontovať. Po udelení vyznamenania, Geralt zostane po kňažninom boku, keď ju súdi za jej zločiny. Pokiaľ Geralt nezistil meno piatej obete, alebo pokiaľ ho zistil, ale konfrontoval Syannu kárajúc a bez empatie, Syanna zabije Henriettu ihlicou z jej vlasov a následne ju de la Tour zabije výstrelom z kuše. Toussaint, bez následníka trónu, upadne do chaosu. Ak Geralt vypočuje Syannu s pochopením a pripomenie jej Henriettine dobré skutky a požiada ju o zmierlivosť a odpustenie, tak sestry sa zmieria a Toussaint oslavuje.

Tretí koniec nastane ak Geralt nekúpil Syanne v rozprávkovom svete stužku, Dettlaffovi sa ju podarí zabiť. Geralt potom môže Dettlaffa zabiť Regisovou pomocou alebo ho pustiť. Bez ohľadu na toto rozhodnutie skončí Geralt vo väzení, pretože nezachránil Syannu. Vo väzení by Geralt zhnil, prípadne by bol popravený nebyť zásahu Blyskáča, ktorý presvedčil Henriettu, aby mu udelila milosť. Geralt sa následne stretáva s Regisom a môže zistiť, kto mal byť piatou obeťou. Keď kňažnej oznámi, že ona mala byť piatou obeťou, tá mu odmieta uveriť a povie mu, aby za ňou už nikdy nechodil.

Ak sa Geralt rozhodne ísť za Prastarým upírom, ten Dettlaffa vyvolá. Dettlaff, nahnevaný, napadne Geralta a Regisa, ktorí ho napokon zabijú. Úplný záver je rovnaký ako v prvej voľbe, kde Geralt nevyšetril meno piatej obete - Syanna zabije Annu a následne je zastrelená.

Na samotnom konci príbehu Geralt a Regis spolu rozjímajú nad udalosťami posledných dní a svoje predošlé príhody. Zhodnú sa na tom, že obaja potrebujú odpočinok. Ak bol Dettlaff zabitý, Regis je napadnutý upírmi za to, že zradil svoj druh. Regis sa následne rozhodne odísť na juh do mesta Nilfgaard. Geralt sa vráti na svoju vinicu (dostal ju ako dar od kňažnej), kde nájde nečakaného návštevníka. Podľa volieb v tomto datadisku a základnej hre, môže oným hosťom byť Ciri, Yennefer, Triss alebo Blyskáč.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]