Zayn Malik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zayn

Základné informácie
Rodné meno Zain Javadd Malik
Umelecké mená Zayn
Narodenie 12. január 1993 (31 rokov)
Bradford, Spojené kráľovstvo
Žáner R&B
Hrá na nástrojoch spev
Roky pôsob. 2010 – súčasnosť
Deti 1
Vydavateľstvá Syco, Columbia, RCA
Súvisiace
články
One Direction
Webstránka inzayn.com

Zain Javadd Malik (* 12. január 1993, Bradford, Spojené kráľovstvo), známy tiež ako Zayn, je anglický spevák a skladateľ. V roku 2010 sa zúčastnil konkurzu britskej hudobnej súťaže The X Factor. Po tom, čo ho vylúčili ako sólového umelca, bol spolu so štyrmi ďalšími súťažiacimi opäť zaradený do súťaže a vznikla chlapčenská skupina One Direction. Malik opustil skupinu v marci 2015 a následne podpísal zmluvu so spoločnosťou RCA Records.

Ako sólový umelec si našiel cestu k alternatívnemu R&B a vydal štúdiový album Mind of Mine (2016) spolu so singlom „Pillowtalk“. Stal sa prvým britským umelcom, ktorý debutoval na prvej priečke v Spojenom kráľovstve aj USA so svojím prvým singlom aj prvým albumom. Neskôr vydal singel „I Don't Wanna Live Forever“ s Taylor Swift a „Dusk Till Dawn“ featuring Sia, ktoré sa stali hitmi. V decembri 2018 vydal svoj druhý štúdiový album s názvom Icarus Falls.

Malik je držiteľ viacerých ocenení vrátane American Music Award, Billboard Music Award a MTV Video Music Award.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Matka Tricia je írsko-anglického a otec Yaser britsko-pakistanského pôvodu. Má dve mladšie sestry menom Waliyhia a Safaa a jednu staršiu menom Doniya. Je moslimského vierovyznania.[1] Navštevoval Lower Fields Primary School. Kvôli svojmu pôvodu mal v prvých dvoch stredných školách problémy, preto nakoniec študoval na Tong High School. Vynikal predovšetkým na hodinách angličtiny. Jeho schopnosť čítať ďaleko presahovala normu. „Keď som mal osem, čítal som zhruba ako osemnásťročný čitateľ.“[2]

Jeho koníčkom je kreslenie, ktorému sa venuje od piatich – šiestich rokov. Kreslil komiksy, najskôr Caspera a neskôr Power Rangers, v súčasnosti sa venuje aj grafiti. V auguste 2013 sa zasnúbil s Perrie Edwards, členkou dievčenskej skupiny Little Mix, ktorá v roku 2011 vyhrala britský X Factor.[3] V roku 2015, krátko po Zaynovom odchode z One Direction sa dvojica rozišla. Od roku 2015 je vo vzťahu s modelkou Gigi Hadid. Ich spoločné dieťa, dievča, sa narodilo v septembri 2020.

X FACTOR[upraviť | upraviť zdroj]

Do X Factoru sa chcel prihlásiť už v rokoch 2008 a 2009, no nenašiel odvahu. Nakoniec sa mu to podarilo až v roku 2010. Hlavným dôvodom bolo získanie skúseností. Na konkurze sa rozhodol zaspievať pieseň od Maria – „Let Me Love You“, s ktorou postúpil ďalej. V nasledujúcom kole – Bootcamp – ako sólový spevák neuspel, no stal sa súčasťou novo vytvorenej chlapčenskej skupiny One Direction. 21.11.2011 vydala skupina svoj prvý album s názvom Up All Night.

One Direction[upraviť | upraviť zdroj]

Skupinu dali dohromady Nicole Scherzinger, Simon Cowell a Louis Walsh v súťaži X-FACTOR. Spolu so Zaynom Malikom boli členmi skupiny Harry Styles, Liam Payne, Niall Horan a Louis Tomlinson. V roku 2011 vydala skupina svoj prvý album s názvom Up All Night. Nasledovali albumy Take Me Home v roku 2012, Midnight memories v roku 2013 a album s názvom Four v roku 2014.

25. marca 2015 vydal Zayn Malik stanovisko v ktorom oznámil, že sa rozhodol opustiť skupinu. Ako dôvod uviedol to že chce žiť život normálneho človeka bez pozornosti médií a fanúšikov. Skupina teda ďalej pokračovala v 4-člennom zložení. V auguste 2015 sa skupina už úplne rozpadla.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online.
  2. Mick O'Shea, One direction, 2013, CooBoo, 128
  3. . Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zayn Malik