Zebrička austrálska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zebrička austrálska

Zebrička austrálska, samec.
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Taeniopygia guttata
Vieillot, 1817
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Zebrička austrálska (lat. Taeniopygia guttata) je dnes najrozšírenejším a najznámejším druhom astrildovitých vtákov v strednej časti Austrálie, hoci sa vyskytuje po celom austrálskom kontinente s výnimkou najchladnejších a príliš vlhkých oblastí na severe a juhu. Izolovane žije i v Indonézii. Bola vysadená aj na Portoriku, v Portugalsku a Spojených štátoch. Je veľmi populárna ako klietkový vták.

Rozlišujeme 2 poddruhy zebričiek, často považované za samostatné druhy:

  • Taeniopygia guttata guttata (resp. druh Taeniopygia guttata, po slovensky: zebrička červenozobá, amadina zebrovitá, astrild zebrovitý)
  • Taeniopygia guttata castanotis (resp. druh Taeniopygia castanotis, po slovensky: zebrička austrálska (v užšom zmysle))

Obýva širokú škálu krajín, najhojnejšie sa však vyskytuje v stepiach s roztrúseným porastom stromov a krov, často zasahuje tiež do tesnej blízkosti ľudských obydlí.

Je semenožravá. Samec má čierny chvost, oranžové líca, červený zobák a zebrovitý vzor na hrudi. Samica ma zebrovitý vzor na chvoste a oranžový zobák. Hniezda si stavajú fľaškovitého tvaru a kladú 3-10 vajec. Môžu žiť v jednej klietke spolu s Papagajcom vlnkovatým (andulka) a inými exotickými vtákmi z Austrálie. Neodporúča sa chovať samú zebričku. Žijú v kolóniach tak aj v klietke by mali byť aspoň 2.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]