Zoznam špirálových galaxií

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Špirálová galaxia je typ galaxie charakterizovaný centrálnou výduťou s hviezdami starej Populácie II obklopenou rotujúcim diskom s mladšími hviezdami Populácie I. Špirálová galaxia si udržuje svoje špirálové ramená vďaka teórii hustoty vĺn.

Špirálové galaxie[upraviť | upraviť kód]

Toto je zoznam významných špirálových galaxií. Klasifikačný stĺpec označuje morfologický typ galaxie, ktorý používajú astronómovia na opis jej štruktúry.

Názov/označenie Obrázok Klasifikácia Súhvezdie Zdanlivá hviezdna veľkosť
2MASX J00482185-2507365 2MASX J00482185-2507365 by HST.jpg S Sochár 16,5
ESO 97-G13, Galaxia Kružidlo Circinus.galaxy.750pix.jpg S Kružidlo 11
ESO 269-57 Galaxy.ap19.2003.750pix.jpg (R')SAB(r)ab Kentaur 12,49
ESO 510-G13 Warped galaxy.jpg Sa: pec sp Hydra 13,4
IC 167 IC 0167 SDSS.jpg SBc Baran 14,0
IC 342 IC342 RGB2.jpg SAB(rs)cd Žirafa 9,1
IC 1296 SBbc Lýra 14,8
ISOHDFS 27 ISOHDFS 27.jpg S Pec 20,51
IC 2163 NGC2207+IC2163.jpg SB(rs)c pec Veľký pes 11,6
IC 4970 NGC 6872 and IC 4970 by ESO VLT.jpg SA0 pec Páv 12,7
LEDA 97372 Hubble Finds Misbehaving Spiral (24662986146).jpg S Eridanus 15,2
LEDA 100170, Dwingeloo 1 Dwingeloo 1 (WISE).png SB(s)cd Kasiopeja 8,3
LEDA 859698 A misbehaving spiral.jpg S Eridanus 18,07
LEDA 3234374, Kométová galaxia CometGalaxy.jpg S Sochár 18,7
M31, Galaxia Andromeda M31bobo.jpg SA(s)b Andromeda 4,36
M33, Galaxia v Trojuholníku M33.jpg SA(s)cd Trojuholník 6,3
M51a, Vírová galaxia Messier51 sRGB.jpg SA(s)bc pec Poľovné psy 9,0
M58 M58 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SAB(rs)b Panna 10,5
M61 A hungry starburst galaxy.jpg SAB(rs)bc Panna 10,2
M63, Galaxia Slnečnica M63.jpg SA(rs)bc Poľovné psy 9,3
M64, Čiernooká galaxia Blackeyegalaxy.jpg (R)SA(rs)ab Vlasy Bereniky 9,4
M65 Messier object 065.jpg SAB(rs)a Lev 10,3
M66 Sig05-016.jpg SAB(s)b Lev 9,7
M74 PESSTO Snaps Supernova in Messier 74.jpg SA(s)c Ryby 9,95
M77 Messier 77 spiral galaxy by HST.jpg (R)SA(rs)b Veľryba 9,6
M81, Bodeho galaxia Messier 81 HST.jpg SA(s)ab Veľká medvedica 7,9
M83, Južný veterník Messier object 083.jpg SAB(s)c Hydra 8,2
M88 M88s.jpg SA(rs)b Vlasy Bereniky 10,4
M90 Messier object 090.jpg SAB(rs)ab Panna 10,3
M91 Messier91.jpg SBb(rs) Vlasy Bereniky 11,0
M94 Messier object 094.jpg SA(r)ab Poľovné psy 9,0
M95 Messier95 spitzer.jpg SB(r)b Lev 11,4
M96 NGC 3368 ESO.jpg SAB(rs)ab Lev 10,1
M98 M98.jpg SAB(s)ab Vlasy Bereniky 11
M99 M99atlas.jpg SA(s)c Vlasy Bereniky 10,4
M100 Spiral Galaxy M100.jpg SAB(s)bc Vlasy Bereniky 10,1
M101, Galaxia Veterník M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg SAB(rs)cd Veľká medvedica 8,3
M104, Sombrérová galaxia M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg SA(s)a Panna 9,0
M106 Messier 106-1.jpg SAB(s)bc Poľovné psy 9,1
M108 M108.jpg SB(s)cd Veľká medvedica 10,7
M109 Messier object 109.jpg SB(rs)bc Veľká medvedica 10,6
Maffei 2 Maf2atlas.jpg SAB(rs)bc Kasiopeja 16,0
Malin 1 Malin1-HLA (cropped).jpg SB0a Vlasy Bereniky 15,809
Mliečna cesta Milkyway pan.jpg SB Strelec N/A
NGC 1 NGC 0001 2MASS.jpg SA(s)b Pegas 13,65
NGC 2 NGC 0002 2MASS.jpg Sab Pegas +15,0
NGC 7 NGC 7 ESO-LV 4090220 I R B.png SB(s)c? / sp Sochár 13,4
NGC 9 NGC 0009 2MASS.jpg Sb: pec Pegas 13,7
NGC 10 NGC 10 ESO-LV 3490320 I B R.png SAB(rs)bc Sochár 13,3
NGC 11 NGC 0011 2MASS.jpg Sa Andromeda 13,7
NGC 34 Hubble Interacting Galaxy NGC 17 (2008-04-24).jpg Sc Veľryba 15,3
NGC 47 NGC 0047 2MASS.jpg| SB(rs)bc Veľryba 13,5
NGC 247 GALEX-NGC247.jpg SAB(s)d Veľryba 9,9
NGC 253, Galaxia Sochár Ngc253 2mass barred spiral.jpg SAB(s)c Sochár 8,0
NGC 262 NGC262 - SDSS DR14.jpg S0a Andromeda 13,1
NGC 300 Composite Image of NGC 300.jpg SA(s)d Sochár 9,0
NGC 514 NGC 0514 I FUV g2006.jpg SAB(rs)c Ryby 12,2
NGC 625 NGC 625 GALEX.jpg SB(s)m Fénix 11,7
NGC 772 NGC772 SN2003hl SN2003iq 6223 Dahl.jpg SA(s)b Baran 11,1
NGC 891 NGC891.jpg SA(s)b Andromeda 10,8
NGC 1032 N1032s.jpg S0/a Veľryba 12,6
NGC 1042 N1042s.jpg SAB(rs)cd Veľryba 14,0
NGC 1055 NGC 1055 I FUV g2006.jpg SBb:II-III: spindle Veľryba 11,6
NGC 1087 NGC1087 - SDSS DR14.jpg SAB(rs)c Veľryba 12,2
NGC 1090 NGC1090 - SDSS DR14.jpg SB(rs)bc Veľryba[1] 12,5
NGC 1097 Coiled Galaxy.jpg R'_1:)SB(r'l)bSy1 Pec 10,2
NGC 1232 NGC891.jpg SAB(rs)c Eridanus 10,9
NGC 1300 Hubble2005-01-barred-spiral-galaxy-NGC1300.jpg (R')SB(s)bc Eridanus 11,4
NGC 1309 N1309.jpg SA(s)bc Eridanus 12,0
NGC 1365 PIA07901.png (R')SBb(s)b Pec 10,3
NGC 1512 NGC 1512.jpg SB(r)ab Hodiny 11,1
NGC 1532 ESO - Ngc1532 gendler (by).jpg SB(s)b pec Eridanus 10,7
NGC 1637 NGC 1637.jpg SAB(rs)c Eridanus 11,5
NGC 2207 NGC2207+IC2163.jpg SAB(rs)bc pec Veľký pes 12,2
NGC 2403 NGC 2403HST.jpg SAB(s)cd Žirafa 8,9
NGC 2442 Ngc2442 potw.jpg SAB(s)bc pec Lietajúca ryba 11,2
NGC 2541 NGC 2541GALEX.jpg SA(s)cd Rys[2] 12,3
NGC 2683 N2683s.jpg SA(rs)b Rys 10,6
NGC 2715 NGC 2715 DSS.jpg SABc Žirafa[3] 12,0[4]
NGC 2841 NGC2841 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SA(r)b Veľká medvedica 10,1
NGC 2903 NGC 2903 GALEX.jpg SB(s)d Lev 9,7
NGC 2976 NGC2976 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SAc pec Veľká medvedica 10,8
NGC 2997 NGC 2997 ESO.jpg SA(s)c Výveva 10,1
NGC 3054 NGC3054-hst-606.png SAB(r)bc Hydra 12,6
NGC 3079 NGC 3079 (captured by the Hubble Space Telescope).jpg SB(s)c Veľká medvedica 11,5
NGC 3109 NGC 3109 2MASS.jpg SB(s)m Hydra 10,4
NGC 3184 NGC3184 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SA(s)b Veľká medvedica 9,6
NGC 3223 NGC 3223 DSS.jpg Sb Výveva 12,0
NGC 3310 NGC 3310.jpg SAB(r)bc pec Veľká medvedica 11,2
NGC 3314 Galactic Silhouettes.jpg SBbc/SAab Hydra 12,5
NGC 3370 NGC 3370 Hi.jpg SA(s)c Lev 12,3
NGC 3486 NGC3486-hst-R814GB450.jpg Sb Malý lev[5] 11,0[5]
NGC 3521 Ngc3521-hst-R814GB450.jpg SABbc Lev[5] 10,0[5]
NGC 3596 NGC 3596 2MASS.jpg SAB(rs)c Lev 12,0
NGC 3628 NGC 3628 Anttler.jpg SAb pec Lev 14,0
NGC 3642 N3642s.jpg SA(r)bc Veľká medvedica 10,8
NGC 3877 NGC 3877 hst 08602 555.png Sc Veľká medvedica 12,1
NGC 3949 NGC 3949.jpg SA(s)bc Veľká medvedica 11,5
NGC 3953 NGC3953.jpg SB(r)bc Veľká medvedica 10,8
NGC 3981 A Galactic Gem NGC 3981.tif SA(rs)bc Pohár 11,0
NGC 3982 NGC 3982 - Hubble space telescope, 2003.jpg SAB(r)b Veľká medvedica 12,0
NGC 4013 NGC 4013HSTFull.jpg SAb Veľká medvedica 11,5
NGC 4027 NGC 4027.jpg SB(s)dm Havran 11,7
NGC 4088 NGC 4088 2MASS.jpg SAB(rs)bc Veľká medvedica 11,2
NGC 4216 Ngc4216.jpg SAB(s)b Panna 11,0
NGC 4314 NGC 4314HST1998-21-b-full.jpg SBa[6] Vlasy Bereniky 11,4
NGC 4395 Ngc4395.jpg SA(s)m Poľovné psy[5] 10,6
NGC 4414 NGC 4414 (NASA-med).jpg SA(rs)c Vlasy Bereniky 11,0
NGC 4565 Needle Galaxy 4565.jpeg SA(s)b Vlasy Bereniky 10,42
NGC 4618 NGC 4618 I FUV g2006.jpg SB(rs)m Poľovné psy 11,2
NGC 4625 NGC 4625 I FUV g2006.jpg SAB(rs)m pec Poľovné psy 13,2
NGC 4631 NGC 4631 I FUV g2006.jpg SB(s)d Poľovné psy 9,8
NGC 4725 NGC 4725.jpg SAB(r)ab pec Vlasy Bereniky 10,1
NGC 4911 NGC 4911.jpg Sb [6] Vlasy Bereniky 12,8
NGC 4945 NGC 4945.jpg SB(s)cd Kentaur 9,3
NGC 5005 NGC5005.jpg SAB(rs)bc Poľovné psy 10,6
NGC 5033 NGC5033.jpg SA(s)c Poľovné psy 10,8
NGC 5068 NGC 5068 GALEX.jpg SB(s)d Panna 10,5
NGC 5078 NGC5078.jpg SA(s)a Hydra 11,8
NGC 5091 Phot-20d-99-hires.jpg Sb pec sp Kentaur 13,9
NGC 5164 NGC 5164 2MASS.jpg SBb Veľká medvedica 14,1
NGC 5257 Hubble Interacting Galaxy NGC 5257 (2008-04-24).jpg SAB(s)b pec Panna 12,9
NGC 5258 Hubble Interacting Galaxy NGC 5257 (2008-04-24).jpg SA(s)b pec Panna 12,9
NGC 5474 NGC 5474 I FUV g2006.jpg SA(s)cd pec Veľká medvedica 11,3
NGC 5624 NGC5624 - SDSS DR14.jpg S Panna 14,6
NGC 5713 NGC 5713 I FUV g2006.jpg SAB(rs)bc pec Panna 12,1
NGC 5921 NGC5921.jpg SB(r)bc Had 11,5
NGC 6744 Ngc 6744.jpg SAB(r)bc Páv 9,14
NGC 6745 NGC 6745.jpg S Lýra 13,3
NGC 6872 NGC 6872 and IC 4970 by ESO VLT.jpg SAB(rs)c Páv 12,7
NGC 6946 SpiralGalaxy NGC6946.jpg SAB(rs)cd Cefeus 9,6
NGC 7217 NGC 7217 Hubble.jpg (R)SA(r)ab Pegas 11,0
NGC 7318 NGC 7318.jpg SB(s)bc pec Pegas 14,4 / 13,9
NGC 7331 NGC 7331 zoomed.jpg SA(s)b Pegas 10,4
NGC 7479 NGC 7479.jpg SB(s)c Pegas 11,6
NGC 7742 Seyfert Galaxy NGC 7742.jpg SA(r)b Pegas 12,4
NGC 7752 N7753s cropped.jpg SAB(rs)bc Pegas 12,8
NGC 7793 NGC 7793SpitzerFull.jpg SA(s)d Sochár 10,0
NGC 7814 NGC 7814 Hubble WikiSky.jpg SA(S)ab Pegas 11,6
PGC 2 PGC 0000002 2MASS.jpg SBb Andromeda 13,4
PGC 3 Sc Veľryba 15,15
PGC 4 S Pegas 16,0
PGC 47847 PGC 47847 (SDSS II).jpg SBm Kentaur 11,71
PGC 54493 PGC 54493 Hubble cropped.jpg SB Had 15,1
UDF 423 UDF423-SpiralGalaxy.jpg Sab D Pec 20,2037
UGC 10214, Galaxia Žubrienka UGC 10214HST.jpg SB(s)c pec Drak 14,4
UGC 12158 UGC 12158.jpg SB Pegas 14,5
UGCA 1 SABd Veľryba 15,5579

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Normandin, George (2002). "Barred Spiral Galaxy NGC 1090". Retrieved Dec. 26, 2006
  2. Matthews, Doug & Betts, Charles (2003). "NGC 2541". Retrieved Dec. 26 2006.
  3. Frommert, Hartmut. "NGC 2715" Archived 2005-02-22 at the Wayback Machine. Retrieved on December 26, 2006.
  4. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "VizieR Detailed Page". Retrieved on December 26, 2006.
  5. a b c d e Celestia version 1.4.1. Laurel, Chris, 2006.
  6. a b SIMBAD service at Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "SIMBAD". Retrieved on April 9, 2013.

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]