Zoznam štátov Afriky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Regióny Afriky:

██ Severná Afrika

██ Západná Afrika

██ Stredná Afrika

██ Východná Afrika

██ Južná Afrika

Fyzická mapa Afriky
Satelitná snímka Afriky

Toto je zoznam štátov v Afrike.

Región,[pozn. 1]
názov územia a vlajka
Rozloha
(km²)
Počet obyvateľov[1] Hustota
obyvateľstva

(ľudí/km²)
Hlavné mesto
Východná Afrika:
Burundi Burundi 27 834 10 557 259 379,29 Bujumbura
Džibutsko Džibutsko 23 200 774 389 33,38 Džibuti
Eritrea Eritrea 117 600 6 086 495 51,76 Asmara
Etiópia Etiópia 1 104 300 91 195 675 82,58 Addis Abeba
Keňa Keňa 580 367 43 013 341 74,11 Nairobi
Komory Komory 2 235 737 284 329,88 Moroni
Madagaskar Madagaskar 587 041 22 005 222 37,48 Antananarivo
Malawi Malawi 118 484 16 323 044 137,77 Lilongwe
Maurícius Maurícius 2 040 1 313 095 643,67 Port Louis
Mayotte Mayotte[2] (Francúzsko) 374 217 091 580,46 Mamoudzou
Mozambik Mozambik 801 590 23 515 934 29,37 Maputo
Réunion Réunion[3] (Francúzsko) 2 510 821 136 327,15 Saint-Denis
Rwanda Rwanda 26 338 11 689 696 443,83 Kigali
Seychely Seychely 455 90 024 197,85 Victoria
Somálsko Somálsko 637 657 10 085 638 15,82 Mogadišo
Tanzánia Tanzánia 945 087 46 912 768 49,64 Dodoma
Uganda Uganda 241 038 33 640 833 139,57 Kampala
Zambia Zambia 752 618 13 817 479 18,36 Lusaka
Zimbabwe Zimbabwe 390 757 12 619 600 32,30 Harare
Stredná Afrika:
Angola Angola 1 246 700 18 056 072 14,48 Luanda
Čad Čad 1 284 000 10 975 648 8,55 N’Djamena
Gabon Gabon 267 668 1 608 321 6,01 Libreville
Kamerun Kamerun 475 442 20 129 878 42,34 Yaoundé
Kongo Kongo 342 000 4 366 266 12,77 Brazzaville
Kongo (býv. Zair) Kongo (býv. Zair) 2 344 858 73 599 190 31,39 Kinshasa
Rovníková Guinea Rovníková Guinea 28 051 685 991 24,46 Malabo
Stredoafrická republika Stredoafrická republika 622 984 5 057 208 8,12 Bangui
Svätý Tomáš a Princov ostrov Svätý Tomáš a Princov ostrov 964 183 176 190,02 São Tomé
Severná Afrika:
Alžírsko Alžírsko 2 381 741 37 367 226 15,69 Alžír
Egypt Egypt[4] 1 001 449 82 868 000 82,75 Káhira
Líbya Líbya 1 759 540 5 613 380 3,19 Tripolis
Maroko Maroko 446 550 32 309 239 72,35 Rabat
Južný Sudán Južný Sudán 619 745 10 625 176 17,14 Juba
Sudán Sudán 1 861 484 34 206 710 18,38 Chartúm
Tunisko Tunisko 163 610 10 732 900 65,60 Tunis
Západná Sahara Západná Sahara (Maroko)[pozn. 2] 266 000 522 928 1,97 El-Aaiún
Európske závislé územia v Severnej Afrike:
Ceuta Ceuta[5] (Španielsko) 19,48 83 517 4 287,32
Kanárske ostrovy Kanárske ostrovy[5] (Španielsko) 7 446,95 2 082 655 279,67 Las Palmas de Gran Canaria,
Santa Cruz de Tenerife
Madeira Madeira[6] (Portugalsko) 801,02 267 785 334,31 Funchal
Melilla Melilla[5] (Španielsko) 13,41 81 323 6 064,36
Južná Afrika:
Botswana Botswana 581 730 2 098 018 3,61 Gaborone
Južná Afrika Južná Afrika 1 221 037 48 810 427 39,97 Pretória, Bloemfontein, Kapské Mesto[pozn. 3]
Lesotho Lesotho 30 355 1 930 493 63,60 Maseru
Namíbia Namíbia 824 292 2 165 828 2,63 Windhoek
Svazijsko Svazijsko 17 364 1 386 914 79,87 Mbabane
Západná Afrika:
Benin Benin 112 622 9 598 787 85,23 Porto-Novo
Burkina Burkina 274 200 17 275 115 63,00 Ouagadougou
Gambia Gambia 11 295 1 840 454 162,94 Banjul
Ghana Ghana 238 533 24 652 402 103,35 Akkra
Guinea Guinea 245 857 10 884 958 44,27 Konakry
Guinea-Bissau Guinea-Bissau 36 125 1 628 603 45,08 Bissau
Kapverdy Kapverdy 4 033 523 568 129,82 Praia
Libéria Libéria 111 369 3 887 886 34,91 Monrovia
Mali Mali 1 240 192 15 494 466 12,49 Bamako
Mauritánia Mauritánia 1 025 520 3 359 185 3,28 Nouakchott
Niger Niger 1 267 000 16 344 687 12,90 Niamey
Nigéria Nigéria 923 768 170 123 740 184,16 Abuja
Pobrežie Slonoviny Pobrežie Slonoviny 322 463 21 952 093 68,08 Yamoussoukro, Abidjan[pozn. 4]
Senegal Senegal 196 722 12 969 606 65,93 Dakar
Sierra Leone Sierra Leone 71 740 5 485 998 76,47 Freetown
Svätá Helena Svätá Helena (Spojené kráľovstvo) 420 7 728 18,40 Jamestown
Togo Togo 56 785 6 961 049 122,59 Lomé
Spolu 30 320 591 1 076 220 597 35,49

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Delenie kontinentov ako ho zobrazuje mapa OSN.
  2. Územie Západnej Sahary si nárokuje a sčasti aj okupuje Maroko.
  3. Pretória je administratívnym hlavným mestom Južnej Afriky, v Bloemfontein sídli súd a v Kapskom Meste legislatíva
  4. Yamoussoukro oficiálne hlavné mesto Pobrežia Slonoviny, kým Abidjan je ním de facto.
  1. U.S. Census Bureau. International Programs / International Data Base [online]. U.S. Dept of Commerce, rev. 2012-08-28, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Institut national de la statistique et des études économiques. Population des communes de Mayotte [online]. Insee.fr. Dostupné online. (po francúzsky)
  3. Institut national de la statistique et des études économiques. Populations légales 2010 des départements d'outre-mer (DOM) [online]. Insee.rf, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (po francúzsky)
  4. Egypt je transkontinentálny štát, keďže okrem Severnej Afriky zasahuje jeho časť aj do Západnej Ázie; počet obyvateľov a rozloha sa týkajú len africkej časti, západne od Suezského kanálu.
  5. a b c Instituto Nacional de Estadística. Cifras de Población del Censo 2011 / 1.1 Población según comunidad autónoma y provincia y sexo [online]. INE.Es, rev. 2012-12-10, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (po španielsky)
  6. Direção Regional de Estatística - Portugal. População Residente nos Recenseamentos de 1864 a 2011, por Freguesia [online]. Estatistica.Gov-Madeira.Pt, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (po portugalsky)