Zoznam štátov podľa rozlohy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Štáty podľa rozlohy.

Toto je zoznam štátov a závislých území zoradených zostupne podľa rozlohy. Do číslovania sú zahrnuté len suverénne štáty, pre porovnanie sú však uvádzané aj závislé územia a iné neštátne útvary. V celkovej rozlohe sú zahrnuté aj vnútrozemské vodné plochy. Nároky jednotlivých krajín na časti Antarktídy tu zahrnuté nie sú. Zemský povrch má rozlohu 510 065 284 km², pričom 70,8 % (361 126 221 km²) pokrýva voda a zvyšných 29,2 % (148 939 063 km²) pevnina.

Poradie Štát Rozloha (km²)
1 Rusko Rusko 17 098 242
2 Kanada Kanada 9 970 610
3 Spojené štáty Spojené štáty 9 629 091
4 Čína Čína 9 598 086[1]
5 Brazília Brazília 8 514 877
6 Austrália Austrália 7 741 220
Európska únia Európska únia 4 422 773
7 India India 3 287 263[2]
8 Argentína Argentína 2 780 400
9 Kazachstan Kazachstan 2 724 900
10 Sudán Sudán 2 505 813
11 Alžírsko Alžírsko 2 381 741
12 Kongo (býv. Zair) Kongo (býv. Zair) 2 344 858
Grónsko Grónsko 2 175 600
13 Saudská Arábia Saudská Arábia 2 149 690
14 Mexiko Mexiko 1 958 201
15 Indonézia Indonézia 1 904 569
16 Líbya Líbya 1 759 540
17 Irán Irán 1 648 195
18 Mongolsko Mongolsko 1 564 116
19 Peru Peru 1 285 216
20 Čad Čad 1 284 000
21 Niger Niger 1 267 000
22 Angola Angola 1 246 700
23 Mali Mali 1 240 192
24 Južná Afrika Južná Afrika 1 221 037
25 Kolumbia Kolumbia 1 138 914
26 Etiópia Etiópia 1 104 300
27 Bolívia Bolívia 1 098 581
28 Mauritánia Mauritánia 1 025 520
29 Egypt Egypt 1 001 449
30 Tanzánia Tanzánia 945 087
31 Nigéria Nigéria 923 768
32 Venezuela Venezuela 912 050
33 Namíbia Namíbia 824 292
34 Mozambik Mozambik 801 590
35 Pakistan Pakistan 796 095[3]
36 Turecko Turecko 783 562
37 Čile Čile 756 096
38 Zambia Zambia 752 618
39 Mjanmarsko Mjanmarsko 676 578
40 Afganistan Afganistan 652 090
41 Somálsko Somálsko 637 657
42 Stredoafrická republika Stredoafrická republika 622 984
43 Ukrajina Ukrajina 603 700
44 Madagaskar Madagaskar 587 041
45 Botswana Botswana 581 730
46 Keňa Keňa 580 367
47 Francúzsko Francúzsko 551 500
48 Jemen Jemen 527 968
49 Thajsko Thajsko 513 115
50 Španielsko Španielsko 505 992[4]
51 Turkménsko Turkménsko 488 100
52 Kamerun Kamerun 475 442
53 Papua-Nová Guinea Papua-Nová Guinea 462 840
54 Švédsko Švédsko 449 964
55 Uzbekistan Uzbekistan 447 400
56 Maroko Maroko 446 550[5]
57 Irak Irak 438 317
58 Paraguaj Paraguaj 406 752
59 Zimbabwe Zimbabwe 390 757
60 Nórsko Nórsko 385 155[6]
61 Japonsko Japonsko 377 873
62 Nemecko Nemecko 357 022
63 Kongo Kongo 342 000
64 Fínsko Fínsko 338 145
65 Vietnam Vietnam 331 689
66 Malajzia Malajzia 329 847
67 Pobrežie Slonoviny Pobrežie Slonoviny 322 463
68 Poľsko Poľsko 312 685
69 Omán Omán 309 500
70 Taliansko Taliansko 301 318
71 Filipíny Filipíny 300 000
72 Ekvádor Ekvádor 283 561
73 Burkina Burkina 274 200[7]
74 Nový Zéland Nový Zéland 270 534
75 Gabon Gabon 267 668
Západná Sahara Západná Sahara 266 000
76 Guinea Guinea 245 857
77 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 242 900
78 Uganda Uganda 241 038
79 Ghana Ghana 238 533
80 Rumunsko Rumunsko 238 391
81 Laos Laos 236 800
82 Guyana Guyana 214 969
83 Bielorusko Bielorusko 207 600
84 Kirgizsko Kirgizsko 199 900
85 Senegal Senegal 196 722
86 Sýria Sýria 185 180
87 Kambodža Kambodža 181 035
88 Uruguaj Uruguaj 175 016
89 Surinam Surinam 163 820
90 Tunisko Tunisko 163 610
91 Nepál Nepál 147 181
92 Bangladéš Bangladéš 143 998
93 Tadžikistan Tadžikistan 143 100
94 Grécko Grécko 131 957
95 Nikaragua Nikaragua 129 494[7]
96 Kórejská ľudovodemokratická republika Kórejská ľudovodemokratická republika 120 538
97 Malawi Malawi 118 484
98 Eritrea Eritrea 117 600
99 Benin Benin 112 622
100 Honduras Honduras 112 088
101 Libéria Libéria 111 369
102 Bulharsko Bulharsko 110 912
103 Kuba Kuba 110 861
104 Guatemala Guatemala 108 889
105 Island Island 103 000
106 Kórejská republika Kórejská republika 99 538
107 Maďarsko Maďarsko 93 032
108 Portugalsko Portugalsko 91 982[8]
Francúzska Guyana Francúzska Guyana 90 000
109 Jordánsko Jordánsko 89 342
110 Srbsko Srbsko 88 361
111 Azerbajdžan Azerbajdžan 86 600
112 Rakúsko Rakúsko 83 858
113 Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 83 600
114 Česko Česko 78 866
115 Panama Panama 75 517
116 Sierra Leone Sierra Leone 71 740
117 Írsko Írsko 70 273
118 Gruzínsko Gruzínsko 69 700
119 Srí Lanka Srí Lanka 65 610
120 Litva Litva 65 300
121 Lotyšsko Lotyšsko 64 589[7]
Svalbard 62 422[9]
122 Togo Togo 56 785
123 Chorvátsko Chorvátsko 56 538
124 Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina 51 197
125 Kostarika Kostarika 51 100
126 Slovensko Slovensko 49 033
127 Dominikánska republika Dominikánska republika 48 671
128 Bhután Bhután 47 000
129 Estónsko Estónsko 45 100
130 Dánsko Dánsko 43 094
131 Holandsko Holandsko 41 528
132 Švajčiarsko Švajčiarsko 41 284
133 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 36 125
134 Taiwan Taiwan 35 980[7]
135 Moldavsko Moldavsko 33 851
136 Belgicko Belgicko 30 528
137 Lesotho Lesotho 30 355
138 Arménsko Arménsko 29 800
139 Šalamúnove ostrovy Šalamúnove ostrovy 28 896
140 Albánsko Albánsko 28 748
141 Rovníková Guinea Rovníková Guinea 28 051
142 Burundi Burundi 27 834
143 Haiti Haiti 27 750
144 Rwanda Rwanda 26 338
145 Macedónsko Macedónsko 25 713
146 Džibutsko Džibutsko 23 200
147 Belize Belize 22 966
148 Izrael Izrael 22 145[10]
149 Salvádor Salvádor 21 041
150 Slovinsko Slovinsko 20 256
Nová Kaledónia Nová Kaledónia 18 575
151 Fidži Fidži 18 274
152 Kuvajt Kuvajt 17 818
153 Svazijsko Svazijsko 17 364
154 Východný Timor Východný Timor 14 874
155 Bahamy Bahamy 13 878
156 Čierna Hora Čierna Hora 13 812
157 Vanuatu Vanuatu 12 189
Falklandy Falklandy 12 173
158 Katar Katar 11 437[7]
159 Gambia Gambia 11 295
160 Jamajka Jamajka 10 991
161 Libanon Libanon 10 400
162 Cyprus Cyprus 9 251[11]
Portoriko Portoriko 8 875
Palestína Palestína 6 020[12]
163 Brunej Brunej 5 765
164 Trinidad a Tobago Trinidad a Tobago 5 130
Francúzska Polynézia Francúzska Polynézia 4 167[7]
165 Kapverdy Kapverdy 4 033
Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy 3 903[7]
166 Samoa Samoa 2 831
167 Luxembursko Luxembursko 2 586
Réunion Réunion 2 510
168 Komory Komory 2 235[13]
169 Maurícius Maurícius 2 040
Guadeloupe Guadeloupe 1 705
Faerské ostrovy Faerské ostrovy 1 399
Martinik Martinik 1 102
Hongkong Hongkong 1 099
170 Svätý Tomáš a Princov ostrov Svätý Tomáš a Princov ostrov 1001
Holandské Antily Holandské Antily 800
171 Dominika Dominika 751
172 Tonga Tonga 747
173 Kiribati Kiribati 726
174 Mikronézia Mikronézia 702
175 Bahrajn Bahrajn 694
176 Singapur Singapur 710,3
Man Man 572
Guam Guam 549
177 Svätá Lucia Svätá Lucia 539
178 Andorra Andorra 468
Severné Mariány Severné Mariány 464
179 Palau Palau 459
180 Seychely Seychely 455
181 Antigua a Barbuda Antigua a Barbuda 442
182 Barbados Barbados 430
Turks a Caicos Turks a Caicos 417
Heardov ostrov Heardov ostrov 412[7]
183 Svätý Vincent a Grenadíny Svätý Vincent a Grenadíny 388
Mayotte Mayotte 374[7]
Americké Panenské ostrovy Americké Panenské ostrovy 347
184 Grenada Grenada 344
185 Malta Malta 316
186 Maldivy Maldivy 298
Wallis a Futuna Wallis a Futuna 274[7]
Kajmanie ostrovy Kajmanie ostrovy 264
187 Svätý Krištof a Nevis Svätý Krištof a Nevis 261
Niue Niue 260
Akrotíri a Dekéleia Akrotíri a Dekéleia 254[7]
Saint Pierre a Miquelon Saint Pierre a Miquelon 242
Cookove ostrovy Cookove ostrovy 236
Tristan da Cunha Tristan da Cunha 201[7]
Americká Samoa Americká Samoa 199
188 Marshallove ostrovy Marshallove ostrovy 181
Aruba Aruba 180
189 Lichtenštajnsko Lichtenštajnsko 160
Britské Panenské ostrovy Britské Panenské ostrovy 151
Vianočný ostrov Vianočný ostrov 135[7]
Svätá Helena Svätá Helena 122[14]
Jersey Jersey 116
Montserrat Montserrat 102
Anguilla Anguilla 91
Ascension Ascension 88
Guernsey Guernsey 78
190 San Maríno San Maríno 61
Britské indickooceánske územie Britské indickooceánske územie 60[7]
Bouvetov ostrov 58,5[7]
Bermudy Bermudy 53,3
Menšie odľahlé ostrovy USA Menšie odľahlé ostrovy USA 41[15]
Norfolk Norfolk 36
Macao Macao 26
191 Tuvalu Tuvalu 26
192 Nauru Nauru 21
Kokosové ostrovy Kokosové ostrovy 14[7]
Tokelau Tokelau 12
Gibraltár Gibraltár 6,5
Clippertonov ostrov Clippertonov ostrov 6[7]
Pitcairnove ostrovy Pitcairnove ostrovy 5
Ashmorov a Cartierov ostrov Ashmorov a Cartierov ostrov 5
193 Monako Monako 1,95[16]
194 Vatikán Vatikán 0,44[7]
  1. Zahŕňa aj špeciálne administratívne regióny Hongkong a Macao. Nezahŕňa územia pod kontrolou Taiwanu. Ak by sa tieto územia počítali, Čína by v tabuľke predbehla Spojené štáty a obsadila by tretie miesto.
  2. Zahŕňa aj diskutabilné územia, ktoré nie sú Indiou spravované.
  3. Nezahŕňa diskutabilné územia, ktoré sú síce spravované Pakistanom, ale nárokuje si na ne India.
  4. Zahŕňa aj Kanárske ostrovy, autonómne mestá Ceuta a Melilla a 3 miesta suverenity na pobreží Maroka - Chafarinas, Peñón de Vélez de la Gomera a Peñón de Alhucemas.
  5. Nezahŕňa Západnú Saharu.
  6. Vrátane území Svalbard a Jan Mayen.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Zdroj: CIA World Factbook [1].
  8. Vrátane súostroví Azory a Madeira.
  9. Vrátane ostrova Jan Mayen.
  10. Vrátane Golanských výšin, Pásma Gazy a Západného brehu Jordánu.
  11. Vrátane Tureckej republiky Severný Cyprus a britskej vojenskej základne Akrotíri a Dekéleia.
  12. Vrátane Západného brehu Jordánu a Pásma Gazy.
  13. Nezahŕňa Mayotte.
  14. Nezhŕňa ostrovy Ascension a Tristan da Cunha.
  15. Neobývané ostrovy v Tichom oceáne pod správou USA. Zdroj: CIA World Factbook [2].
  16. Zdroj: Monacká vláda.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]