Zoznam štátov podľa vyrobených áut

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Motorové vozidlá vyrobené podľa krajín v roku 2013.

Toto je zoznam štátov podľa výroby motorových vozidiel podľa Medzinárodnej organizácii automobilov (OICA) a ďalších údajov z roku 2016 a skôr.

EX označuje, že výrobná pozícia krajiny nie je známa.

# Štát 2017[1] 2016
[2]
2015
[3]
2014
[4]
2013
[5]
2012
[6]
2011
[7][8]
2010
[8][9]
2005
[10]
2000
[11][12]
1995
[12][13]
1990
[14][15]
[16]
1980
[14][15][16][17]
1970
[14][15][16][17]
1960
[14][15][16][17]
1950
[14][15]
Vrcholná
výroba
[14][15][12][18][13][16][1]
Vrcholný
rok
[14][15][12][18][13][16]
Svet 97 302 534 95 057 929 90 780 583 89 747 430 87 507 027 84 141 209 80 092 840 77 629 127 66 482 439 58 374 162 50 046 000 48 553 969 38 564 516 29 419 484 16 488 340 10 577 426 97 302 534 2017
1 Čína 29 015 434 28 118 794 24 503 326 23 722 890 22 116 825 19 271 808 18 418 876 18 264 761 5 717 619 2 069 069 1 434 772 509 242 222 288 87 166 22 574 ? 29 015 434 2017
2 Spojené štáty 11 189 985 12 198 137 12 100 095 11 660 699 11 066 432 10 335 765 8 661 535 7 743 093 11 946 653 12 799 857 11 985 457 9 782 997 8 009 841 8 283 949 7 905 119 8 005 859 13 024 978[19] 1999[20]
3 Japonsko 9 693 746 9 204 590 9 278 321[21] 9 774 558 9 630 181 9 943 077 8 398 630 9 628 920 10 799 659 10 140 796 10 195 536 13 486 796 11 042 884 5 289 157 481 551 31 597 13 486 796 1990
4 Nemecko 5 645 581[22] 5 746 808[22] 6 033 164 5 907 548 5 718 222 5 649 260 6 146 948 5 905 985 5 757 710 5 526 615 4 667 364 4 976 552 3 878 553 3 842 247 2 056 149 306 064 6 213 460 2007
5 India 4 782 896[23] 4 519 341[23] 4 160 585[23] 3 840 160 3 898 425 4 174 713 3 927 411 3 557 073 1 638 674 801 360 636 000[24] 362 655 113 917 76 409 51 136 14 688 4 782 896 2017
6 Južná Kórea 4 114 913 4 228 509 4 555 957 4 524 932 4 521 429 4 561 766 4 657 094 4 271 741 3 699 350 3 114 998 2 526 400 1 321 630 123 135 28 819 0 0 4 657 094 2011
7 Mexiko 4 068 415 3 600 365 3 565 469 3 365 306 3 054 849 3 001 814 2 681 050 2 342 282 1 684 238 1 935 527 935 017 820 558 490 006 192 841 49 807 0 4 068 415 2017
8 Španielsko 2 848 335 2 885 922 2 733 201 2 402 978 2 163 338 1 979 179 2 373 329 2 387 900 2 752 500 3 032 874 2 333 787 2 053 350 1 181 659 539 132 58 209 0 253 3 032 874 2000
9 Brazília 2 699 672 2 156 356 2 429 463 3 364 890 3 712 380 3 402 508 3 407 861 3 381 728[25] 2 530 840 1 681 517 1 629 008 914 466 1 165 174 416 089 133 041 0 3 712 380 2013
10 Francúzsko 2 227 000 2 082 000[26] 1 972 000[26] 1 817 000[26] 1 740 000[26] 1 967 765 2 242 928 2 229 421 3 549 008 3 348 361 3 474 705 3 768 993 3 378 433 2 750 086 1 369 210 357 512 3 919 776[27] 1989[28]
11 Kanada 2 199 789 2 370 271 2 283 474 2 393 890 2 379 806 2 463 364 2 135 121 2 068 189 2 687 892 2 961 636 2 407 999 1 947 106 1 369 607 1 159 504 397 739 387 726 3 058 813 1999
12 Thajsko 1 988 823 1 944 417 1 915 420 1 880 007 2 457 057 2 429 142 1 457 798 1 644 513 1 122 712 411 721 533 200 304 843 73 347 22 055 0 0 2 457 057 2013
13 Spojené kráľovstvo 1 749 385 1 816 622 1 682 156 1 598 879 1 597 433 1 576 945 1 463 999 1 393 463 1 803 109 1 813 894 1 765 000[29] 1 565 957 1 312 914 2 098 498 1 810 700 783 672 2 332 376 1963
14 Turecko 1 695 731 1 485 927 1 358 796 1 170 445 1 125 534 1 072 978 1 189 131 1 094 557 879 452 430 947 282 000 209 150 50 881 25 000 0 0 1 695 731 2017
15 Rusko 1 551 293 1 303 989 1 384 399 1 886 646 2 184 266 2 233 103 1 990 155 1 403 244 1 354 504 1 205 581 994 000[30] ? ? ? ? ? 2 233 103 2012
16 Irán 1 515 396 1 164 710[31] 982 337 1 090 846 743 647 1 000 089 1 649 311 1 599 454 1 077 190 277 985 44 665 161 000 35 000 1 649 311 2011
17 Česko 1 419 993 1 349 896 1 303 603 1 251 220 1 132 931 1 178 995 1 199 845 1 076 384 602 237 455 492 216 000 ? ? ? ? ? 1 419 993 2017
18 Indonézia 1 216 615 1 177 389 1 098 780 1 298 523 1 206 368 1 052 895 838 388 702 508 500 710 379 300 292 710 103 000 1 298 523 2014
19 Taliansko 1 142 210 1 103 516 1 014 223 697 864 658 206 671 768 790 348 838 186 1 038 352 1 738 315 1 667 270 2 120 850 1 610 287 1 854 252 644 633 127 847 2 220 774 1989
20 Slovensko 1 001 520 1 040 000 1 035 503 993 000 975 000 926 555 639 763 561 933 218 349 181 783 22 600 - - - - - 1 040 000 2016
21 Poľsko 689 729 681 837 660 603 593 904 590 159 654 756 838 133 869 474 613 200 504 972 381 000 347 975 417 834 113 087 37 000 1 000 950 908[32] 2008
22 Južná Afrika 589 951 599 004 615 658 566 083 545 913 539 424 532 545 472 049 525 227 345 297 334 779 404 766 297 573 615 658 2015
23 Maďarsko 505 400 472 000 495 370[31] 437 599 222 400 217 840 202 800 211 461 152 015 137 398 53 000 3 000 505 400 2017
24 Argentína 472 158[26] 472 776[26] 533 683[26] 617 329 791 007 764 495 828 771 716 540 319 755 339 632 286 000 99 639 281 793 219 599 89 000 828 771 2011
25 Malajzia 460 140 513 445[31] 614 671 596 600 601 407 572 150 533 695 567 715 563 408 282 830 164 000 191 580 104 227 601 407 2013
26 Belgicko 379 140 399 427 409 340 516 832 503 504 538 848 595 084 555 302 926 515 1 033 294 468 000 1 248 290 923 426 296 000 1 000[12][33] 1 248 290 1990
27 Maroko 376 286 345 106 288 329 231 986 167 452[31] 108 743[31] 59 477 42 066 33 992 31 314 376 286 2017
28 Rumunsko 359 250 359 306 387 177 391 422 410 997 337 765 335 232 350 912 194 802 78 165 93 000 94 000[12][34] 124 000 59 000 12 000 410 997 2013
29 Taiwan 291 563 309 531 351 085 379 223 338 720 339 038 343 296 303 456 446 345 361 800 406 000 382 000[12][34] 446 345 2005
30 Vietnam 236 161[31] 236 161 50 000[31] 48 871 37 576[31] 40 470[31] 31 181 42 286 31 600[31] 6 862[35] 236 161 2017
31 Pakistan 230 250 214 650 229 686 148 746 134 145 165 700 162 194 152 970 153 393 31 500 230 250 2017
32 Švédsko 226 000 205 374 188 987[22] 154 173[22] 161 080[22] 162 814[22] 188 969[22] 217 084 339 229 301 343 490 000 344 000[12][34] 317 000 311 000 129 000 28 000 494 000 1999
33 Slovinsko 189 852 133 702 133 092 118 591 93 734 130 949 174 119 205 711 187 247 98 953 212 749 2009
34 Portugalsko 175 544 143 096 156 626 161 509 154 016 163 561 192 242 158 723 226 834 245 784 57 000 26 000[12][34] 91 000 271 030 1998
35 Holandsko 157 280 44 430[31] 44 122[31] 29 807[31] 29 183 57 462 73 151[36] 94 132 102 204 98 823 132 000 111 000[12][34] 97 000 79 000 19 000 307 220 1999
36 Uzbekistan 140 247 88 152 185 400 245 660 246 641 164 180[31] 179 560 156 880 94 437 32 273 246 641 2013
37 Filipíny 116 686[31] 116 686 112 493[31] 106 938 52 260[31] 55 360[31] 53 921 65 625 64 492 38 877 107 000 213 402 2007
38 Rakúsko 99 880 108 000[31] 125 500[31] 154 340[31] 166 428[31] 143 060[31] 152 505 104 814 253 279 141 026 68 000 20 000[12][34] 14 000 7 000 13 000 274 932 2006
39 Austrália 98 632 161 294 173 009 180 311 215 926 209 730 224 193 243 495 394 713 347 122 331 000 284 000[12][34] 361 000 475 000 204 000 58 000 498 000 1974
40 Fínsko 91 598 55 280[31] 69 053[31] 45 035[31] 7 703 2 900[31] 2 540 6 665 21 644 38 926 91 598 2017
41 Srbsko 79 912 80 320 83 630[31] 103 150 113 878 11 032 11 023 18 033 14 179 12 740 ?? ??
42 Kolumbia 74 994 79 036[31] 78 070[31] 71 137 70 686[31] 32 466 41 714 109 333 23 979[35] ? 34 850[31] 43 000 109 333 2010
43 Alžírsko 60 606 42 008 19 346 1 244 0 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?? ??
44 Egypt 36 640 36 230[31] 36 000[31] 42 515 39 050[31] 56 480[31] 81 731 116 683 123 425 59 765 123 425 2005
45 Kazachstan 19 071 10 651 14 477 40 162 40 684 19 186 8 195 3 176 ? ? 40 684 2013
46 Bielorusko 13 428 16 864 15 033 22 990 22 926 25 425 24 343 15 249 26 995 19 324 40 100 29 800 18 700 2 400 40 100 1980
47 Ukrajina 9 542 5 264 8 244 28 751 50 449 76 281 104 654 83 133 215 759 31 255 206 700 115 700 7 500 18 300 423 127 2008
48 Ekvádor 2 700[31] 2 700[31] 4 800[31] 5 986 24 322[31] 24 322[31] 24 322 22 335 32 254 41 047 41 047 2000
49 Tunisko 1 940[31] 1 940[31] 540[31] 540[31] 1 860[31] 1 860[31] 1 860 0 ? ? ?? ??
50 Venezuela 1 774 2 850 18 300 19 759 71 753 104 083 102 409 104 357 135 425 21 190 96 400 153 000 175 458 2006
51 Bangladéš 580[31] 580[31] 540[31] 536 ? ? ? 0 0 0 0 0 0 0 0 0 ?? ??
EX Bulharsko ? ? ? ? 2 508[31] 2 200 0 0 0 0 2 200 ? 21 000 12 000 21 000 1990
EX Južná Kórea ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 3 000 ?? ??
EX Nový Zéland ? ? 0 0 0 0 0 0 0 0 ? ? 90 000 55 178 32 409 9 731 123 000 1982
EX Írsko ? ? 0 0 0 0 0 0 0 0 ? ? 47 000 47 000 1981
Azerbajdžan 0 247 415 2 145 669[31] ? ? ? ? ? ? 2 145 2014
Zimbabwe 0 0 0 0 829[31] 829[31] 829[31] 257 960 792 ?? ??
Keňa 0 0 0 0 3 080[31] 3 080[31] 2 945 0 405 288 ?? ??
Uruguay 0 0 0 0 0 0 0 0 0 14 404 ?? ??
Čile 0 0 0 0 0 0 0 4 700 6 660[31] 5 245[35] 10 804 2007
Nigéria 0 0 0 0 0 0 0 0 2 937 7 834 ?? ??
Peru 0 0 0 0 0 0 0 0 1 566 ? ?? ??

Bývalé krajiny
Sovietsky zväz 2 039 600 2 199 200 916 118 523 591 362 985 2 247 500 1985
Juhoslávia 239 000[12][34] 278 000 124 000 16 000 1 000 318 300 1988
Česko-Slovensko 242 000 233 112 169 920 75 000 31 000 242 000 1990
NDR 216 585 153 378 77 350 8 243 264 444 1986


Zoznam krajín podľa vyrobených vozidiel na 1 000 obyvateľov v roku 2017

# Štát
Vyr. na 1000 obyv.
Počet obyv.
1 Slovensko 183,93 5 445 087
2 Česko 133,61 10 627 794
3 Slovinsko 91,71 2 070 050
4 Južná Kórea 79,69 51 635 256
5 Japonsko 76,68 126 420 000
6 Nemecko 68,11 82 887 000
7 Španielsko 60,95 46 733 038
8 Kanada 58,92 37 332 100
9 Maďarsko 52,00 9 771 000
10 Spojené štáty 34,06 328 502 000
11 Francúzsko 33,05 67 392 000
12 Mexiko 32,14 126 577 691
13 Thajsko 28,75 69 183 173
14 Spojené kráľovstvo 26,49 66 040 229
15 Švédsko 22,00 10 215 250
16 Turecko 20,98 80 810 525
17 Čína 20,81 1 394 170 000
18 Taliansko 18,91 60 395 921
19 Irán 18,46 82 111 600
20 Poľsko 17,95 38 433 600
21 Portugalsko 17,06 10 291 027
22 Fínsko 16,59 5 522 015
Svet 12,87 7 560 396 866
23 Brazília 12,85 210 098 000
24 Taiwan 12,36 23 584 865
25 Srbsko 11,41 7 001 444
26 Moroko 10,78 34 899 900
27 Argentína 10,61 44 494 502
28 Rusko 10,56 146 877 088
29 Južná Afrika 10,22 57 725 600
30 Indonézia 4,59 265 015 300
31 Uzbekistan 4,29 32 653 900
32 Austrália 3,91 25 217 300
33 India 3,56 1 342 010 000
34 Belgicko 3,31 11 449 656
35 Vietnam 2,49 95 001 537
36 Rumunsko 1,84 19 523 621
37 Kolumbia 1,52 49 464 683
38 Alžírsko 1,42 42 545 964
39 Bielorusko 1,42 9 477 100
40 Malajsia 1,41 32 606 800
41 Rakúsko 1,13 8 857 960
42 Filipíny 1,09 107 039 000
43 Kazachstan 1,04 18 356 900
44 Holandsko 0,91 17 290 900
45 Ukajina 0,23 42 198 483
46 Pakistan 0,11 203 302 000
47 Venezuela 0,06 31 828 110
48 Egypt 0,04 98 170 900
49 Tunisko 0,02 11 434 994

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Odkazy a poznámky[upraviť | upraviť kód]

  1. a b World motor vehicle production by country and type [online]. . Dostupné online.
  2. OICA 2016 statistic
  3. OICA 2015 statistic
  4. OICA 2014 statistic
  5. OICA 2013 statistic
  6. OICA 2012 statistic
  7. OICA 2011 statistic
  8. a b OICA. World Motor Vehicle Production by country 2010-2011
  9. OICA 2010 statistic
  10. OICA 2005 statistic
  11. OICA 2000 statistic
  12. a b c d e f g h i j k l m RITA. Table 1-23: World Motor Vehicle Production, Selected Countries
  13. a b c IMF Auto Report 2000
  14. a b c d e f g OICA: Production Statistics
  15. a b c d e f g Ward's: World Motor Vehicle Data 2007. - Wards Communications, Southfield MI 2007, ISBN 0910589534
  16. a b c d e f Michigan Statistical Abstract 1996. Table XIV-1 - University of Michigan, 1996 ISBN 0-472-08370-8
  17. a b c UNIVERSIDAD AUTONOMA METROPOLITANA UNIDAD El sector automotriz Mexicano ante el tratado de libre comercio de america del norte, 1994[nefunkčný odkaz]
  18. a b Production automobile mondiale par continent et pour les principaux pays constructeurs,1898 2011.xls Production automobile mondiale par continent et pour les principaux pays constructeurs,1898-2011 (Tableau mde, contint, grds pays) Archived 2008-04-05 at the Wayback Machine
  19. 15 168 000 according to other sources
  20. 1977 according to other sources
  21. Development History Of Japanese Automobile Industry. carfromjapan.com, 2014-12-09. Dostupné online [cit. 2017-11-22]. (po anglicky)
  22. a b c d e f g cars only
  23. a b c some manufacturers (BMW, Mercedes-Benz, Audi, Jaguar Land Rover) are not reported
  24. 544 989 according to other sources
  25. 3 648 358 according to other sources
  26. a b c d e f g Cars and LCV only
  27. 4 200 000 according to other sources
  28. 1979 according to other sources
  29. 1 907 045 according to other sources
  30. 1 038 912 according to other sources
  31. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf estimate
  32. 1 006 000 according to other sources
  33. 1961
  34. a b c d e f g h 1991
  35. a b c manufacturers' data
  36. DAF missing

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]