Zoznam mesačných morí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zoznam Mesačných morí)
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam mesačných morí (lat. sing. mare)

Zoznam zahŕňa aj oceán (oceanus) a útvary známe ako jazerá (lat. sing. lacus), močiare (lat. sing. palus) a zálivy (lat. sing. sinus).

Moria a oceán[upraviť | upraviť kód]

Latinský názov Slovenský názov[1] Šírka Dĺžka Priemer
Mare Anguis More hada 22,6° S 67,7° V 150 km
Mare Australe Južné more 38,9° J 93,0° V 603 km
Mare Cognitum More poznania 10,0° J 23,1° Z 376 km
Mare Crisium More kríz 17,0° S 59,1° V 418 km
Mare Fecunditatis More hojnosti 7,8° J 51,3° V 909 km
Mare Frigoris More chladu 56,0° S 1,4° V 1596 km
Mare Humboldtianum Humboldtovo more 56,8° S 81,5° V 273 km
Mare Humorum More vlahy 24,4° J 38,6° Z 389 km
Mare Imbrium More dažďov 32,8° S 15,6° Z 1123 km
Mare Ingenii More túžby 33,7° J 163,5° V 318 km
Mare Insularum More ostrovov 7,5° S 30,9° Z 513 km
Mare Marginis Okrajové more 13,3° S 86,1° V 420 km
Mare Moscoviense Moskovské more 27,3° S 147,9° V 277 km
Mare Nectaris More nektáru 15,2° J 35,5° V 333 km
Mare Nubium More mrakov 21,3° J 16,6° Z 715 km
Mare Orientale Východné more 19,4° J 92,8° Z 327 km
Mare Serenitatis More jasu 28,0° S 17,5° V 707 km
Mare Smythii Smythovo more 1,3° S 87,5° V 373 km
Mare Spumans Spenené more 1,1° S 65,1° V 139 km
Mare Tranquillitatis More pokoja 8,5° S 31,4° V 873 km
Mare Undarum More vĺn 6,8° S 68,4° V 243 km
Mare Vaporum More pár 13,3° S 3,6° V 245 km
Oceanus Procellarum Oceán búrok 18,4° S 57,4° Z 2568 km

Na odvrátenej strane Mesiaca bola jedna oblasť spočiatku zle identifikovaná ako more a dostala názov Mare Desiderii. V súčasnosti sa názov nepoužíva.

Jazerá[upraviť | upraviť kód]

Mesačné jazerá sú menšie čadičové roviny rovnakého pôvodu ako moria.

Latinský názov Slovenský názov[1] Šírka Dĺžka Priemer
Lacus Aestatis Letné jazero 15,0° J 69,0° Z 90 km
Lacus Autumnae Jesenné jazero 9,9° J 83,9° Z 183 km
Lacus Bonitatis 23,2° S 43,7° V 92 km
Lacus Doloris 17,1° S 9,0° V 110 km
Lacus Excellentiae 35,4° J 44,0° Z 184 km
Lacus Felicitatis 19,0° S 5,0° V 90 km
Lacus Gaudii 16,2° S 12,6° V 113 km
Lacus Hiemalis 15,0° S 14,0° V 50 km
Lacus Lenitatis 14,0° S 12,0° V 80 km
Lacus Luxuriae 19,0° S 176,0° V 50 km
Lacus Mortis Jazero smrti 45,0° S 27,2° V 151 km
Lacus Oblivionis 21,0° J 168,0° Z 50 km
Lacus Odii 19,0° S 7,0° V 70 km
Lacus Perseverantiae 8,0° S 62,0° V 70 km
Lacus Solitudinis 27,8° J 104,3° V 139 km
Lacus Somniorum Jazero snov 38,0° S 29,2° V 384 km
Lacus Spei 43,0° S 65,0° V 80 km
Lacus Temporis 45,9° S 58,4° V 117 km
Lacus Timoris 38,8° J 27,3° Z 117 km
Lacus Veris Jarné jazero 16,5° J 86,1° Z 396 km

Zálivy a močiare[upraviť | upraviť kód]

Latinský názov Slovenský názov[1] Šírka Dĺžka Priemer
Palus Epidemiarum Močiar epidémií 32,0° J 28,2° Z 286 km
Palus Putredinis Močiar hniloby 26,5° S 0,4° V 161 km
Palus Somni Močiar spánku 14,1° S 45,0° V 143 km
Sinus Aestuum Záliv vlnobitia 10,9° S 8,8° Z 290 km
Sinus Amoris 18,1° S 39,1° V 130 km
Sinus Asperitatis Záliv drsnosti 3,8° J 27,4° V 206 km
Sinus Concordiae 10,8° S 43,2° V 142 km
Sinus Fidei 18,0° S 2,0° V 70 km
Sinus Honoris 11,7° S 18,1° V 109 km
Sinus Iridum Záliv dúh 44,1° S 31,5° Z 236 km
Sinus Lunicus Záliv lunika 31,8° S 1,4° Z 126 km
Sinus Medii Záliv stredu 2,4° S 1,7° V 335 km
Sinus Roris Záliv rosy 54,0° S 56,6° Z 202 km
Sinus Successus 0,9° S 59,0° V 132 km

Niektoré zdroje uvádzajú tiež Palus Nebularum (poloha 38,0° S, 1,0° V), IAU ho oficiálne neustanovila.

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. a b c Slovenské vžité názvy mimozemských objektov a zdanlivých obrazcov na oblohe [online]. [Cit. 2019-07-26]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of maria on the Moon na anglickej Wikipédii.