Zoznam britských panovníkov podľa dĺžky vlády

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Alžbeta II., súčasná a najdlhšie vládnuca panovníčka, vládne od 6. februára 1952

Nasleduje zoznam britských panovníkov podľa dĺžky vlády v érach: Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska (1927 - súčasnosť), Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska (1801 - 1927), Veľkej Británie (1707 - 1801), Anglické kráľovstvo (871 - 1707), Škótske kráľovstvo (878 - 1707), Írske kráľovstvo (1542 - 1800) a Waleské kniežatstvo (1216 - 1542).

Kráľovná Alžbeta II. sa stala najdlhšie vládnucim britským panovníkom 9. septembra 2015, keď prekonala vládu svojej pra-prababičky Viktórie. 6. februára 2017 sa stala prvou britskou panovníčkou, ktorá oslávila zafírové jubileum, pri ktorom sa oslavuje 65 rokov na tróne. K februáru 2020 kraľuje 68 rokov.

Celkovo[upraviť | upraviť kód]

Toto je desať najdlhšie vládnucich panovníkov na Britských ostrovoch, o ktorých existujú spoľahlivé zaznamenané dôkazy.

# Panovník Vláda Trvanie
Od Do Dni Roky, dni
1 Queen Elizabeth II 1959.jpg Alžbeta II. (Spojené kráľovstvo) 6. február 1952 Súčasnosť 25 178 68 rokov, 341 dní
2 Queen victoria.jpg Viktória (Spojené kráľovstvo) 20. jún 1837 22. január 1901 23 226 63 rokov, 216 dní
3 Allan Ramsay - King George III in coronation robes - Google Art Project.jpg Juraj III. (Spojené kráľovstvo) 25. október 1760 29. január 1820 21 644 59 rokov, 96 dní
4 James I of England Schloss Ambras.jpg Jakub IV. (Škótsko) 24. júl 1567 27. marec 1625 21 066 57 rokov, 246 dní
5 Henry III funeral head.jpg Henrich III. (Anglicko) 28. október 1216 16. november 1272 20 473 56 rokov, 19 dní
6 Edward III of England (Order of the Garter).jpg Eduard III. (Anglicko) 25. január 1327 20. jún 1377 18 410 50 rokov, 147 dní
7 William the Lion portrait.jpg Viliam I. (Škótsko) 9. december 1165 4. december 1214 17 892 48 rokov, 360 dní
8 Llywelyn the Great.JPG Llywelyn ap Iorwerth 1195 11. apríl 1240 16 173 - 16 902 cca. 44 - 45 rokov
9 Elizabeth I in coronation robes.jpg Alžbeta I. (Anglicko) 17. november 1558 24. marec 1603 16 198 44 rokov, 127 dní
10 David II of Scotland by Sylvester Harding 1797.jpg Dávid II. (Škótsko) 7. jún 1329 22. február 1371 15 235 41 rokov, 260 dní

Alžbeta II.: najdlhšie vládnuci panovník[upraviť | upraviť kód]

9. septembra 2015 (vo veku 89 rokov a 141 dní) sa Alžbeta II. stala najdlhšie vládnucim britských panovníkom a najdlhšie vládnucou ženskou panovníčkou v histórii.[1][2] 13. októbra 2016 (vo veku 90 rokov a 175 dní) sa stala najdlhšie vládnucim súčasným panovníkom na svete (a najdlhšie súčasnou slúžiacou hlavou štátu na svete), po smrti Phúmiphona Adunjadéta, kráľa Thajska.

Ak bude stále vládnuť:

  • 6. februára 2022 (vo veku 95 rokov a 291 dní) bude oslavovať platinové jubileum, výročie 70 rokov na tróne.[3]
  • 27. mája 2024 (vo veku 98 rokov a 36 dní) sa stane najdlhšie vládnucim panovníkom suverénneho štátu v histórii, keď prekoná francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV., ktorý vládol 72 rokov a 110 dní.[4]

Jednotná monarchia[upraviť | upraviť kód]

Searchtool.svg Pozri aj: Zoznam britských kráľov

Spojené kráľovstvo[upraviť | upraviť kód]

1. januára 1801 sa kráľovstvo Veľkej Británie spojilo s Írskym kráľovstvom a stalo sa Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Írska. Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska sa stalo parlamentným aktom v roku 1927 po vytvorení írskeho slobodného štátu v roku 1922.

Meno Vláda Trvanie
Od Do Dni Roky, dni
Alžbeta II. 6. február 1952 Súčasnosť 25 178 68 rokov, 341 dní
Viktória 20. jún 1837 22. január 1901 23 226 63 rokov, 216 dní
Juraj V. 6. máj 1910 20. január 1936 9 390 25 rokov, 259 dní
Juraj III.[5] 1. január 1801 29. január 1820 6 967 19 rokov, 28 dní
Juraj VI. 11. december 1936 6. február 1952 5 535 15 rokov, 57 dní
Juraj IV. 29. január 1820 26. jún 1830 3 801 10 rokov, 148 dní
Eduard VII. 22. január 1901 6. máj 1910 3 391 9 rokov, 104 dní
Viliam IV. 26. jún 1830 20. jún 1837 2 551 6 rokov, 359 dní
Eduard VIII. 20. január 1936 11. december 1936 326 326 dní

Veľká Británia[upraviť | upraviť kód]

Dňa 1. mája 1707 sa na základe Zákonov o únii (1707) Anglické kráľovstvo spojilo so Škótskym kráľovstvom ako Kráľovstvo Veľkej Británie.

Meno Vláda Trvanie
Od Do Dni Roky, dni
Juraj III.[5] 25. október 1760 1. január 1801 14 677 40 rokov, 68 dní
Juraj II. 22. jún 1727 25. október 1760 12 168 33 rokov, 114 dní
Juraj I. 1. august 1714 11. jún 1727 4 697 12 rokov, 314 dní
Anna[6] 1. máj 1707 1. august 1714 2 649 7 rokov, 92 dní

Kráľovstvá[upraviť | upraviť kód]

Anglicko[upraviť | upraviť kód]

Searchtool.svg Pozri aj: Zoznam anglických panovníkov

Zahŕňa anglických panovníkov od zvolenia Alfréda Veľkého ako kráľa Wessexu v roku 871 po Annu (Stuartovská dynastia) a Zákonov o únii z dňa 1. mája 1707, kedy sa koruna stala súčasťou Kráľovstva Veľkej Británie.

Meno Vláda Trvanie
Od Do Dni Roky, dni
Henrich III. 28. október 1216 16. november 1272 20 473 56 rokov, 19 dní
Eduard III. 25. január 1327 21. jún 1377 18 410 50 rokov, 147 dní
Alžbeta I. 17. november 1558 24. marec 1603 16 198 44 rokov, 127 dní
Henrich IV.[7] 1. september 1422
31. október 1470
 
4. marec 1461
11. apríl 1471
 
14 064
162
Celkovo: 14 226
38 rokov, 184 dní
162 dní
38 rokov, 347 dní
Ethelred II.[7] 18. marec 978
3. február 1014
 
25. december 1013
23. apríl 1016
 
13 065
810
Celkovo: 13 875
35 rokov, 282 dní
2 roky, 80 dní
37 rokov, 362 dní
Henrich VIII. 22. apríl 1509 28. január 1547 13 795 37 rokov, 281 dní
Karol II.[8] 30. január 1649 6. február 1685 13 156 36 rokov, 7 dní
Henrich I. 5. august 1100 1. december 1135 12 901 35 rokov, 118 dní
Henrich II.
(spoluvládca s Henrichom Mladším)
25. október 1154 6. júl 1189 12 673 34 rokov, 254 dní
Eduard I. 20. november 1272 7. júl 1307 12 646 34 rokov, 229 dní
Alfréd Veľký 24. apríl 871 26. október 899 10 412 28 rokov, 185 dní
Eduard Starší 27. október 899 17. júl 924 9 029 24 rokov, 264 dní
Karol I.[9] 27. marec 1625 30. január 1649 8 710 23 rokov, 309 dní
Henrich VII. 22. august 1485 21. apríl 1509 8 642 23 rokov, 242 dní
Eduard Vyznávač 8. jún 1042 5. január 1066 8 612 23 rokov, 211 dní
Richard II. 22. jún 1377 29. september 1399 8 134 22 rokov, 99 dní
Jakub I.[10] 24. marec 1603 27. marec 1625 8 039 22 rokov, 3 dni
Eduard IV.[7] 4. marec 1461
11. apríl 1471
 
3. október 1470
9. apríl 1483
 
3 500
4 381
Celkovo: 7 881
9 rokov, 213 dní
11 rokov, 363 dní
21 rokov, 211 dní
Viliam I. 12. december 1066 9. september 1087 7 563 20 rokov, 258 dní
Eduard II. 8. júl 1307 20. január 1327 7 136 19 rokov, 196 dní
Knut 30. november 1016 12. november 1035 6 921 18 rokov, 347 dní
Štefan[7] 22. december 1135
1. november 1141
 
7. apríl 1141
25. október 1154
 
1 933
4 741
Celkovo: 6 674
5 rokov, 106 dní
12 rokov, 358 dní
18 rokov, 99 dní
Ján 6. apríl 1199 19. október 1216 6 406 17 rokov, 196 dní
Edgar I. 1. október 959 8. júl 975 5 759 15 rokov, 280 dní
Athelstan 2. august 924
(alebo 925)
27. október 939 5 564
alebo 5 199
15 rokov, 86 dní
alebo 14 rokov, 86 dní
Henrich IV. 30. september 1399 20. marec 1413 4 919 13 rokov, 171 dní
Viliam III.[11]
(spoluvládca s Máriou II.)
13. február 1689 8. marec 1702 4 770 13 rokov, 23 dní
Henrich Mladší
(spoluvládca s Henrichom II.)
14. jún 1170 11. jún 1183 4 745 12 rokov, 362 dní
Viliam II. 26. september 1087 2. august 1100 4 693 12 rokov, 310 dní
Richard I. 6. júl 1189 6. apríl 1199 3 561 9 rokov, 274 dní
Edred 26. máj 946 23. november 955 3 468 9 rokov, 181 dní
Henrich V. 21. marec 1413 31. august 1422 3 450 9 rokov, 163 dní
Edmund I. 27. október 939 26. máj 946 2 403 6 rokov, 211 dní
Eduard VI. 28. január 1547 6. júl 1553 2 351 6 rokov, 159 dní
Mária II.[12]
(spoluvládkyňa s Viliamom III.)
13. február 1689 28. december 1694 2 144 5 rokov, 318 dní
Mária I. 19. júl 1553 17. november 1558 1 947 5 rokov, 121 dní
Anna[6]
(taktiež Kráľovstvo Veľkej Británie)
8. marec 1702 30. apríl 1707 1 879 5 rokov, 53 dní
Harold I. 12. november 1035 17. marec 1040 1 586 4 roky, 126 dní
Edwy 23. november 955 1. október 959 1 408 3 roky, 312 dní
Jakub II.[13] 6. február 1685 11. december 1688 1 404 3 roky, 309 dní
Eduard Mučeník 9. júl 975 18. marec 978 984 2 roky, 253 dní
Hardiknut 17. marec 1040 8. jún 1042 813 2 roky, 83 dní
Richard III. 26. jún 1483 22. august 1485 788 2 roky, 57 dní
Harold II. 5. január 1066 14. október 1066 282 282 dní
Edmund II. 23. apríl 1016 30. november 1016 221 221 dní
Matilda (sporná) 7. apríl 1141 1. november 1141 208 208 dní
Eduard V. 9. apríl 1483 26. jún 1483 78 78 dní
Edgar II. 15. október 1066 17. december 1066 63 63 dní
Sven I. 25. december 1013 3. február 1014 40 40 dní
Jana (sporná) 10. júl 1553 19. júl 1553 9 9 dní

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Warren Gaebel, BA, BCS, MBA [online]. warren.gaebel.ca, [cit. 2020-09-30]. Dostupné online.
  2. www.spectator.co.uk, [cit. 2020-09-30]. Dostupné online.
  3. ARBITER, Victoria. Queen Elizabeth II: The platinum monarch? [online]. CNN, [cit. 2020-09-30]. Dostupné online.
  4. Queen Elizabeth II is about to become Britain's longest reigning monarch, so here are some charts [online]. www.newstatesman.com, [cit. 2020-09-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. a b Juraj III., kráľ Veľkej Británie, sa stal kráľom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska 1. januára 1801.
  6. a b Anna Stuartová sa stala kráľovnou Veľkej Británie 1. mája 1707.
  7. a b c d Celková dĺžka vládnutia panovníka je súčtom zobrazených dvoch dôb jeho vlády.
  8. Karol II., Kráľ Anglicka a kráľ Škótska, súčasne od 30. januára 1649 do 6. februára 1685.
  9. Karol I. bol anglickým kráľom a zároveň škótskym kráľom.
  10. Jakub VI., kráľ Škótska, sa stal Jakubom I., kráľom Anglicka, v roku 1603.
  11. Viliam Oranžský sa stal anglickým kráľom Viliamom III. 13. februára 1689 a škótskym kráľom Viliamom II. 11. mája 1689.
  12. Mária II. sa stala anglickou kráľovnou 13. februára 1689 a škótskou kráľovnou 11. mája 1689.
  13. Jakub bol súčasne anglickým kráľom Jakubom II. a škótskym kráľom Jakub VII.