Zoznam chránených území v Prahe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v Prahe aktuálny k októbru roku 2020 , v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti hlavného mesta Českej republiky, Prahy. Na území hlavného mesta Prahy je vyhlásených celkom 95 maloplošných chránených území, z toho 70 prírodných pamiatok, 16 prírodných rezervácií a 8 národných prírodných pamiatok a jedna chránená krajinná oblasť. Tie zaberajú plochu 2200 ha, teda 4% z celkovej rozlohy mesta. Na území mesta je vyhlásených tiež 11 prírodných parkov, ktoré sa rozkladajú na cca 20% rozlohy mesta.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria

Commons

Mestská časť Popis územia Súradnice
754 PP Baba, pohľad cez Vltavu na Bohnice PP Baba 000000000000007.33000000007,33
Kategória Baba (Dejvice) na Wikimedia Commons
Praha 6 - Dejvice Skaly na ľavom brehu kaňonovitého údolia Vltavy s odkryvmi proterozoických bridlíc a významnými spoločenstvami skál a teplomilné skalné stepi s výskytom chránených a ohrozených druhov. 50°07′14″S 14°23′26″V / 50,1205556°S 14,3905556°V / 50.1205556; 14.3905556
752 Pamätná doska na Barrandovej skale NPP Barrandovské skály 000000000000011.570000000011,57
Kategória Barrandovské skály na Wikimedia Commons
Praha 5 - Hlubočepy Medzinárodne významný geologický profil od spodného silúru po najvyššiu časť spodného devónu. 50°02′06″S 14°24′07″V / 50,035°S 14,4019444°V / 50.035; 14.4019444
2407 Bažantnica v Sataliciach PP Bažantnice v Satalicích 000000000000015.180000000015,18
Kategória Bažantnice v Satalicích na Wikimedia Commons
Praha 19 - Satalice Ochrana porastu, vtáctva a drobného živočíšstva. 50°07′42″S 14°34′35″V / 50,1284644°S 14,5764722°V / 50.1284644; 14.5764722
1110 Holešovický železničný most s nadväzujúcim tunelom pod Bílou skálou, dlhý 331 m. PP Bílá skála 000000000000007.65000000007,65
Kategória Bílá skála (Praha) na Wikimedia Commons
Praha 8 - Libeň Významný krajinný prvok skalnatého údolia Vltavy, stratotyp libeňského súvrstvia, oporný profil letenským súvrstvím, výskyt významných druhov organizmov. 50°06′53″S 14°27′18″V / 50,1146372°S 14,4548672°V / 50.1146372; 14.4548672
762 Stráň so skalnými spoločenstvami PP Bohnické údolí 000000000000004.59000000004,59
Kategória Bohnické údolí na Wikimedia Commons
Praha 8 - Bohnice Skalnaté svahy v údolí Bohnického potoka so spoločenstvami skál a teplomilných krovín s výskytom chránených a ohrozených druhov. 50°07′55″S 14°24′02″V / 50,1319347°S 14,4005361°V / 50.1319347; 14.4005361
Prírodný park Botič-Milíčov v dolnej časti Křeslíc PrP Botič-Milíčov 000000000000824.0000000000824,00
Kategória Nature park Botič–Milíčov na Wikimedia Commons
Praha 11 a 22 50°01′19″S 14°32′22″V / 50,0218333°S 14,5393056°V / 50.0218333; 14.5393056
2428 Branické skály PP Branické skály 000000000000009.08000000009,08
Kategória Branické skály na Wikimedia Commons
Praha 4 - Braník Bývalý lom a susedné vrchy. 50°02′34″S 14°24′48″V / 50,0426944°S 14,4133611°V / 50.0426944; 14.4133611
1122 Cihelna v Bažantnici PP Cihelna v Bažantnici 000000000000004.38000000004,38
Kategória Cihelna v Bažantnici na Wikimedia Commons
Praha 9 - Hloubětín Oporný geologický profil ku stratotypu peruckých a korycanských vrstiev, odkryv vrchnokriedových ílovcov s bohatou fosílnou flórou. 50°06′44″S 14°31′59″V / 50,1122222°S 14,5330556°V / 50.1122222; 14.5330556
1121 Svahy na Cikánke I NPP Cikánka I 000000000000004.55000000004,55
Kategória Cikánka I na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín Skalnatý vápencový odkryv so spoločenstvom skalnej stepi. 50°00′02″S 14°18′56″V / 50,0005556°S 14,3155556°V / 50.0005556; 14.3155556
2091 Cikánka II PP Cikánka II 000000000000000.10000000000,10
Kategória Cikánka II (natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín Oporný statigrafický profil devónskeho stupňa, významné paleontologické nálezisko. 50°00′13″S 14°19′34″V / 50,0034861°S 14,3261639°V / 50.0034861; 14.3261639
1117 Prírodná pamiatka Ctirad PP Ctirad 000000000000006.44000000006,44
Kategória Ctirad (Prague) na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radlice a Smíchov Oporný geologický profil motolským až přídolským súvrstvím, pražským súvrstvím, nálezisko radu druhov fosílnych organizmov. 50°03′04″S 14°24′00″V / 50,0511111°S 14,4°V / 50.0511111; 14.4
736 PR Cyrilov 000000000000006.44000000006,44 Populácia briez, dubov a borovíc. 50°05′45″S 14°42′03″V / 50,095939°S 14,70097°V / 50.095939; 14.70097
2449 Černá rokle NPP Černé rokle 000000000000013.260000000013,26
Kategória Černá rokle na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín Jedinečné odkryté hraničné vrstvy medzi silúrom a devónom. 49°59′26″S 14°20′21″V / 49,9905556°S 14,3391667°V / 49.9905556; 14.3391667
22 Prírodná pamiatka Lom na Kobyle CHKO Český kras
Kategória Český kras na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín Zasahuje zo Stredočeského kraja na území Prahy (mestskej časti Praha-Radotín a Praha-Řeporyje). V jej pražskej časti sa nachádzajú PR Staňkovka, PR Klapice, časť NPP Černá rokle, PP Hvížďalka, PR Radotínské údolí, časť PP Zmrzlík. 49°56′27″S 14°09′44″V / 49,9408333°S 14,1622222°V / 49.9408333; 14.1622222
2470 Čimické údolí PP Čimické údolí 000000000000010.820000000010,82
Kategória Čimické údolí na Wikimedia Commons
Praha 8 Prirodzená dolina s charakteristickými skalnými ostrohmi a s výskytom chránených druhov rastlín na zvyškoch skalných stepí. Zároveň ide aj o významný krajinný prvok. 50°08′27″S 14°25′07″V / 50,1409444°S 14,4187278°V / 50.1409444; 14.4187278
743 Dalejský profil NPP Dalejský profil 000000000000023.780000000023,78
Kategória Dalejský profil na Wikimedia Commons
Praha - Řeporyje Svahy na ľavom brehu Dalejského potoka, klasický geologický profil ordovikom, silúrom a spodným devónom. 50°01′57″S 14°19′56″V / 50,0324722°S 14,33235°V / 50.0324722; 14.33235
2478 Divoká Šárka PR Divoká Šárka 000000000000025.350000000025,35
Kategória Divoká Šárka na Wikimedia Commons
Praha 6 - Liboc Epigeneticky vzniknuté skalné tiesňavy v buližníku a významné spoločenstvá rastlín a živočíchov. 50°05′57″S 14°19′14″V / 50,0991667°S 14,3205556°V / 50.0991667; 14.3205556
755 Dolní Šárka PP Dolní Šárka 000000000000006.05000000006,05
Kategória Dolní Šárka na Wikimedia Commons
Praha 6 - Dejvice Odkryvy proterozoických hornín v zareze údolia Šáreckého potoka so spoločenstvami skál a teplomilné skalné stepi s výskytom chránených a ohrozených druhov. 50°07′12″S 14°23′01″V / 50,12°S 14,3836111°V / 50.12; 14.3836111
Prírodný park Drahaň-Troja PrP Drahaň-Troja
Kategória Nature park Drahaň-Troja na Wikimedia Commons
Praha 8 50°08′S 14°25′V / 50,14°S 14,41°V / 50.14; 14.41
6126 PP Dvorecké stráně 000000000000003.88850000003,8885 Praha 4 - Podolí Stepná fauna viazaná na homogénne teplomilné spoločenstvá cievnatých rastlín. 50°02′49″S 14°25′16″V / 50,0469575°S 14,4210944°V / 50.0469575; 14.4210944
759 Havránka PP Havránka 000000000000004.20000000004,20
Kategória Havránka na Wikimedia Commons
Praha 7 - Troja Spoločenstvá vresovísk a teplomilných pastvín na odkryvoch proterozoických hornín 50°07′19″S 14°25′19″V / 50,1218983°S 14,4219806°V / 50.1218983; 14.4219806
741 Prírodná rezervácia Homolka PR Homolka 000000000000013.430000000013,43
Kategória Homolka (nature reserve, Prague) na Wikimedia Commons
Praha 5 - Chuchle Členité skalnaté stráne s 3 otvorenými lomovými stenami. 50°00′55″S 14°22′37″V / 50,0152778°S 14,3769444°V / 50.0152778; 14.3769444
Cesta cez prírodný park PrP Hostivař-Záběhlice 000000000000423.0000000000423,00
Kategória Nature park Hostivař-Záběhlice na Wikimedia Commons
Praha 4 a 11 50°02′51″S 14°30′26″V / 50,0475°S 14,5072222°V / 50.0475; 14.5072222
747 Prírodná pamiatka Housle PP Housle 000000000000003.82000000003,82
Kategória Housle (Lysolaje) na Wikimedia Commons
Praha 6 - Lysolaje Erózna roklina s významným geologickým profilom s vrchnokriedovými morskými usadeninami v nadloží proterozoických hornín. 50°07′32″S 14°21′36″V / 50,1255556°S 14,36°V / 50.1255556; 14.36
1098 Hrnčířský rybník PP Hrnčířské louky 000000000000029.500000000029,50
Kategória Hrnčířské louky na Wikimedia Commons
Praha 4 - Šeberov Komplex lúk a rybníkov v pramennej oblasti, hniezdisko vtáctva 50°00′25″S 14°30′44″V / 50,0069014°S 14,5122297°V / 50.0069014; 14.5122297
1111 Pohľad na skalný odkryv na lokalite PP Hvížďalka 000000000000001.31000000001,31
Kategória Hvížďalka (natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín Nálezisko skamenelín. 49°59′43″S 14°20′00″V / 49,9952778°S 14,3333333°V / 49.9952778; 14.3333333
739 Cholupická bažantnice PP Cholupická bažantnice 000000000000013.780000000013,78
Kategória Cholupická bažantnice na Wikimedia Commons
Praha 12 - Cholupice Prirodzené lesné spoločenstvo na pramenisku, hrabová doubrava s občasnou prímesou duba a lipy. 49°58′57″S 14°27′32″V / 49,9825°S 14,4588889°V / 49.9825; 14.4588889
746 Prírodná rezervácia Chuchelský háj PR Chuchelský háj 000000000000019.780000000019,78
Kategória Chuchelský háj na Wikimedia Commons
Praha 5 - Malá a Velká Chuchle Cenný súbor prirodzených lesných spoločenstiev. 50°01′13″S 14°23′09″V / 50,0202964°S 14,3859011°V / 50.0202964; 14.3859011
1113 Chvalský lom PP Chvalský lom 000000000000002.02000000002,02
Kategória Chvalský lom na Wikimedia Commons
Praha 20 - Horní Počernice Oporný geologický profil v perucko-korycanských vrstvách cenomanu (vrchná krieda). 50°06′44″S 14°35′24″V / 50,1122222°S 14,59°V / 50.1122222; 14.59
137 Jabloňka PP Jabloňka 000000000000001.26000000001,26
Kategória Jabloňka na Wikimedia Commons
Troja Skalný útvar ako významný geologický a krajinný prvok. 50°06′55″S 14°26′21″V / 50,1152778°S 14,4391667°V / 50.1152778; 14.4391667
142 Jenerálka PP Jenerálka 000000000000001.51000000001,51
Kategória Jenerálka (natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 6 - Vokovice Skalný útvar ako významný geologický a krajinný prvok s výskytom chránených druhov rastlín. 50°06′16″S 14°21′04″V / 50,1044444°S 14,3511111°V / 50.1044444; 14.3511111
753 Kalvária v Motole PP Kalvárie v Motole 000000000000003.26000000003,26
Kategória Calvary in Motol na Wikimedia Commons
Praha 5 - Motol Odkryvy bazaltových hornín a bridlíc silúrskeho obdobia. 50°04′17″S 14°18′18″V / 50,0713222°S 14,3049817°V / 50.0713222; 14.3049817
Klanovický les PrP Klánovice-Čihadla 000000000000907.7000000000907,70
Kategória Přírodní park Klánovice - Čihadla na Wikimedia Commons
Praha 14, 21 a 22 50°05′31″S 14°38′38″V / 50,0919956°S 14,6438983°V / 50.0919956; 14.6438983
5779 Klanovický les PR Klánovický les 000000000000287.3570000000287,357
Kategória Klánovický les na Wikimedia Commons
Praha - Újezd ?? Niekoľko typov dubových lesov. 50°05′07″S 14°41′08″V / 50,0853528°S 14,6856583°V / 50.0853528; 14.6856583
1097 Klapice PR Klapice 000000000000016.170000000016,17
Kategória Klapice na Wikimedia Commons
Praha 16 - Radotín Jedinečný porast dúbravy a skalnej stepi na vápenci, výskyt chránených druhov rastlín a živočíchov, geologický profil v silúre. 49°59′14″S 14°20′16″V / 49,9871389°S 14,3378889°V / 49.9871389; 14.3378889
5974 PP Komořanské a modřanské tôně PP Komořanské a modřanské tůně 000000000000012.870000000012,87
Kategória Komořanské a modřanské tůně na Wikimedia Commons
Praha 12 Vegetácia typická pre eutrofické a mezotrofné stojaté vody 49°59′26″S 14°24′05″V / 49,990660°S 14,401394°V / 49.990660; 14.401394
Prírodný park Košíře-Motol PrP Košíře-Motol
Kategória Nature park Košíře-Motol na Wikimedia Commons
Praha 5 a 13
1118 Stromovka na jeseň PP Královská obora 000000000000104.5500000000104,55
Kategória Stromovka na Wikimedia Commons
Praha 7 - Bubeneč Úsek nivy Vltavy využívaný od 13. storočia ako kráľovská obora. 50°06′23″S 14°25′10″V / 50,1063889°S 14,4194444°V / 50.1063889; 14.4194444
1120 Prírodná pamiatka Krňák PP Krňák 000000000000026.560000000026,56
Kategória Krňov na Wikimedia Commons
Praha - Zbraslav Tôňa bývalého ramena Berounky, lužný les a mokrade, tôňa a pobrežie Vltavy. 49°58′50″S 14°23′47″V / 49,9806333°S 14,3964444°V / 49.9806333; 14.3964444
748 Prílivová kapsa v západnej stene lomu. Výrazný je 2 metrový ohladený balvan. PP Ládví 000000000000000.66000000000,66
Kategória Natural monument Ládví na Wikimedia Commons
Praha - Ďáblice Geologické profily v opustenom buližníkovom lome so zachovanými usadeninami vrchnokriedového mora vzniknutými v príbojovej zóne. 50°08′14″S 14°27′50″V / 50,1372778°S 14,4639417°V / 50.1372778; 14.4639417
1115 Letenský profil PP Letenský profil 000000000000000.44000000000,44
Kategória Letenský profil na Wikimedia Commons
Praha 1 - Holešovice Odkryvy letenského súvrstvia (stupeň beroun, ordovik), s hojnou fosílnou faunou. 50°05′38″S 14°24′47″V / 50,0939006°S 14,4131461°V / 50.0939006; 14.4131461
2317 Národná prírodná pamiatka Letiště Letňany NPP Letiště Letňany 000000000000075.170000000075,17
Kategória Letňany Airport na Wikimedia Commons
Praha 9 - Letňany Biotop a populácia kriticky ohrozeného druhu živočícha sysľa obecného na trávnatej ploche letiska v Letňanoch. 50°07′53″S 14°31′31″V / 50,1313889°S 14,5252778°V / 50.1313889; 14.5252778
1102 Lítožnice PP Lítožnice 000000000000027.990000000027,99
Kategória Lítožnice na Wikimedia Commons
Praha - Dubeč Sústava rybníkov a priľahlých lúk , svahy údolia Říčanského potoka, hniezdiská vtákov, významný krajinársky prvok. 50°04′07″S 14°36′36″V / 50,0685°S 14,6100833°V / 50.0685; 14.6100833
1103 Lochkovský profil NPP Lochkovský profil 000000000000039.140000000039,14
Kategória Lochkovský profil na Wikimedia Commons
Praha 5 - Lochkov, Radotín Oporný profil k medzinárodnému stratotypu hranice silúr-devón. 49°59′58″S 14°20′05″V / 49,9993806°S 14,3347111°V / 49.9993806; 14.3347111
239 Meandre Botiče PP Meandr Botiče 000000000000006.70000000006,70
Kategória Meandry Botiče na Wikimedia Commons
Hostivař, Záběhlice Prirodzený meandrovitý tok potoka s brehovými porastmi. 50°02′59″S 14°31′50″V / 50,0496442°S 14,5304575°V / 50.0496442; 14.5304575
1114 Miličovský rybník PP Milíčovský les a rybníky 000000000000081.970000000081,97
Kategória Milíčovský les a rybníky na Wikimedia Commons
Praha 4 - Újezd ?? Súbor prirodzených dúbrav, jelšín, vlhkých lúk a rybníkov, významné spoločenstvá rastlín a biotop chránených živočíchov (bezstavovcov, obojživelníkov, cicavcov, vtákov), charakteristický úsek krajiny Průhonickej plošiny. 50°01′15″S 14°32′15″V / 50,0209639°S 14,5375494°V / 50.0209639; 14.5375494
1094 Modřanská rokle PP Modřanská rokle 000000000000124.8800000000124,88
Kategória Modřanská rokle na Wikimedia Commons
Praha 12 - Cholupice Erózny zárez Libušského potoka s geologickým profilom v proterozoiku a ordoviku a s odkryvom proterozoických zlepencov, prirodzená údolná potočná niva, krajinársky významný celok. 50°00′06″S 14°26′35″V / 50,0016258°S 14,4431828°V / 50.0016258; 14.4431828
Modřanská rokle-Cholupice PrP Modřanská rokle-Cholupice
Kategória Nature park Modřanská rokle - Cholupice na Wikimedia Commons
Praha 12
1210 Motolský ordovik PP Motolský ordovik 000000000000000.20000000000,20
Kategória Motolský ordovik na Wikimedia Commons
Praha 5 - Motol Významný geologický profil zárezu železničnej trate Praha - Slaný, bohaté paleontologické nálezisko. 50°03′43″S 14°19′51″V / 50,0619167°S 14,3309722°V / 50.0619167; 14.3309722
1095 Prírodná rezervácia Mýto PR Mýto 000000000000000.54000000000,54
Kategória Mýto (Nedvězí) na Wikimedia Commons
Nedvězí u Říčan Údolie Rokytky s prirodzene zalesnenými svahmi a údolnými lúkami, krajinársky významný celok. 50°00′47″S 14°39′38″V / 50,01297°S 14,6604497°V / 50.01297; 14.6604497
271 Prírodná pamiatka Nad mlýnem PP Nad mlýnem 000000000000003.91000000003,91
Kategória Nad Mlýnem na Wikimedia Commons
Praha 6 - Dejvice Skalný ostroh so zvyškami skalných stepí a lesostepí s chránenými druhmi rastlín. 50°06′46″S 14°22′03″V / 50,1128333°S 14,3674722°V / 50.1128333; 14.3674722
1116 Nad závodiskom pri pohľade na dostihovú dráhu PP Nad závodištěm 000000000000022.280000000022,28
Kategória Nad závodištěm na Wikimedia Commons
Veľká Chuchle Odkryvy vrchného ordoviku a spodného silúru (kosovské, královodvorské a bohdalecké súvrstvie). 50°00′16″S 14°22′59″V / 50,0045556°S 14,3830861°V / 50.0045556; 14.3830861
1211 Obora Hvězda PP Obora Hvězda 000000000000084.150000000084,15
Kategória Obora Hvězda na Wikimedia Commons
Praha 6 - Liboc Lesné porasty prirodzeného charakteru (hrabové dúbravy, bučiny), významná ornitologická lokalita. 50°04′57″S 14°19′49″V / 50,0825°S 14,3302778°V / 50.0825; 14.3302778
751 Obora v Uhříněvsi PP Obora v Uhříněvsi 000000000000034.850000000034,85
Kategória Obora v Uhříněvsi na Wikimedia Commons
Praha 22 - Uhříněves Cenný súbor prirodzených lesných spoločenstiev) so starými dubmi a bohatým bylinným a krovým poschodím. 50°02′10″S 14°36′03″V / 50,0362222°S 14,6008333°V / 50.0362222; 14.6008333
749 Okrouhlík PP Okrouhlík 000000000000000.58000000000,58
Kategória Okrouhlík (natural monument) na Wikimedia Commons
Libeň Odkryvy vrchnokriedových pieskovcov , typické teplomilné spoločenstvá rastlín a hmyzu. 50°07′19″S 14°27′51″V / 50,1219722°S 14,4640556°V / 50.1219722; 14.4640556
744 Lom PP Opatřilka - Červený lom 000000000000008.20000000008,20
Kategória Opatřilka - Červený lom na Wikimedia Commons
Praha 5 - Hlubočepy, Jinonice Svahy na ľavom brehu Dalejského potoka, klasický geologický profil od silúru až po spodný devón. 50°02′05″S 14°20′58″V / 50,0346944°S 14,3494667°V / 50.0346944; 14.3494667
1109 Opukový lom PP Opukový lom u Přední Kopaniny 000000000000004.13000000004,13
Kategória Opukový lom u Přední Kopaniny na Wikimedia Commons
Praha 6 - Přední Kopanina Odkryv bielohorskej opuky. 50°06′53″S 14°17′27″V / 50,1147669°S 14,2907017°V / 50.1147669; 14.2907017
633 Ortocerový lůmek PP Ortocerový lůmek 000000000000000.52000000000,52
Kategória Orthocerový lůmek na Wikimedia Commons
Praha 5 - Lochkov Ochrana odkryvu kopaninských vrstiev silúrskych vápencov s typickou fosílnou faunou. 49°59′56″S 14°20′30″V / 49,99875°S 14,3415278°V / 49.99875; 14.3415278
1212 Prírodná pamiatka Pecka PP Pecka 000000000000001.20000000001,20
Kategória PP Pecka na Wikimedia Commons
Praha 6 - Bubeneč Oporný geologický profil šáreckým a dobrotivským súvrstvím. 50°06′30″S 14°24′19″V / 50,1082869°S 14,4052506°V / 50.1082869; 14.4052506
1206 Petřínské skalky PP Petřín 000000000000010.550000000010,55
Kategória Petřínské skalky na Wikimedia Commons
Praha 1 - Malá Strana

Praha 5 - Smíchov

Vrcholový úsek Petřína s odkryvmi vrchnokriedových pieskovcov a opuky s lesnými porastmi (zakrpatené dúbravy, hrabové dubové lesy) s významnými lesnými druhmi rastlín a živočíchov. 50°05′00″S 14°23′52″V / 50,0833333°S 14,3977778°V / 50.0833333; 14.3977778
312 Pitkovická stráň PP Pitkovická stráň 000000000000000.55000000000,55
Kategória Pitkovická stráň na Wikimedia Commons
Praha 22 - Pitkovice Nálezisko ponikleca lúčneho černastého 50°01′29″S 14°34′22″V / 50,0247222°S 14,5727778°V / 50.0247222; 14.5727778
1104 Počernický rybník PP Počernický rybník
Kategória Počernický rybník na Wikimedia Commons
Dolní Počernice Rybník a priľahlá časť zámockého parku s rozsiahlymi trstinami a vrbinami, významné hniezdisko vtáctva. 50°05′07″S 14°35′12″V / 50,0852778°S 14,5866667°V / 50.0852778; 14.5866667
1112 Pod školou PP Pod školou 000000000000002.46000000002,46
Kategória Pod školou (natural monument, Hlubočepy) na Wikimedia Commons
Hlubočepy odkryv geologického profilu třebotovským a chotečským súvrstvím v stene lomu, nálezisko radu druhov fosílnej fauny. 50°02′23″S 14°24′00″V / 50,03975°S 14,3998889°V / 50.03975; 14.3998889
327 Pod Žvahovem PP Pod Žvahovem 000000000000000.50000000000,50
Kategória Pod Žvahovem (natural monument) na Wikimedia Commons
Hlubočepy Vápencový skalný útvar spôvodnými spoločenstvami rastlín a živočíchov, zároveň chránený krajinný prvok. 50°02′40″S 14°24′23″V / 50,0444694°S 14,4064861°V / 50.0444694; 14.4064861
756 Pohľad na Podbabské skaly od juhu PP Podbabské skály 000000000000000.84000000000,84
Kategória Podbabské skály na Wikimedia Commons
Praha 6 - Sedlec Odkryvy proterozoických hornín na ľavom brehu kaňonovitého údolia Vltavy, významné spoločenstvá skál a skalné stepi s výskytom chránených a ohrozených druhov. 50°07′28″S 14°23′36″V / 50,1243889°S 14,3934444°V / 50.1243889; 14.3934444
761 Celkový pohľad od juhu PR Podhoří 000000000000008.45000000008,45
Kategória Podhoří (nature reserve) na Wikimedia Commons
Praha 8 - Bohnice, Troja Skaly na pravom brehu kaňonovitého údolia Vltavy s odkryvmi proterozoických bridlíc a žíl vulkanických proterozoických hornín, bohato vyvinutá teplomilné spoločenstvá skál, skalných stepí, krovín a ich lemov s výskytom chránených a ohrozených druhov. 50°07′53″S 14°24′08″V / 50,1312778°S 14,4023333°V / 50.1312778; 14.4023333
1100 Podolský profil na jar PP Podolský profil 000000000000002.75000000002,75
Kategória Podolský profil na Wikimedia Commons
Praha 4 - Podolí Geologický profil hranicou silúr-devón, významné nálezisko skamenelín vo vápencoch a vápnitých bridliciach. 50°03′01″S 14°25′05″V / 50,0502778°S 14,4181389°V / 50.0502778; 14.4181389
742 Požáry NPP Požáry 000000000000003.50000000003,50
Kategória Požáry (national natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 5 - Řeporyje Zárez cesty k lomu a opustený lom, kde je zachytený geologický profil medzinárodného významu. 50°01′43″S 14°19′29″V / 50,0286111°S 14,3248056°V / 50.0286111; 14.3248056
5597 Pramenisko Blatovského potoka PP Prameniště Blatovského potoka 000000000000005.04000000005,04
Kategória Prameniště Blatovského potoka na Wikimedia Commons
Klánovice Biotop pramennej oblasti Blatovského potoka. 50°05′28″S 14°39′17″V / 50,0912361°S 14,65475°V / 50.0912361; 14.65475
1124 Pražský zlom PP Pražský zlom 000000000000000.36000000000,36
Kategória Pražský zlom na Wikimedia Commons
Praha 14 - Hloubětín Odkryv sprístupňujúci plochu pražského zlomu, významného tektonického javu pražskej panvy. 50°06′10″S 14°32′00″V / 50,1027778°S 14,5333333°V / 50.1027778; 14.5333333
Prokopské údolí PrP Prokopské a Dalejské údolí
Kategória Nature park Prokopské a Dalejské údolí na Wikimedia Commons
Praha 5 a 13 50°02′26″S 14°22′44″V / 50,0405556°S 14,3788889°V / 50.0405556; 14.3788889
661 Lomy u Hlubočep PR Prokopské údolí 000000000000101.5300000000101,53
Kategória Prokopské údolí na Wikimedia Commons
Praha 5 - Jinonice, Hlubočepy Ochrana geologicko-paleontologických hodnôt charakteristických teplomilných spoločenstiev flóry a fauny tohto územia. 50°02′29″S 14°22′26″V / 50,0414444°S 14,3739444°V / 50.0414444; 14.3739444
340 Prosecké skály PP Prosecké skály 000000000000002.32000000002,32
Kategória Prosecké skály na Wikimedia Commons
Praha 9 - Prosek, Libeň Pieskovcové skalné steny s prirodzenými aj umelými jaskyňami a so zvyškami teplomilnej kveteny. 50°07′00″S 14°29′10″V / 50,1168039°S 14,4862164°V / 50.1168039; 14.4862164
1105 Radotínské skály PP Radotínské skály 000000000000028.300000000028,30
Kategória Radotínské skály na Wikimedia Commons
Praha 5 - Lochkov, Radotín Odkrytý profil s prvohornými usadeninami, na odkryvoch spoločenstvá skalných stepi. 49°59′24″S 14°21′16″V / 49,9899722°S 14,3543056°V / 49.9899722; 14.3543056
358 Radotínské údolí PR Radotínské údolí 000000000000130.0000000000130,00
Kategória Radotínské údolí na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín, zadní kopanina Ochrana významných rastlinných a živočíšnych spoločenstiev stepí a lesostepí na devónskych vápencoch. 50°00′08″S 14°19′07″V / 50,0022561°S 14,3185925°V / 50.0022561; 14.3185925
Chuchelský háj PrP Radotínsko-Chuchelský háj
Kategória Přírodní park Radotínsko-Chuchelský háj na Wikimedia Commons
Praha 5 a 16
1123 Mohutné lavice Řevnického kremenca ordoviku v lome Rohožník PP Rohožník - lom v Dubči 000000000000003.45000000003,45
Kategória Rohožník (Dubeč) na Wikimedia Commons
Praha 10 - Dubeč Kremencový odkryv otvorený dvomi lomami, v stene lomu zreteľné horizontálne ryhovanie, významný krajinársky prvok. 50°03′21″S 14°34′59″V / 50,0557456°S 14,5831475°V / 50.0557456; 14.5831475
Prírodný park v oblasti chráneného územia Mýto PrP Rokytka 000000000000136.5000000000136,50
Kategória Přírodní park Rokytka na Wikimedia Commons
Praha 22 50°03′33″S 14°37′57″V / 50,0592778°S 14,6324444°V / 50.0592778; 14.6324444
Prírodný park Říčanka PrP Říčanka
Kategória Přírodní park Říčanka na Wikimedia Commons
Praha 22
758 Salabka PP Salabka 000000000000000.85000000000,85
Kategória Salabka (natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 8 - Troja Spoločenstvo vresoviska a teplomilnej pastviny na odkryvoch proterozoických hornín. 50°07′15″S 14°24′47″V / 50,1208333°S 14,4130556°V / 50.1208333; 14.4130556
757 Sedlecké skály PP Sedlecké skály 000000000000007.48000000007,48
Kategória Sedlecké skály na Wikimedia Commons
Praha 6 - Sedlec, Suchdol Odkryvy proterozoických hornín na ľavom brehu kaňonovitého údolia Vltavy, významné spoločenstvá skál, teplomilné skalné stepi s krovinami s výskytom chránených a ohrozených druhov. 50°08′17″S 14°23′25″V / 50,1379722°S 14,3901389°V / 50.1379722; 14.3901389
387 Skalka PP Skalka 000000000000009.00000000009,00
Kategória Skalka (Smíchov) na Wikimedia Commons
Praha 5 - Smíchov Významný geologický a krajinný prvok, prevažne prirodzene zalesnený. 50°04′17″S 14°21′48″V / 50,0715133°S 14,3633914°V / 50.0715133; 14.3633914
5975 PP Skaly v zoologickej záhrade z chodníka Zakázanka PP Skály v zoologické zahradě 000000000000001.76140000001,7614
Kategória Skály v zoologické zahradě (natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 7 - Troja Odkryv transgresných sedimentov ordoviku na zvrásnených proterozoických vrstvách v starom nárazovom brehu Vltavy s výskytom chránených a ohrozených druhov rastlín a živočíchov 50°07′02″S 14°24′15″V / 50,1171956°S 14,4042414°V / 50.1171956; 14.4042414
1096 Slavičí údolí PR Slavičí údolí 000000000000038.300000000038,30
Kategória Slavičí údolí na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín, Lochkov Údolie s prirodzenými spoločenstvami teplomilnej dubovej alebo hrabovej dúbravy, údolné pramenisko a lúky, nálezisko skamenelín. 49°59′44″S 14°21′18″V / 49,9955833°S 14,3550556°V / 49.9955833; 14.3550556
1099 Staňkovka PR Staňkovka 000000000000044.470000000044,47
Kategória Staňkovka na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín Dúbrava na svahoch údolia Berounky, chránený krajinný prvok. 49°58′30″S 14°20′03″V / 49,9749444°S 14,3340278°V / 49.9749444; 14.3340278
419 Střešovičké skály PP Střešovické skály 000000000000002.51000000002,51
Kategória Střešovické skály na Wikimedia Commons
Praha 6 - Střešovice, Veleslavín Pieskovcové skaly s prirodzenými jaskyňami a puklinami, geologicky aj krajinársky významné. 50°05′31″S 14°22′08″V / 50,092°S 14,3688611°V / 50.092; 14.3688611
738 Prírodná rezervácia Šance PR Šance 000000000000116.8100000000116,81
Kategória Šance (Točná) na Wikimedia Commons
Točná, Zbraslav Skalnaté svahy v údolí Břežanského potoka s významným geologickým profilom. 49°58′10″S 14°24′44″V / 49,9695556°S 14,4121944°V / 49.9695556; 14.4121944
Prírodný park Šárka-Lysolaje PrP Šárka-Lysolaje 000000000001005.00000000001 005
Kategória PřP Šárka-Lysolaje na Wikimedia Commons
Praha 6 50°06′38″S 14°21′05″V / 50,1104167°S 14,3513611°V / 50.1104167; 14.3513611
760 Trojská PP Trojská 000000000000001.28000000001,28
Kategória Trojská (natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 8 - Troja Spoločenstvá teplomilných pastvín a krovín na odkryvoch bridlíc šáreckého súvrstvia (spodný ordovík) s výskytom vzácnych druhov hmyzu. 50°07′15″S 14°26′13″V / 50,1207222°S 14,4370278°V / 50.1207222; 14.4370278
1101 U Branického pivovaru PP U Branického pivovaru 000000000000000.55000000000,55
Kategória U Branického pivovaru na Wikimedia Commons
Praha 4 - Braník Odkryvy graptolitových bridlíc motolského súvrstvia v nadloží a podloží bazaltové intrúzie, unikátne nálezisko fauny tohto obdobia. 50°01′35″S 14°24′24″V / 50,0264483°S 14,4066528°V / 50.0264483; 14.4066528
740 U Hájů PP U Hájů 000000000000006.63000000006,63
Kategória U Hájů na Wikimedia Commons
Praha 13 - Stodůlky Mokraďové lúčne spoločenstvá na výstupoch vápnitých prameňov, výskyt chránených a ohrozených druhov. 50°03′36″S 14°19′14″V / 50,0600103°S 14,3206247°V / 50.0600103; 14.3206247
745 Krajina nad údolím Dalejského potoka NPP U Nového mlýna 000000000000012.700000000012,70
Kategória U Nového mlýna na Wikimedia Commons
Praha 5 - Hlubočepy, Holyně Svahy na pravom brehu Dalejského potoka, medzinárodne významné geologické profily. 50°02′02″S 14°21′14″V / 50,0339722°S 14,3537778°V / 50.0339722; 14.3537778
1108 U Závisti PP U Závisti 000000000000000.71000000000,71
Kategória U Závisti na Wikimedia Commons
Praha 5 - Zbraslav Odkryv letenského súvrstvia ordoviku. 49°59′23″S 14°24′03″V / 49,9898028°S 14,4008917°V / 49.9898028; 14.4008917
1041 Údolie Kunratického potoka PP Údolí Kunratického potoka 000000000000151.5000000000151,50
Kategória Údolí Kunratického potoka na Wikimedia Commons
Praha 4 - Michle a Kunratice Svahy a údolná niva Kunratického potoka, súbor lesných spoločenstiev. 50°01′30″S 14°28′05″V / 50,0250278°S 14,4679278°V / 50.0250278; 14.4679278
1093 Údolie Únětického potoka PR Údolí Únětického potoka 000000000000062.130000000062,13
Kategória Údolí Únětického potoka na Wikimedia Commons
Praha 6 - Suchdol Skalnaté svahy a údolná niva Únětického potoka. 50°08′45″S 14°21′58″V / 50,1458333°S 14,3660278°V / 50.1458333; 14.3660278
1207 V hrobech PP V hrobech 000000000000001.31000000001,31
Kategória V hrobech na Wikimedia Commons
Praha 4 - Libuš Pastvina so vzácnymi teplomilnými druhmi rastlín a živočíchov. 50°00′34″S 14°26′42″V / 50,0094056°S 14,4450444°V / 50.0094056; 14.4450444
1209 V pískovně PR V pískovně 000000000000007.06000000007,06
Kategória V pískovně (nature reserve) na Wikimedia Commons
Dolní Počernice Mokraďové spoločenstvá v zatopenej pieskovni, údolné lúky v povodí Rokytky, významné hniezdisko vtáctva. 50°05′38″S 14°34′17″V / 50,0939083°S 14,5712944°V / 50.0939083; 14.5712944
494 Velká skála PP Velká skala 000000000000001.80000000001,80
Kategória Velká skála (Troja) na Wikimedia Commons
Praha 7 - Troja Buližníková skala - významný geologický a krajinný objekt. 50°07′30″S 14°25′33″V / 50,124975°S 14,4259722°V / 50.124975; 14.4259722
1107 Vidoule PP Vidoule 000000000000006.69000000006,69
Kategória Vidoule na Wikimedia Commons
Praha 5 - Jinonice Tabuľová hora s odkrývom pieskovcov cenomanského obdobia v lomoch. 50°03′32″S 14°21′46″V / 50,0588889°S 14,3627778°V / 50.0588889; 14.3627778
750 Vinořský park PR Vinořský park 000000000000034.070000000034,07
Kategória Vinořský park na Wikimedia Commons
Praha 9 - Vinoř Odkryvy vrchnokriedových pieskovcov lemujúce krajinársky významné údolie so starými dubovými porastmi a mokraďovými jelšinami na výstupoch prameňov. 50°08′17″S 14°35′00″V / 50,1381311°S 14,5834394°V / 50.1381311; 14.5834394
1119 Vizerka PP Vizerka 000000000000003.09000000003,09
Kategória Vizerka (natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 6 - Dejvice Skalnaté a krovinaté svahy údolia Šáreckého potoka s teplomilnou kvetenou. 50°07′30″S 14°25′33″V / 50,1249722°S 14,4259722°V / 50.1249722; 14.4259722
737 Xaverovský háj PP Xaverovský háj 000000000000097.230000000097,23
Kategória Xaverovský háj na Wikimedia Commons
Praha - Běchovice a Dolní Počernice Dubový les zastúpený v niekoľkých prirodzených typoch s významnými starými stromami. 50°05′44″S 14°36′38″V / 50,0955556°S 14,6106944°V / 50.0955556; 14.6106944
763 Prírodná pamiatka Zámky PP Zámky 000000000000005.23000000005,23
Kategória Zámky (natural monument) na Wikimedia Commons
Praha 8 - Bohnice Pravý breh kaňonovitého údolia Vltavy s odkryvmi proterozoických bridlíc a žíl vulkanických proterozoických hornín. 50°08′43″S 14°24′11″V / 50,1452778°S 14,4030556°V / 50.1452778; 14.4030556
532 Prírodná pamiatka Zlatnice PP Zlatnice 000000000000003.28000000003,28
Kategória Zlatnice (přírodní památka) na Wikimedia Commons
Praha 6 - Dejvice Skalnatý ostroh s vresoviskom s niektorými chránenými druhmi rastlín - významný krajinný útvar. 50°06′26″S 14°22′01″V / 50,1072222°S 14,3669444°V / 50.1072222; 14.3669444
1125 Prírodná pamiatka Zmrzlík PP Zmrzlík 000000000000016.350000000016,35
Kategória Zmrzlík (Zadní Kopanina) na Wikimedia Commons
Praha 5 - Radotín Terénne zárezy v pramennej oblasti Kopaninského potoka, geologické profily v kopaninskom súvrství silúru. 50°00′32″S 14°19′12″V / 50,0088889°S 14,32°V / 50.0088889; 14.32
1106 Trať 173 v záreze PP Železniční zářez 000000000000000.55000000000,55
Kategória Železniční zářez (Hlubočepy) na Wikimedia Commons
Praha 5 - Hlubočepy Oporný geologický profil medzi chotečským a srbským súvrstvím devónu, klasické nálezisko flóry a fauny J. Barrnada. 50°02′23″S 14°23′43″V / 50,0396639°S 14,3952611°V / 50.0396639; 14.3952611

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy AOPK ČR.