Zoznam chránených území v okrese Benešov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Benešov aktuálny k januáru roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Benešov.

Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
21 Pohled na kopec Velký Blaník Blaník Chránená krajinná oblasť
Kategória CHKO Blaník na Wikimedia Commons
49°38′22″S 14°51′44″V / 49,6393647°S 14,8621639°V / 49.6393647; 14.8621639
2126 Částrovické rybníky Částrovické rybníky Prírodná pamiatka
Kategória Částrovické rybníky na Wikimedia Commons
Ochrana mokradí s výskytom početných populácií zvlášť chránených druhov rastlín a živočíchov 49°39′09″S 14°55′01″V / 49,6526211°S 14,9169322°V / 49.6526211; 14.9169322
1410 Súčasťou rezervácie Čížov sú i pozostatky hradu Zbořený Kostelec Čížov Prírodná rezervácia
Kategória Čížov (nature reserve) na Wikimedia Commons
Bučiny a suťové lesy s bohatým podrastom 49°51′27″S 14°35′43″V / 49,8576294°S 14,5953722°V / 49.8576294; 14.5953722
Jinošice, Podhrázský rybník Džbány-Žebrák Prírodný park
Kategória Nature park Džbány-Žebrák na Wikimedia Commons
49°40′37″S 14°40′07″V / 49,6768217°S 14,6685622°V / 49.6768217; 14.6685622
950 Vrchol Grybla Grybla Prírodná rezervácia
Kategória Grybla Nature Reserve na Wikimedia Commons
Bukový porast s prirodzeným podrastom 49°52′41″S 14°34′07″V / 49,8780556°S 14,5686111°V / 49.8780556; 14.5686111
5742 Les na lokalite Hadce u Hrnčíř Prírodná pamiatka
Kategória Hadce u Hrnčíř na Wikimedia Commons
Výskyt vzácnych rastlín, ako je slezinník klinovolistý 49°35′09″S 14°51′07″V / 49,585893°S 14,851984°V / 49.585893; 14.851984
5645 Hadce u Želivky Národná prírodná pamiatka Prírodné spoločenstvá serpentinitových borín a štrbinovej vegetácie skál na serpentinite 49°41′19″S 15°06′23″V / 49,6886164°S 15,1062542°V / 49.6886164; 15.1062542
Prírodný park Hornopožárský les Hornopožárský les Prírodný park
Kategória Hornopožárský les na Wikimedia Commons
49°52′16″S 14°32′35″V / 49,8710822°S 14,5430761°V / 49.8710822; 14.5430761
Pohľad z Javorovej skaly na severovýchod Jistebnická vrchovina Prírodný park
Kategória Nature park Jistebnická vrchovina na Wikimedia Commons
49°31′14″S 14°31′18″V / 49,5205556°S 14,5216667°V / 49.5205556; 14.5216667
6115 Kališťské louky a mokřady Prírodná pamiatka Lúčne a mokraďové biotopy s výskytom ohrozených druhov rastlín a živočíchov 49°39′52″S 14°41′25″V / 49,6645689°S 14,6903186°V / 49.6645689; 14.6903186
951 Křečovický potok Křečovický potok Prírodná pamiatka
Kategória Křečovický potok (natural monument) na Wikimedia Commons
Meandrujúci tok s významnou flórou a faunou 49°43′02″S 14°28′34″V / 49,7171267°S 14,476185°V / 49.7171267; 14.476185
6105 Les u Libeže Prírodná pamiatka Výskyt zvončeka hrdlohojového vrátane ďalších zvlášť chránených druhov rastlín 49°45′56″S 14°54′05″V / 49,7656164°S 14,9013894°V / 49.7656164; 14.9013894
1656 Zrúcanina na vrcholku Malý Blaník Malý Blaník Prírodná rezervácia
Kategória Malý Blaník na Wikimedia Commons
Zvyšok bučiny na ortorulových skalách s bohatou avifaunou 49°37′45″S 14°51′47″V / 49,6290761°S 14,86319°V / 49.6290761; 14.86319
5947 Minartice Prírodná pamiatka Ochrana populácie kunky červenobruchej a jej biotopu 49°39′48″S 14°32′21″V / 49,6634703°S 14,5390703°V / 49.6634703; 14.5390703
570 Na ostrově PP 02.jpg Na ostrově Prírodná pamiatka
Kategória Na ostrově (nature reserve) na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita borievky obyčajnej 49°44′22″S 14°55′42″V / 49,7394439°S 14,9282203°V / 49.7394439; 14.9282203
569 Na Stribrne.JPG Na Stříbrné Prírodná pamiatka
Kategória Na Stříbrné na Wikimedia Commons
Lokalita lykovca jedovatého 49°48′59″S 14°56′41″V / 49,8163011°S 14,9446758°V / 49.8163011; 14.9446758
328 Podhrázský rybník s mlynom Podhrázský rybník Prírodná rezervácia
Kategória Podhrázský rybník na Wikimedia Commons
Významné vtáčie hniezdisko 49°41′55″S 14°40′05″V / 49,6986956°S 14,6681917°V / 49.6986956; 14.6681917
1658 Podlesi rezervace.JPG Podlesí Prírodná rezervácia
Kategória Podlesí (nature reserve) na Wikimedia Commons
Mokraďová lúka s radom významných vlhkomilných druhov rastlín, hojný výskyt obojživelníkov 49°37′26″S 14°52′11″V / 49,6237947°S 14,86974°V / 49.6237947; 14.86974
1690 PP Roudný Roudný Prírodná pamiatka
Kategória Roudný (natural monument) na Wikimedia Commons
Výsypka bývalej zlatej bane, výskyt vzácneho svižníka Cicindela arenaria ssp. viennensis 49°36′50″S 14°48′49″V / 49,6138958°S 14,8135642°V / 49.6138958; 14.8135642
1677 Rybníček u Studeného Rybníček u Studeného Prírodná pamiatka
Kategória Rybníček u Studeného na Wikimedia Commons
Mokrade s hojným výskytom diablika močiarneho 49°36′04″S 15°07′40″V / 49,6012392°S 15,1277089°V / 49.6012392; 15.1277089
2197 Rybník Louňov (004).jpg Rybník Louňov Prírodná pamiatka
Kategória Rybník Louňov na Wikimedia Commons
Rybničný ekosystém s výskytom početných populácií zvlášť chránených druhov rastlín a živočíchov 49°36′35″S 14°52′17″V / 49,6096572°S 14,8714939°V / 49.6096572; 14.8714939
5752 Rybník Slavkov Prírodná pamiatka
Kategória Slavkov (natural monument) na Wikimedia Commons
Výskyt kunky obecnej 49°40′58″S 14°36′19″V / 49,682704°S 14,605309°V / 49.682704; 14.605309
Meandre Vltavy na území prírodného parku Střed Čech Prírodný park
Kategória Přírodní park Střed Čech na Wikimedia Commons
49°50′36″S 14°26′45″V / 49,84334°S 14,4458933°V / 49.84334; 14.4458933
5740 Suchdolský rybník Prírodná pamiatka Výskyt veľmi ohrozeného mloka hrebenatého 49°30′16″S 14°38′28″V / 49,504311°S 14,641083°V / 49.504311; 14.641083
1678 Štěpánovský potok Štěpánovský potok Prírodná rezervácia
Kategória Štěpánovský potok (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zachovaný potočný ekosystém s výskytom mihule potočnej a ďalších ohrozených druhov 49°43′53″S 15°01′49″V / 49,7314031°S 15,0301947°V / 49.7314031; 15.0301947
5861 Vstup do štoly Štola Mořic Prírodná pamiatka
Kategória Štola Mořic na Wikimedia Commons
Ochrana kolónií vzácnych netopierov 49°36′54″S 14°49′24″V / 49,615009°S 14,823375°V / 49.615009; 14.823375
636 Teletínský lom Teletínský lom Prírodná pamiatka
Kategória Teletínský lom na Wikimedia Commons
Ukážka magmatických brekcií 49°49′35″S 14°28′32″V / 49,8263889°S 14,4756028°V / 49.8263889; 14.4756028
5767 V rámci prírodnej pamiatky je chránené podkrovie románskej rotundy pri týneckom hrade Týnecká rotunda Prírodná pamiatka Kriticky ohrozený Netopier veľký, ktorý sa vyskytuje v podkrovných priestoroch rotundy 49°49′50″S 14°35′34″V / 49,8304664°S 14,5928483°V / 49.8304664; 14.5928483
571 Rozkvitnuté bylinné poschodie V olších Prírodná pamiatka
Kategória V Olších (Benešov District) na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita bledule jarnej 49°34′58″S 14°40′40″V / 49,5827278°S 14,6778325°V / 49.5827278; 14.6778325
491 Bučina Ve Studeném Národná prírodná rezervácia
Kategória Ve Studeném na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné porasty, tvorené prírodnými spoločenstvami bučín a suťových lesov 49°52′25″S 14°51′43″V / 49,8736514°S 14,8618322°V / 49.8736514; 14.8618322
1657 Rozhľadňa na vrcholku Velký Blaník Velký Blaník Prírodná rezervácia
Kategória Velký Blaník (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zachovaná bučina na ortorulovom podklade s bohatou mykoflórou 49°38′31″S 14°52′17″V / 49,6420378°S 14,8714642°V / 49.6420378; 14.8714642
1411 Svahy nad Vlčí roklí Vlčí rokle Prírodná pamiatka
Kategória Vlčí rokle Natural Monument na Wikimedia Commons
Rokliny s balvanovitými svahmi, na svahoch stará bučina 49°52′29″S 14°31′56″V / 49,8746969°S 14,5322119°V / 49.8746969; 14.5322119
5677 Vlčkovice - Dubský rybník Prírodná pamiatka Ochrana populácie kunky obecnej 49°37′54″S 14°43′17″V / 49,631592°S 14,721436°V / 49.631592; 14.721436
5831 Prírodná pamiatka chráni letnú kolóniu netopiera veľkého na povale vysokoújezdského kostola Narodenia Panny Márie Vysoký Újezd - kostel Prírodná pamiatka
Kategória Church of the Nativity of the Virgin Mary (Vysoký Újezd) na Wikimedia Commons
Ochrana populácie netopiera veľkého 49°48′47″S 14°28′28″V / 49,812946°S 14,474353°V / 49.812946; 14.474353

Zdroje[upraviť | upraviť kód]