Zoznam chránených území v okrese Chomutov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Chomutov aktuálny k decembru roku 2015, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Chomutov. Tie územia, ktoré status postupne z rôznych dôvodov stratili, boli odtiaľ vyradené a sú v uvedené druhej tabuľke.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis území Súradnice
5918 Bezručovo údolí Bezručovo údolí PP
Kategória Bezručovo údolí (natural monument) na Wikimedia Commons
Biotopy EVL Bezručovo údolí, populácia a stanovište modráčika bahniskového a modráčika krvavcového 50°30′32″S 13°19′09″V / 50,508790°S 13,319126°V / 50.508790; 13.319126
Prírodný park Bezručovo údolí Bezručovo údolí PRP
Kategória Nature park Bezručovo údolí na Wikimedia Commons
Údolie Chomutovky a jej prítokov so zachovanými lesnými porastmi vo svahoch, rašeliniskami, rozptýlenou zeleňou a charakteristickou flórou a faunou s vysokým podielom zvlášť chránených druhov. 50°30′04″S 13°19′44″V / 50,5011600°S 13,3289858°V / 50.5011600; 13.3289858
2258 PR Běšický chochol Běšický chochol PR
Kategória Běšický chochol na Wikimedia Commons
Stanovište xerotermných stepných trávnikov, lesostepných extenzívnych pasienkov a svetlých dúbrav, halofytné spoločenstvá s chránenými druhmi fauny a flóry 50°22′01″S 13°21′09″V / 50,3669°S 13,3526°V / 50.3669; 13.3526
2103 PR Buky a javory v Gabrielke Buky a javory v Gabrielce PR
Kategória Buky a javory v Gabrielce na Wikimedia Commons
Ochrana starých, dobre zmladzujúcich bukových porastov náhornej plošiny východného Krušnohoria s významnou prímesou mimoriadne kvalitnej populácie javora horského 50°36′00″S 13°21′10″V / 50,6°S 13,3527222°V / 50.6; 13.3527222
1682 Oplotená časť rezervácie na dne údolia Buky nad Kameničkou PR
Kategória Buky nad Kameničkou na Wikimedia Commons
Ochrana prirodzeného 200 rokov starého porastu buko-klenového lesa s významnými druhmi bylinného poschodia. Územie je hodnotné z hľadiska zachovania genofondu pôvodných lesných drevín v oblasti Krušných hôr 50°31′34″S 13°18′26″V / 50,5260833°S 13,3072222°V / 50.5260833; 13.3072222
811 NPP Ciboušov Ciboušov NPP
Kategória Ciboušov (national natural monument) na Wikimedia Commons
Náleziská drahokamových odrôd kremeňa (Svätováclavská kaplnka na Pražskom hrade) 50°24′32″S 13°11′56″V / 50,4088447°S 13,1988111°V / 50.4088447; 13.1988111
5919 PP Černovice Černovice PP
Kategória Černovice (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana roháča veľkého a jeho biotopu 50°26′54″S 13°22′17″V / 50,4483092°S 13,3713056°V / 50.4483092; 13.3713056
812 NPP Doupňák Doupňák NPP
Kategória Doupňák (national natural monument) na Wikimedia Commons
Náleziská drahokamových odrôd kremeňa 50°24′36″S 13°10′53″V / 50,4099756°S 13,1813156°V / 50.4099756; 13.1813156
Rock in nature park Doupovska pahorkatina (5).jpg Doupovská pahorkatina PRP
Kategória Nature park Doupovská pahorkatina na Wikimedia Commons
Okrajová východná časť Doupovských hôr s rozsiahlymi plochami trávnatých porastov stepného a lesostepného charakteru a lesy prevažne pôvodnej druhovej skladby. 50°16′22″S 13°15′49″V / 50,2729022°S 13,2636761°V / 50.2729022; 13.2636761
1681 PR Horská louka u Háje Horská louka u Háje PR
Kategória Horská louka u Háje na Wikimedia Commons
Ochrana rašelinovej horskej lúky s výskytom vzácnych a ohrozených druhov rastlín 50°24′21″S 13°00′29″V / 50,4058778°S 13,0080833°V / 50.4058778; 13.0080833
1004 Hradiště u Černovic Hradiště u Černovic PP
Kategória Hradiště u Černovic na Wikimedia Commons
Paleontologická a geologická lokalita s odtlačkami rastlinných zvyškov v treťohorných kremencoch 50°27′23″S 13°20′34″V / 50,45646°S 13,3428467°V / 50.45646; 13.3428467
144 NPR Jezerka Jezerka NPR
Kategória Jezerka (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana celej geobiocenózy 50°32′48″S 13°28′59″V / 50,5466667°S 13,4830556°V / 50.5466667; 13.4830556
1508 PP Kokrháč Kokrháč PP
Kategória Kokrháč na Wikimedia Commons
Ukážka selektívneho zvetrávania ortoruly s reliktným bôrom a výskytom medvedice lekárskej 50°26′33″S 13°14′49″V / 50,4423917°S 13,2470019°V / 50.4423917; 13.2470019
1540 Poniklec otvorený kvitnúci na lokalite Krásná Lípa PP
Kategória Krásná Lípa (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana populácie kriticky ohrozeného druhu Pulsatilla patens (ponikleca otvoreného), jedinej lokality na úpätí Krušných hôr 50°29′03″S 13°22′00″V / 50,4841389°S 13,3667778°V / 50.4841389; 13.3667778
1003 Brezy v severnej časti lokality Lokalita břízy ojcovské u Volyně PP
Kategória Lokalita břízy ojcovské u Volyně na Wikimedia Commons
Dve samostatné skupiny ojcovskej brezy 50°26′32″S 13°13′06″V / 50,4421694°S 13,2182778°V / 50.4421694; 13.2182778
1506 Severní část louky Louka vstavačů u Černýše PP
Kategória Louka vstavačů u Černýše na Wikimedia Commons
Ochrana ekosystému podmáčanej lúky s hojným výskytom zvlášť chránených druhov rastlín 50°22′24″S 13°06′55″V / 50,3733333°S 13,1152778°V / 50.3733333; 13.1152778
1507 PP Mravenčák Mravenčák PP
Kategória Mravenčák na Wikimedia Commons
Skalnatý vrcholok s kolmou stenou s teplomilnou stepnou kvetenou 50°22′19″S 13°10′46″V / 50,3718472°S 13,1795111°V / 50.3718472; 13.1795111
646 Severná časť rašeliniska Na loučkách PR
Kategória Na Loučkách na Wikimedia Commons
Ochrana typického krušnohorského rašeliniska s významnou kvetenou a s krížencami kosodreviny 50°28′45″S 13°13′17″V / 50,4790583°S 13,2214°V / 50.4790583; 13.2214
5917 PP Na loučkách II Na loučkách II PP
Kategória Na Loučkách II (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana biotopov, pre ktoré bola vyhlásená EVL Na Loučkách (CZ0420035) a biotopy tetrova hoľniaka a žlny sivej 50°28′26″S 13°12′50″V / 50,473800°S 13,213932°V / 50.473800; 13.213932
278 Novodomské rašelinisko Novodomské rašeliniště NPR
Kategória Novodomské rašeliniště na Wikimedia Commons
Ochrana typickej geobiocenózy rašeliniska v Krušných horách s kompaktným porastom borovice barinnej pralesovitého charakteru 50°32′53″S 13°16′16″V / 50,5481642°S 13,2712006°V / 50.5481642; 13.2712006
5896 PP Podmilesy Podmilesy PP
Kategória Podmilesy (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana vlhkomilných vysokobylinných lemových spoločenstiev a zmiešaných jaseňovo-jelšových lužných lesov s populáciou vstavačovca bazového a ponikleca lúčneho 50°25′22″S 13°11′17″V / 50,4227786°S 13,1879208°V / 50.4227786; 13.1879208
5757 PR Prameniště Chomutovky Prameniště Chomutovky PR
Kategória Prameniště Chomutovky na Wikimedia Commons
Typické spoločenstvá a druhy vrcholových partií Krušných hôr 50°30′15″S 13°12′38″V / 50,5041461°S 13,2104183°V / 50.5041461; 13.2104183
1541 Rašovické skály Rašovické skály PP
Kategória Rašovické skály na Wikimedia Commons
Ochrana teplomilných spoločenstiev na čadičovom podklade 50°21′45″S 13°12′14″V / 50,3625111°S 13,2039389°V / 50.3625111; 13.2039389
1848 Vodní nádrž Sedlec 2.JPG Sedlec PR
Kategória Sedlec (nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana pôvodných mokraďových spoločenstiev s výskytom mnohých chránených druhov rastlín a živočíchov 50°16′06″S 13°14′32″V / 50,2683889°S 13,2421667°V / 50.2683889; 13.2421667
825 Sfingy Sfingy PP
Kategória Sfingy na Wikimedia Commons
Vzácny skalný útvar vzniknutý vo štvrtohorách tzv. Procesom mrazového zvetrávania 50°25′04″S 13°07′19″V / 50,4177361°S 13,1218944°V / 50.4177361; 13.1218944
2173 Slanisko u Škrle Slanisko u Škrle PP
Kategória Slanisko u Škrle na Wikimedia Commons
Zachovanie významnej halofytnej lokality s druhovo bohatým výskytom slanobytných a xerotermných druhov 50°25′02″S 13°30′39″V / 50,4172083°S 13,5107139°V / 50.4172083; 13.5107139
399 Sluňáky u Rokle Sluňáky PP
Kategória Sluňáky na Wikimedia Commons
Kremencové balvany s typickým zvetraným povrchom; jeden z posledných výskytov kremencov 50°21′04″S 13°18′17″V / 50,3510389°S 13,3047417°V / 50.3510389; 13.3047417
420 Střezovská rokle Střezovská rokle PP
Kategória Střezovská rokle na Wikimedia Commons
Strž, vytvorená erozívnou činnosťou vody v pieskoch, íloch a tufoch 50°24′08″S 13°26′18″V / 50,4021389°S 13,4383889°V / 50.4021389; 13.4383889
Prunéřovský potok Údolí prunéřovského potoka PRP
Kategória Nature park Údolí Prunéřovského potoka na Wikimedia Commons
Hlboko zarezané údolia Prunéřovského potoka a jeho prítokov s lesnými porastami a rozptýlenou zeleňou, územie s vysokou hodnotou krajinného rázu. 50°27′21″S 13°14′53″V / 50,4559°S 13,248°V / 50.4559; 13.248
5761 PP Údlické doubí Údlické doubí PP
Kategória Údlické doubí na Wikimedia Commons
Roháč veľký a jeho biotop 50°27′21″S 13°27′41″V / 50,4558°S 13,4613°V / 50.4558; 13.4613
606 Úhošť Úhošť NPR
Kategória Úhošť na Wikimedia Commons
Ochrana tabuľovitého kopca, významnej geologickej stavby a prirodzených lesných, lesostepných a stepných spoločenstiev na jeho svahoch 50°21′44″S 13°15′08″V / 50,3622433°S 13,2523189°V / 50.3622433; 13.2523189
1509 PP Vinařský rybník Vinařský rybník PP
Kategória Vinařský rybník na Wikimedia Commons
Plytký zarastený rybník s bohatou avifaunou 50°19′35″S 13°18′51″V / 50,3262778°S 13,3140833°V / 50.3262778; 13.3140833
1534 PP Želinský meandr Želinský meandr PP
Kategória Želinský meandr na Wikimedia Commons
Ochrana významného geomorfologického celku údolia Ohře a biotopu štátom chránených druhov rastlín a živočíchov 50°22′26″S 13°18′16″V / 50,3738083°S 13,3045472°V / 50.3738083; 13.3045472
Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Popis územia Zrušené Dôvod zrušenia
2104 PR Bučina na Kienhaidě Bučina na Kienhaidě PR
Kategória Bučina na Kienhaidě na Wikimedia Commons
Ojedinelý výskyt rojovníka močiarneho na pieskovci 21. marec 2012 začlenená pod PR Prameniště Chomutovky
1620 Merkur PP 9. júl 2010 Zosuvy pôdy spôsobili zánik PP

Zdroje[upraviť | upraviť kód]