Zoznam chránených území v okrese Chomutov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Chomutov aktuálny k júnu roku 2020, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Chomutov.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
5918 Bezručovo údolí PP Bezručovo údolí 000000000000953.9800000000953,98
Kategória Bezručovo údolí (natural monument) na Wikimedia Commons
Biotopy EVL Bezručovo údolí, populácia a stanovište modráčika bahniskového a modráčika krvavcového 50°30′32″S 13°19′09″V / 50,508790°S 13,319126°V / 50.508790; 13.319126
Prírodný park Bezručovo údolí PRP Bezručovo údolí 000000000006500.00000000006 500
Kategória Nature park Bezručovo údolí na Wikimedia Commons
Údolie Chomutovky a jej prítokov so zachovanými lesnými porastami vo svahoch, rašeliniskami, rozptýlenou zeleňou a charakteristickou flórou a faunou s vysokým podielom zvlášť chránených druhov. 50°30′04″S 13°19′44″V / 50,5011600°S 13,3289858°V / 50.5011600; 13.3289858
2258 PR Běšický chochol PR Běšický chochol 000000000000030.660000000030,66
Kategória Běšický chochol na Wikimedia Commons
Stanovište xerotermných stepných trávnikov, lesostepných extenzívnych pasienkov a svetlých dúbrav, halofytné spoločenstvá s chránenými druhmi fauny a flóry 50°22′01″S 13°21′09″V / 50,3669°S 13,3526°V / 50.3669; 13.3526
2103 PR Buky a javory v Gabrielce PR Buky a javory v Gabrielce 000000000000064.620000000064,62
Kategória Buky a javory v Gabrielce na Wikimedia Commons
Ochrana starých , dobre zmladzujúcich bukových porastov náhornej plošiny východného Krušnohoria s významnou prímesou mimoriadne kvalitnej populácie javora horského 50°36′00″S 13°21′10″V / 50,6°S 13,3527222°V / 50.6; 13.3527222
1682 Oplotená časť rezervácie na dne údolia PR Buky nad Kameničkou 000000000000038.880000000038,88
Kategória Buky nad Kameničkou na Wikimedia Commons
Ochrana prirodzeného 200 rokov starého porastu buko-klenového lesa s významnými druhmi bylinného poschodia. Územie je hodnotné z hľadiska zachovania genofondu pôvodných lesných drevín v oblasti Krušných hôr 50°31′34″S 13°18′26″V / 50,5260833°S 13,3072222°V / 50.5260833; 13.3072222
811 NPP Ciboušov NPP Ciboušov 000000000000004.96000000004,96
Kategória Ciboušov (national natural monument) na Wikimedia Commons
Náleziská drahokamových odrôd kremeňa (Svätováclavská kaplnka na Pražskom hrade) 50°24′32″S 13°11′56″V / 50,4088447°S 13,1988111°V / 50.4088447; 13.1988111
5919 PP Černovice PP Černovice 000000000000013.000000000013
Kategória Černovice (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana roháča veľkého a jeho biotopu 50°26′54″S 13°22′17″V / 50,4483092°S 13,3713056°V / 50.4483092; 13.3713056
6177 PP Červený Hrádek PP Červený Hrádek 000000000000069.093800000069,0938
Kategória Červený Hrádek (natural monument) na Wikimedia Commons
Rozvoľnené lesné porasty s dominanciou historickej krajinárskej úpravy severne od zámku Červený hrádek s významnými bútľavými drevinami a polo solitérnymi stromami, ktoré slúžia ako biotop pre vzácne druhy saproxylických chrobákov a sú biotopom vzácnych a ohrozených druhov stavovcov 50°30′53″S 13°26′31″V / 50,5145989°S 13,4419894°V / 50.5145989; 13.4419894
812 NPP Doupňák NPP Doupňák 000000000000012.800000000012,80
Kategória Doupňák (national natural monument) na Wikimedia Commons
Náleziská drahokamových odrôd kremeňa 50°24′36″S 13°10′53″V / 50,4099756°S 13,1813156°V / 50.4099756; 13.1813156
Rock in nature park Doupovska pahorkatina (5).jpg PRP Doupovská pahorkatina 000000000004770.00000000004 770
Kategória Nature park Doupovská pahorkatina na Wikimedia Commons
Okrajová východná časť Doupovských hôr s rozsiahlymi plochami trávnatých porastov stepného a lesostepného charakteru a lesy prevažne pôvodnej druhovej skladby. 50°16′22″S 13°15′49″V / 50,2729022°S 13,2636761°V / 50.2729022; 13.2636761
6179 PP Drmaly PP Drmaly 000000000000137.7713000000137,7713
Kategória Drmaly (natural monument) na Wikimedia Commons
Lesné spoločenstvá so vzácnymi druhmi húb a živočíchov v údolí toku Lužca a na priľahlých svahoch Krušných hôr nad sídlom Drmaly 50°31′37″S 13°26′32″V / 50,5269867°S 13,4423328°V / 50.5269867; 13.4423328
1681 PR Horská louka u Háje PR Horská louka u Háje 000000000000018.600000000018,60
Kategória Horská louka u Háje na Wikimedia Commons
Ochrana rašelinovej horskej lúky s výskytom vzácnych a ohrozených druhov rastlín 50°24′21″S 13°00′29″V / 50,4058778°S 13,0080833°V / 50.4058778; 13.0080833
1004 Hradiště u Černovic PP Hradiště u Černovic 000000000000004.77000000004,77
Kategória Hradiště u Černovic na Wikimedia Commons
Paleontologická a geologická lokalita s odtlačkami rastlinných zvyškov v treťohorných kremencoch 50°27′23″S 13°20′34″V / 50,45646°S 13,3428467°V / 50.45646; 13.3428467
144 NPR Jezerka NPR Jezerka 000000000000141.9400000000141,94
Kategória Jezerka (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana celej geobiocenózy 50°32′48″S 13°28′59″V / 50,5466667°S 13,4830556°V / 50.5466667; 13.4830556
1508 PP Kokrháč PP Kokrháč 000000000000009.29000000009,29
Kategória Kokrháč na Wikimedia Commons
Ukážka selektívneho zvetrávania ortoruly s reliktným bôrom a výskytom medvedice lekárskej 50°26′33″S 13°14′49″V / 50,4423917°S 13,2470019°V / 50.4423917; 13.2470019
1540 Lorberova loučka v PP Krásná Lípa PP Krásná Lípa 000000000000001.22000000001,22
Kategória Krásná Lípa (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana populácie kriticky ohrozeného druhu Pulsatilla patens (ponikleca otvoreného), jedinej lokality na úpätí Krušných hôr 50°29′03″S 13°22′00″V / 50,4841389°S 13,3667778°V / 50.4841389; 13.3667778
1003 Brezy v severnej časti lokality PP Lokalita břízy ojcovské u Volyně 000000000000001.49000000001,49
Kategória Lokalita břízy ojcovské u Volyně na Wikimedia Commons
Dve samostatné skupiny ojcovskej brezy 50°26′32″S 13°13′06″V / 50,4421694°S 13,2182778°V / 50.4421694; 13.2182778
1506 Severná časť lúky PP Louka vstavačů u Černýše 000000000000001.10000000001,10
Kategória Louka vstavačů u Černýše na Wikimedia Commons
Ochrana ekosystému podmáčanej lúky s hojným výskytom zvlášť chránených druhov rastlín 50°22′24″S 13°06′55″V / 50,3733333°S 13,1152778°V / 50.3733333; 13.1152778
1507 PP Mravenčák PP Mravenčák 000000000000001.50000000001,50
Kategória Mravenčák na Wikimedia Commons
Skalnatý vrcholok s kolmou stenou s teplomilnou stepnou kvetenou 50°22′19″S 13°10′46″V / 50,3718472°S 13,1795111°V / 50.3718472; 13.1795111
646 Severná časť rašeliniska PR Na loučkách 000000000000015.200000000015,20
Kategória Na Loučkách na Wikimedia Commons
Ochrana typického krušnohorského rašeliniska s významnou kvetenou a s krížencami kosodreviny 50°28′45″S 13°13′17″V / 50,4790583°S 13,2214°V / 50.4790583; 13.2214
5917 PP Na loučkách II PP Na loučkách II 000000000000684.2600000000684,26
Kategória Na Loučkách II (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana biotopov , pre ktoré bola vyhlásená EVL na Loučkách (CZ0420035) a biotopy tetrova hoľniaka a žlny sivej 50°28′26″S 13°12′50″V / 50,473800°S 13,213932°V / 50.473800; 13.213932
278 Novodomské rašelinisko NPR Novodomské rašeliniště 000000000000312.6100000000312,61
Kategória Novodomské rašeliniště na Wikimedia Commons
Ochrana typickej geobiocenózy rašeliniska v Krušných horách s kompaktným porastom borovica blatky pralesovitého charakteru 50°32′53″S 13°16′16″V / 50,5481642°S 13,2712006°V / 50.5481642; 13.2712006
6183 PP Pastviště u Okounova PP Pastviště u Okounova 000000000000000.05960000000,0596
Kategória Pastviště u Okounova na Wikimedia Commons
Skalnaté návršie bývalého obecného pasienku s biotopami úzkolistých suchých trávnikov bez významného výskytu rastu vstavačovitých 50°21′42″S 13°06′34″V / 50,3617831°S 13,1093447°V / 50.3617831; 13.1093447
5896 PP Podmilesy PP Podmilesy 000000000000051.661500000051,6615
Kategória Podmilesy (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana vlhkomilných vysokobylinných lemových spoločenstiev a zmiešaných jaseňovo-jelšových lužných lesov s populáciou vstavačovca bazového a ponikleca lúčneho českého 50°25′22″S 13°11′17″V / 50,4227786°S 13,1879208°V / 50.4227786; 13.1879208
5757 PR Prameniště Chomutovky PR Prameniště Chomutovky 000000000001881.81130000001 881,8113
Kategória Prameniště Chomutovky na Wikimedia Commons
Typické spoločenstvá a druhy vrcholových partií Krušných hôr 50°30′15″S 13°12′38″V / 50,5041461°S 13,2104183°V / 50.5041461; 13.2104183
1541 Rašovické skály NPP Rašovické skály 000000000000035.000000000035,00
Kategória Rašovické skály na Wikimedia Commons
Ochrana teplomilných spoločenstiev na čadičovom podklade 50°21′45″S 13°12′14″V / 50,3625111°S 13,2039389°V / 50.3625111; 13.2039389
1848 Sedlec 2018-08-26 Sever.jpg PR Sedlec 000000000000058.910000000058,91
Kategória Sedlec (nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana pôvodných stanovištiam blízkych mokraďových spoločenstiev s výskytom radu chránených druhov rastlín a živočíchov 50°16′06″S 13°14′32″V / 50,2683889°S 13,2421667°V / 50.2683889; 13.2421667
825 Sfingy PP Sfingy 000000000000000.60000000000,60
Kategória Sfingy na Wikimedia Commons
Vzácny skalný útvar vzniknutý vo štvrtohorách tzv. procesom mrazového zvetrávania 50°25′04″S 13°07′19″V / 50,4177361°S 13,1218944°V / 50.4177361; 13.1218944
2173 Slanisko u Škrle PP Slanisko u Škrle 000000000000003.48000000003,48
Kategória Slanisko u Škrle na Wikimedia Commons
Zachovanie významnej halofytnej lokality s druhovo bohatým výskytom halofilných a xerotermných druhov 50°25′02″S 13°30′39″V / 50,4172083°S 13,5107139°V / 50.4172083; 13.5107139
399 Sluňáky u Rokle PP Sluňáky 000000000000003.54000000003,54
Kategória Sluňáky na Wikimedia Commons
Křemencové balvany s typickým zvetraným povrchom; jeden z posledných výskytov kremencov 50°21′04″S 13°18′17″V / 50,3510389°S 13,3047417°V / 50.3510389; 13.3047417
420 Střezovská rokle PP Střezovská rokle 000000000000016.800000000016,80
Kategória Střezovská rokle na Wikimedia Commons
Strž, vytvorená silou erozívnou činnosťou vody v pieskoch, íloch a tufoch 50°24′08″S 13°26′18″V / 50,4021389°S 13,4383889°V / 50.4021389; 13.4383889
6184 okraj chráneného územia PP Svatý kopeček u Kadaně 000000000000002.19520000002,1952
Kategória Svatý kopeček u Kadaně na Wikimedia Commons
Skalné odkryvy a stepné porasty s biotopom úzkolistých suchých trávnikov bez významného výskytu rastu vstavačovitých 50°22′53″S 13°15′26″V / 50,3814183°S 13,2571103°V / 50.3814183; 13.2571103
Prunéřovský potok PRP Údolí prunéřovského potoka
Kategória Nature park Údolí Prunéřovského potoka na Wikimedia Commons
Hlboko zarezané údolie Prunéřovského potoka a jeho prítokov s lesnými porastami a rozptýlenou zeleňou, územie s vysokou hodnotou krajinného rázu. 50°27′21″S 13°14′53″V / 50,4559°S 13,248°V / 50.4559; 13.248
5761 PP Údlické doubí PP Údlické doubí 000000000000043.880000000043,88
Kategória Údlické doubí na Wikimedia Commons
Roháč veľký a jeho biotop 50°27′21″S 13°27′41″V / 50,4558°S 13,4613°V / 50.4558; 13.4613
606 Úhošť NPR Úhošť 000000000000114.5700000000114,57
Kategória Úhošť na Wikimedia Commons
Ochrana tabuľovitého kopca významnej geologickej stavby a prirodzených lesných, lesostepných a stepných spoločenstiev na jeho svahoch 50°21′44″S 13°15′08″V / 50,3622433°S 13,2523189°V / 50.3622433; 13.2523189
1509 PP Vinařský rybník PP Vinařský rybník 000000000000016.600000000016,60
Kategória Vinařský rybník na Wikimedia Commons
Plytký zarastený rybník s bohatou avifaunou 50°19′35″S 13°18′51″V / 50,3262778°S 13,3140833°V / 50.3262778; 13.3140833
1534 PP Želinský meandr PP Želinský meandr 000000000000174.4700000000174,47
Kategória Želinský meandr na Wikimedia Commons
Ochrana významného geomorfologického celku údolia Ohře a biotopu štátom chránených druhov rastlín a živočíchov 50°22′26″S 13°18′16″V / 50,3738083°S 13,3045472°V / 50.3738083; 13.3045472

Zrušená chránené územia[upraviť | upraviť kód]

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
2104 PR Bučina na Kienhaidě PR Bučina na Kienhaidě 000000000000048.960000000048,96
Kategória Bučina na Kienhaidě na Wikimedia Commons
Ochrana najväčšieho prirodzeného, životaschopného, bohato sa zmlazujícího, súvislého porastu kyslých až sviežich smrekových bučín 50°35′09″S 13°15′53″V / 50,5858889°S 13,2646111°V / 50.5858889; 13.2646111
1620 PP Merkur PP Merkur 000000000000003.19000000003,19
Kategória Merkur (natural monument) na Wikimedia Commons
Významná paleontologická lokalita spodného miocénu 50°26′08″S 13°18′15″V / 50,4354667°S 13,3041472°V / 50.4354667; 13.3041472

Referencie[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Chomutov na českej Wikipédii.

  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy AOPK ČR.