Zoznam chránených území v okrese Dolný Kubín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Dolný Kubín aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Dolný Kubín.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
220 Bôrická mláka PP Bôrická mláka 000000000000000.60000000000,6000
Kategória Bôrická mláka na Wikimedia Commons
Svojrázny, geomorfologický útvar zamokreného sedielka, so slatinnou a rašelinnou vegetáciou 49°16′14″S 19°08′34″V / 49,27054°S 19,14286°V / 49.27054; 19.14286
318 PR Dubovské lúky 000000000000016.028900000016,0289
275 NPR Choč Chyba výrazu: Neočakávané čísloChyba výrazu: Neočakávané číslo1 428,0500
831 PR Javorinka 000000000000035.520000000035,5200
320 PP Kraľoviansky meander 000000000000018.230000000018,2300
327 PR Kunovo 000000000000011.920000000011,9200
357 NPR Minčol 000000000000096.100000000096,1000
264 Oravský hrad ze západu IPA Oravské hradné bralo 000000000000003.62000000003,6200
Kategória Orava Castle na Wikimedia Commons
Impozantný geomorfologický výtvor 112 m vysokého brala, ktoré vyčnieva nad riekou Oravou a nachádza sa na ňom Oravský hrad. Výskyt vápnomilnej vegetácie 49°15′41″S 19°21′32″V / 49,261433°S 19,359025°V / 49.261433; 19.359025
370 CHA Ostrá skala a Tupá skala 000000000000022.300000000022,3000
374 PR Paráč 000000000000045.270000000045,2700
397 PP Pucovské zlepence 000000000000004.84850000004,8485
1034 Rieka Orava CHA Rieka Orava 000000000000441.7463000000441,7463
Kategória Orava River na Wikimedia Commons
49°10′53″S 19°09′49″V / 49,1813889°S 19,1636111°V / 49.1813889; 19.1636111
408 Veľký Rozsutec NPR Rozsutec 000000000000841.5500000000841,5500
Kategória Veľký Rozsutec na Wikimedia Commons
Výrazná dominanta Krivánskej Malej Fatry so zachovalými biocenózami, bohatým výskytom chránených a ohrozených druhov rastlín a živočíchov, ako aj zriedkavými tvarmi krasového reliéfu, dôležitých z vedecko-výskumného,náučného a kultúrno-výchovného hľadiska 49°13′48″S 19°05′52″V / 49,23006°S 19,09772°V / 49.23006; 19.09772
423 Sokolec NPR Sokolec 000000000000199.2400000000199,2400 Zachovalé lesné spoločenstvá reliktných borín, bukových javorín a vápencových bučín miestami pralesovitého rázu, bralnatého reliéfu s bohatým výskytom vápnomilnej flóry a hniezdiskami dravého vtáctva na vedecko-výskumné a náučné ciele 49°13′37″S 19°10′40″V / 49,22681°S 19,17788°V / 49.22681; 19.17788
441 [Šíp NPR Šíp 000000000000301.5200000000301,5200
Kategória Šíp (Veľká Fatra) na Wikimedia Commons
Výrazná krajinná dominanta so zriedkavou vápnomilnou flórou, významnou vegetačnou stupňovitosťou a živočíšnymi spoločenstvami na vedecko-výskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 49°09′48″S 19°10′31″V / 49,16347°S 19,17514°V / 49.16347; 19.17514
443 NPR Šrámková 000000000000243.6500000000243,6500
446 Šútovská_dolina NPR Šútovská dolina 000000000000526.6500000000526,6500
Kategória Šútovská dolina na Wikimedia Commons
Biologicky a krajinársky významný priestor Malej Fatry so zachovalými komplexmi lesov typického karpatského horského a vysokohorského charakteru na vedecko-výskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 49°11′04″S 19°05′05″V / 49,18445°S 19,08475°V / 49.18445; 19.08475
466 Veľká Lučivná PR Veľká Lučivná 000000000000066.380000000066,3800 Prirodzené lesné spoločenstvá s najbohatším výskytom tisu obyčajného (Taxus baccata) v Malej Fatre a na Orave na vedeckovýskumné a náučné ciele. Pôvodne bola vyhlásená ako CHN súčasne s CHKO Malá Fatra v roku 1967 49°12′39″S 19°08′45″V / 49,2108333°S 19,1458333°V / 49.2108333; 19.1458333
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Dolný Kubín na českej Wikipédii.