Zoznam chránených území v okrese Domažlice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Domažlice aktuálny k februáru roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Domažlice.

Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Opis územia Súradnice
2442 Bukový les na lokalite Bystřice Prírodná rezervácia
Kategória Bystřice (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zmiešaný horský les prirodzenej skladby. 49°22′53″S 12°48′42″V / 49,3814131°S 12,8116203°V / 49.3814131; 12.8116203
2088 Les na lokalite Čerchovské hvozdy Národná prírodná rezervácia
Kategória Čerchovské hvozdy na Wikimedia Commons
Zvyšky prirodzených ekosystémov horských a podhorských zmiešaných bučín. 49°22′34″S 12°48′12″V / 49,3762164°S 12,8032539°V / 49.3762164; 12.8032539
1323 Zvyšok lomu Červený vrch Prírodná pamiatka
Kategória Červený vrch (natural monument) na Wikimedia Commons
Opustený lom so zachovanými žilami pegmatitu. 49°28′58″S 12°51′16″V / 49,48286°S 12,8543217°V / 49.48286; 12.8543217
44 Český les, jazero neďaleko Starej Kniežacej Hute Český les Chránená krajinná oblasť
Kategória Český les na Wikimedia Commons
49°48′54″S 12°29′48″V / 49,815°S 12,4966667°V / 49.815; 12.4966667
2223 Dlouhý vrch Prírodná rezervácia Spoločenstvá suťového lesa (lipová javorina, kyslá a kvetnatá bučina) s typickými druhmi rastlín v podraste. 49°34′22″S 12°38′46″V / 49,5727633°S 12,6461525°V / 49.5727633; 12.6461525
1048 Hadcová skala na lokalite Drahotínský les Prírodná rezervácia
Kategória Drahotinský les na Wikimedia Commons
Reliktný bôr na hadci. 49°30′55″S 12°46′30″V / 49,5152917°S 12,7749219°V / 49.5152917; 12.7749219
108 Prírodná rezervácia Herštýni Herštýn Prírodná rezervácia Starý zmiešaný, prevažne listnatý porast. 49°24′52″S 13°03′56″V / 49,4144403°S 13,0655064°V / 49.4144403; 13.0655064
114 Hora (15).jpg Hora Prírodná pamiatka
Kategória Hora (natural monument) na Wikimedia Commons
Zmiešaný porast s výskytom árona škvrnitého. 49°24′29″S 13°04′37″V / 49,4080556°S 13,0769444°V / 49.4080556; 13.0769444
1595 Louka Hvožďanská louka Prírodná pamiatka
Kategória Hvožďanská louka na Wikimedia Commons
Pastviny s bohatou vlhkomilnou kvetenou. 49°30′20″S 12°46′17″V / 49,5055653°S 12,7712761°V / 49.5055653; 12.7712761
5322 Chodovské skály Prírodná pamiatka Zachovaný skalný odkryv českého kremenného valu. 49°24′49″S 12°51′23″V / 49,4135544°S 12,8563158°V / 49.4135544; 12.8563158
148 Pohľad na kopec Jezvinec Jezvinec Prírodná rezervácia Zmiešaný bukový prales s bohatým podrastom. 49°19′20″S 13°04′10″V / 49,3222083°S 13,0695083°V / 49.3222083; 13.0695083
2166 Pohled na louku Louka u Staré Huti Prírodná pamiatka
Kategória Louka u Staré Huti na Wikimedia Commons
Mokraďové rašelinové lúky a lúčne prameniská s výskytom vzácnych a zvlášť chránených druhov rastlín. 49°26′10″S 12°44′25″V / 49,4362464°S 12,74028°V / 49.4362464; 12.74028
1596 Louka u Šnajberského rybníka Prírodná pamiatka Rašelinové a mokraďové biotopy s výskytom zvlášť chránených a ohrozených druhov rastlín a živočíchov v nive potoka Bystřice. 49°24′46″S 12°51′53″V / 49,4128464°S 12,8646014°V / 49.4128464; 12.8646014
1812 Pohled na bučinu na lokalitě Malý Zvon Prírodná rezervácia
Kategória Malý Zvon na Wikimedia Commons
Zvyšok autochtónnej bučiny Českého lesa s typickými spoločenstvami. 49°32′05″S 12°38′40″V / 49,5347297°S 12,6444419°V / 49.5347297; 12.6444419
1320 Mlýneček Prírodná pamiatka Syenitový skalný odkryv. 49°21′51″S 12°56′45″V / 49,3643033°S 12,9459336°V / 49.3643033; 12.9459336
1325 Pohľad na čiastočně zatopený lom Mutěnínský lom Prírodná pamiatka
Kategória Mutěnínský lom na Wikimedia Commons
Opustený dioritový lom. 49°33′00″S 12°44′14″V / 49,5499322°S 12,7372333°V / 49.5499322; 12.7372333
1813 Bučina na lokalite Nad Hutí Prírodná rezervácia
Kategória Nad Hutí na Wikimedia Commons
Zvyšok autochtónnej bučiny s typickými spoločenstvami. 49°32′20″S 12°39′13″V / 49,5389444°S 12,6537222°V / 49.5389444; 12.6537222
1324 Německá hora Prírodná pamiatka Opustený lom na gabronorit. 49°21′20″S 13°04′10″V / 49,3554917°S 13,0694722°V / 49.3554917; 13.0694722
274 Netřeb (050).jpg Netřeb Prírodná rezervácia
Kategória Netřeb (nature reserve) na Wikimedia Commons
Pralesovitý porast tisu obyčajného. 49°27′51″S 13°04′41″V / 49,4641389°S 13,078°V / 49.4641389; 13.078
1321 Orlovická hora Prírodná pamiatka Povrchové banské dielo po ťažbe limonitového klobúka. 49°19′36″S 13°05′09″V / 49,3266111°S 13,0857778°V / 49.3266111; 13.0857778
318 Pohľad na bučinu na lokalite Pleš Prírodná rezervácia
Kategória Pleš (nature reserve) na Wikimedia Commons
Listnatý prales s bohatou kvetenou. 49°33′02″S 12°38′20″V / 49,5505917°S 12,6388119°V / 49.5505917; 12.6388119
1326 Obecný rybník, jeden z chránených rybníkov na lokalite Postřekovské rybníky Prírodná rezervácia
Kategória Postřekovské rybníky na Wikimedia Commons
Sústava rybníkov a priľahlých mokradí so vzácnou faunou (hvizdák veľký a i.). 49°27′06″S 12°49′48″V / 49,4516667°S 12,83°V / 49.4516667; 12.83
1322 Salka Prírodná pamiatka Zatopená plocha (tzv. jaskyňa) po ťažbe kyzovej bridlice. 49°23′12″S 12°53′22″V / 49,3867467°S 12,8894356°V / 49.3867467; 12.8894356
Tabuľa na hranici prírodného parku Sedmihoří Sedmihoří Prírodný park
Kategória Nature park Sedmihoří na Wikimedia Commons
49°37′30″S 12°52′27″V / 49,6250656°S 12,8742336°V / 49.6250656; 12.8742336
392 Skalky na Sádku Prírodná pamiatka Fragment smrekovej bučiny na mimoriadne nepriaznivom stanovišti. 49°26′04″S 12°46′25″V / 49,4343733°S 12,7735103°V / 49.4343733; 12.7735103
5323 Smrčí Prírodná rezervácia Prirodzené a lesné ekosystémy na skeletovitých svahoch. 49°21′44″S 12°49′05″V / 49,3622083°S 12,818075°V / 49.3622083; 12.818075
671 Sokolova vyhlídka Prírodná pamiatka Skalný odkryv kremenného valu. 49°23′18″S 12°50′42″V / 49,3884461°S 12,8450433°V / 49.3884461; 12.8450433
409 Bučiny v rezervaci Starý Hirštejn Prírodná rezervácia
Kategória Starý Hirštejn na Wikimedia Commons
Prirodzený zmiešaný porast na sutinách. 49°28′12″S 12°42′54″V / 49,4700833°S 12,7151111°V / 49.4700833; 12.7151111
2167 Veský mlýn Prírodná pamiatka Spoločenstvá prechodových rašelinísk a krátkosteblových lúk s výskytom vzácnych a zvlášť chránených druhov rastlín. 49°32′02″S 12°36′11″V / 49,5338611°S 12,6031111°V / 49.5338611; 12.6031111
Zelenov Prírodný park 49°24′53″S 12°53′44″V / 49,4146256°S 12,8954239°V / 49.4146256; 12.8954239

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]