Zoznam chránených území v okrese Havlíčkův Brod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Havlíčkův Brod aktuálny k januáru roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Havlíčkův Brod.

Tie územia, ktoré status postupne z rôznych dôvodov stratili, boli odtiaľ vyradené a sú uvedené v druhej tabuľke.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Opis územia Súradnice
2420 Borecká skalka Borecká skalka PP
Kategória Borecká skalka na Wikimedia Commons
Hadcový lom s významnou hadcovou kvetenou 49°47′35″S 15°34′46″V / 49,7929889°S 15,5795417°V / 49.7929889; 15.5795417
959 Čertův kámen Čertův kámen PP
Kategória Čertův kámen (Rejčkov) na Wikimedia Commons
Žulový odkryv na svahu Melechova, na vrchole skalnej misy 49°37′44″S 15°19′20″V / 49,628925°S 15,3223611°V / 49.628925; 15.3223611
1970 Havranka Havranka PR
Kategória Havranka na Wikimedia Commons
Komplex vlhkých lúk a trstín v údolí Jiříkovského potoka 49°43′56″S 15°33′14″V / 49,7321389°S 15,5537778°V / 49.7321389; 15.5537778
1256 Hroznětínská louka Hroznětínská louka a olšina PR
Kategória Hroznětínská louka na Wikimedia Commons
Spoločenstvá prírode blízkych lesov s vegetáciou údolných jaseňovo-jelšových luhov, striedavo vlhké picliačové lúky a rybník s výskytom makrofytnej vegetácie 49°45′31″S 15°21′40″V / 49,7586944°S 15,3610278°V / 49.7586944; 15.3610278
2188 Prírodná pamiatka Chuchelská stráň nad osadami Chuchel a Strakov Chuchelská stráň PP
Kategória Chuchelská stráň na Wikimedia Commons
Výskyt zachovaných, druhovo bohatých teplomilných trávnych spoločenstiev 49°48′29″S 15°37′42″V / 49,8080278°S 15,6282528°V / 49.8080278; 15.6282528
5324 Jeřišno - Heřmaň ZCHÚ Výskyt netopiera veľkého a jeho ochrana 49°47′18″S 15°38′38″V / 49,788212°S 15,643779°V / 49.788212; 15.643779
6022 Kamenický rybník PP Biotop oligotrofného rybníka s výskytom významných druhov rastlín a živočíchov viazaných na tento biotop 49°31′38″S 15°26′07″V / 49,5270894°S 15,4351881°V / 49.5270894; 15.4351881
1646 Kamenná trouba Kamenná trouba PR
Kategória Kamenná trouba na Wikimedia Commons
Lúčne biotopy pri Pstružnom potoku 49°36′13″S 15°23′49″V / 49,60365°S 15,3970389°V / 49.60365; 15.3970389
2106 Popis obrazku Maršálka PR
Kategória Maršálka na Wikimedia Commons
Ochrana dobre zachovaných vlhkých rašelinových lúk 49°45′54″S 15°47′47″V / 49,7650167°S 15,7963917°V / 49.7650167; 15.7963917
1831 PR Mokřadlo-4.JPG Mokřadlo PR
Kategória Mokřadlo na Wikimedia Commons
Vlhké mokraďové lúky s bohatou flórou a faunou 49°43′25″S 15°45′20″V / 49,7235472°S 15,7555278°V / 49.7235472; 15.7555278
1768 Popis obrazku Niva Doubravy PR
Kategória Niva Doubravy na Wikimedia Commons
Mokraďové lúčne ekosystémy v poriečí Doubravy 49°41′33″S 15°46′00″V / 49,6926028°S 15,7666944°V / 49.6926028; 15.7666944
1255 Písník u Sokolovce Písník u Sokolovce PP
Kategória Písník u Sokolovce na Wikimedia Commons
Sčasti zatopená pieskovňa s lokalitou rosičky okrúhlolistej, refúgium obojživelníkov 49°43′14″S 15°42′43″V / 49,7205833°S 15,7119722°V / 49.7205833; 15.7119722
1971 Pod Kazbalem PP Fragment vlhkých lúk v povodí Hostačovky 49°45′29″S 15°34′00″V / 49,7579389°S 15,5666833°V / 49.7579389; 15.5666833
1254 Ranská jezírka Ranská jezírka PR
Kategória Ranská jezírka na Wikimedia Commons
Terénne depresie zaplnené vodou, ktoré vznikli po ťažbe, významná kvetena 49°39′14″S 15°48′54″V / 49,6539167°S 15,815075°V / 49.6539167; 15.815075
1886 Ransko Ransko NPR
Kategória Ransko na Wikimedia Commons
Rozsiahly lesný komplex Ranského masívu (prameniskové a potočné jaseňové jelšiny) 49°40′21″S 15°48′35″V / 49,6725222°S 15,8097306°V / 49.6725222; 15.8097306
1257 Řeka Řeka PR
Kategória Řeka (nature reserve) na Wikimedia Commons
Slatinné lúky prechádzajúce do litorálu rybníka Řeka s typickými spoločenstvami 49°40′01″S 15°51′06″V / 49,6668944°S 15,8517667°V / 49.6668944; 15.8517667
2081 Sochorov Sochorov PP
Kategória Sochorov na Wikimedia Commons
Lokalita s výskytom chránených druhov rastlín a živočíchov 49°31′51″S 15°27′24″V / 49,5307972°S 15,4565694°V / 49.5307972; 15.4565694
3379 Přírodní rezervace Spálava 14.jpg Spálava PR
Kategória PR Spálava na Wikimedia Commons
Spoločenstvá kvetnatých a acidofilných bučín 49°44′41″S 15°42′11″V / 49,7447194°S 15,7029222°V / 49.7447194; 15.7029222
425 PR Stvořidla Stvořidla PR
Kategória Stvořidla na Wikimedia Commons
Časť prirodzeného perejnatého a balvanitého toku Sázavy 49°40′09″S 15°20′05″V / 49,6691139°S 15,3347111°V / 49.6691139; 15.3347111
3378 Svatomariánské údolí PR Zachované, prirodzene sa utvárajúce koryto rieky Doubravy s výskytom lužných jaseňových jelšín 49°44′48″S 15°41′00″V / 49,7466972°S 15,6832056°V / 49.7466972; 15.6832056
1972 Šlapanka PP Fragment vlhkých lúk v údolí nivy Šlapanky 49°35′21″S 15°36′30″V / 49,5892417°S 15,60845°V / 49.5892417; 15.60845
1222 PR Štíří důl.jpg Štíří důl PR
Kategória Štíří důl (nature reserve) na Wikimedia Commons
Hlboké zalesnené údolie s typickou flórou a faunou, významné hl. výskytom mlokov 49°39′58″S 15°51′54″V / 49,6660056°S 15,8649444°V / 49.6660056; 15.8649444
960 Údolí Doubravy Údolí Doubravy PR
Kategória Údolí Doubravy na Wikimedia Commons
Kaňonovité údolie Doubravy zahĺbené v rulových horninách 49°42′57″S 15°42′48″V / 49,7159°S 15,7132389°V / 49.7159; 15.7132389
719 Rozkvetlé bledule na území památky Velká a Malá olšina PR
Kategória Velká a Malá olšina na Wikimedia Commons
Starý jelšový porast s hojným výskytom bledule jarnej 49°46′07″S 15°21′02″V / 49,7686531°S 15,3506164°V / 49.7686531; 15.3506164
1671 Popis obrazku Zlatá louka PR
Kategória Zlatá louka na Wikimedia Commons
Hlboké rašelinisko s významnou kvetenou a zverinou 49°42′50″S 15°46′23″V / 49,7138611°S 15,7729667°V / 49.7138611; 15.7729667
75 Jeden zo skalných útvarov na hrebeni Devíti skal Žďárské vrchy CHKO
Kategória CHKO Žďárské vrchy na Wikimedia Commons
49°39′09″S 16°01′03″V / 49,6523889°S 16,0174306°V / 49.6523889; 16.0174306
65 Vyhliadka Dívčí kámen Železné hory CHKO
Kategória Železné hory na Wikimedia Commons
49°48′03″S 15°43′57″V / 49,8007611°S 15,7323806°V / 49.8007611; 15.7323806
Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Opis územia Zrušené Dôvod zrušenia
408 Staré Ransko NPR Bohatá lokalita bledule jarnej 31. decembra 1999 Zlúčená s NPR Ransko
1134 Ranská bahna NPR Unikátny systém prameniskových a potočných jaseňových jelšín s typickou flórou a faunou 31. decembra 1999 Zlúčená s NPR Ransko

Zdroje[upraviť | upraviť kód]