Zoznam chránených území v okrese Litoměřice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Litoměřice aktuálny k marcu roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Litoměřice.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
2415 Bílé stráně Bílé stráně NPP
Kategória Bílé stráně na Wikimedia Commons
Teplomilné spoločenstvá na opuke 50°33′30″S 14°07′55″V / 50,5583333°S 14,1319444°V / 50.5583333; 14.1319444
5912 Bílé stráně u Štětí PP Poloprirodzené suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch 50°28′16″S 14°22′48″V / 50,4712119°S 14,3799100°V / 50.4712119; 14.3799100
2421 Borečský vrch Borečský vrch NPP
Kategória Borečský vrch na Wikimedia Commons
Ukážka mikroexhalácií vodných pár zo znelcovej sutiny 50°30′51″S 13°59′19″V / 50,5141667°S 13,9886111°V / 50.5141667; 13.9886111
2432 Rašelinisko Březina PR
Kategória Březina (nature reserve) na Wikimedia Commons
Živé rašelinisko ojedinelé v Českom stredohorí, zmiešané porasty a zvyšok starej bučiny 50°32′52″S 13°54′09″V / 50,5476944°S 13,9025639°V / 50.5476944; 13.9025639
51 Kuzov v popredí, ďalej Blešno, na pozadí Solanská hora České středohoří CHKO
Kategória Chráněná krajinná oblast České středohoří na Wikimedia Commons
Ochrana všetkých hodnôt krajiny, jej vzhľadu a ich typických znakov i prírodných zdrojov a vytváranie vyváženého životného prostredia 50°39′05″S 14°13′33″V / 50,6513889°S 14,2258333°V / 50.6513889; 14.2258333
5651 Dobříňský háj PP Prírode blízka lesná vegetácia v alúviu Labe s masovým výskytom snežienky jarnej (Galanthus nivalis), významným výskytom ohrozených druhov xylobiontného hmyzu a zahŕňajúca taktiež zvyšok starého stromoradia s prevahou duba letného 50°26′35″S 14°17′29″V / 50,442935°S 14,291497°V / 50.442935; 14.291497
Dolní Poohří PrP Fragmenty lužných lesov pozdĺž meandrujúceho koryta rieky Ohře 50°24′37″S 14°06′15″V / 50,4103772°S 14,1040419°V / 50.4103772; 14.1040419
2487 NPP Dubí hora 4.JPG Dubí hora NPP
Kategória NPP Dubí hora na Wikimedia Commons
Ukážka bochníkovitého rozpadu čadiča a klenbovitého usporiadania stĺpcov 50°37′22″S 14°21′56″V / 50,6227778°S 14,3655556°V / 50.6227778; 14.3655556
5733 Evaňská rokle PP Poloprirodzené suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch, dubohrabiny s významným výskytom vzácnych druhov rastlín, húb a živočíchov 50°22′58″S 14°01′53″V / 50,382665°S 14,031394°V / 50.382665; 14.031394
5914 20170513 PR Holy vrch 21.jpg Holý vrch PR Poloprirodzené suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch, dubohrabiny a Panónske dúbravy 50°31′53″S 14°14′03″V / 50,5312842°S 14,2342444°V / 50.5312842; 14.2342444
113 Holý vrch u Hlinné PR Stepná kvetena s poniklecom otvoreným (Pulsatilla patens) 50°34′39″S 14°06′50″V / 50,5775°S 14,1138889°V / 50.5775; 14.1138889
5745 Celkový pohľad na horu Říp Říp PP
Kategória Hora Říp (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana európsky významnej lokality Hory Říp 50°23′09″S 14°17′22″V / 50,385837375°S 14,289345204°V / 50.385837375; 14.289345204
121 Pohľad na Hradiště z rozhľadne na Varhošti. V popredí dedina Kundratice. Hradiště PP
Kategória Hradiště (přírodní památka, okres Litoměřice) na Wikimedia Commons
Stepná kvetena s poniklecom otvoreným (P. patens) 50°34′08″S 14°06′51″V / 50,5688889°S 14,1141667°V / 50.5688889; 14.1141667
1641 Pohľad na Kalváriu od obce Velké Žernoseky Kalvárie PR
Kategória Kalvárie (Nature reserve) na Wikimedia Commons
Kalvárie a Vendula, dva typické vrcholy Českého stredohoria s hodnotnými spoločenstvami 50°32′50″S 14°02′57″V / 50,5472222°S 14,0491667°V / 50.5472222; 14.0491667
169 Národná prírodná pamiatka Kleneč Kleneč NPP
Kategória Kleneč (national natural monument) na Wikimedia Commons
Náleziská endemického druhu klinčeka piesočného českého (Dianthus arenarius subsp. Bohemicus) 50°23′20″S 14°15′23″V / 50,3888625°S 14,2562914°V / 50.3888625; 14.2562914
23 Mšenské pokličky Kokořínsko CHKO
Kategória CHKO Kokořínsko na Wikimedia Commons
Ochrana všetkých hodnôt krajiny, jej vzhľadu a ich typických znakov i prírodných zdrojov a vytváranie vyváženého životného prostredia 50°29′41″S 14°32′03″V / 50,4948028°S 14,5340769°V / 50.4948028; 14.5340769
187 Popis obrazku Košťálov PP
Kategória Košťálov (natural monument) na Wikimedia Commons
Teplomilné spoločenstvá na vyvrelinách Českého stredohoria 50°29′25″S 13°59′08″V / 50,4903139°S 13,9854333°V / 50.4903139; 13.9854333
1181 Prírodná pamiatka Koštice Koštice PP
Kategória Koštice (natural monument) na Wikimedia Commons
Spoločenstvá subhalofilných rastlín na podmáčaných a rozvolnených stanovištiach zaplavovaných lúk s výskytom najpočetnejšej populácie ostrice čiernoklasej v Čechách a ďalších vzácnych druhov 50°24′06″S 13°57′47″V / 50,4016889°S 13,9630111°V / 50.4016889; 13.9630111
202 Kuzov.jpg Kuzov PP Dva čadičové chrbty so skalnou stepou 50°28′32″S 13°54′13″V / 50,4755417°S 13,9035583°V / 50.4755417; 13.9035583
214 Lipska hora CZ from SW 162.jpg Lipská hora PR
Kategória Lipská hora (České středohoří) na Wikimedia Commons
Časť výraznej znelcovej dominanty s typickými geobiocenózami skál a sutín 50°30′46″S 13°54′47″V / 50,5127778°S 13,9130556°V / 50.5127778; 13.9130556
225 Interiér lužného lesa v PR Loužek Loužek PR
Kategória Loužek (přírodní rezervace) na Wikimedia Commons
Zmiešaný lužný porast v údolnej nive Ohře 50°26′58″S 14°09′37″V / 50,4493056°S 14,1601667°V / 50.4493056; 14.1601667
226 Národní přírodní rezrvace Lovoš, teplomilná doubrava (001).JPG Lovoš NPR
Kategória Lovoš (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Vrchol a svahy hory Lovoš s teplomilnými spoločenstvami a dúbravou 50°31′44″S 14°01′03″V / 50,5288889°S 14,0175°V / 50.5288889; 14.0175
242 Milešovka od Milešova.jpg Milešovka NPR
Kategória Milešovka (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Najvyššia hora Českého stredohoria s typickými spoločenstvami lesov, stepí a skál 50°33′18″S 13°55′54″V / 50,555°S 13,9316667°V / 50.555; 13.9316667
5734 Mokřad pod Terezínskou pevností PP Ochrana európsky významnej lokality 50°31′05″S 14°09′56″V / 50,517918°S 14,165607°V / 50.517918; 14.165607
2110 Označenie rezervácie Mokřady dolní Liběchovky PR
Kategória Mokřady dolní Liběchovky na Wikimedia Commons
Ochrana rozsiahlej sústavy mokradí v nive potoka Liběchovka 50°26′01″S 14°28′29″V / 50,43351°S 14,4746297°V / 50.43351; 14.4746297
253 Pamätný dub v PR Myslivna Myslivna PR
Kategória Myslivna (nature reserve) na Wikimedia Commons
Lužný porast s mokraďami a tôňami a bohatým bylinným poschodím 50°23′45″S 14°04′50″V / 50,39575°S 14,0806389°V / 50.39575; 14.0806389
1286 Vemeníky rastúce na lokalite Na Černčí PR
Kategória Na Černčí na Wikimedia Commons
Veľmi bohatá lokalita rastu orchideí (Orchidaceae) 50°32′51″S 14°22′28″V / 50,5474444°S 14,3745556°V / 50.5474444; 14.3745556
5750 Na Dlouhé stráni PR Ochrana EVL s významným výskytom rastlín jagavky ľaliovitej, zlatovlások, kozinec rakúsky, k. dánsky a k. vičencový 50°22′31″S 14°08′01″V / 50,37520679°S 14,133622077°V / 50.37520679; 14.133622077
5910 Písčiny u Oleška PP Otvorené trávniky kontinentálnych dún s významným výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov 50°28′59″S 14°12′03″V / 50,4829631°S 14,2008586°V / 50.4829631; 14.2008586
3373 Pístecký les Pístecký les PR
Kategória Pístecký les na Wikimedia Commons
Súvislý komplex lužných lesov v nive dolnej Ohře, sprevádzajúci jeden z posledných nížinných úsekov rieky so zachovanou prírodnou dynamikou 50°25′08″S 14°08′22″V / 50,4189444°S 14,1395278°V / 50.4189444; 14.1395278
319 Plešivec.JPG Plešivec PP
Kategória Plešivec (přírodní památka) na Wikimedia Commons
Mimojaskynný výskyt ľadu v čadičovej sutine 50°33′55″S 14°05′22″V / 50,5652806°S 14,0893306°V / 50.5652806; 14.0893306
356 Divizna brunátná.jpg Radobýl PP
Kategória Radobýl na Wikimedia Commons
Bohaté náleziská divozelu tmavočerveného (Verbascum phoeniceum) v rôznych farebných variáciách 50°31′48″S 14°05′37″V / 50,53°S 14,0936111°V / 50.53; 14.0936111
854 Prirodni pamatka Radoun.JPG Radouň PP
Kategória Radouň (natural monument) na Wikimedia Commons
Opukové stráne s výskytom vstavača vojenského (Orchis militaris) a populácií ďalších na ne viazaných druhov 50°29′06″S 14°24′06″V / 50,4850683°S 14,4017747°V / 50.4850683; 14.4017747
383 Sedlo ceska lipa 1.jpg Sedlo NPR
Kategória Sedlo (České středohoří) na Wikimedia Commons
Tefritový chrbát so skalami a suťami, porasty pralesového charakteru, stepná a lesostepná kvetena 50°35′35″S 14°15′50″V / 50,593151°S 14,263927°V / 50.593151; 14.263927
5913 Skalky u Třebutiček PP Poloprirodzené suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch, dubohrabiny, panónskej stepné dúbravy 50°32′13″S 14°14′54″V / 50,5368806°S 14,2484347°V / 50.5368806; 14.2484347
3372 Slatiniště u Vrbky Slatiniště u Vrbky PP
Kategória Slatiniště u Vrbky na Wikimedia Commons
Reliktné mokraďové biocenózy viazané na ložisko slatinného humolitu 50°23′13″S 14°07′54″V / 50,3869922°S 14,1317442°V / 50.3869922; 14.1317442
5751 Sovice u Brzánek PP Poloprirodzené suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch 50°27′54″S 14°18′22″V / 50,464987685°S 14,306182477°V / 50.464987685; 14.306182477
5749 20170513 PP Strane nad Suchym potokem 11.jpg Stráně nad Suchým potokem PP Poloprírodné suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch 50°31′41″S 14°15′42″V / 50,527977848°S 14,261735135°V / 50.527977848; 14.261735135
5748 Neotinea počerná na lokalite Stráně u Drahobuzi PP
Kategória Stráně u Drahobuzi na Wikimedia Commons
Poloprírodné suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch, neotinea počerná, hmyzovník muchovitý a komôrkár pontický 50°31′31″S 14°20′10″V / 50,525368933°S 14,336087469°V / 50.525368933; 14.336087469
5911 20170513 PP Strane u Velkeho Ujezdu 17.jpg Stráně u Velkého Újezdu PP Poloprirodzené suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch 50°32′18″S 14°13′03″V / 50,5383500°S 14,2175628°V / 50.5383500; 14.2175628
5762 Údolí Podbradeckého potoka PP Poloprírodné suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch, dubohrabiny, dubové lesy s významným výskytom vzácnych druhov rastlín, živočíchov a húb 50°22′35″S 14°06′30″V / 50,3764794°S 14,1083764°V / 50.3764794; 14.1083764
5638 V kuksu PP Populácia a biotop črievičníka papučkového a ďalších druhov rastlín čeľade Orchidaceae, vrátane ich biotopov 50°31′18″S 14°21′30″V / 50,521710°S 14,358370°V / 50.521710; 14.358370
5744 PP Vrch Hazmburk Vrch Hazmburk PP
Kategória Vrch Hazmburk na Wikimedia Commons
EVL Vrch Hazmburk, vzácne druhy rastlín a bezstavovcov, tiež obnažené skalné odkryvy, stepné a lesostepné biotopy, extenzívne využívané sady a organizmy na ne viazané 50°41′08″S 13°42′17″V / 50,6854589°S 13,7046758°V / 50.6854589; 13.7046758
5909 Část PP "Lada" v červenci.jpg Vrbka PP
Kategória Vrbka (natural monument) na Wikimedia Commons
Poloprirodzené suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch, dubohrabiny s významným výskytom vzácnych druhov rastlín, živočíchov a húb 50°23′29″S 14°09′37″V / 50,3914472°S 14,1603619°V / 50.3914472; 14.1603619

Zdroje[upraviť | upraviť kód]