Zoznam chránených území v okrese Louny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Louny aktuálny k júlu roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Louny.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria

Commons

Popis územia Súradnice
2417 PR Blatenský svah 1.jpg Blatenský svah PR
Kategória Blatenský svah na Wikimedia Commons
Starý sutinový porast na žulovom podklade 50°05′51″S 13°22′20″V / 50,0975333°S 13,3721528°V / 50.0975333; 13.3721528
5747 Blšanský chlum.JPG Blšanský chlum PP
Kategória Blšanský chlum na Wikimedia Commons
Xerotermné biotopy s výskytom zvlášť chránených druhov rastlín, výskyt spriadača kostihojového, kvôli ktorému tu bolo vyhlásené EVL 50°20′50″S 13°50′26″V / 50,347333°S 13,840665°V / 50.347333; 13.840665
1960 Březno u Postoloprt PP Opustený lom a brehu Ohře, významná paleontologická lokalita 50°21′23″S 13°44′17″V / 50,3563889°S 13,7380556°V / 50.3563889; 13.7380556
51 Středohoří z lounské vodárny.JPG České středohoří CHKO
Kategória České středohoří na Wikimedia Commons
Ochrana všetkých hodnôt krajiny, jej vzhľadu a ich typických znakov i prírodných zdrojov a vytváranie vyváženého životného prostredia 50°39′05″S 14°13′33″V / 50,6513889°S 14,2258333°V / 50.6513889; 14.2258333
2469 Vrch Číčov Číčov PR
Kategória Číčov (nature reserve) na Wikimedia Commons
Holá čadičová kopa so stepnými spoločenstvami, nálezisko aragonitu 50°27′40″S 13°48′07″V / 50,4610556°S 13,8018333°V / 50.4610556; 13.8018333
2474 Dětanský chlum Dětanský chlum PR
Kategória Dětanský chlum na Wikimedia Commons
Náhorná plošina so zakrpatenou Dúbravou a teplomilnou kvetenou 50°11′54″S 13°18′20″V / 50,1983333°S 13,3055556°V / 50.1983333; 13.3055556
Výhled z Louštína Džbán PrP
Kategória Nature park Džbán na Wikimedia Commons
50°15′S 13°45′V / 50,25°S 13,75°V / 50.25; 13.75
106 Háj Petra Bezruče 033.jpg Háj Petra Bezruče PP
Kategória Háj Petra Bezruče na Wikimedia Commons
parkovo upravené zmiešané porasty na žulových skalách 50°07′17″S 13°26′19″V / 50,1214011°S 13,4386069°V / 50.1214011; 13.4386069
158 Kamenna slunce.jpg Kamenná slunce NPP
Kategória Kamenná slunce na Wikimedia Commons
Unikátny doklad sopečnej činnosti, ílovité jadrá s lúčovitým ružicami puklín 50°26′03″S 13°53′15″V / 50,4340833°S 13,8875556°V / 50.4340833; 13.8875556
1181 Prírodná pamiatka Koštice Koštice PP
Kategória Koštice (natural monument) na Wikimedia Commons
Spoločenstvá subhalofilných rastlín na podmáčaných a rozvolnených stanovištiach zaplavovaných lúk s výskytom najpočetnejšej populácie ostrice čiernoklasej v Čechách a ďalších vzácnych druhov (šišak gracovitý, hrdobarka cesnaková, bahnička jednoplevová) 50°24′06″S 13°57′47″V / 50,4016889°S 13,9630111°V / 50.4016889; 13.9630111
1849 PP Kozinecká stráň Kozinecká stráň PP
Kategória Kozinecká stráň na Wikimedia Commons
Xerotermná teplomilná dúbrava s bukom a hrabom na opukách, bohatá kvetena (hlavne jasenec biely) 50°15′46″S 13°40′39″V / 50,2628056°S 13,6775611°V / 50.2628056; 13.6775611
5760 PP Krásný Dvůr Krásný Dvůr PP
Kategória Krásný Dvůr (national monument) na Wikimedia Commons
Ochrana xylofágneho hmyzu a jeho biotopov 50°14′46″S 13°21′28″V / 50,2462444°S 13,3578731°V / 50.2462444; 13.3578731
2115 Nature reserve Luční potok in 2014 (6).JPG Luční potok PR
Kategória Luční potok (nature reserve) na Wikimedia Commons
50°06′22″S 13°28′17″V / 50,1060128°S 13,4713658°V / 50.1060128; 13.4713658
1182 Kveten npr maly a velky stit 05.jpg Malý a Veľký štít NPR
Kategória Malý a Velký Štít na Wikimedia Commons
Opukové stráne s bohatou populáciou medvedice lekárskej a horčiny 50°15′24″S 13°50′36″V / 50,256805°S 13,8433825°V / 50.256805; 13.8433825
852 PP Miocenní sladkovodní vápence, stěna (005).jpg Miocenní sladkovodní vápence PP
Kategória Miocenní sladkovodní vápence na Wikimedia Commons
Významný geologický profil v rámci neogénnych paniev 50°17′17″S 13°39′58″V / 50,288075°S 13,6660806°V / 50.288075; 13.6660806
5760 Popis obrazku Na Spáleništi PP
Kategória Na Spáleništi na Wikimedia Commons
Ochrana druhu črievičník papučkový a jeho biotopu 50°15′32″S 13°40′39″V / 50,2589217°S 13,6773778°V / 50.2589217; 13.6773778
282 Oblik from Mila CZ 0066.jpg Oblík NPR
Kategória Oblík na Wikimedia Commons
Izolovaný čadičový kopec s teplomilnými spoločenstvami 50°24′41″S 13°48′31″V / 50,4113889°S 13,8086111°V / 50.4113889; 13.8086111
361 Rana from Mila CZ.jpg Raná NPR
Kategória Raná (České středohoří) na Wikimedia Commons
Zvyšok stepi, lokalita s výskytom ovsíkovca stepného 50°24′13″S 13°46′01″V / 50,403699°S 13,767001°V / 50.403699; 13.767001
5681 PP Soběchlebské terasy 03.JPG Soběchlebské terasy PP
Kategória Soběchlebské terasy na Wikimedia Commons
Ochrana európsky významnej lokality Soběchlebské terasy s európsky významným druhom črievičník papučkový 50°13′02″S 13°31′49″V / 50,2171475°S 13,53041°V / 50.2171475; 13.53041
1504 Centrálna časť lokality Staňkovice PP
Kategória Staňkovice (natural monument) na Wikimedia Commons
Opustené pasienky, významná entomologická lokalita 50°21′13″S 13°33′37″V / 50,3537°S 13,5603°V / 50.3537; 13.5603
5746 Stráně nad Chomutovkou u Truzenic Stráně nad Chomutovkou PP
Kategória Stráně nad Chomutovkou na Wikimedia Commons
Poloprírodné suché trávniky a fácie krovín na vápnitých podložiach + EVL 50°23′56″S 13°34′32″V / 50,3988°S 13,5756°V / 50.3988; 13.5756
1503 PP Stroupeč (západná časť) Stroupeč PP
Kategória Stroupeč (natural monument) na Wikimedia Commons
Krovinaté stráne, entomologická lokalita 50°21′35″S 13°29′51″V / 50,3596111°S 13,4975°V / 50.3596111; 13.4975
2071 Štola Stradonice Štola Stradonice PP
Kategória Štola Stradonice na Wikimedia Commons
Zimovisko ohrozených druhov netopierov 50°22′17″S 13°57′57″V / 50,3714972°S 13,9659194°V / 50.3714972; 13.9659194
447 Tobiášův vrch Tobiášův vrch PP
Kategória Tobiášův vrch na Wikimedia Commons
Fragment vzácneho stepného ekosystému s množstvom ohrozených druhov rastlín (hlaváčik jarný, poniklec lúčny český, poniklec otvorený, kavyľ Ivanov, leopoldia tenkokvetá) 50°27′26″S 13°46′29″V / 50,4572389°S 13,7747083°V / 50.4572389; 13.7747083
1184 PP Travertinová kupa, celkový pohled.jpg Travertinová kupa PP
Kategória Travertinová kupa na Wikimedia Commons
Paleontologické nálezisko 50°17′03″S 13°39′56″V / 50,2840722°S 13,6654639°V / 50.2840722; 13.6654639
2213 PR Trtenske strane.JPG Třtěnské stráně PP
Kategória Třtěnské stráně na Wikimedia Commons
Jedinečná lokalita tzv. "bielych strání" s výskytom osobitne chránených druhov rastlín, skorocel prímorský, kozinec rakúsky, ľan tenkolistý a zlatovlások obyčajný. 50°25′46″S 13°52′43″V / 50,4294694°S 13,8784917°V / 50.4294694; 13.8784917
2196 PP Údolí Hasiny u Lipence Údolí Hasiny u Lipence PP
Kategória Údolí Hasiny u Lipence na Wikimedia Commons
Významné paleontologické náleziská druhohorných organizmov, osobitne chránených rastlín a živočíchov, biokoridor potoka Hasina ako významného prvku ekologickej stability krajiny. 50°19′13″S 13°41′43″V / 50,3202778°S 13,6952778°V / 50.3202778; 13.6952778
481 V hlubokém PP Náleziská orchidey črievičník papučkový 50°21′34″S 13°58′30″V / 50,3595611°S 13,9750639°V / 50.3595611; 13.9750639
1183 Velký vrch nad Vršovicemi Velký vrch u Vršovic NPP Nízky kopec s teplomilnou flórou, najmä s vynikajúcou mykoflórou (66 druhov) 50°22′44″S 13°50′28″V / 50,3789553°S 13,8410894°V / 50.3789553; 13.8410894
1505 PP Žatec Žatec PP
Kategória Žatec (natural monument) na Wikimedia Commons
teplomilné spoločenstvá s hojným výskytom hmyzu 50°20′48″S 13°31′58″V / 50,3465472°S 13,5326583°V / 50.3465472; 13.5326583

Zdroje[upraviť | upraviť kód]