Zoznam chránených území v okrese Martin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Martin aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Martin.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
827 PR Biela skala 000000000000185.0700000000185,0700 48°55′07″S 19°04′15″V / 48,91868°S 19,0708°V / 48.91868; 19.0708
217 Borišov z Kračkova NPR Borišov 000000000000449.7400000000449,7400
Kategória Borišov na Wikimedia Commons
Územie predstavuje ojedinele zachovalý, urbanizačne podstatne nezasiahnutý záver jednej z najtypickejších dolín turčianskej časti Veľkej Fatry. V národnej prírodnej rezervácii sa nachádza Suchá jaskyňa 48°56′28″S 19°05′21″V / 48,9411°S 19,089217°V / 48.9411; 19.089217
249 PR Goľove mláky 000000000000006.83000000006,8300
250 PR Hajasová 000000000000007.17000000007,1700
261 PR Hrabinka 000000000000000.40000000000,4000
267 PR Hrádok 000000000000006.75000000006,7500
274 vrchol Chleb NPR Chleb 000000000000412.8700000000412,8700
Kategória Chleb na Wikimedia Commons
Pestrý a zachovaný geobiocenologický komplex s bralnatými partiami, roklinami a kamennými morami, ktoré sa nachádzajú na severnej strane Chleba. Sú tu zachovalé spoločenstvá kosodreviny a alpských lúk. Žijú a rastú tu vzácne druhy živočíchov a rastlín 49°11′16″S 19°03′06″V / 49,187778°S 19,051667°V / 49.187778; 19.051667
300 PR Katova skala 000000000000046.690000000046,6900
773 Klacký vodopád NPP Kľacký vodopád Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Kľacký vodopád na Wikimedia Commons
Vodopád dotvorený perejami a obrími hrncami, ktorý je dokladom vývoja reliéfu Lúčanskej Malej Fatry a fluviálnej erózie. Floristické hodnoty, výskyt ohrozených druhov malakofauny a druhov indikujúcich zachovalé pralesové porasty 48°58′57″S 18°39′20″V / 48,9825°S 18,655556°V / 48.9825; 18.655556
303 Kľačianska Magura NPR Kľačianska Magura 000000000000204.4700000000204,4700
Kategória Kľačianska Magura na Wikimedia Commons
Komplex prírodných lesov hrebeňových polôh Krivánskej Malej Fatry s porastmi smrečín pralesovitého charakteru. Vedeckovýskumné a kultúrno-náučné ciele 49°09′20″S 18°56′59″V / 49,155556°S 18,949722°V / 49.155556; 18.949722
304 Vrchol Kľaku se stejnojmennou rezervací NPR Kľak 000000000000085.710000000085,7100
Kategória Kľak (peak in Malá Fatra) na Wikimedia Commons
Vrcholová časť najjužnejšieho výbežku Malej Fatry s cennými skalnými a lesnými rastlinnými spoločenstvami. Výskyt subalpínskych elementov na jednej z okrajových lokalít západnej časti Karpát umožňuje vedecké, náučné a kultúrno-osvetové využitie 48°58′41″S 18°38′17″V / 48,9780556°S 18,6380556°V / 48.9780556; 18.6380556
305 NPR Kláštorské lúky 000000000000085.991500000085,9915
337 NPR Lysec 000000000000070.040000000070,0400
340 NPR Madačov 000000000000330.6400000000330,6400
1180 Popis obrázka PP Mažarná Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Mažarná na Wikimedia Commons
Jaskyňa, ktorá je prístupná návštevníkom s cieľom zotavovať sa a poznávať jej prírodné a historické hodnoty 48°56′23″S 18°57′38″V / 48,9398589°S 18,9605436°V / 48.9398589; 18.9605436
371 NPR Padva 000000000000325.4600000000325,4600
1645 NPP Perlová jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
436 Suchý vrch NPR Suchý vrch 000000000000288.7400000000288,7400
Kategória Suchý vrch (Veľká Fatra) na Wikimedia Commons
48°54′33″S 19°05′27″V / 48,9091667°S 19,0908333°V / 48.9091667; 19.0908333
446 Šútovská dolina NPR Šútovská dolina 000000000000526.6500000000526,6500
Kategória Šútovská dolina na Wikimedia Commons
49°11′04″S 19°05′05″V / 49,1844444°S 19,0847222°V / 49.1844444; 19.0847222
447 PP Šútovská epigenéza 000000000000052.193600000052,1936
453 Tlstá NPR Tlstá Chyba výrazu: Neočakávané čísloChyba výrazu: Neočakávané číslo3 066,0400
Kategória Tlstá (Veľká Fatra) na Wikimedia Commons
48°56′03″S 18°58′16″V / 48,934108°S 18,971072°V / 48.934108; 18.971072
458 NPR Turiec 000000000000089.289900000089,2899
469 NPR Veľká Skalná 000000000000645.2300000000645,2300
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Martin na českej Wikipédii.