Zoznam chránených území v okrese Nové Mesto nad Váhom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Toto je zoznam chránených území v okrese Nové Mesto nad Váhom aktuálny k roku 2015, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Nové Mesto nad Váhom.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
897 PP Baricovie lúky 000000000000001.62470000001,6247
152 Beckovská skalka PP Skalka pri Beckove 000000000000000.38890000000,3889 48°46′20″S 17°53′36″V / 48,772222°S 17,893333°V / 48.772222; 17.893333
7 Beckovsky hrad ruiny PP Beckovské hradné bralo 000000000000001.45040000001,4504
Kategória Beckov Castle na Wikimedia Commons
Kategória Beckov Castle na Wikimedia Commons
48°47′27″S 17°53′54″V / 48,790833°S 17,898333°V / 48.790833; 17.898333
1129 Beckovské Skalice PR Beckovské Skalice 000000000000029.548100000029,5481 Ojedinelé zvyšky antropogénnych pasienkov a riedkolesia v Beckovskej bráne 200 m od fytogeografickej hranice. Vzácna plocha pre výskum v geovedných disciplínach. Refúgium vzácnych taxónov organizmov. Významný ekostabilizačný element krajiny so značnou biodiverzitou 48°46′31″S 17°53′38″V / 48,775278°S 17,893889°V / 48.775278; 17.893889
879 PP Bestinné 000000000000001.29000000001,2900
884 PP Blažejová 000000000000002.16130000002,1613
14 PP Borotová 000000000000001.48000000001,4800
16 PP Brehové porasty Dubovej Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
1054 PP Cetuna 000000000000000.28690000000,2869
19 NPP Čachtická jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x 48°44′04″S 17°47′03″V / 48,734444°S 17,784167°V / 48.734444; 17.784167
20 Čachtice,_hrad_z_údolí NPR Čachtický hradný vrch 000000000000056.170000000056,1700
Kategória Čachtice Castle na Wikimedia Commons
Kategória Čachtice Castle na Wikimedia Commons
48°43′28″S 17°45′38″V / 48,724511°S 17,760451°V / 48.724511; 17.760451
800 PR Dubový vŕšok 000000000000006.24000000006,2400 48°39′02″S 17°58′54″V / 48,650556°S 17,981667°V / 48.650556; 17.981667
787 PP Grúň 000000000000016.010000000016,0100
42 PR Hájnica 000000000000002.22830000002,2283
43 Haluzicka tiesnava PP Haluzická tiesňava 000000000000003.50000000003,5000 48°49′17″S 17°52′15″V / 48,82138°S 17,87094°V / 48.82138; 17.87094
64 NPR Javorníček 000000000000015.060000000015,0600
75 PR Kňaží vrch 000000000000150.9400000000150,9400 48°39′39″S 17°55′51″V / 48,66077°S 17,93093°V / 48.66077; 17.93093
76 PR Kobela 000000000000006.03750000006,0375
784 PP Kohútová 000000000000004.51500000004,5150
1122 PP Lopeníček 000000000000000.25390000000,2539
109 PP Mokvavý prameň 000000000000002.09890000002,0989 48°38′44″S 17°58′35″V / 48,64566°S 17,97651°V / 48.64566; 17.97651
1123 PP Mravcové 000000000000000.81630000000,8163
116 PP Obtočník Váhu 000000000000001.39000000001,3900 48°42′38″S 17°53′14″V / 48,71055°S 17,88725°V / 48.71055; 17.88725
1175 CHA Pavúkov jarok 000000000000022.487400000022,4874
130 Plešivec PR Plešivec 000000000000053.000000000053,0000
Kategória Plešivec (nature reserve) na Wikimedia Commons
Kategória Plešivec (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zachovalý, esteticky významný krajinný prvok so svojráznymi geobiocenózami charakteru skalnej stepi a lesostepi, na ktoré sa viaže bohatý výskyt vzácneho teplo- a suchomilného rastlinstva a živočíšstva 48°42′26″S 17°44′30″V / 48,707222°S 17,741667°V / 48.707222; 17.741667
142 PR Preliačina 000000000000035.870000000035,8700
144 Kostol v Hrádku stojaci na pseudoterase Váhu PP Pseudoterasa Váhu 000000000000011.826300000011,8263 Cenný geomorfologický útvar svedčiaci o vývoji údolia Váhu v postglaciálnej dobe. Význam územia je vedeckovýskumný a krajinársky 48°42′30″S 17°53′37″V / 48,708333°S 17,893611°V / 48.708333; 17.893611
163 PR Sychrov 000000000000000.48000000000,4800
164 PP Šašnatá 000000000000000.19710000000,1971
820 PR Švibov 000000000000003.42000000003,4200 48°39′07″S 17°59′18″V / 48,651944°S 17,988333°V / 48.651944; 17.988333
169 NPR Tematínska lesostep 000000000000059.670000000059,6700 48°40′50″S 17°54′16″V / 48,680556°S 17,904444°V / 48.680556; 17.904444
179 PR Turecký vrch 000000000000030.420000000030,4200
182 hřeben Velké Javořiny s vysílačem PR Veľká Javorina 000000000000082.980000000082,9800
Kategória Veľká Javorina (Biele Karpaty) na Wikimedia Commons
Kategória Veľká Javorina (Biele Karpaty) na Wikimedia Commons
48°51′28″S 17°40′32″V / 48,857815°S 17,675653°V / 48.857815; 17.675653
192 PR Záhradská 000000000000001.28230000001,2823
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Nové Mesto nad Váhom na českej Wikipédii.