Zoznam chránených území v okrese Považská Bystrica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Považská Bystrica aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Považská Bystrica.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
1161 Babirátka PP Babirátka Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Babirátka na Wikimedia Commons
Jaskyňa je prístupná návštevníkom za účelom zotavenia a poznávanie jej prírodných a historických hodnôt 49°00′16″S 18°28′04″V / 49,00435°S 18,4677°V / 49.00435; 18.4677
893 Bosmany PP Bosmany 000000000000007.33500000007,3350
Kategória Súľovské vrchy na Wikimedia Commons
Územie predstavujú tri skalné veže rozostavené v jednej línii - typické bradlové prvky. Zaujímavým javom na hrebeni je výrazne zoskrapovatelý reliéf. Výskyt charakteristických rastlinných a živočíšnych spoločenstiev vápencovych skál a priľahlého pruhu bučín 49°07′35″S 18°32′11″V / 49,126389°S 18,536389°V / 49.126389; 18.536389
780 PP Briestenské skaly 000000000000006.83000000006,8300 49°00′54″S 18°29′58″V / 49,015°S 18,499444°V / 49.015; 18.499444
833 Klapy PR Klapy 000000000000006.22000000006,2200 Výrazná krajinná dominanta s členitým bralnatým hrebeňom, kde sú primárnymi anorganické hodnoty, a vegetačným krytom s teplomilnými druhmi. Výskyt vzácnych a chránených druhov fauny, pôvodný výskyt borovice lesnej v skalných biotopoch 49°09′43″S 18°25′28″V / 49,16183°S 18,42446°V / 49.16183; 18.42446
316 Kostolecká tiesňava PR Kostolecká tiesňava 000000000000029.800000000029,8000
Kategória Kostolecká tiesňava na Wikimedia Commons
Tiesňava, ktorá sa geomorfologicky výrazne odlišuje od ostatných častí pohoria. Svojou atraktívnosťou umocňuje estetické a prírodné hodnoty oblasti Manínov. Má tiež význam pre vedecký výskum osobitnou formou zvetrávania skalných stien a formovania bralného reliéfu 49°07′56″S 18°31′27″V / 49,1322222°S 18,5241667°V / 49.1322222; 18.5241667
346 Maninska_tiesnava NPR Manínska tiesňava 000000000000117.6300000000117,6300
Kategória Manínska tiesňava na Wikimedia Commons
Úzky vápencový epigenetický kaňon medzi Veľkým a Malým Manínom s množstvom morfologických foriem a vzácnou vápnomilnou flórou i bohatou faunou. Rezervácia je využitá ako vedecko-výskumný a turisticko-rekreačný objekt 49°08′23″S 18°30′27″V / 49,13979°S 18,507475°V / 49.13979; 18.507475
1161 PP Partizánska jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
841 Podskalský Roháč z východu NPR Podskalský Roháč 000000000000105.5700000000105,5700
Kategória Podskalský Roháč na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné a nelesné biocenózy so zachovalou teplomilnou vegetáciou na vápencovom substráte s výskytom chránených a zriedkavých druhov rastlín. Hodnotná je aj abiotická zložka - bralné útvary - bašty, piliere, skalné okná 49°03′12″S 18°28′23″V / 49,0533333°S 18,4730556°V / 49.0533333; 18.4730556
894 Prečínska skalka (vpravo) PP Prečínska skalka 000000000000003.78000000003,7800 Geomorfologicky hodnotný súbor skalných útvarov v Strážovských vrchoch s výskytom chránených, ohrozených a vzácnych druhov fauny a flóry 49°04′35″S 18°31′39″V / 49,0765°S 18,52754°V / 49.0765; 18.52754
1176 Pružinská Dúpna jaskyňa PP Pružinská Dúpna jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Pružinská Dúpna jaskyňa na Wikimedia Commons
Jaskyňa je prístupná návštevníkom v období od 1. mája do 31. októbra za účelom zotavenia a poznávania jej prírodných a historických hodnôt 48°59′59″S 18°30′10″V / 48,9998308°S 18,5027052°V / 48.9998308; 18.5027052
432 Strážov - pohled od Zliechova NPR Strážov 000000000000480.0100000000480,0100
Kategória Strážov (peak in Strážovské vrchy) na Wikimedia Commons
Zachovalé lesné spoločenstvá, ojedinelé druhy rastlín a živočíchov, geomorfologické forimy a celkový krajinný ráz najvyšších polôh Strážovských vrchov na vedecko-výskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 48°57′16″S 18°27′42″V / 48,9544444°S 18,4616667°V / 48.9544444; 18.4616667
1211 CHA Svarkovica 000000000000001.34000000001,3400
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Považská Bystrica na českej Wikipédii.