Zoznam chránených území v okrese Prievidza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Prievidza aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Prievidza.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
213 Biely kameň PR Biely kameň 000000000000115.9000000000115,9000 Územie predstavujúce dominantný bralnatý vrchol v SSV ukončení hlavného hrebeňa pohoria Vtáčnik. Jeho význam spočíva v dominantnosti objektu aj v ukážke rozpadu lávových prúdov a zriedkavého výskytu ryolitových telies vo vulkanických komplexoch pohoria Vtáčnik 48°41′13″S 18°41′08″V / 48,6869444°S 18,6855556°V / 48.6869444; 18.6855556
1159 PP Brloh Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
1160 PP Brložná diera Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
229 Buchlov PR Buchlov 000000000000103.9600000000103,9600
Kategória Buchlov (Nature reserve) na Wikimedia Commons
Zachované prirodzené lesné a skalné spoločenstvá na morfologicky bohato stvárnenom sopečnom hrebeni pohoria Vtáčnik na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 48°36′46″S 18°33′59″V / 48,6127778°S 18,5663889°V / 48.6127778; 18.5663889
1166 PP Hájska jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
263 PP Hradisko 000000000000001.71030000001,7103
769 PP Kobylince 000000000000002.51000000002,5100
311 PP Končitá 000000000000001.00000000001,0000
1167 PP Košútova jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
342 PR Makovište 000000000000024.110000000024,1100
387 IPA Prepoštská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
390 PP Prielom Nitrice 000000000000006.83240000006,8324
147 Rokoš NPR Rokoš 000000000000460.4100000000460,4100
Kategória Rokoš (nature reserve) na Wikimedia Commons
Krajinný ráz, lesné, lúčne a skalné biocenózy na vedeckovýskumné a kultúrno-výchovné ciele. Je to jediná lokalita Západných Karpát, kde rastie súčasne borovica lesná i dub plstnatý, čo vytvára prelínanie horskej a xerotermnej vegetácie na najjužnejšom predhorí Karpát 48°46′00″S 18°26′00″V / 48,766667°S 18,433333°V / 48.766667; 18.433333
1133 PR Rysia 000000000000030.490000000030,4900
414 Sivý kameň PP Sivý kameň 000000000000013.809700000013,8097
Kategória Sivý kameň (natural monument) na Wikimedia Commons
Esteticky pôsobivý objekt, ktorý je ukážkou bralného reliéfu vo vulkanických pohoriach s výskytom chránených druhov rastlín. Zvyšky zrúcanín stredovekého hradu z 2. polovice 13. storočia 48°41′23″S 18°38′20″V / 48,6897222°S 18,6388889°V / 48.6897222; 18.6388889
450 Temešská skala PR Temešská skala 000000000000057.930000000057,9300
Kategória Temešská skala na Wikimedia Commons
Zachovalé lesné spoločenstvá bučín na morfologicky výraznom vrchole Malej Magury s výskytom viacerých chránených druhov rastlín a živočíchov i významných povrchových tvarov Strážovských vrchov 48°52′09″S 18°29′34″V / 48,8691944°S 18,4926389°V / 48.8691944; 18.4926389
468 NPR Veľká skala 000000000000059.200000000059,2000
483 Vtáčnik NPR Vtáčnik 000000000000245.6200000000245,6200
Kategória Mount Vtáčnik na Wikimedia Commons
Ochrana typických vrcholových spoločenstiev buka vystavených extrémnym klimatickým pomerom. Podobné spoločenstvá sú aj v iných pohoriach, kde však vznikli prevažne odstránením vyššie položených spoločenstiev smrečín a kosodreviny 48°37′29″S 18°38′06″V / 48,6247222°S 18,635°V / 48.6247222; 18.635
487 Vyšehrad NPR Vyšehrad 000000000000048.650000000048,6500
Kategória Vyšehrad (Žiar) na Wikimedia Commons
Vápencový masív v pohorí Žiar s lesostepnou vegetáciou a zriedkavými druhmi hmyzu na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele. 48°52′34″S 18°41′57″V / 48,876111°S 18,699167°V / 48.876111; 18.699167
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Prievidza na českej Wikipédii.