Zoznam chránených území v okrese Revúca

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Revúca aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Revúca.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
1805 IPA Bobačka Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x 48°46′54″S 20°06′17″V / 48,781667°S 20,104722°V / 48.781667; 20.104722
511 Cigánka NPR Cigánka 000000000000044.250000000044,2500
Kategória Cigánka (Muránska planina) na Wikimedia Commons
Geomorfologicky významný a krajinársky dominantný skalný masív Cigánky, ktorý je biotopom pôvodnej flóry a fauny a súčasne predstavuje významnú kultúrnohistorickú lokalitu. Rastie tu paleoendemit Muránskej planiny - lykovec muránsky 48°45′27″S 20°03′26″V / 48,7575403°S 20,0571822°V / 48.7575403; 20.0571822
247 Fabova hoľa PR Fabova hoľa 000000000000261.7513000000261,7513
Kategória Fabova hoľa na Wikimedia Commons
Územie predstavuje cennú prírodovednú lokalitu s výskytom vzácnych lesných spoločenstiev chránených druhov fauny a zároveň predstavuje jednu z krajinných dominánt Slovenského rudohoria, s charakteristickým podhôľnym až vysočinovým reliéfom 48°46′32″S 19°53′02″V / 48,7755°S 19,88393°V / 48.7755; 19.88393
1044 PR Hodošov les 000000000000021.980000000021,9800
556 NPR Hrdzavá 000000000000357.1900000000357,1900
1173 PP Chvalovská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
573 NPR Javorníková 000000000000170.6500000000170,6500
1221 PP Kamenná diera Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
1201 CHA Lúka pod cintorínom 000000000000004.97000000004,9700
1200 CHA Lúky pod Ukorovou 000000000000012.130000000012,1300
603 Pohľad zo Skalnej brány NPR Malá Stožka 000000000000059.610000000059,6100 Veniec dolomitových bralných útesov s náhornou plošinou so zachovalými lokalitami vápnomilných skalných rastlinných a živočíšnych druhov a spoločenstiev od trávnatých vápencových bučín, jedľových bučín cez bukové javoriny až po najvlhšie spoločenstvá jaseňových javorín 48°46′28″S 19°55′39″V / 48,7744444°S 19,9275°V / 48.7744444; 19.9275
1199 PP Morské oko Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
648 NPR Poludnica 000000000000330.4300000000330,4300
440 Šarkanica NPR Šarkanica 000000000000454.7500000000454,7500 Geologicky a geomorfologicky významná časť Muránskej planiny so zachovalými prirodzenými skalnými a lesnými biocenózami s bohatým zastúpením chránených a iných zriedkavých i ohrozených druhov rastlín a živočíchov 48°42′40″S 19°58′06″V / 48,7111111°S 19,9683333°V / 48.7111111; 19.9683333
1059 Šiance NPR Šiance 000000000000132.0600000000132,0600
Kategória Šiance na Wikimedia Commons
Územie s členitou a výraznou geomorfologogickou stavbou, na ktorú sú viazané prirodzené lesné spoločenstvá druhého až piateho lesného vegetačného stupňa s výskytom mnohých chránených a ohrozených druhov fauny a flóry 48°46′09″S 20°04′45″V / 48,7691667°S 20,0791667°V / 48.7691667; 20.0791667
1028 Muráňsky portál Tunela pod Dielikom CHA Tunel pod Dielikom 000000000000000.00000000000,0000 Zimovisko netopierov, ktoré sa početnosťou a druhovým zložením zimujúcich netopierov zaraďuje k najvýznamnejším zimoviskám v európskom meradle 48°41′56″S 19°58′53″V / 48,698889°S 19,981389°V / 48.698889; 19.981389
470 NPR Veľká Stožka 000000000000259.2100000000259,2100
1144 PP Vešeléniho jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
719 PR Zdychavské skalky 000000000000002.54000000002,5400
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Revúca na českej Wikipédii.