Zoznam chránených území v okrese Ružomberok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Ružomberok aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Ružomberok.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
211 Travertíny v Bešeňovej PP Bešeňovské travertíny 000000000000000.73230000000,7323
Kategória Bešeňovské travertíny na Wikimedia Commons
Travertínové kopy a terasy s vývermi minerálnych vôd 49°06′23″S 19°26′15″V / 49,10637°S 19,4376°V / 49.10637; 19.4376
262 PP Blatné 000000000000004.29000000004,2900
223 Brankovský vodopád v lete NPP Brankovský vodopád Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Brankovský vodopád na Wikimedia Commons
Mohutná, skalná, vápencová hrana, cez ktorú prepadáva vo forme vodopádu málovodný horský potôčik. Svojou výškou patrí medzi najvyššie vodopády na Slovensku 48°59′19″S 19°18′14″V / 48,988611°S 19,303889°V / 48.988611; 19.303889
454 PP Bukovinka 000000000000001.80000000001,8000
238 Cierny kamen NPR Čierny kameň 000000000000034.400000000034,4000 48°56′06″S 19°08′40″V / 48,935°S 19,144444°V / 48.935; 19.144444
242 PP Dogerské skaly PP Dogerské skaly 000000000000000.16900000000,1690
Kategória Dogerské skaly na Wikimedia Commons
Vzácna štúdijná ukážka odkryvu jurského súvrstvia rádiolaritového vývoja. Umožňuje štúdium profilu, zloženia a zafarbenia dogerských vrstiev na prístupnom mieste 49°01′42″S 19°17′20″V / 49,02823°S 19,28895°V / 49.02823; 19.28895
373 CHA Háj pred Teplou dolinou 000000000000000.20000000000,2000
275 NPR Choč Chyba výrazu: Neočakávané čísloChyba výrazu: Neočakávané číslo1 428,0500
276 PR Ivachnovský luh 000000000000010.040000000010,0400
278 Jánošíkova kolkáreň NPR Jánošíkova kolkáreň 000000000000243.3700000000243,3700
Kategória Jánošíkova kolkáreň na Wikimedia Commons
Komplex zachovalých pôvodných fytocenóz najvyšších polôh Veľkej Fatry. Javorové a jarabinové smrečiny pralesovitého charakteru s Picea excelsa, v najvyšších polohách prirodzené riedke porasty s nízko zavetvenými kmeňmi. Výskumný objekt pre lesné hospodárstvo 49°00′48″S 19°12′10″V / 49,0133333°S 19,2027778°V / 49.0133333; 19.2027778
287 Jazierske travertíny PP Jazierske travertíny 000000000000002.22000000002,2200
Kategória Jazierske travertíny na Wikimedia Commons
Zriedkavá geomorfologická forma travertínovej terasy o hrúbke asi 30 m s menšími teráskami dnes už zaniknutých jazierok na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 49°01′07″S 19°17′08″V / 49,0186111°S 19,2855556°V / 49.0186111; 19.2855556
312 PR Korbeľka 000000000000086.160000000086,1600
313 NPR Kornietová 000000000000084.050000000084,0500
834 Kozí chrbát PR Kozí chrbát 000000000000037.430000000037,4300
Kategória Kozí chrbát (nature reserve) na Wikimedia Commons
Stabilné spoločenstvo pôvodných porastov vysokohorského sutinového javorového lesa na severozápadných a západných svahoch Kozieho chrbátu so špecifickým druhovým zložením, ktoré tvoria prirodzenú hranicu lesa. Výskyt veľmi starých jedincov klenu a niektorých vzácnych taxónov flóry 48°51′42″S 19°17′31″V / 48,8616667°S 19,2919444°V / 48.8616667; 19.2919444
325 Krkavá skala PP Krkavá skala 000000000000000.26190000000,2619
Kategória Krkavá skala na Wikimedia Commons
Významný geomorfologický výtvor na vedecko-výskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 49°02′54″S 19°17′18″V / 49,04843°S 19,28843°V / 49.04843; 19.28843
326 NPR Kundračka 000000000000115.7900000000115,7900
327 PR Kunovo 000000000000011.920000000011,9200
333 NPP Liskovská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
455 PP Lúčanské travertíny 000000000000002.92770000002,9277
334 Lúčanský vodopád NPP Lúčanský vodopád Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Lúčanský vodopád na Wikimedia Commons
Prirodzene odkrytý profil pomerne hrubej vrstvy travertínov, ktorý poskytol vzácne paleontologické a archeologické nálezy a tamojší potok vytvára na ňom vodopád. Objekt veľkej krajinárskej, prírodnej a estetickej hodnoty 49°07′50″S 19°24′11″V / 49,1305556°S 19,4030556°V / 49.1305556; 19.4030556
350 PP Matejkovský kamenný prúd 000000000000008.60000000008,6000
352 PP Meandre Lúžňanky 000000000000001.74260000001,7426
839 Sírne jazierko PR Močiar 000000000000008.15780000008,1578
Kategória Močiar (nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana ojedinelého geologického javu - plochých štítových travertínových útvarov s pestrými slatinnými fytocenózami na odumretých útvaroch. Výskyt značného počtu veľmi až kriticky ohrozených druhov rastlín 49°09′15″S 19°09′04″V / 49,1541667°S 19,1511111°V / 49.1541667; 19.1511111
362 PR Mohylky 000000000000000.74810000000,7481
392 PP Prielom Teplého potoka 000000000000020.940000000020,9400
1115 CHA Revúca 000000000000039.219200000039,2192
406 PP Rojkovská travertínová kopa 000000000000000.01440000000,0144
429 PR Rojkovské rašelinisko 000000000000002.88070000002,8807
410 NPR Rumbáre 000000000000051.590000000051,5900
412 V strede Salatín, vpravo bralo Malého Salatína NPR Salatín Chyba výrazu: Neočakávané čísloChyba výrazu: Neočakávané číslo1 192,9900
Kategória Salatín (1630 m) na Wikimedia Commons
Komplex zachovalých prírodných hodnôt v západnej časti Nízkych Tatier. Vyznačuje sa pestrou geologickou stavbou, zaujímavým georeliéfom, prítomnosťou mnohých krasových foriem, floristickou pestrosťou s množstvom prealpínskych a dealpínskych druhov, endemitov i reliktov 48°59′16″S 19°21′47″V / 48,98775°S 19,363067°V / 48.98775; 19.363067
418 Skalná Alpa NPR Skalná Alpa 000000000000524.5500000000524,5500
Kategória Skalná Alpa na Wikimedia Commons
48°58′58″S 19°11′28″V / 48,982808°S 19,191022°V / 48.982808; 19.191022
419 PP Skalná päsť 000000000000000.00150000000,0015
421 Sliačské travertíny pri Vyšnom Sliači PR Sliačske travertíny 000000000000007.01620000007,0162
Kategória Sliačske travertíny na Wikimedia Commons
49°03′22″S 19°24′56″V / 49,05603°S 19,41555°V / 49.05603; 19.41555
1207 PR Smrekovica 000000000000234.7500000000234,7500
436 Suchý vrch NPR Suchý vrch 000000000000288.7400000000288,7400
Kategória Suchý vrch (Veľká Fatra) na Wikimedia Commons
48°54′33″S 19°05′27″V / 48,9091667°S 19,0908333°V / 48.9091667; 19.0908333
441 Šíp od Rojkova NPR Šíp 000000000000301.5200000000301,5200
Kategória Šíp (Veľká Fatra) na Wikimedia Commons
Predmetom ochrany je výrazná krajinná dominanta so zriedkavou vápnomilnou flórou, významnou vegetačnou stupňovitosťou a živočíšnymi spoločenstvami na vedecko-výskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 49°09′48″S 19°10′31″V / 49,16347°S 19,17514°V / 49.16347; 19.17514
846 PR Turícke dubiny 000000000000019.020000000019,0200
475 PP Vlčia skala 000000000000001.49000000001,4900
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Ružomberok na českej Wikipédii.