Zoznam chránených území v okrese Spišská Nová Ves

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Spišská Nová Ves aktuálny k roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Spišská Nová Ves.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
1228 Biela jaskyňa PP Biela jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Biela jaskyňa (Slovak paradise) na Wikimedia Commons
Jaskyňa prístupná návštevníkom za účelom zotavenia a poznávania jej prírodných a historických hodnôt 48°56′17″S 20°25′37″V / 48,938°S 20,427°V / 48.938; 20.427
514 NPR Červené skaly 000000000000390.5000000000390,5000
551 Čingovské hradisko PR Čingovské hradisko 000000000000044.020000000044,0200
Kategória Čingovské hradisko na Wikimedia Commons
Lokality pre výskum po stránke floristickej a faunistickej (Lepidoptera). Územie je i geologicky a geomorfologicky významné - v opustenom kameňolome možno vidieť geologickú stavbu územia 48°56′43″S 20°29′49″V / 48,9452778°S 20,4969444°V / 48.9452778; 20.4969444
517 PR Čintky 000000000000005.11000000005,1100
523 Skalní město na Dreveníku NPR Dreveník 000000000000101.8186000000101,8186
Kategória Dreveník na Wikimedia Commons
Travertínový útvar (kopa) vytvorený z prameňov minerálnych vôd na geologickom lome, najstarší v okolí Spišského Podhradia. Rozmanité vežové útvary, puklinové jaskyne a priepasti, fosílne nálezy, vzácne a rozmanité rastlinstvo, archeologické nálezy 48°59′03″S 20°46′21″V / 48,984217°S 20,772483°V / 48.984217; 20.772483
529 PP Farská skala 000000000000000.58660000000,5866
531 NPR Galmuská tisina 000000000000055.960000000055,9600
547 NPR Holý kameň 000000000000210.8700000000210,8700
623 PP Hutianske 000000000000002.59840000002,5984
1009 CHA Knola 000000000000220.0200000000220,0200
584 PR Kocúrová 000000000000016.720000000016,7200
593 Kyseľ NPR Kyseľ 000000000000949.9700000000949,9700
Kategória Kyseľ na Wikimedia Commons
Mimoriadne hodnotné geomorfologické a krajinársko-estetickýé javy, rastlinné a živočíšne spoločenstvá a jaskynné priestory na vedeckovýskumné a kultúrno-vlastivedné ciele 48°56′12″S 20°25′38″V / 48,9368°S 20,4272°V / 48.9368; 20.4272
693 PP Markušovská transgresia paleogénu 000000000000006.97000000006,9700
608 Markušovský hríb NPP Markušovské steny 000000000000013.440000000013,4400 Výrazné geomorfologické útvary v paleogénnych vrstvách Hornádskej kotliny, dôležité z vedeckovýskumného, náučného a kultúrno-výchovného hľadiska. Výsledkom nerovnomerného zvetrávania vrstiev sú esteticky významné skalné útvary 48°54′56″S 20°38′53″V / 48,915556°S 20,648056°V / 48.915556; 20.648056
610 NPP Medvedia jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
616 PR Modrý vrch 000000000000004.46000000004,4600
1010 PR Muráň 000000000000180.6600000000180,6600
630 PP Ostrá hora 000000000000029.324000000029,3240
637 Piecky-Veľký_vodopád NPR Piecky 000000000000244.9300000000244,9300
Kategória Piecky na Wikimedia Commons
Geomorfologické hodnoty prírodného prostredia a zachovalé lesné spoločenstvá na vedeckovýskumné a kultúrno-vlastivedné ciele. Možnosť štúdia vývoja bučín Slovenského raja v línii, kde vyznieva zrážkový tieň Vysokých Tatier 48°56′16″S 20°21′44″V / 48,93765°S 20,3622°V / 48.93765; 20.3622
651 Prielom_hornadu NPR Prielom Hornádu 000000000000290.4900000000290,4900
Kategória Prielom Hornádu na Wikimedia Commons
Geomorfologické, krajinárske a archeologické hodnoty, rastlinné a živočíšne spoločenstvá a ich uchovanie na vedeckovýskumné a kultúrno-vlastivedné ciele. Asi 10 km dlhý kaňon Hornádu vo vápencovom masíve so strmými svahmi 48°57′14″S 20°25′22″V / 48,953833°S 20,4226831°V / 48.953833; 20.4226831
680 NPR Sokol 000000000000700.9300000000700,9300
682 Spišský hrad NPP Spišský hradný vrch 000000000000024.206400000024,2064
Kategória Views of Spis Castle na Wikimedia Commons
49°00′01″S 20°46′06″V / 49,000408°S 20,768281°V / 49.000408; 20.768281
688 Suchá_Belá NPR Suchá Belá 000000000000153.5200000000153,5200
Kategória Suchá Belá na Wikimedia Commons
Krajinný ráz, prírodovedecky významné rastlinné a živočíšne druhy a ich spoločenstvá pre vedeckovýskumné a kultúrno-vlastivedné ciele. Tiesňavovitá dolina v Slovenskom raji - krútňavovité hrnce, vodopády, krasové javy 48°57′02″S 20°23′00″V / 48,9506°S 20,38341°V / 48.9506; 20.38341
1157 PP Šarkanova diera Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
694 Travertínová kopa Sobotisko v popredí PP Travertínová kopa Sobotisko 000000000000013.320000000013,3200 Geomorfologicky výrazná travertínová kopa, dôležitá z vedeckovýskumného, náučného a kultúrno-výchovného hľadiska. Je tiež významná archeologická lokalita s nálezmi kamennej industrie a stopami ohnísk zo stredného paleolitu 48°59′55″S 20°47′14″V / 48,9986111°S 20,7872222°V / 48.9986111; 20.7872222
696 NPR Tri kopce 000000000000246.2300000000246,2300
720 Zejmarská roklina NPR Zejmarská roklina 000000000000072.650000000072,6500
Kategória Zejmarská roklina na Wikimedia Commons
Významné geomorfologické krasové formy (závrty, vyvieračky, bralá) a zachovalé pôvodné biocenózy s vegetačnou inverziou v južnej časti Slovenského raja na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 48°52′26″S 20°23′49″V / 48,874°S 20,397°V / 48.874; 20.397
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Spišská Nová Ves na českej Wikipédii.