Zoznam chránených území v okrese Tvrdošín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Tvrdošín aktuálne k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Tvrdošín.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
212 NPR Bielska skala 000000000000015.050000000015,0500
1055 CHA Bratkovčík 000000000000020.394000000020,3940
224 Brestovská jaskyňa NPP Brestovská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Brestovská jaskyňa (national natural monument) na Wikimedia Commons
Jaskyňa významná z hľadiska štúdia geomorfologického vývoja pohoria, ako aj pre štúdium krasovej hydrografie 49°15′29″S 19°39′40″V / 49,258056°S 19,661111°V / 49.258056; 19.661111
294 Juráňova dolina NPR Juráňova dolina 000000000000434.3200000000434,3200
Kategória Juráňova dolina na Wikimedia Commons
Geomorfologicky a krajinársky významné územie so zachovalými lesnými biocenózami a vápnomilnou flórou, ktorej bohatú druhovú diverzitu tvoria horské a vysokohorské druhy. Vedeckovýskumné, kultúrno-edukačné a turisticko-rekreačné ciele 49°16′20″S 19°46′10″V / 49,272222°S 19,769444°V / 49.272222; 19.769444
317 NPR Kotlový žľab 000000000000070.770000000070,7700
339 Mačie diery PR Mačie diery 000000000000045.630000000045,6300
Kategória Mačie diery (nature reserve) na Wikimedia Commons
Unikátna geomorfologická členitosť územia a výskyt vzácnej a chránenej kalcifilnej flóry na turisticky frekventovanej trase v masíve Osobitej 49°15′37″S 19°40′33″V / 49,2602778°S 19,6758333°V / 49.2602778; 19.6758333
353 PR Medzi bormi 000000000000006.55000000006,5500 49°15′40″S 19°43′17″V / 49,261111°S 19,721389°V / 49.261111; 19.721389
369 Osobitá NPR Osobitá 000000000000457.9800000000457,9800
Kategória Osobitá na Wikimedia Commons
49°15′40″S 19°43′17″V / 49,261111°S 19,721389°V / 49.261111; 19.721389
1034 Rieka Orava CHA Rieka Orava 000000000000441.7463000000441,7463
Kategória Orava River na Wikimedia Commons
Komplex zachovalých riečnych ekosystémov s funkciou biokoridoru nadregionálneho významu s bohatým druhovým zastúpením fauny a flóry a biotopov mnohých chránených, vzácnych a ohrozených druhov organizmov 49°10′53″S 19°09′49″V / 49,1813889°S 19,1636111°V / 49.1813889; 19.1636111
402 Roháčske plesá NPR Roháčske plesá 000000000000451.6600000000451,6600
Kategória Roháčske plesá na Wikimedia Commons
Vedecky významné prvky a biocenózy vysokohorského rastlinstva a živočíšstva a atraktívny georeliéf so stopami pleistocénnej glaciálnej modelácie. Jediná lokalita výskytu pyšteka alpínskeho (Linaria alpina) v bývalom Česko-Slovensku 49°12′24″S 19°44′38″V / 49,20658°S 19,74393°V / 49.20658; 19.74393
415 Sivý vrch zo severu NPR Sivý vrch 000000000000112.6700000000112,6700
Kategória Sivý vrch na Wikimedia Commons
Biocenózy supramontánneho a subalpínskeho vegetačného stupňa s bralnatým hrebeňom s krasovými formami na dolomitoch a vápencoch. Výskyt endemitov a vzácnych a chránených druhov rastlín s osobitnou polohou medzi tatranským a fatranským fytogeografickým regiónom 49°12′40″S 19°38′31″V / 49,211111°S 19,642056°V / 49.211111; 19.642056
462 PR Úplazíky 000000000000031.190000000031,1900
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Tvrdošín na českej Wikipédii.