Zoznam epizód seriálu Hrozba z temnoty – 1. séria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Prvá séria seriálu Supernatural (Hrozba z temnoty), od tvorcu Erica Kripkeho, mala svoju premiéru 13. septembra 2005. Dej je zameraný na dvoch bratov, Sama a Deana Winchestrovcov, ako sa snažia vypátrať svojho otca, Johna, ktorý je na stope nebezpečnému démonovi, zodpovednému za smrť ich matky Mary a Samovej priateľky Jess. Počas cestovania po celej krajine využívajú otcov denník, ktorý im napomáha viesť rodinný „podnik“ - zachraňovanie ľudí a lovenie nadprirodzených bytostí.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Postavy zo seriálu Hrozba z temnoty

Postavy, ktoré sa najviac vyskytujú v 1. sérii:

John Winchester
Dean Winchester
Sam Winchester
Bobby Singer
Meg Masters
Azazel

Prvá séria: 2005-2006[upraviť | upraviť zdroj]

Epizóda Originálny názov Režisér Scenárista Začiatok vysielania v USA
1x01 "Pilot" David Nutter Eric Kripke 13. septembra 2005
Dvaja bratia, Sam a Dean Winchestrovci, boli ako malé deti svedkami matkinej neprirodzenej smrti a vyrastali trénovaní k boju svojim otcom, ktorý nechce nič iného než uloviť vec, ktorá zabila jeho manželku. Sam odchádza na vysokú školu, aby začal nový, normálny život, ale je stiahnutý späť po tom, čo sa u neho ukáže Dean a oznámi mu, že ich otec zmizol. Nasledujú stopu z desivej správy, ktorú im otec zanechal. Prichádzajú do malého mesta a stretávajú sa s násilným a pomstychtivým duchom zvaným Žena v bielom.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Gasoline - The Living Daylights
  • What Cha Gonna Do - Classic
  • Speaking In Tongues - Eagles Of Death Metal
  • Ramblin' Man - Allman Brothers Band
  • Back In Black - AC/DC
  • Highway To Hell - AC/DC
  • My Cheatin' Ways - Kid Gloves Music
1x02 "Wendigo" David Nutter Ron Milbauer & Terri Hughes Burton 20. septembra 2005
Sam a Dean nasledujú súradnice zanechané v otcovom denníku a uprostred lesa vyšetrujú zmiznutie niekoľkých ľudí v kempe. Bratia čoskoro zistia, že majú čo dočinenia s Wendigom – kreatúrou známou z domorodých amerických legiend. Wendigo kedysi býval človekom, ktorý sa vďaka kanibalizmu zmenil v monštrum s nadľudskou silou a neuveriteľnou rýchlosťou, čo využíva pri love svojich obetí.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Hot Blooded - Foreigner
  • Down South Jukin' - Lynyrd Skynyrd
  • Fly By Night - Rush
1x03 "Dead in the Water" Kim Manners Sera Gamble & Raelle Tucker 27. septembra 2005
Sam a Dean vyšetrujú sériu záhadných utopení, ktoré boli označené ako samovraždy. Zistia, že za všetkým je rozzúrený duch malého chlapca, ktorý ako zdroj svojej sily využíva vodu. Pomstieva sa istým obyvateľom mesta za hrozné tajomstvo pochované pred niekoľkými rokmi blízko jazera. Bratia spoznávajú mladého chlapca Lucasa, ktorý zrejme disponuje schopnosťou predvídať a medzi ním a Deanom sa okamžite vytvorí zvláštne puto.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • What A Way To Go - Black Toast Music
  • Round And Round - Ratt
  • Too Daze Gone - Billy Squier
  • Movin' On - Bad Company
1x04 "Phantom Traveler" Robert Singer Richard Hatem 4. októbra 2005
Muž posadnutý „prízrakom cestujúcich“ spôsobí haváriu lietadla letu TransNational 2485, pričom prežije iba päť cestujúcich. Samovi a Deanovi tak pripadne úloha zneškodniť zlého ducha skôr, než zaútočí na tých, čo prežili. Zistia ale, že jedinou možnosťou, ako úlohu splniť, je pustiť sa do boja s nepriateľom priamo za letu.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Paranoid - Black Sabbath
  • Working Man - Rush
  • Load Rage - Nichion Sounds Library
1x05 "Bloody Mary" Peter Ellis Eric Kripke 11. októbra 2005
V okrajovej časti Nebrasky, kde sa v obyčajnom mestskom dome koná menšia oslava, navedie v žarte skupina mladých dievčat ich kamarátku Charlie, aby sa pozrela do zrkadla a trikrát zopakovala „Krvavá Mary“. Charlie ale netuší, že týmito nevinnými slovami odštartovala sériu záhadných vrážd. Sam s Deanom sa prípadu ujmú a zistia, že keď Krvavá Mary loví svoju obeť, má schopnosť pohybovať sa skrz všetky zrkadliace sa povrchy. Majú veľké obavy, že by Krvavú Mary mohli privolať ďalší mladiství a preto sa snažia zneškodniť násilného ducha skôr, než znovu udrie.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Laugh, I Nearly Died - The Rolling Stones
  • Sugar, We're Going Down - Fall Out Boy
  • Rock Of Ages - Def Leppard
1x06 "Skin" Robert Duncan McNeill John Shiban 18. októbra 2005
Bratia prichádzajú na pomoc Samovmu kamarátovi zo štúdia po tom, čo je obvinený z vraždy, pričom prisahá, že je nevinný. Sam a Dean zistia, že tvor, ktorý má vraždu na svedomí, je Menič, ktorý sa môže premeniť do podoby ďalších ľudí a následne s novou získanou tvárou vraždiť. Keď sa však objaví aj v Deanovej podobe, nezostáva bratom nič iné, než sa ho pokúsiť čo najrýchlejšie zlikvidovať.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • In-A-Gadda-Da-Vida - Iron Butterfly
  • Poison Whiskey - Lynyrd Skynyrd
  • Hey Man, Nice Shot - Filter
  • All Right Now - Free
1x07 "Hook Man" David Jackson John Shiban 25. októbra 2005
Odporný pomstychtivý duch, ktorý zabíja svoje obete lesklým hákom, ktorý mu slúži miesto ruky, terorizuje malé mestečko v Iowe. Sam a Dean zisťujú, že všetky obete sú spojené s dcérou miestneho reverenda, preto sa snažia Muža s hákom vypátrať a zneškodniť jeho ostatky skôr, než si za cieľ vyberie aj ich.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Merry Go Round - Split Habit
  • Bang Your Head (Metal Health) - Quiet Riot
  • Noise - Low Five
  • At Rest - APM
  • Royal Bethlehem - APM
  • U Do 2 Me - Paul Richards
  • Peace Of Mind - Boston
1x08 "Bugs" Kim Manners Rachel Nave & Bill Coakley 8. novembra 2005
Po tom, čo je stavebný robotník zabitý hmyzom, ktorý ho napadol a zožral mu mozog, preskúmavajú bratia históriu mesta. Vypátrajú, že nové domy sú stavané na posvätnej pôde jedného starého indiánskeho kmeňa. Ten to miesto preklial, keď bola ich rezervácia napadnutá a zničená belochmi. Sam a Dean musia nájsť spôsob, ako do svitania prežiť a zároveň zneškodniť smrtiaci roj včiel, kobyliek, pavúkov a chrobákov.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Rock of Ages - Def Leppard
  • No One Like You - The Scorpions
  • I Got More Bills Than I Got Pay - Black Toast Music
  • Poke In Tha Butt - Extreme Music
  • Medusa - MasterSource
1x09 "The Journey Home" Ken Girotti Eric Kripke 15. novembra 2005
Sama v spánku prepadá séria podivných snov, a preto brata presvedčí, aby sa vrátili na miesto, kde prežili svoje rané detstvo. Dean sa veľmi zdráha, pretože si nechce znovu pripomínať bolestné spomienky. Súčasní obyvatelia, matka s dvoma malými deťmi, začínajú pociťovať prítomnosť nadprirodzených javov, presne ako v Samových snoch. Bratia navštívia miestnu vedmu Missouri Mosley, ktorej meno je zmienené v denníku ich otca. Trojica sa chystá zbaviť dom mocného ducha spoločne, ale aby ho mohli zastaviť, musia sa Sam a Dean postaviť čelom k udalostiam, ktoré sa v dome odohrali v dobe, kedy zomrela ich matka.

V tejto epizóde nezaznela žiadna skladba

1x10 "Asylum" Guy Bee Richard Hatem 22. novembra 2005
Sam a Dean prešetrujú podivné úmrtia v opustenom sanatóriu a vypátrajú, že keď bolo v prevádzke, pacienti sa vzbúrili proti beštiálnym liečebným praktikám hlavného/vrchného doktora. Medzitým, čo bratia oddelene prehľadávajú priestory budovy, duch lekára vyvolá u Sama šialenstvo, ktoré ho poštve proti Deanovi.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Hey You - BTO
1x11 "Scarecrow" Kim Manners Patrick Sean Smith 10. januára 2006
Bratom sa konečne podarí spojiť s otcom, ale ten im povie, aby ho prestali hľadať, a vyšle ich na ďalší lov. Sklamaní z otcovej nedosiahnuteľnosti, sa Sam vydá sám Johna hľadať, bez ohľadu na jeho príkaz, zatiaľ čo Dean otca poslúchne a ide vyšetrovať prípad do malého mesta v Indiane, kde každým rokom, rovnakou dobou, dochádza k zmiznutiam mladých párov ľudí. Zistí, že farmári prinášajú obety pohanskému bohovi, ktorý je prevtelený do strašiaka. Na ceste do Kalifornie sa Sam zoznámi s Meg, mladou cestovateľkou, ktorá o Samovi vie úplne všetko a pracuje pre démona.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Bad Company - Bad Company
  • Lodi - Credence Clearwater Revival
  • Puppet - Colepitz
1x12 "Faith" Allan Kroeker Sera Gamble & Raelle Tucker 17. januára 2006
V súboji s príšerou je Dean zasiahnutý elektrickým prúdom, ktorý mu spôsobí trvalé poškodenie srdca. Jeho situácia je beznádejná a skľúčený Sam zúfale hľadá spôsob, ako svojho brata zachrániť. Objaví kazateľa, ktorý uzdravuje nevyliečiteľne chorých pacientov vierou, a prehovorí Deana, aby sa k nemu vydali. Avšak čoskoro po Deanovom vyliečení bratia zistia, že kazateľovi s liečením pomáha Grim Reaper, ktorý mení jeden ľudský život za druhý.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Don't Fear the Reaper - Blue Oyster Cult
1x13 "Route 666" Paul Shapiro Eugenie Ross-Leming & Brad Buckner 31. januára 2006
Deanovi sa ozve jeho prvá láska Cassie, ktorá ho požiada, aby prišiel do Mississippi vyriešiť radu vrážd s rasovým motívom. S každou vraždou je spojený záhadný nákladiak, ktorý, ako sa zdá, nemá vodiča a nezanecháva žiadne stopy. Sam je ohromený, keď poznáva novú stránku svojho brata. Dean zápasí so svojimi starými citmi ku Cassie.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Walk Away - Joe Walsh/James Gang
  • Can't Find My Way Home - Blind Faith/Steve Winwood
  • She Brings Me Love - Bad Company
1x14 "Nightmare" Phil Sgriccia Sera Gamble & Raelle Tucker 7. februára 2006
Sam má víziu, v ktorej je zabitý muž, ale všetko vyzerá ako samovražda. Napriek tomu presvedčí Deana, aby to išli vyšetriť, avšak prichádzajú do mesta neskoro. Ďalšia vražda, ktorej nestačia zabrániť, vyzerá tiež ako nešťastná náhoda. Neskôr sa bratia zoznámia s uzavretým Maxom, synom prvej z obetí, ktorý nedávno objavil silu telekinézie a použil ju proti členom rodiny, aby sa im pomstil. Sam sa dozvie, že Maxova matka bola zabitá rovnakým démonom ako jeho.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Two Plus Two - The Bob Seger System
  • Lucifer - The Bob Seger System
1x15 "The Benders" Peter Ellis John Shiban 14. februára 2006
Sam a Dean mieria do Minnesoty, kde bol mladý chlapec svedkom zmiznutia muža. Pri hľadaní stôp, je Sam unesený nepriateľom, ktorého bratia považujú za niečo nadprirodzené. Dean sa Sama neúnavne snaží nájsť. Nakoniec sú obaja prekvapení, keď zistia, že únoscovia sú obyčajní ľudia, ktorí používajú zajatcov ako ľudské koristi k svojmu lovu.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Rocky Mountain Way - Joe Walsh
  • Sweet and Low Down - Composer
1x16 "Shadow" Kim Manners Eric Kripke 28. februára 2006
Počas vyšetrovania záhadnej smrti v Chicagu, Sam a Dean narazia na Meg, ktorá je nadšená z opätovného stretnutia so Samom. Bratia však zanedlho potom zistia, že dievča má prsty v niekoľkých brutálnych vraždách a pokúsia sa ju chytiť. Meg má však oproti nim výhodu, nakoľko je schopná rozkazovať tieňovým démonom, a vláka oboch lovcov do pasce, na čo im oznámi, že pasca nie je pripravená na nich, ale na ich otca.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • You Got Your Hooks Into Me - Little Charlie and the Nightcats
  • Pictures of Me - Vue
1x17 "Hell House" Chris Long Trey Callaway 30. marca 2006
Bratia vyšetrujú dom, v ktorom riadi duch Mordecaie, muža, ktorý v tridsiatych rokoch zabil šesť svojich dcér. Sam objaví internetovú stránku, ktorá je zameraná prevažne na legendu o Mordecaiovi a zistí, že ducha nevedomky vyvolali ľudia, ktorí túto stránku navštívili.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Fire of Unknown Origin - Blue Oyster Cult
  • Burnin' for You - Blue Oyster Cult
  • Slow Death - Extreme Music
  • Anthem - Extreme Music
  • Point of No Return - Rex Hobart & The Misery Boys
  • Fast Train Down - Waco Brothers
1x18 "Something Wicked" Whitney Ransick Daniel Knauf 6. apríla 2006
Sam s Deanom vyšetrujú v malom mestečku vo Wisconsine prípad, kde deti upadajú bez zjavného dôvodu do kómy. Dozvedia sa, že za všetkým stojí Striga, ktorá sa v noci oknom zakráda ku spiacim deťom a oberá ich o životnú energiu. Dean si spomenie na chybu, ktorej sa dopustil pri boji s touto potvorou v minulosti a ktorá skoro stála Sama život. Udalosti Deana tentokrát podnietili k väčšej ostražitosti ohľade ochraňovania Sama a vynútili si jeho slepú poslušnosť k otcovi.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Rock Bottom - UFO
  • Road to Nowhere - Ozzy Osborne
1x19 "Provenance" Phil Sgriccia David Ehrman 13. apríla 2006
Mladý pár je nájdený zavraždený vo vlastnom dome krátko po tom, čo dvojica kúpila na aukcii starý obraz, rodinný portrét z roku 1910. Pri pátraní po pôvode obrazu, Sam a Dean objavia, že každý, kto ho kedy vlastnil, bol zabitý. Bratia sa snažia zistiť, akú súvislosť má obraz s predchádzajúcimi vraždami, než si vyžiada ďalšiu obeť.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Bad Time - Grand Funk Railroad
  • Night Life - Steve Carlson Band & Darren Sher
  • Romantic Pieces, No 1 - Extreme
  • One More Once - Black Toast Music
1x20 "Dead Man's Blood" Tony Wharmby Cathryn Humphris & John Shiban 20. apríla 2006
Po tom, čo je Daniel Elkins, lovec upírov a Johnov priateľ, zavraždený, Sam a Dean prichádzajú prípad prešetriť a sú prekvapení, keď sa ukáže, že na ňom pracuje tiež ich otec. John príde na to, že upíri ukradli Elkinsovi starobylú pištoľ, ktorá dokáže zabiť každú nadprirodzenú bytosť. Winchestrovci sa spoločne vydajú na cestu, aby zbraň znovu získali a mohli ju potom použiť ku zničeniu démona, ktorý zabil Mary.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Strange Face of Love - Tito and Tarantula
  • House is Rocking - Stevie Ray Vaughan
  • Searching For The Truth - MasterSource
  • Trailer Trash - MasterSource
1x21 "Salvation" Robert Singer Sera Gamble & Raelle Tucker 27. apríla 2006
Sam má víziu o rodine, ktorá bude napadnutá rovnakým spôsobom, ako bola kedysi tá jeho. Preto s Deanem a otcom zamieria do mesta Salvation v Iowe, aby útoku zabránili a konečne mohli zabiť démona pomocou Koltu. Počas cesty im zavolá Meg a oznámi im, že začne postupne zabíjať ich priateľov, dokým jej neprinesú Kolt. John sa s ňou stretne a predá jej falošnú zbraň. Medzitým sa bratia sami púšťajú do boje s démonom.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Carry on my Wayward Son - Kansas
1x22 "Devil's Trap" Kim Manners Eric Kripke 4. mája 2006
Pri zachraňovaní otca vyhľadajú Sam s Deanom pomoc starého rodinného priateľa Bobbyho. Meg sa objaví na prahu Bobbyho domu a žiada si Kolt, ale keď vstúpi dovnútra, chytí sa do pasti, ktorú na ňu lovci nastražili. Začnú vymetať démona z jej tela, aby sa dozvedeli, kde je väznený ich otec. Vo chvíli, kedy Johna konečne oslobodia, sa objaví žltooký démon a prepukne boj medzi Winchestrovcami a nepriateľom, ktorého hľadajú po celý život.

Skladby, ktoré zazneli v epizóde:

  • Fight The Good Fight - Triumph
  • Turn To Stone - Joe Walsh
  • Bad Moon Rising - Credence Clearwater Revival

Nadprirodzené bytosti[upraviť | upraviť zdroj]

Nadprirodzené bytosti, ktoré sa vyskytli v 1. sérii:

Žena v bielom
Wendigo
Duch
Prízrak cetujúcich
Krvavá Mary
Menič
Pohanský boh
Grim Reaper (Smrtka)
Tieňový démon
Striga
Upír
Démon

Hudba mimo epizód[upraviť | upraviť zdroj]

Hudba, ktorá patrí k prvej sérii seriálu, ale odznela v iba propagačných upútavkach:

  • The Killing Moon - Echo and the Bunnymen (ITV2 UK Promo)
  • All I Ever Need - Speedometer (ITV2 UK Promo)
  • Down To My Grave - Ironweed (ITV2 UK Promo)
  • The First Time Ever I Saw Your Face - Roberta Flack (ITV2 UK Promo)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]