Zoznam fontán v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je veľmi predbežný Zoznam fontán v Bratislave.

Názov Mestská časť Námestie/ulica/objekt Autor(i) Rok
Ganymedova fontána Staré Mesto Hviezdoslavovo námestie
Dievča so srnkou Staré Mesto Hviezdoslavovo námestie
Kačacia fontána Staré Mesto Šafárikovo námestie Robert Kühmayer 1914
S figorou leva Staré Mesto Námestie SNP
Maximiliánova fontána (Rolandova) Staré Mesto Hlavné námestie
Tritón a nymfa Staré Mesto Mirbachov palác
Cikacia Staré Mesto Uršulínska 6
Žena s krčahom Staré Mesto Františkánske námestie
pred Avionom Staré Mesto Americké námestie
Akt ženy (Zuzka) Staré Mesto Karadžičova ulica
Družba Staré Mesto Námestie Slobody Juraj Hovorka, Virgil Droppa, Juraj Hlavica 1980[1]
Marta Staré Mesto Záhradnícka ulica Pavel Mikšík
Nataša Staré Mesto Záhradnícka ulica Pavel Mikšík
Poézia (Marína) Staré Mesto Šafárikovo námestie Tibor Bártfay, Lívia Móryová 1959[2]
Radosť zo života Staré Mesto Grassalkovichova záhrada
Planéta mieru Staré Mesto Hodžovo námestie
Martina Benku Staré Mesto Námestie Martina Benku
Palugyayova studňa (picia) Staré Mesto Zelená ulica 1
Pitná fotnána u Červeného raka Staré Mesto Michalská ulica 26 (Červený rak)
Ryba (picia) Staré Mesto depozit
Váza (picia) Staré Mesto depozit
Putto s rybou II (picia) Staré Mesto Biela ulica
Palffyovská (picia) Staré Mesto Panská ulica 19 (Pálffyho palác)
Vtáčia fontána Staré Mesto Ventúrska ulica[3][4]
(picia) Staré Mesto Námestie SNP
(picia) Staré Mesto Hviezdoslavovo námestie
Strážna búdka s pitnou fontánou Staré Mesto Námestie SNP
(picia) Staré Mesto Župné námestie
u Červeného raka (studňa) Staré Mesto Michalská ulica 26
studňa Staré Mesto Primaciálne námestie
studňa Staré Mesto Župné námestie
Puk lipy Ružinov, Pošeň Ulica Ivana Horvátha Alexander Bilkovič, Iľja Skoček 1986
Mária Ružinov, Pošeň Bachova ulica Pavol Mikšík 1976
Vejárová (Malá) Ružinov Ružinovská ulica
Závojová (Veľká) Ružinov Ružinovská ulica
Vodná ruža (Lopatková) Ružinov, Pošeň Ulica Viliama Figuša-Bystrého Vladimír Farár, Ladislav Pinkavský 1972
Kozmický kameň Ružinov Ulica Vladimíra Clementisa
Uránový kameň Ružinov, Ostredky Uránová ulica
Plastika s raketou Ružinov Kvačalova ulica
Milenci Ružinov, Nivy Dulovo námestie Alexander Trizuljak 1960
Fontána pred Centrálou VÚB Ružinov Páričkova ulica Pavel Mikšík 1996[5]
Mozaiková Ružinov, Trávniky Rezedová ulica
Fontána pre Zuzanu Ružinov, Nivy Kupeckého ulica[6]
Technická Nové Mesto Ľudové námestie
Kvet Nové Mesto Hálkova ulica (OD Slimák)
Sústava fontán Polus Center Nové Mesto Vajnorská 100 Martin Lettrich 2000[7]
Vlna Rača Pekná cesta
Rozprávka (Dráčik) Rača Plickova ulica
Kozmická Rača Jurkovičova ulica
Rodina (Hríby) Karlova Ves Karloveská ulica ing. Arch. Irina Kedrová, ing.arch. Anna Dandarová 1980[8]
Technická Karlova Ves Jurigovo námestie
Technická Karlova Ves Nováckeho ulica
Technická Karlova Ves Borská ulica
Fontána a potok Karlova Ves Námestie Sv. Františka
Technická Dúbravka Batkova ulica
Plastika kvetu Dúbravka Ožvoldíková ulica
Pijúce Holubice Petržalka Sad Janka Kráľa Ambróz Balážik 1982[9]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Igor Janota: Príbehy bratislavských fontán a studní, 2009, Albert Marenčin - Vydavateľstvo PT, ISBN 978-80-89218-97-4,

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]