Zoznam futbalových rekordov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam futbalových rekordov je prehľad historických prvenstiev, rekordov a zaujímavostí zo sveta futbalu so zameraním na vrcholový futbal. V prehľade sú zaznamenané rekordné výkony z medzinárodných súťaží reprezentačných mužstiev, z európskych a medzikontinentálnych klubových pohárov, ako aj z domácich ligových súťaží a národných pohárových súťaží.

História futbalu[upraviť | upraviť kód]

Medzištátny futbal[upraviť | upraviť kód]

  • Najdlhšie série bez prehry v medzištátnych zápasoch: [4]
  • Najdlhšia víťazna séria v medzištátnych zápasoch: 15, Španielsko Španielsko, 2008 – 2009
  • Najdlhšia séria bez víťazstva v medzištátnych zápasoch: 79, Luxembursko Luxembursko, 1979 – 1995
  • Najdlhšia séria prehier v medzištátnych zápasoch: 61, San Maríno San Maríno, 2004 – 2014 [5]

Medzinárodné súťaže[upraviť | upraviť kód]

  • Najviac titulov v medzinárodných súťažiach:

Súťaž Počet
titulov
Mužstvo Roky
Majstrovstvá sveta 5 Brazília Brazília 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
Majstrovstvá Európy 3 Nemecko Nemecko
Španielsko Španielsko
1972, 1980, 1996
1964, 2008, 2012
Olympijské hry 3 Spojené kráľovstvo Veľká Británia
Maďarsko Maďarsko
1900, 1908, 1912
1952, 1964, 1968
Pohár konfederácií FIFA 4 Brazília Brazília 1997, 2005, 2009, 2013

  • Najdlhšie série titulov v medzinárodných súťažiach:
Súťaž Séria
titulov
Mužstvo Roky
Majstrovstvá sveta 2 Brazília Brazília 1958, 1962
Majstrovstvá Európy 2 Španielsko Španielsko 2008, 2012
Olympijské hry 2 Spojené kráľovstvo Veľká Británia
Uruguaj Uruguaj
Maďarsko Maďarsko
Argentína Argentína
1908, 1912
1924, 1928
1964, 1968
2004, 2008
Pohár konfederácií FIFA
3
Brazília Brazília 2005, 2009, 2013

  • Najdlhšie série bez prehry na záverečných turnajoch medzinárodných súťaží:
Súťaž Počet
zápasov
Mužstvo Od - do
Majstrovstvá sveta 13 Brazília Brazília 19581966
Majstrovstvá Európy 12 Španielsko Španielsko 20082012
Olympijské hry 18 Maďarsko Maďarsko 1960 – 1972
Pohár konfederácií FIFA 13 Brazília Brazília 2005 – 2013
  • Ďalšie kontinentálne majstrovstvá:
Súťaž Rok vzniku Najviac titulov
Copa América
1916
Uruguaj Uruguaj (15)
Ázijský pohár
1956
Japonsko Japonsko (4)
Africký pohár národov
1957
Egypt Egypt (7)
Majstrovstvá CONCACAF/Zlatý pohár
1963
Mexiko Mexiko (10)
Pohár národov Oceánie
1973
Nový Zéland Nový Zéland (5)
  • Rekordné víťazstvá v medzinárodných súťažiach:
Súťaž Súper 1 Výsledok Súper 2 Rok
Majstrovstvá sveta
(kvalifikácia)
Austrália Austrália 31 : 0 Americká Samoa Americká Samoa
2001
Majstrovstvá sveta Maďarsko Maďarsko 10 : 1 Salvádor Salvádor
1982
Majstrovstvá Európy Holandsko Holandsko 6 : 1 Juhoslávia Juhoslávia
2000
Olympijské hry Dánsko Dánsko
Nemecko Nemecko
17 : 1
16 : 0
Francúzsko Francúzsko
Rusko Rusko
1908
1912
Pohár konfederácií FIFA Španielsko Španielsko 10 : 0 Tahiti Tahiti
2013
Copa América Argentína Argentína 12 : 0 Ekvádor Ekvádor
1942

Hráči[upraviť | upraviť kód]

  • Najviac gólov v medzištátnych zápasoch celkom: 109, Ali Daei, Irán Irán, 1993 – 2006
  • Najviac gólov v medzištátnych zápasoch (Európa):

Góly Meno Krajina Obdobie
99 Cristiano Ronaldo Portugalsko Portugalsko 2003 – 2019
84 Ferenc Puskás Maďarsko Maďarsko 1945 – 1956
71 Miroslav Klose Nemecko Nemecko 2001 – 2014
68 Gerd Müller Nemecko Nemecko 1966 – 1974
68 Robbie Keane Írsko Írsko 1998 – 2016

  • Najviac gólov v medzištátnych zápasoch (Južná Amerika):
Góly Meno Krajina Obdobie
77 Pelé Brazília Brazília 1957 – 1971
69 Lionel Messi Argentína Argentína 2005 – 2019
62 Ronaldo Brazília Brazília 1994 – 2011
61 Neymar Brazília Brazília 2010 – 2019
55 Romário Brazília Brazília 1987 – 2005
54 Gabriel Batistuta Argentína Argentína 1991 – 2002

  • Najviac gólov na záverečných turnajoch MS, ME, OH:

Súťaž Góly Meno Krajina Obdobie
Majstrovstvá sveta 16 Miroslav Klose Nemecko Nemecko 20022014
Majstrovstvá Európy 9 Michel Platini
Cristiano Ronaldo
Francúzsko Francúzsko
Portugalsko Portugalsko
1984
20042016
Olympijské hry 14 Sophus Nielsen Dánsko Dánsko 19081912

  • Najviac gólov na jednom turnaji:
Súťaž Góly Meno Krajina Rok
Majstrovstvá sveta 13 Just Fontaine Francúzsko Francúzsko
1958
Majstrovstvá Európy 9 Michel Platini Francúzsko Francúzsko
1984
Olympijské hry 12 Ferenc Bene Maďarsko Maďarsko
1964

Európske klubové poháre[upraviť | upraviť kód]

Kluby[upraviť | upraviť kód]

  • Vznik európskych pohárov:
Pohár Prvý ročník Prvý víťaz Poznámka
Liga majstrov/Európsky pohár majstrov 1955/56 Španielsko Real Madrid od sezóny 1992/93 názov Liga majstrov UEFA
Pohár víťazov pohárov 1960/61 Taliansko AC Fiorentina posledný ročník 1998/99 (víťaz Taliansko Lazio Rím)
Európska liga/Pohár UEFA 1971/72 Anglicko Tottenham Hotspur od sezóny 2009/10 názov Európska liga UEFA
Superpohár 1973 Holandsko Ajax Amsterdam
Poznámka: iniciátorom myšlienky vzniku EPM bol Gabriel Hanot, redaktor L'Équipe
  • Najviac titulov v európskych pohároch:
Pohár Tituly Klub Roky
Liga majstrov/Európsky pohár majstrov 13 Španielsko Real Madrid 1956 – 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018
Pohár víťazov pohárov 4 Španielsko FC Barcelona 1979, 1982, 1989, 1997
Európska liga/Pohár UEFA 5 Španielsko FC Sevilla 2006, 2007, 2014, 2015, 2016
Superpohár 5 Španielsko FC Barcelona 1992, 1997, 2009, 2011, 2015
  • Najdlhšie série titulov v európskych pohároch:
Pohár Tituly Klub Roky
Liga majstrov/Európsky pohár majstrov 5 Španielsko Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Európska liga/Pohár UEFA 3 Španielsko FC Sevilla 2014, 2015, 2016
Superpohár 2 Taliansko AC Miláno 1989, 1990
  • Kluby, ktoré vyhrali všetky európske poháre:
Klub LM/EPM PVP EL/P-UEFA
Taliansko Juventus Turín 1985, 1996 1984 1977, 1990, 1993
Holandsko Ajax Amsterdam 1971, 1972, 1973, 1995 1987 1992
Nemecko Bayern Mníchov 1974, 1975, 1976, 2001, 2013 1967 1996
Anglicko Chelsea FC 2012 1971, 1998 2013, 2019
Anglicko Manchester United 1968, 1999, 2008 1991 2017
  • Rekordné víťazstvá:
Súťaž Súper 1 Výsledok Súper 2 Sezóna
Európsky pohár majstrov Dinamo Bukurešť Rumunsko 11 : 0 Severné Írsko FC Crusaders 1973/74
Liga majstrov (súčasný formát) FC Liverpool Anglicko
Real Madrid Španielsko
8 : 0
8 : 0
Turecko Beşiktaş
Švédsko Malmö FF
2007/08
2015/16
Pohár víťazov pohárov Sporting Lisabon Portugalsko 16 : 1 Cyprus Apoel Nikózia 1963/64
Európska liga/Pohár UEFA Ajax Amsterdam Holandsko 14 : 0 Luxembursko Red Boys Differdange 1984/85

Hráči[upraviť | upraviť kód]

  • Hráči, ktorí vyhrali všetky európske poháre:
Meno Klub LM/EPM PVP EL/P-UEFA
Taliansko Gaetano Scirea
Taliansko Antonio Cabrini
Taliansko Marco Tardelli
Juventus Turín 1985 1984 1977
Taliansko Sergio Brio
Taliansko Stefano Tacconi
Juventus Turín 1985 1984 1990
Holandsko Arnold Mühren Ajax Amsterdam
Ipswich Town
1973 1987 1981
Holandsko Danny Blind Ajax Amsterdam 1995 1987 1992
Taliansko Gianluca Vialli Sampdoria Janov
Juventus Turín
Chelsea FC
1996 1990
1998
1993
Portugalsko Vítor Baía FC Porto
FC Barcelona
2004 1997 2003

Góly[upraviť | upraviť kód]

  • Najviac gólov v európskych pohároch celkom:
Pohár Góly Meno
Európsky pohár majstrov (1955 – 1992) 49 Španielsko Alfredo Di Stéfano
Liga majstrov (od 1992) 126 Portugalsko Cristiano Ronaldo
Pohár víťazov pohárov 25 Holandsko Rob Rensenbrink
Európska liga/Pohár UEFA 40 Švédsko Henrik Larsson

  • Najviac gólov v jednej sezóne
Pohár Góly Meno Klub Sezóna
Európsky pohár majstrov (1955 – 1992) 14 Taliansko José Altafini Taliansko AC Miláno 1962/63
Liga majstrov (od 1992) 17 Portugalsko Cristiano Ronaldo Španielsko Real Madrid 1962/63
Pohár víťazov pohárov 14 Nemecko Lothar Emmerich Nemecko Borussia Dortmund 1965/66
Európska liga/Pohár UEFA 17 Kolumbia Radamel Falcao Portugalsko FC Porto 2010/11

Súťaž Počet
gólov
Súper 1 Výsledok Súper 2 Sezóna
Európsky pohár majstrov
10
Real Madrid Španielsko 7 : 3 Nemecko Eintracht Frankfurt
1960
Pohár víťazov pohárov
7
FC Barcelona Španielsko 4 : 3 pp Nemecko Fortuna Düsseldorf
1979
Európska liga/Pohár UEFA
9
FC Liverpool Anglicko 5 : 4 pp Španielsko Deportivo Alavés
2001

Medzikontinentálne klubové poháre[upraviť | upraviť kód]

  • Najviac titulov v medzinárodných klubových pohároch celkom:
    • 25, Španielsko Real Madrid (13× EPM/LM, 2× Pohár UEFA, 4× Superpohár, 3× Interkontinentálny pohár, 3× MS klubov)
    • 20, Egypt Al Ahly SC (8× Liga majstrov CAF, 4× Pohár víťazov pohárov CAF, 1× Pohár CAF, 6× Superpohár CAF, 1× Afro-ázijský pohár)
    • 18, Taliansko AC Miláno (7× EPM/LM, 2× PVP, 5× Superpohár, 3× Interkontinentálny pohár, 1× MS klubov)
    • 17, Španielsko FC Barcelona (5× EPM/LM, 4× PVP, 5× Superpohár, 3× MS klubov)
  • Najviac titulov v kalendárnom roku: 6, Španielsko FC Barcelona (La Liga, Copa del Rey, Supercopa de España, Liga majstrov, Superpohár, MS klubov), 2009

Interkontinentálny pohár [11]

Súťaž sa hrala v rokoch 1960 – 2004, v súboji o titul najlepšieho klubového mužstva na svete sa stretávali víťaz EPM/Ligy majstrov a víťaz Pohár osloboditeľov Južnej Ameriky. Najmä v 70. rokoch 20. storočia nejavili európske tímy príliš záujem o túto poctu, preto si zahrali o trofej aj porazení finalisti EPM (1971, 1973, 1974, 1977, 1979, 1993), Atlético Madrid sa v tejto pozícii náhradníka stalo dokonca víťazom pohára. V rokoch 1975 a 1978 sa zápas o Interkontinentálny pohár nehral. V roku 2004 sa uskutočnil posledný ročník, súťaž nahradil nový formát Majstrovstvá sveta klubov.

Majstrovstvá sveta klubov

Domáce klubové súťaže[upraviť | upraviť kód]

Ligové súťaže[upraviť | upraviť kód]

  • Získali majstrovský titul v dvoch rôznych krajinách: [14]
    • Rakúsko Rapid Viedeň (27× majster Rakúska, majster Nemecka 1940/41)
    • Rumunsko CA Oradea (majster Maďarska 1943/44, majster Rumunska 1948/49)
Poznámka: v prehľade nie sú uvedené nástupnícke krajiny ZSSR, ČSSR, Juhoslávie
  • Najdlhšie série ligových zápasov bez prehry - vybrané súťaže:
Súťaž Počet
zápasov
Mužstvo Od - do
Nemecko Bundesliga 53 Bayern Mníchov 2012 – 2014
Anglicko Premier League 49 Arsenal Londýn 2003 – 2004
Španielsko Primera División 43 FC Barcelona 2017 – 2018
Taliansko Serie A 58 AC Miláno 1991 – 1993
Francúzsko Ligue 1 36 Paris SG 2015 – 2016
Holandsko Eredivisie 52 Ajax Amsterdam 1994 – 1996
Česko-Slovensko čs. liga 28 Spartak Trnava 1971 – 1972
Slovensko slov. liga 32 Slovan Bratislava 1999 – 2000
Poznámka: Slovensko Spartak Trnava neprehral v rokoch 1968 – 1974 na domácom ihrisku 89 zápasov [20]
  • Najviac strelených gólov v jednej sezóne:
  • Najviac strelených gólov v jednej sezóne vo vybraných ligových súťažiach: [21]
Liga Góly Klub Sezóna
Nemecko Bundesliga 101 Bayern Mníchov
1971/72
Anglicko Premier League 128 Aston Villa
1930/31
Španielsko Primera División 121 Real Madrid
2011/12
Taliansko Serie A 125 AC Turín
1947/48
Francúzsko Ligue 1 118 RC Paris
1959/60
Holandsko Eredivisie 122 Ajax Amsterdam
1966/67
Česko-Slovensko čs. liga 112 Slavia Praha
1925/26
Slovensko slov. liga 1939-1944 121 ŠK Bratislava
1943/44
Slovensko slov. liga 99 MŠK Žilina
2006/07
  • Najmenej strelených gólov majstrovského mužstva v jednej sezóne:
    • 25, Turecko Trabzonspor, 1979/80 (25 gólov v 30 zápasoch, len tri mužstvá strelili menej gólov)
    • 25, Švédsko AIK Štokholm, 1998 (25 gólov v 26 zápasoch, majster strelil najmenej gólov zo všetkých mužstiev!)

Pohárové súťaže[upraviť | upraviť kód]

  • Najviac víťazstiev v domácom pohári:
  • Rekordné víťazstvo v domácej pohárovej súťaži:
    • 36 : 0, Arbroath – Bon Accord, Škótsko Škótsky pohár, 1885
    • 36 : 0, FC Infonet Tallinn – Virtsu, Estónsko Estónsky pohár, 2015 [23]
  • Najviac gólov v jednom pohárovom zápase:
  • Najdlhší penaltový rozstrel:
    • 48 penált/33 premenených, KK Palace – Civics 2 : 2 (17 : 16 na 11 m), Namíbia Namíbijský pohár 2005

Hráči[upraviť | upraviť kód]

  • Hráči, ktorí získali majstrovský titul vo viac ako troch krajinách: [25] [26]
Získal majstrovský titul v piatich krajinách
Meno Krajina, klub
Srbsko Mateja Kežman Juhoslávia FK Partizan, Holandsko PSV Eindhoven (2), Anglicko Chelsea FC (1), Turecko Fenerbahçe SK (1), Bielorusko BATE Borisov (1)
Získali majstrovský titul v štyroch krajinách
Meno Krajina, klub
Argentína Raimundo Orsi Argentína Independiente (2), Taliansko Juventus FC (5), Uruguaj Peñarol Montevideo (1), Brazília Flamengo (1)
Argentína José Manuel Moreno Argentína River Plate (4), Mexiko Real Club España (1), Čile CD Universidad Católica (1), Kolumbia Independiente Medellín (2)
Bolívia Marco Etcheverry Bolívia Club Bolívar (2), Čile Colo-Colo (1), USA D.C. United (2), Ekvádor Barcelona SC (1)
Česko Jiří Jarošík Česko Sparta Praha (6), Rusko CSKA Moskva (1), Anglicko Chelsea FC (1), Škótsko Celtic Glasgow (1)
Anglicko David Beckham Anglicko Manchester United (6), Španielsko Real Madrid (1), USA LA Galaxy (2), Francúzsko Paris SG (1)
Švédsko Zlatan Ibrahimovič Holandsko Ajax Amsterdam (2), Taliansko Inter Miláno (3), Španielsko FC Barcelona (1), Taliansko AC Miláno (1), Francúzsko Paris SG (4)
Argentína Carlos Tévez Argentína Boca Juniors (2), Brazília Corinthians (1), Anglicko Manchester United (2), Anglicko Manchester City (1), Taliansko Juventus Turín (2)
Argentína Javier Saviola Argentína River Plate (2), Španielsko Real Madrid (1), Portugalsko Benfica Lisabon (1), Grécko Olympiakos FC (1)
Argentína Esteban Cambiasso Argentína River Plate (1), Španielsko Real Madrid (1), Taliansko Inter Miláno (5), Grécko Olympiakos FC (1)
Brazília Alex Brazília FC Santos (2), Holandsko PSV Eindhoven (3), Anglicko Chelsea FC (1), Francúzsko Paris SG (2)
Paraguaj Nelson Cuevas Argentína River Plate (5), Mexiko C.F. Pachuca (1), Paraguaj Club Libertad (1), Čile Universidad de Chile (1)
Holandsko Arjen Robben Holandsko PSV Eindhoven (1), Anglicko Chelsea FC (2), Španielsko Real Madrid (1), Nemecko Bayern Mníchov (5)
Holandsko Wesley Sneijder Holandsko Ajax Amsterdam (1), Španielsko Real Madrid (1), Taliansko Inter Miláno (1), Turecko Galatasaray SK (2)
Holandsko Mark van Bommel Holandsko PSV Eindhoven (4), Španielsko FC Barcelona (2), Nemecko Bayern Mníchov (2), Taliansko AC Miláno (1)
Portugalsko Deco Portugalsko FC Porto (3), Španielsko FC Barcelona (2), Anglicko Chelsea FC (1), Brazília Fluminense FC (2)
Brazília Rivaldo Brazília Palmeiras (1), Španielsko FC Barcelona (2), Grécko Olympiakos FC (3), Uzbekistan Buňodkor (3)
Brazília Robinho Brazília FC Santos (2), Španielsko Real Madrid (2), Taliansko AC Miláno (1), Čína Kanton (1)
Brazília Maxwell Holandsko Ajax Amsterdam (2), Taliansko Inter Miláno (3), Španielsko FC Barcelona (2), Francúzsko Paris SG (4)
Švédsko Rade Prica Švédsko Helsingborgs IF (1), Dánsko AaB (2), Nórsko Rosenborg BK (2), Izrael Maccabi Tel Aviv (3)
Pobrežie Slonoviny Yaya Touré Pobrežie Slonoviny ASEC Mimosas (1), Grécko Olympiakos FC (1), Španielsko FC Barcelona (2), Anglicko Manchester City (2)
Argentína Gabriel Heinze Anglicko Manchester United (1), Španielsko Real Madrid (1), Francúzsko Olympique Marseille (1), Argentína Newell's Old Boys (1)
Kolumbia James Rodríguez Argentína Banfield (1), Portugalsko FC Porto (3), Španielsko Real Madrid (1), Nemecko Bayern Mníchov (1)
Uruguaj Nicolás Lodeiro Uruguaj Nacional Montevideo, Holandsko Ajax Amsterdam (2), Argentína Boca Juniors (1), USA Seattle Sounders (1)
Paraguaj Lucas Barrios Čile Colo-Colo (1), Nemecko Borussia Dortmund (2),Čína Kanton (1), Brazília Palmeiras (1)
Slovensko Miroslav Stoch Holandsko Twente Enschede (1) Turecko Fenerbahce (1) Spojené arabské emiráty Al Ain (1) Česko Slavia Praha (1)
Slovensko Filip Hološko Česko Slovan Liberec (1) Turecko Besiktas (1) Austrália FC Sydney (1) Slovensko Slovan Bratislava (1)

Góly[upraviť | upraviť kód]

Poznámka: Slovensko Peter Dubovský (Slovan Bratislava) skóroval v sezóne 1991/92 nepretržite v 13 zápasoch (18 gólov)
  • Najviac gólov vo vybraných ligových súťažiach celkom:
Liga Góly Meno
Nemecko Bundesliga 365 Gerd Müller
Anglicko Premier League 357 Jimmy Greaves
Španielsko Primera División 419 Argentína Lionel Messi
Taliansko Serie A 274 Silvio Piola
Francúzsko Ligue 1 299 Argentína Delio Onnis
Holandsko Eredivisie 311 Willy Van der Kuylen
Česko-Slovensko čs. liga 218 Josef Bican
Slovensko slov. liga 125 Juraj Halenár
* aktualizované k 20. 5. 2018
  • Najviac gólov v jednej sezóne - vybrané ligové súťaže:
Liga Góly Meno Klub Sezóna
Nemecko Bundesliga 40 Gerd Müller Bayern Mníchov
1971/72
Anglicko Premier League 60 Dixie Dean FC Everton
1927/28
Španielsko Primera División 50 Argentína Lionel Messi FC Barcelona
2011/12
Taliansko Serie A 36 Gino Rossetti
Argentína Gonzalo Higuaín
FC Turín
SSC Neapol
1928/29
2015/16
Francúzsko Ligue 1 44 Juhoslávia Josip Skoblar Olympique Marseille
1970/71
Holandsko Eredivisie 43 Coen Dillen PSV Eindhoven
1956/57
Česko-Slovensko čs. liga 43 Josef Bican Slavia Praha
1946/47
Slovensko slov. liga 29 Róbert Semeník
Slovinsko Andraž Šporar
1.FC Košice
Slovan Bratislava
1995/96
2018/19

Králi strelcov

  • Najčastejší králi strelcov:
Kráľ
strelcov
Meno Krajina, klub
12 ×
Česko Josef Bican Rakúsko SK Rapid Wien (1), Česko SK Slavia Praha (10), Česko-Slovensko FC Vítkovice (1)
9 ×
Švédsko Gunnar Nordahl Švédsko Degerfors IF (1), Švédsko IFK Norrköping (3), Taliansko AC Miláno (5)
8 ×
ArgentínaŠpanielsko Alfredo Di Stéfano Argentína River Plate (1), Kolumbia Millonarios FC (2), Španielsko Real Madrid (5)
8 ×
Uruguaj Atilio García Uruguaj Nacional (8)
8 ×
Brazília Cabinho Mexiko UNAM (4), Mexiko Atlante (3), Mexiko León (1)
8 ×
Cyprus Sotiris Kaiafas Cyprus AC Omonia (8)
  • Hráči, ktorí sa stali kráľom strelcov v troch krajinách: [31]
Pozri aj: Králi strelcov v dvoch rôznych krajinách
Meno Krajina, klub
Španielsko Isidro Lángara Španielsko Real Oviedo (3), Argentína San Lorenzo (1), Mexiko Real C.D. Espaňa (2)
ArgentínaŠpanielsko Alfredo Di Stéfano Argentína River Plate (1), Kolumbia Millonarios (2), Španielsko Real Madrid (8)
Brazília Romário Brazília Vasco da Gama (3), Holandsko PSV Eindhoven (3), Španielsko FC Barcelona (1)
Holandsko Ruud van Nistelrooy Holandsko PSV Eindhoven (2), Anglicko Manchester United (1), Španielsko Real Madrid (1)
Brazília Márcio Amoroso Brazília Guarani FC (1), Taliansko Udinese (1), Nemecko Borussia Dortmund (1)
Gruzínsko Giorgi Demetradze Gruzínsko Dinamo Tbilisi (1), Rusko Alanija Vladikavkaz (1), Ukrajina Šachtar Doneck (1)
Brazília Sonny Anderson Švajčiarsko Servette Ženeva (1), Francúzsko AS Monaco (1), Olympique Lyon (2), Katar Al-Rayyan SC (1)
Pobrežie Slonoviny Seydou Doumbia Pobrežie Slonoviny AS Danguélé (1), Švajčiarsko Young Boys Bern (2), Rusko CSKA Moskva (2)
Uruguaj Luis Suárez Holandsko Ajax Amsterdam (1), Anglicko FC Liverpool (1), Španielsko FC Barcelona (1)
Brazília Magno Alves Brazília Fluminense FC (1), Japonsko Gamba Osaka (1), Katar Umm Salal SC (1)
Švédsko Marcus Berg Švédsko IFK Göteborg (1), Grécko Panathinaikos (1), Spojené arabské emiráty Al Ain (1)
Island Viðar Örn Kjartansson Island Fylkir (1), Nórsko Vålerenga IF (1), Izrael Maccabi Tel Aviv (1)

Najrýchlejšie góly[upraviť | upraviť kód]

Súťaž Čas
(sekunda)
Meno Krajina/klub Výsledok Súper Rok
medzištátne zápasy 6 Lukas Podolski Nemecko Nemecko 4 : 2 Ekvádor Ekvádor
2013
Majstrovstvá sveta 11 Hakan Sükür Turecko Turecko 3 : 2 Kórejská republika Kórejska rep.
2002
Majstrovstvá sveta
(kvalifikácia)
8,1
8,3
Christian Benteke
Davide Gualtieri [32]
Gibraltár Gibraltár
San Maríno San Maríno
0 : 6
1 : 7
Belgicko Belgicko
Anglicko Anglicko
2016
1993
Majstrovstvá sveta do 17 rokov 9 Fabinho [33] Brazília Brazília 7 : 0 Nový Zéland Nový Zéland
2007
Majstrovstvá Európy 67 Dmitrij Kiričenko Rusko Rusko 2 : 1 Grécko Grécko
2004
Olympijské hry 14 Neymar [34] Brazília Brazília 2 : 1 Honduras Honduras
2016
Liga majstrov 10,17 Holandsko Roy Makaay Nemecko Bayern Mníchov 2 : 1 Španielsko Real Madrid
2007
Európska liga 10,69 Jan Sýkora [35] Česko Slovan Liberec 2 : 2 Azerbajdžan FK Karabach
2016
ligové súťaže celkom 3,69 Damian Mori Austrália Adelaide City 2 : 2 Austrália Sydney United
1995
Česko-Slovensko Česko-Slovensko 15 Václav Mašek [36] Česko-Slovensko Česko-Slovensko 1 : 3 Mexiko Mexiko
1962
Slovensko Slovensko 17 Szilárd Németh Slovensko Slovensko 3 : 1 Azerbajdžan Azerbajdžan
2001
Česko-Slovensko čs. liga 6 Jozef Obert [37] Slovan Bratislava 2 : 1 Sparta Praha
1964
Slovensko slov. liga 10 Mário Adamčík MFK Ružomberok 2 : 1 Baník Prievidza
1998/99

Brankárske rekordy[upraviť | upraviť kód]

  • Najdlhšie série bez inkasovaného gólu v medzinárodných súťažiach:
Súťaž Min. Meno Krajina/klub Od - do
Majstrovstvá sveta 519 Walter Zenga Taliansko Taliansko 1990
Majstrovstvá Európy 509 Iker Casillas Španielsko Španielsko 2012
Olympijské hry 540 Germán Lux Argentína Argentína 2004

Góly brankárov[upraviť | upraviť kód]

  • Góly brankárov v medzištátnych zápasoch:
Góly Meno Krajina Roky Poznámka
8 José Luis Chilavert Paraguaj Paraguaj 1989 – 2003 4 góly v kvalifikácii MS 1998
3 René Higuita Kolumbia Kolumbia 1988 – 1989 prvý brankár, ktorý strelil gól na Copa América (Venezuela Venezuela 4 : 2)
2 Dragan Pantelič Juhoslávia Juhoslávia 1980 – 1981 2 góly v kvalifikácii MS 1982 (Dánsko Dánsko 2 : 1, Grécko Grécko 5 : 1)
2 Kennedy Mweene Zambia Zambia 2013 – 2014 prvý brankár, ktorý strelil gól na Africkom pohári národov (Nigéria Nigéria 1 : 1)
1 Imrich Stacho Česko-Slovensko Česko-Slovensko
1959
Gól z 11 m, kvalifikácia ME 1960 (Írsko Írsko 4 : 0)
1 Christian Piot Belgicko Belgicko
1977
Gól z 11 m (Taliansko Taliansko 1 : 2)
1 Erwin Ramírez Ekvádor Ekvádor
1991
Gól z 11 m, Copa América (Bolívia Bolívia 4 : 0)
1 Peter Rufai Nigéria Nigéria
1993
Gól z 11 m (Etiópia Etiópia 6 : 0)
1 Rafael Dudamel Venezuela Venezuela
1996
priamy kop, kvalifikácia MS 1998 (Argentína Argentína 2 : 5)
1 Mark Bosnich Austrália Austrália
1997
Gól z 11 m, kvalifikácia MS 1998 (Šalamúnove ostrovy Šalamúnove ostrovy 13 : 0)
1 Peter Schmeichel Dánsko Dánsko
2000
Gól z 11 m (Belgicko Belgicko 2 : 2)
1 Luis Martínez Kolumbia Kolumbia
2006
gól z výkopu (Poľsko Poľsko 2 : 1)
1 Richard Kingson Ghana Ghana
2008
Tanzánia Tanzánia 1 : 1
  • Slovenskí brankári, ktorí strelili gól: [41]
Góly Meno Krajina/klub Reprezentácia Európske
poháre
Liga
12 Anton Švajlen VSS Košice 1 11
11 Imrich Stacho Česko-Slovensko Česko-Slovensko, Spartak Trnava 1 10
1 Norbert Juračka Dukla B. Bystrica 1
1 Ladislav Molnár Slovan Bratislava 1
1 Marián Kelemen Poľsko Śląsk Wrocław 1
1 Dominik Greif [42] Slovensko Slovensko U-19 1
1 Marek Rodák [43] Slovensko Slovensko U-21 1

Futbalové ankety[upraviť | upraviť kód]

  • Najviac víťazstiev v anketách:
Anketa Počet Meno
Zlatá lopta France Football
3
Holandsko Johan Cruyff, Francúzsko Michel Platini, Holandsko Marco van Basten
Zlatá lopta FIFA
4
Argentína Lionel Messi
Futbalista roka FIFA
3
Brazília Ronaldo, Francúzsko Zinedine Zidane, Portugalsko Cristiano Ronaldo
Zlatá kopačka
6
Argentína Lionel Messi
Juhoamerický futbalista roka
3
Čile Elias Figueroa, Brazília Zico, Argentína Carlos Tévez
Africký futbalista roka
4
Kamerun Samuel Eto’o, Pobrežie Slonoviny Yaya Touré
Ázijský futbalista roka
3
Kórejská republika Kim Joo-Sung
Futbalista roka v Oceánii
3
Nový Zéland Wynton Rufer, Austrália Harry Kewell
Futbalista roka (Česko-Slovensko)
5
Ivo Viktor
Futbalista roka (Slovensko)
8
Marek Hamšík
  • Najlepší hráči 20. storočia podľa FIFA:
Por. č. Meno Krajina
1.
Pelé Brazília Brazília
2.
Alfredo Di Stéfano Argentína Argentína
Španielsko Španielsko
3.
Diego Maradona Argentína Argentína
4.
Franz Beckenbauer Nemecko NSR
5.
Johan Cruyff Holandsko Holandsko
  • Najlepší hráči a brankári 20. storočia podľa kontinentov v ankete IFFHS (Medzinárodnej federácie futbalových historikov a štatistikov):
Kontinent Najlepší hráč Krajina Najlepší brankár Krajina
Európa Johan Cruyff Holandsko Holandsko Lev Jašin Sovietsky zväz ZSSR
Južná Amerika Pelé Brazília Brazília Amadeo Carrizo Argentína Argentína
Severná a Stredná Amerika Hugo Sánchez Mexiko Mexiko Antonio Carbajal Mexiko Mexiko
Afrika George Weah Libéria Libéria Joseph-Antoine Bell Kamerun Kamerun
Ázia Cha Bum-kun Kórejská republika Kórejská republika Mohamed Al-Deayea Saudská Arábia Saudská Arábia
Oceánia Wynton Rufer Nový Zéland Nový Zéland Mark Bosnich Austrália Austrália

Zaujímavosti[upraviť | upraviť kód]

Meno Krajina Reprezentoval vo futbale Úspechy Repr.
v hokeji
Úspechy
Vsevolod Bobrov
Sovietsky zväz
3× (1952) účastník OH 1952
59×
olympijský víťaz 1956,
2× majster sveta
Sven Bergqvist
Švédsko
35× (1935 - 1943) účastník OH 1936
41×
účastník ZOH 1936
Hans Mild
Švédsko
31× (1960 - 1965) Futbalista roka vo Švédsku 1964
63×
22 ZOH 1964
Sven Tumba Johansson
Švédsko
1× (1956)
245×
3× majster sveta, 14 MS
Vlastimil Bubník
Česko-Slovensko
14× (1957 - 1960) 33 ME 1960
127×
účastník 4 ZOH, 9 MS
Timo Nummelin [46]
Fínsko
14× (1967 - 1971) Futbalista roka vo Fínsku 1968
225×
Hokejista roka 1981 vo Fínsku
Teodor Reimann
Slovensko
Česko-Slovensko
14× (1939 - 1944)
5× (1948 - 1954)
účastník MS 1954

    • Poznámka: Teodor Reimann reprezentoval vo futbale ako brankár, v hokeji ako útočník!
  • Najdlhší penaltový rozstrel v medzištátnych zápasoch:
    • Hongkong HongkongKórejská ľudovodemokratická republika KĽDR 3 : 3 (10 : 11 na 11 m), kvalifikácia na Ázijský pohár, 1975, 28 penált/7 nepremenených
  • Prvé finálové zápasy medzinárodných súťaží, ktoré rozhodol penaltový rozstrel:
Súťaž Víťaz Výsledok Finalista Rok/sezóna
Majstrovstvá sveta Brazília Brazília
0 : 0 pp (3 : 2)
Taliansko Taliansko
1994
Majstrovstvá Európy Česko-Slovensko Česko-Slovensko
2 : 2 pp (5 : 3)
Nemecko NSR
1976
Olympijské hry Kamerun Kamerun
2 : 2 pp (5 : 3)
Španielsko Španielsko
2000
Liga majstrov/EPM Anglicko FC Liverpool
1 : 1 pp (4 : 2)
Taliansko AS Rím
1983/84
Pohár víťazov pohárov Španielsko Valencia CF
0 : 0 pp (5 : 4)
Anglicko Arsenal Londýn
1979/80
Európska liga/Pohár UEFA Anglicko Tottenham Hotspur
1 : 1, 1 : 1 pp (4 : 3)
Belgicko Anderlecht Brusel
1983/84

Divácke rekordy [47]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

Literatúra[upraviť | upraviť kód]

  • Karel Procházka: Fotbal to je hra, Olympia, 1984
  • Ivan Truchlík, Michal Zeman: Encyklopédia futbalu, Ottovo nakladateľstvo, 2012

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]