Zoznam historických článkov/V

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento index bol automaticky vygenerovaný podľa tejto kategorizácie. Obsahuje 371 článkov. Aby sa nové články zobrazili v tomto indexe, musia byť zaradené aspoň do jednej z vymenovaných kategórii. Nové a upravené kategórie sa zohľadnia pri nasledujúcom generovaní.

v?[upraviť | upraviť zdroj]

Vălko Červenkov

va[upraviť | upraviť zdroj]

Vadžet · Vaka-i Hayriye · Val obrov · Valasi (severné Karpaty) · Valašská kolonizácia · Valašské právo · Valašsko (Rumunsko) · Valdénstvo · Valentina Vladimirovna Tereškovová · Valentinianus III. · Valentinián I. · Valentinos Egyptský · Valentín Ecchius · Valentín I. Druget · Valerián (cisár) · Valerius Aedituus · Valerius Antias · Valerius Babrius · Valerius Flaccus · Valerius Maximus · Valéry Giscard d'Estaing · Valgaš · Vallia · Valoisovci · Van Gogh Museum · Vandali · Vannius · Varaždínska župa (Uhorsko) · Vardarské Macedónsko · Varšavské geto · Varšavské povstanie · Varuna · Vasa Pelagić · Vasil Biľak · Vasil Kolarov · Vasilij Danilovič Sokolovskij · Vasilij Grigorievič Zajcev · Vasilij Ivanovič Čujkov · Vasilij Ivanovič Petrov · Vasilij Konstantinovič Bľucher · Vasiľ I. (Polacké kniežatstvo) · Vata (vodca povstania) · Vatikánsky kódex · Vatra zvrchovanosti · Vavrinec (učeník Cyrila a Metoda) · Vavrinec Čaplovič · Vavro Šrobár · Vazul

[upraviť | upraviť zdroj]

Václav Bělohradský · Václav Havel · Václav Hájek z Libočan · Václav Chaloupecký · Václav I. (Čechy, knieža) · Václav I. (Čechy, kráľ) · Václav II. (Čechy, knieža) · Václav II. (Čechy, kráľ) · Václav III. · Václav IV. · Václav Klaus · Václav Malý · Václav Mencl · Václav Novotný · Václav Vaško · Váju · Válide sultán

[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšia legenda o svätom Gerardovi

[upraviť | upraviť zdroj]

Včasný stredovek

ve[upraviť | upraviť zdroj]

Večinovia · Večný spolok · Vedecko-technická revolúcia · Vedecký komunizmus · Vedem · Vedomec (čarodejník) · Vek Zeme · Veles (boh) · Velesova kniha · Veligrad · Velleius Paterculus · Veľká a Malá dolnosokolská jaskyňa · Veľká francúzska revolúcia · Veľká hra · Veľká chunta · Veľká Kolumbia · Veľká lúka (Dúbravka) · Veľká Morava · Veľká proletárska kultúrna revolúcia · Veľká stredoamerická republika · Veľká turecká vojna · Veľká vlastenecká vojna · Veľké arabské povstanie · Veľké Rumunsko · Veľké Slovensko · Veľkoknieža · Veľkokykulská župa · Veľkonočné povstanie · Veľkopiatková dohoda · Veľkovezír · Veľkovojvoda · Veľký Kamenec (hrad) · Veľký požiar Londýna · Veľký skok vpred · Veľký teror · Veľký trek · Veľmajster (rytierske rády) · Veľmož · Venisova pyramída · Venuša (bohyňa) · Venuša (soška) · Venzik · Vepuauet · Vercingetorix · Verdunská zmluva · Vere Gordon Childe · Verejná bezpečnosť · Verejnosť proti násiliu · Vergina · Vergílius · Versaillská sústava · Versaillská zmluva (1919) · Versaillský mier (1783) · Veserkafova pyramída · Vesmírne preteky · Vesna · Vespazián · Vestálka · Vestfálsky mier · Veto · Vexillum · Vexilológia

[upraviť | upraviť zdroj]

Védske náboženstvo

[upraviť | upraviť zdroj]

Věstonická venuša

vi[upraviť | upraviť zdroj]

Via Aemilia · Via Aemilia Scauri · Via Agrippa · Via Appia · Via Aurelia · Via Cassia · Via Egnatia · Via Flaminia · Via Maris · Via Salaria · Via Traiana · Viačeslav Michajlovič Molotov · Vianočná dohoda · Vicente López y Planes · Victoire · Victor Frederick Weisskopf · Victorino de la Plaza · Victorinus · Vidkun Quisling · Viedenská operácia · Viedenské memorandum · Viedenský kongres · Viedenský kongres (1515) · Viera Husáková · Viera Markovičová-Záturecká · Viereckschanze · Viet Minh · Vietnamská demokratická republika · Vietnamská republika · Vietnamská vojna · Vigo · Viktor Andrijovyč Juščenko · Viktor Fedorovyč Janukovyč · Viktor Georgijevič Kulikov · Viktor Grigorievič Afanasiev · Viktor I. · Viktor Miškovský · Viktor Šulc · Viktor Trstenský · Viktor Ullmann · Viktoriánska éra · Viktória (Spojené kráľovstvo) · Viliam Baťán · Viliam Celjský · Viliam Druget · Viliam Fraknói · Viliam I. (Anglicko) · Viliam I. (Nemecko) · Viliam II. (Anglicko) · Viliam III. Oranžský · Viliam IV. (Spojené kráľovstvo) · Viliam Judák · Viliam Lehotský · Viliam Martin · Viliam Pauliny · Viliam Pauliny-Tóth · Viliam Plevza · Viliam Ruttkay-Nedecký · Viliam Scholtz · Viliam Talský · Viliam Záborský (právnik) · Viliam Žingor · Villa Farnesina · Villa rustica · Vincent Auriol · Vincent Múcska · Vincent Sedlák · Vindobona · Viniansky hrad · Vinidarius · Vinodolský zákonník · Viola Valachová · Virovitická župa · Visliansko-odrianska operácia · Višap · Višnu · Vitalian · Vitellius · Vitoria-Gasteiz

[upraviť | upraviť zdroj]

Vídeňský denník · Vígľašský zámok · Víla

vl[upraviť | upraviť zdroj]

Vlad I. · Vlad II. · Vlad III. · Vlad IV. · Vladimir Iľjič Lenin · Vladimir Vladimirovič Putin · Vladimír (Rusko) · Vladimír Blucha · Vladimír Daxner · Vladimír Forst · Vladimír Hlôška · Vladimír I. (Kyjevská Rus) · Vladimír I. (Polacké kniežatstvo) · Vladimír II. (Kyjevská Rus) · Vladimír Jukl · Vladimír Kriško · Vladimír Makovický · Vladimír Matula (historik) · Vladimír Mečiar · Vladimír Milan Gustáv Jesenský · Vladimír Oleríny · Vladimír Palko · Vladimír Pavel Čobrda · Vladimír Pavlík · Vladimír Petrík · Vladimír Roy · Vladimír Svatoň · Vladimír Špidla · Vladimír Varinský · Vladimír Velecký · Vladimírsko-suzdaľské kniežatstvo · Vladislav I. (Čechy) · Vladislav I. (Poľsko, 1320) · Vladislav I. (Valašsko) · Vladislav II. (Čechy) · Vladislav II. (Poľsko, 1138) · Vladislav II. (Poľsko, 1386) · Vladislav II. (Uhorsko) · Vladislav II. (Valašsko) · Vladislav III. (Poľsko, 1434) · Vladislav Jindřich · Vlajka · Vlajka (organizácia) · Vlajka Palestínskych autonómnych území · Vlajka Sovietskeho zväzu · Vlajka Uhorska · Vlastimil Tusar · Vlastivedné múzeum v Galante · Vlastivedné múzeum v Hlohovci · Vláda národnej jednoty (Maďarsko) · Vláda národného porozumenia · Vláda Slovenskej republiky od 14. marca 1939 do 27. októbra 1939

vn[upraviť | upraviť zdroj]

Vnútorné mesto (Bratislava)

vo[upraviť | upraviť zdroj]

Vodné koleso · Vojenská diktatúra v Čile · Vojenská zóna Comodoro Rivadavia · Vojenské osady · Vojenský a špitálsky rád svätého Lazara Jeruzalemského · Vojenstvo v stredoveku · Vojna o bavorské dedičstvo · Vojna o Falklandy · Vojna o rakúske dedičstvo · Vojna o španielske dedičstvo · Vojna proti emu · Vojna ruží · Vojna trojspolku · Vojna v Abcházsku (1998) · Vojna v Afganistane (2001 – súčasnosť) · Vojna v Bosne a Hercegovine · Vojna v Chorvátsku · Vojna v Južnom Osetsku (2008) · Vojna v Kosove · Vojna v Slovinsku · Vojnové zločiny na území Slovenska počas druhej svetovej vojny · Vojtech Antal · Vojtech Bernolák · Vojtech Budinský-Krička · Vojtech Čelko · Vojtech Dangl · Vojtech Danko · Vojtech Gejza Danielovič · Vojtech Kéler · Vojtech Kováč (dôstojník) · Vojtech Kováč (zootechnik) · Vojtech Okoličány · Vojtech Ondrouch · Vojtech Tuka · Vojvodstvo Archipelagos · Vojvodstvo Parma a Piacenza · Volcacius Sedigitus · Volodar (Polacké kniežatstvo) · Vologaises V. · Vologaises VI. · Volusianus · Voronežsko-vorošilovgradská operácia (1942)

vp[upraviť | upraviť zdroj]

Vpád pasovských · Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska

vr[upraviť | upraviť zdroj]

Vračanský revolučný okres · Vratislav Brabenec · Vratislav Doubek · Vratislav I. · Vratislav II. · Vrbova a Wetzlerova správa · Vrchár · Vrcholný stredovek · Vrstvená pyramída · Vršatecký hrad · Vršovci

vs[upraviť | upraviť zdroj]

Vseslav I. (Polacké kniežatstvo) · Vseslav II. (Polacké kniežatstvo) · Vsevolod Vladimirovič

[upraviť | upraviť zdroj]

Všeľudový štát (marxizmus) · Všeobecná kríza kapitalizmu · Všeobecná mobilizácia v roku 1938 · Všeobecný ekonomický zákon

vu[upraviť | upraviť zdroj]

Vuk Branković · Vukašin Mrnjavčević · Vulkán (boh)

vy[upraviť | upraviť zdroj]

Vydrica (Bratislava) · Vydrická brána · Vyhladzovací tábor Bełżec · Vyhladzovací tábor Treblinka · Vykorisťovanie · Vylodenie pri Dieppe · Vysídlenie Benešovska, Neveklovska a Sedlčanska · Vysídlenie Nemcov z Česko-Slovenska · Vysoká porta · Vysoká šľachta · Vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie · Vyšehradský kódex · Vytautas

[upraviť | upraviť zdroj]

Výbor na obranu nespravodlivo stíhaných · Výbuchy v Londýne 21. júla 2005 · Výbuchy v Londýne 7. júla 2005 · Výcvikový priestor Waffen-SS na Benešovsku · Východná schizma · Východná Slavónia, Baranja a Západný Srem · Východná Trácia · Východné Pomoransko · Východné Prusko · Východný Berlín · Východný blok · Východofranská ríša · Východoindická spoločnosť · Východopruská operácia (1945) · Východoslovenské múzeum · Východoslovenské roľnícke povstanie · Výkonné direktórium · Výlet štúrovcov na Devín 24. apríla 1836 · Výmena obyvateľstva medzi Česko-Slovenskom a Maďarskom · Výnos o zriadení Protektorátu Čechy a Morava · Vývin filozofie

vz[upraviť | upraviť zdroj]

Vzájomnosť (spolok) · Vzbura na Bounty · Vzbura v Kotorskej boke · Vznik Byzantskej ríše · Vznik Slovenského štátu