Zoznam hymien členských štátov Spojených štátov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento článok sa zaoberá hymnami členských a teritoriálnyh štátov Spojených štátov amerických.

Alabama Alabama[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Alabama
    • Dátum prijatia: 9. marec 1931
    • Autor piesne: Julia Tutwiler
    • Skladateľ: Edna Gockel Gussen [1]

Aljaška Aljaška[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Alaska's Flag
    • Dátum prijatia: 1959
    • Autor piesne: Marie Drake
    • Skladateľ: Elinor Dusenbury [2]

Arizona Arizona[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: The Arizona March Song
    • Dátum prijatia: 28. február 1919
    • Autor hymny: Margaret Rowe Clifford
    • Skladateľ: Maurice Blumenthal
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov piesne: Arizona
    • Dátum prijatia: 1982
    • Autori hymny: Rex Allen a Rex Allen Jr.
    • Skladatelia: Rex Allen a Rex Allen Jr. [3]

Arkansas Arkansas[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Arkansas
    • Rok prijatia: 1987
    • Autor piesne: Eva Ware Barnett
    • Skladateľ: Eva Ware Barnett
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov štátnej piesne: Arkansas (You Run Deep in Me)
    • Rok prijatia: 1987
    • Autor hymny: Wayland Holyfield
    • Skladateľ: Wayland Holyfield
  • Tretia štátna pieseň
    • Názov štátnej piesne: Oh, Arkansas
    • Rok prijatia: 1987
    • Autor hymny: Terry Rose a Gary Klaff
    • Skladateľ: Terry Rose a Gary Klaff
  • Historická štátna pieseň
    • Názov historickej štátnej piesne: The Arkansas Traveler
    • Rok prijatia: 1947 (v roku 1987 bola uznaná za historickú štátnu hymnu)
    • Autor piesne: text bol napísaný výborom
    • Skladateľ: Colonel Sanford [4]

Colorado Colorado[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: Where the Columbines Grow
    • Rok prijatia: 1915
    • Autor piesne: Dr. Arthur John Fynn
    • Skladateľ: Dr. Arthur John Fynn [5]
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov piesne: Rocky Mountain High
    • Rok prijatia: 2007
    • Autor piesne: John Denver, Mike Taylor
    • Skladateľ: John Denver [6]

Connecticut Connecticut[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: Yankee Doodle
    • Rok prijatia: 1978
    • Autor piesne: neznámy
    • Skladateľ: neznámy [7]
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov piesne: Beautiful Connecticut Waltz
    • Rok prijatia: 2013
    • Autor piesne: Joseph Leggo
    • Skladateľ: Joseph Leggo [8]
  • Štátna kantáta
    • Názov kantáty: The Nutmeg, Homeland of Liberty
    • Rok prijatia: 2003
    • Autor kantáty: Stanley L. Ralph
    • Skladateľ: Stanley L. Ralph [9]
  • Štátna polka
    • Názov polky: Ballroom Polka
    • Rok prijatia: 2013
    • Autor polky: Ray Henry Mocarski
    • Skladateľ: Ray Henry Mocarski [10]

Delaware Delaware[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Our Delaware
    • Rok prijatia: 1925
    • Autor piesne: George B. Hynson, Donn Devine
    • Skladateľ: Will M. S. Brown [11]

Florida Florida[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: Florida, Where the Sawgrass Meets the Sky
    • Rok prijatia: 2008
    • Autor piesne: Jan Hinton
    • Skladateľ: Jan Hinton [12]
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov piesne: Old Folks at Home (Swanee River)
    • Rok prijatia: 1935
    • Autor piesne: Stephen Foster
    • Skladateľ: Stephen Foster [13]
  • Štátna báseň
    • Názov básne: I am Florida
    • Rok prijatia: 2013
    • Autor básne: Allen Autry Sr.
    • Skladateľ: Walter "Clyde" Orange [14]

Georgia Georgia[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: Georgia On My Mind
    • Rok prijatia: 1979
    • Autor piesne: Stuart Gorrell
    • Skladateľ: Hoagy Carmichael [15]
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov piesne: Our Georgia
    • Rok prijatia: 1951
    • Autor piesne: James Burch
    • Skladateľ: James Burch [16]

Havaj Havaj[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Hawai`i Pono`i
    • Rok prijatia: 1967
    • Autor piesne: King David Kalākaua
    • Skladateľ: Henri Berger

Idaho Idaho[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Here we Have Idaho
    • Rok prijatia: 1931
    • Autor piesne: McKinley Helm, Albert J. Tompkins
    • Skladateľ: Sallie Hume-Douglas [17]

Illinois Illinois[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Illinois
    • Rok prijatia: 1955
    • Autor piesne: C.H. Chamberlain
    • Skladateľ: Archibald Johnston [18]

Indiana Indiana[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: On the Banks of the Wabash, Far Away
    • Rok prijatia: 1913
    • Autor piesne: Paul Dresser
    • Skladateľ: Paul Dresser [19]

Iowa Iowa[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Song of Iowa
    • Rok prijatia: 1911
    • Autor piesne: S. H. M. Byers [20]
    • Skladateľ: Melchior Franck [21]
  • Sprievodná štátna pieseň
    • Názov piesen: Make Me a World in Iowa
    • Rok prijatia: 2002
    • Skladateľ: Effie Burt [22]

South Dakota Južná Dakota[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Hail, South Dakota
    • Rok prijatia: 1943
    • Skladateľ: Deecourt Hammitt [23]

South Carolina Južná Karolína[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: Carolina
    • Rok prijatia: 1911
    • Autor piesne: Henry Timrod
    • Skladateľ: Anne Custis Burgess [24]
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov hymny: South Carolina on my Mind
    • Rok prijatia: 1984
    • Skladatelia: Hank Martin, Buzz Arledge [25]
  • Tretia štátna pieseň
    • Názov piesne: The Richardson Waltz
    • Rok prijatia: 2000
    • Autor piesne: David C. R. Heisser [26][27]

Kalifornia Kalifornia[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: I Love You, California
    • Rok prijatia: 1951
    • Autor piesne: F. B. Silverwood
    • Skladateľ: A. F. Frankenstein [28]

Kansas Kansas[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Home on the Range
    • Rok prijatia: 1947
    • Autor piesne: Dr. Brewster Higley [29]
    • Skladateľ: Daniel E. Kelle [30]
  • Prvá sprievodná štátna pieseň
    • Názov piesne: The Kansas March
    • Rok prijatia: 1935
    • Skladateľ: Duff E. Middleton [31]
  • Druhá sprievodná štátna pieseň
    • Názov piesne: Here's Kansas
    • Rok prijatia: 1992
    • Skladateľ: Bill Post [31]

Kentucky Kentucky[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: My Old Kentucky Home
    • Rok prijatia: 1928
    • Skladateľ: Stephen Foster [32]
  • Štátna bluegrass pieseň
    • Názov piesne: Blue Moon of Kentucky
    • Rok prijatia: 1988
    • Skladateľ: Bill Monroe [33]

Louisiana Louisiana[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: You are My Sunshine
    • Rok prijatia: 1977
    • Tvorcovia: Jimmie H. Davis, Charles Mitchell [34]
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov piesne: Give Me Louisiana
    • Rok prijatia: 1970
    • Tvorcovia: Doralice Fontane, Dr. John Croom [35]
  • Sprievodná štátna pieseň
    • Názov piesne: Louisiana My Home Sweet Home
    • Rok prijatia: 1952
    • Tvorcovia: Sammie McKenzie, Lou Lavoy, Castro Carazo [36]
  • Štátna pieseň o životnom prostredí
    • Názov piesne: The Gifts of Earth
    • Rok prijatia: 1990
    • Autor piesne: Frances LeBeau Kennedy
    • Naspievané na melódiu piesne America the Beautiful [37]

Maine Maine[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: State of Maine Song
    • Rok prijatia: 1937
    • Autor hymny: Roger Vinton Snow
    • Skladateľ: Roger Vinton Snow [38]
  • Štátna balada
    • Názov balady: Ballad of the 20th Maine
    • Rok prijatia: 2019
    • Autor balady: Griffin Sherry
    • Skladatelia: skupina The Ghost of Paul Revere [39]

Maryland Maryland[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Maryland, My Maryland
    • Rok prijatia: 1939
    • Autor piesne: James Ryder Randall
    • Skladateľ: Melchior Franck [40]

Massachusetts Massachusetts[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: All Hail to Massachusetts
    • Rok prijatia: 1981
    • Autor piesne: Arthur J. Marsh
    • Skladateľ: Arthur J. Marsh [41]
  • Štátna ľudová pieseň
    • Názov piesne: Massachusetts
    • Rok prijatia: 1981
    • Autor piesne: Arlo Guthrie [42]
  • Štátna slávnostná sprievodná pieseň
    • Názov piesne: Road to Boston
    • Rok prijatia: 1985
    • Autor piesne: neznámy [43]
  • Vlastenecká pieseň
    • Názov piesne: Massachusetts (Because of You Our Land is Free)
    • Rok prijatia: 1989
    • Autor piesne: Bernard Davidson
    • Skladateľ: Bernard Davidson [44]
  • Štátna Glee club pieseň
    • Názov piesne: The Great State of Massachusetts
    • Rok prijatia: 1987
    • Autor piesne: George A. Wells
    • Skladateľ: J. Earl Bley [45]
  • Štátna polka
    • Názov piesne: Say Hello to Someone from Massachusetts
    • Rok prijatia: 1998
    • Autor piesne: Lenny Gomulka
    • Skladateľ: Lenny Gomulka [46]
  • Štátna óda
    • Názov piesne: Ode to Massachusetts
    • Rok prijatia: 2000
    • Autor piesne: Joseph Falzone
    • Skladateľ: Joseph Falzone [47]

Michigan Michigan[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: My Michigan
    • Rok prijatia: 1936
    • Autor hymny: Giles Kavanaugh
    • Skladateľ: H. O'Reilly Clint [48]

Minnesota Minnesota[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Hail! Minnesota
    • Rok prijatia: 1945
    • Autor piesne: Cyrus Northrop
    • Skladateľ: Truman Rickard [49]

Mississippi Mississippi[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov hymny: Go, Mississippi
    • Rok prijatia: 1962
    • Autor hymny: William Houston Davis
    • Skladateľ: William Houston Davis [50]

Missouri Missouri[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov hymny: The Missouri Waltz
    • Rok prijatia: 1949
    • Autor hymny: J.R. Shannon
    • Skladateľ: John V. Eppel (upravil Frederic Knight Logan) [51]

Montana Montana[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Montana
    • Rok prijatia: 1945
    • Autor piesne: Charles Cohan
    • Skladateľ: Joseph E. Howard [52]
  • Štátna balada
    • Názov balada: Montana Melody
    • Rok prijatia: 1983
    • Tvorcovia: LeGrande Harvey, Carleen Harvey [53]
  • Štátna uspávanka
    • Názov piesne: Montana Lullaby
    • Rok prijatia: 2007
    • Autor piesne: Ken Overcast
    • Skladateľ: Wylie Gustafson [54]

Nebraska Nebraska[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Beautiful Nebraska
    • Rok prijatia: 1967
    • Autor piesne: Jim Fras
    • Skladateľ: Jim Fras, Guy Miller [55]
  • Štátna balada
    • Názov balady: A Place Like Nebraska
    • Rok prijatia: 1997
    • Autor balady: Sol Kutler [56]

Nevada Nevada[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Home Means Nevada
    • Rok prijatia: 1933
    • Tvorca: Mrs. Bertha Raffetto [57]
  • Štátna sprievodná pieseň
    • Názov piesne: Silver State Fanfare
    • Rok prijatia: 2001
    • Skladateľ: Gerald Willis [58]

New Hampshire New Hampshire[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: Old New Hampshire
    • Rok prijatia: 1949
    • Autor piesne: Dr. John F. Holmes,
    • Skladateľ: Maurice Hoffmann [59][60]
  • Druhá štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: New Hampshire, My New Hampshire
    • Rok prijatia: 1963
    • Tvorcovia: Julius Richelson, Walter P. Smith [59][61]
  • Tretia štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: New Hampshire Hills
    • Rok prijatia: 1973
    • Autor piesne: Paul Scott Mowrer
    • Skladateľ: Tom Powers [59][62]
  • Štvrtá štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: Autumn in New Hampshire
    • Rok prijatia: 1977
    • Autor piesne: Leo Austin [59][63]
  • Piata štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: New Hampshire's Granite State
    • Rok prijatia: 1977
    • Autor piesne: Anne B. Currier
    • Skladateľ: Anne B. Currier [59][64]
  • Šiesta štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: Oh, New Hampshire (you're my home)
    • Rok prijatia: 1977
    • Tvorcovia: Brownie McIntosh [59][65]
  • Siedma štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: The Old Man of the Mountain
    • Rok prijatia: 1977
    • Tvorca: Paul Belanger [59][66]
  • Ôsma štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: The New Hampshire State March
    • Rok prijatia: 1977
    • Tvorca: Rene Richards [59][67]
  • Deviata štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: New Hampshire Naturally
    • Rok prijatia: 1983
    • Tvorcovia: Rick Shaw, Ron Shaw [59][68]
  • Desiata štátna pieseň (pieseň cti)
    • Názov piesne: Live Free or Die
    • Rok prijatia: 2007
    • Tvorca: Barry Palmer [59][69]

New Jersey New Jersey[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň

New Jersey nemá úradne uznanú štátnu pieseň. Jestvuje však úradne neuznaná pieseň I´m from New Yersey, ktorú napísal a zložil Red Mascara. [70]

New York New York[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: I Love New York
    • Rok prijatia: 2009
    • Autor a skladateľ piesne: Steve Karmen [71]
  • Štátny chválospev
    • Názov piesne: Here Rests in Honored Glory
    • Rok prijatia: 2018
    • Autor a skladateľ piesne: Donald B. Miller [72]

New Mexico Nové Mexiko[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: O Fair New Mexico
    • Rok prijatia: 1917
    • Autor piesne: Elizabeth Garrett [73]
  • Štátna balada
    • Názov piesne: Land of Enchantment
    • Rok prijatia: 1989
    • Autor piesne: Michael Martin Murphey [74]
  • Bilingválna štátna pieseň
    • Názov piesne: New Mexico - Mi Lindo Nuevo Mexico
    • Rok prijatia: 1995
    • Autor a skladateľ piesne: Pablo Mares [75]
  • Kovbojská štátna pieseň
    • Názov kovbojskej piesne: Under New Mexico Skies
    • Rok prijatia: 2009
    • Skladateľ: Syd Masters [76]
  • Španielska štátna pieseň
    • Názov piesne: Así Es Nuevo Méjico
    • Rok prijatia: 1971
    • Tvorca: Amadeo Lucero [77]

Ohio Ohio[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Beautiful Ohio
    • Rok prijatia: 1969
    • Autor piesne: Ballard MacDonald (upravené Wilbertom B. McBrideom)
    • Skladateľ: Mary Earl [78]
  • Štátna rocková pieseň
    • Názov rockovej piesne: Hang on Sloopy
    • Rok prijatia: 1985
    • Tvorcovia: Wes Farrell, Bert Berns [79]

Oklahoma Oklahoma[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Oklahoma
    • Rok prijatia: 1953
    • Autor piesne: Oscar Hammerstein II.
    • Skladateľ: Richard Rodgers [80]
  • Štátna rocková pieseň
    • Názov piesne: Do You Realize??
    • Rok prijatia: 2009
    • Tvorcovia: skupina Flaming Lips [81]
  • Štátna ľudová pieseň
    • Názov piesne: Oklahoma Hills
    • Rok prijatia: 2001
    • Autor piesne: Woody Guthrie
    • Skladatelia: Woody Guthrie, Jack Guthrie [82]
  • Štátna gospelová pieseň
    • Názov piesne: Swing Low, Sweet Chariot
    • Rok prijatia: 2011
    • Autor a skladateľ piesne: Wallis Willis [84]
  • Valčíková pieseň
    • Názov piesne: Oklahoma Wind
    • Rok prijatia: 1982
    • Skladateľ: Dr. Dale J. Smith [85]
  • Štátna detská pieseň
    • Názov piesne: Oklahoma, My Native Land
    • Rok prijatia: 1996
    • Autor a skladateľ piesne: Martha Kemm Barrett [86]

Oregon Oregon[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov pieseň: Oregon, My Oregon
    • Rok prijatia: 1927
    • Autor pieseň: J. A. Buchanan
    • Skladateľ: Henry B. Murtagh [87]

Pensylvánia Pensylvánia[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Pennsylvania
    • Rok prijatia: 1990
    • Tvorcovia: Eddie Khoury, Ronnie Bonner [88]

Rhode Island Rhode Island[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Rhode Island it's for Me
    • Rok prijatia: 1996
    • Autor piesne: Charlie Hall
    • Skladateľ: Maria Day (upravila Kathryn Chester) [89]

North Dakota Severná Dakota[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: North Dakota Hymn
    • Rok prijatia: 1947
    • Autor piesne: James W. Foley (upravené doktorom C. S. Putnamom)
    • spievané na melódiu rakúskej hymny [90]
  • Sprievodná štátna pieseň
    • Názov piesne: Flickertail March
    • Rok prijatia: 1989
    • Skladateľ: James D. Ployhar [91]

North Carolina Severná Karolína[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: The Old North State
    • Rok prijatia: 1927
    • Tvorcovia: William Gaston, E. E. Randolph [92]

Tennessee Tennessee[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: My Homeland, Tennessee
    • Rok prijatia: 1925
    • Autor piesne: Nell Grayson Taylor
    • Skladateľ: Roy Lamont Smith [93]
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov piesne: When it's Iris Time in Tennessee
    • Rok prijatia: 1935
    • Autor a skladateľ piesne: Willa Waid Newman [94]
  • Štátna pieseň verejných škôl
    • Názov piesne: My Tennessee
    • Rok prijatia: 1955
    • Autor a skladateľ piesne: Frances Hannah Tranum [95]
  • Štvrtá štátna pieseň
    • Názov piesne: Tennessee Waltz
    • Rok prijatia: 1965
    • Tvorcovia piesne: Redd Stewart, Pee Wee King [96]
  • Piata štátna pieseň
    • Názov piesne: Rocky Top
    • Rok prijatia: 1982
    • Tvorcovia: Boudleaux Bryant, Felice Bryant [97]
  • Šiesta štátna pieseň
    • Názov piesne: Tennessee
    • Rok prijatia: 1992
    • Autor a skladateľ piesne: Vivian Rorie [98]
  • Siedma štátna pieseň
    • Názov piesne: The Pride of Tennessee
    • Rok prijatia: 1996
    • Tvorcovia: Fred Congdon, Thomas Vaughn, Carol Elliot [99]
  • Štátna rapová pieseň
    • Názov piesne: A Tennessee Bicentennial Rap
    • Rok prijatia: 1996
    • Autor piesne: Joan Hill Hanks [100]
  • Deviata štátna pieseň
    • Názov piesne: Smoky Mountain Rain
    • Rok prijatia: 2010
    • Autori piesne: Kye Fleming, Dennis Morgan [101]
  • Desiata štátna pieseň
    • Názov piesne: Tennessee
    • Rok prijatia: 2012
    • Autor a skladateľ piesne: John R. Bean [102]

Texas Texas[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Texas Our Texas
    • Rok prijatia: 1929
    • Tvorcovia: William J. Marsh, Gladys Yoakum Wright [103]
  • Pieseň štátneho kvetu
    • Názov piesne: Bluebonnets
    • Rok prijatia: 1933
    • Tvorcovia: Julia D. Booth, Lora C. Crockett [104]

Utah Utah[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Utah, This is the Place
    • Rok prijatia: 2003
    • Tvorcovia: Sam Francis, Gary Francis [105]
  • Štátna hymna
    • Názov hymny: Utah We Love Thee
    • Rok prijatia: 1937
    • Tvorcovia: Sam Francis, Gary Francis [106]

Vermont Vermont[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: These Green Mountains
    • Rok prijatia: 2000
    • Tvorcovia: Diane Martin, Rita Buglass Gluckstate
  • Historická (už neoficálna) hymna
    • Názov piesne: Hail to Vermont!
    • Rok prijatia: 1938
    • platné do roku 2000
    • Tvorca: Josephine Hovey Perry

Virginia Virgínia[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Carry Me Back to Old Virginia
    • Rok prijatia: 1940
    • v roku 1997 bola vyhlásená za emeritnú pieseň
    • Autor a skladateľ piesne: James A. Bland [107]
  • Štátna tradičná pieseň
    • Názov piesne: Our Great Virginia
    • Rok prijatia: 2015
    • Autor piesne: Mike Greenly
    • melódia je totožna s piesňou Shenandoah [108]
  • Štátna populárna pieseň
    • Názov piesne: Sweet Virginia Breeze
    • Rok prijatia: 2015
    • Tvorcovia: Robbin Thompson, Steve Bassett [109]

Washington Washington[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Washington, My Home
    • Rok prijatia: 1959
    • Autor piesne: Helen Davis (upravil Stuart Churchill) [110]
  • Štátna ľudová pieseň
    • Názov piesne: Roll On Columbia, Roll On
    • Rok prijatia: 1987
    • Tvorca: Woodie Guthrie [111]

Wisconsin Wisconsin[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: On, Wisconsin
    • Rok prijatia: 1959
    • Autor a skladateľ piesne: William Purdy [112]
  • Štátna balada
    • Názov balady: Oh Wisconsin, Land of My Dreams
    • Rok prijatia: 2001
    • Autor balady: Erma Barrett
    • Skladateľ: Shari Sarazin [113]
  • Valčíková pieseň
    • Názov piesne: The Wisconsin Waltz
    • Rok prijatia: 2001
    • Autor a skladateľ piesne: Eddie Hansen [114]

Wyoming Wyoming[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Wyoming
    • Rok prijatia: 1955
    • Autor piesne: C. E. Winter
    • Skladateľ: G. E. Knapp [115]

West Virginia Západná Virgínia[upraviť | upraviť kód]

  • Prvá štátna pieseň
    • Názov piesne: West Virginia, My Home Sweet Home
    • Rok prijatia: 1947
    • Tvorca: Julian G. Hearne ml. [116]
  • Druhá štátna pieseň
    • Názov piesne: The West Virginia Hills
    • Rok prijatia: 1961
    • Tvorcovia: Ellen King, H. E. Engle [117]
  • Tretia štátna pieseň
    • Názov piesne: This is My West Virginia
    • Rok prijatia: 1963
    • Autor a skladateľ piesne: Iris Bell [118]
  • Štvrtá štátna pieseň
    • Názov piesne: Take Me Home Country Roads
    • Rok prijatia: 2014
    • Tvorcovia: John Denver, Taffy Nivert, Bill Canoff [119]

American Samoa Americká Samoa[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Amerika Samoa
    • Rok prijatia: 1950
    • Autor hymny: Mariota Tiumalu Tuiasosopo
    • Skladateľ: Napoleon Andrew Tuiteleleapaga [120]

United States Virgin Islands Americké Panenské ostrovy[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov hymny: Virgin Islands March
    • Rok prijatia: 1963
    • Tvorcovia: Sam Williams, Alton Adams [121]

Guam Guam[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov hymny: Stand Ye Guamanians
    • Rok prijatia: 1919
    • Autor a skladateľ hymny: Ramon Manalisay Sablan (preložil Lagrimas Untalan) [122]

Puerto Rico Puerto Rico[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov hymny: La Borinqueña
    • Rok prijatia: 1977
    • Autor hymny: Manuel Fernández Juncos
    • Skladateľ: Félix Astol Artés [123]

Northern Mariana Islands Severné Mariány[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov hymny: Gi Talo Gi Halom Tasi
    • Rok prijatia: 1996
    • Autor hymny: David Kapileo Taulamwaar Peter (Jose Pangelinan, Joaqin Pangelinan)
    • Skladateľ: Wilhelm Ganzhorn[chýba zdroj]

Washington, D.C. Washington, D.C.[upraviť | upraviť kód]

  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Washington
    • Rok prijatia: 1961
    • Tvorcovia: Jimmie Dodd [124]
  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Washington, Fair Capital
    • Autor a skladateľ: Edwin N.C. Barnes [124]
  • Štátna pieseň
    • Názov piesne: Our Nation’s Capital
    • Autor piesne: Dixon Redditt
    • Skladateľ: Anthony Mitchell [124]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Alabama Department of Archives and History, Alabama Emblems: State Song [online]. archives.alabama.gov, [cit. 2020-09-29]. Dostupné online.
  2. Alaska State Song | State Reports by ClassBrain [online]. web.archive.org, 2011-05-07, [cit. 2020-09-29]. Dostupné online.
  3. State Song | Arizona State Library [online]. azlibrary.gov, [cit. 2020-09-30]. Dostupné online.
  4. Arkansas Secretary of State: State Songs [online]. web.archive.org, 2015-07-10, [cit. 2020-10-04]. Dostupné online.
  5. COLORADO. Laws Passed at the Session of the General Assembly of the State of Colorado. [s.l.] : Bradford Printing Company, 1915. Google-Books-ID: h2MyAAAAIAAJ. Dostupné online. (po anglicky)
  6. State Songs [online]. Archives, 2014-07-16, [cit. 2020-11-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Connecticut State Song | Yankee Doodle [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-08]. Dostupné online.
  8. Connecticut State Song | Beautiful Connecticut Waltz [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-08]. Dostupné online.
  9. The Nutmeg State Cantata | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-08]. Dostupné online.
  10. Ballroom Polka State Polka | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-08]. Dostupné online.
  11. Delaware State Song | Our Delaware [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-08]. Dostupné online.
  12. State Anthem - Florida Department of State [online]. dos.myflorida.com, [cit. 2020-11-08]. Dostupné online.
  13. Stephen Foster | Biography, Songs, & Facts [online]. Encyclopedia Britannica, [cit. 2020-11-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. Florida State Song | I Am Florida [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-08]. Dostupné online.
  15. Georgia State Song | Georgia on My Mind [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  16. Georgia State Waltz | Our Georgia [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  17. Idaho State Song | "Here we Have Idaho" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  18. Illinois State Song | Illinois by C.H. Chamberlain and A. Johnston [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  19. Indiana State Song | On the Banks of the Wabash, Far Away [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  20. Iowa State Song | "Song of Iowa" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  21. Roger Johnson's Welcome to America [online]. www.welcometoamerica.us, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  22. HR 126 ...recognizing Ms. Effie Burt for her composition, "I'll M... [online]. www.legis.iowa.gov, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  23. South Dakota State Song | "Hail, South Dakota" by Deecourt Hammitt [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  24. Carolina State Song 1 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  25. South Carolina on my Mind State Song 2 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  26. South Carolina Encyclopedia [online]. [Cit. 2020-11-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  27. Roger Johnson's Welcome to America [online]. www.welcometoamerica.us, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  28. California State Song | I Love You, California [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  29. Kansas State Song | Home on the Range [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  30. Table 3: Annual home range size, amount of home range overlapping the wetland, and wetland utilization (percentage of home range overlapping wetland area). [online]. dx.doi.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  31. a b Kansas State Marches | "The Kansas March" and "Here's Kansas" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  32. Kentucky State Song | My Old Kentucky Home [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  33. Kentucky State Bluegrass Song | Blue Moon of Kentucky [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  34. Louisiana State Song | You are My Sunshine [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  35. Louisiana State Song | Give Me Louisiana [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  36. Louisiana My Home Sweet Home State March Song | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  37. The Gifts of Earth State Environmental Song | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-09]. Dostupné online.
  38. Maine State Song | "State of Maine Song" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  39. COLUMNIST, Mike is communications director for the Maine People's Alliance He has written about politics as a; MAGAZINE, blogger for Down East; JOURNAL, the Kennebec. Beacon [online]. 2019-06-07, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  40. Maryland State Song | Maryland, My Maryland [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  41. Massachusetts State Song | All Hail to Massachusetts [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  42. Massachusetts State Folk Song | "Massachusetts" by Arlo Guthrie [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  43. Massachusetts State Ceremonial March | The Road to Boston [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  44. Massachusetts State Patriotic Song | Massachusetts (Because of You Our Land is Free) [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  45. Massachusetts State Glee Club Song | The Great State of Massachusetts [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  46. Massachusetts State Polka Song | Say Hello to Someone from Massachusetts [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  47. Massachusetts State Ode | Ode to Massachusetts [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  48. Michigan State Song | My Michigan [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  49. Minnesota State Song | Hail Minnesota [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  50. Mississippi State Song | Go, Mississippi [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  51. Missouri State Song | The Missouri Waltz [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  52. Montana State Song | "Montana" by Cohan & Howard [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  53. Montana State Ballad | "Montana Melody" by LeGrande & Carleen Harvey [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  54. Montana State Lullaby | "Montana Lullaby" by Overcast & Gustafson [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  55. Nebraska State Song | Beautiful Nebraska [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  56. Nebraska State Ballad | A Place Like Nebraska [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  57. Nevada State Song | Home Means Nevada [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  58. Nevada State March | Silver State Fanfare [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  59. a b c d e f g h i j Official Songs State Songs | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  60. Old New Hampshire State Song 1 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  61. New Hampshire, My New Hampshire State Song 2 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  62. New Hampshire Hills State Song 3 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  63. Autumn in New Hampshire State Song 4 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  64. New Hampshire's Granite State State Song 5 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  65. Oh, New Hampshire (you're my home) State Song 6 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  66. The Old Man of the Mountain State Song 7 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  67. The New Hampshire State March State Song 8 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  68. New Hampshire Naturally State Song 9 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  69. Live Free or Die State Song 10 | State Symbols USA [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  70. New Jersey State Song [online]. [Cit. 2020-11-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  71. New York State Song | I Love New York [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  72. State hymn of remembrance in honor of all American veterans [online]. NY State Senate, 2020-10-10, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  73. New Mexico State Song | O Fair New Mexico [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  74. CLAYTON, Lawrence. Contemporary Cowboy Music in Texas: Red Steagall, Don Edwards, and Michael Martin Murphey. The Journal of Popular Culture, 1999-12, roč. 33, čís. 3, s. 29–38. Dostupné online [cit. 2020-11-13]. ISSN 0022-3840. DOI10.1111/j.0022-3840.1999.3303_29.x.
  75. New Mexico State Bilingual Song | New Mexico - Mi Lindo Nuevo Mexico [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  76. New Mexico State Cowboy Song | Under New Mexico Skies [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  77. New Mexico State Spanish Language Song | Así Es Nuevo Méjico [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  78. Ohio State Song | Beautiful Ohio [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  79. Ohio State Rock Song | Hang on Sloopy [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  80. Official State Songs of Oklahoma [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  81. Oklahoma State Rock Song | Do You Realize?? by The Flaming Lips [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  82. Oklahoma State Folk Song | "Oklahoma Hills" by Woody Guthrie and Jack Guthrie [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  83. Oklahoma State Country Western Song | "Faded Love" by John Wills and Bob Wills [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  84. Oklahoma State Gospel Song | "Swing Low, Sweet Chariot" by Wallis Willis [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  85. Oklahoma State Waltz | Oklahoma Wind by Dr. Dale J. Smith [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  86. Oklahoma State Children's Song | "Oklahoma, My Native Land" by Martha Kemm Barrett [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  87. Oregon State Song | "Oregon, My Oregon" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  88. Pennsylvania State Song | Pennsylvania, by Eddie Khoury and Ronnie Bonner [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  89. Rhode Island State Song | Rhode Island it's for Me [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  90. North Dakota State Song | North Dakota Hymn [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  91. North Dakota State March | Flickertail March [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  92. North Carolina State Song | The Old North State [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-13]. Dostupné online.
  93. Tennessee State Song | My Homeland, Tennessee [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  94. Tennessee State Song | When it's Iris Time in Tennessee [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  95. Tennessee State Public School Song | My Tennessee [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  96. Tennessee State Song | Tennessee Waltz [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  97. Tennessee State Song | Rocky Top [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  98. Tennessee State Song | "Tennessee" by Vivian Rorie [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  99. Tennessee State Song | The Pride of Tennessee [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  100. Tennessee State Rap Song | A Tennessee Bicentennial Rap [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  101. Tennessee State Song | Smoky Mountain Rain [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  102. Tennessee State Song | "Tennessee" by John R. Bean [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  103. Texas State Song | Texas Our Texas [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  104. Texas State Flower Song | "Bluebonnets" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  105. Utah State Song | Utah, This is the Place [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  106. Utah State Hymn | Utah We Thee Love [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  107. Virginia State Song Emeritus | Carry Me Back to Old Virginia [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  108. Virginia State Traditional Song | "Our Great Virginia" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  109. Virginia State Popular Song | "Sweet Virginia Breeze" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  110. Washington State Song | Washington, My Home [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  111. Washington State Folk Song | Roll On Columbia, Roll On [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  112. Wisconsin State Song | On, Wisconsin [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  113. Wisconsin State Ballad | Oh Wisconsin, Land of My Dreams [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  114. Wisconsin State Waltz | The Wisconsin Waltz [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  115. Wyoming State Songs | Wyoming by C.E. Winter, G.E. Knapp [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  116. West Virginia State Song | "West Virginia, My Home Sweet Home" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  117. West Virginia State Song | The West Virginia Hills [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  118. West Virginia State Song | "This is My West Virginia" [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  119. West Virginia State Song | Take Me Home Country Roads [online]. statesymbolsusa.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  120. American Samoa National anthem - Government [online]. www.indexmundi.com, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  121. U. S. Virgin Islands – nationalanthems.info [online]. www.nationalanthems.info, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  122. Guam – nationalanthems.info [online]. www.nationalanthems.info, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  123. La Borinquena [online]. welcome.topuertorico.org, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.
  124. a b c Our Official Songs, Gary Imhoff [online]. www.dcwatch.com, [cit. 2020-11-14]. Dostupné online.

Zdroje[upraviť | upraviť kód]

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]