Zoznam kardinálov vymenovaných Jánom Pavlom II.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Pápež Ján Pavol II. počas svojho pontifikátu menoval v deviatich konzistóriách 231 kardinálov, viac než ktorýkoľvek z jeho predchodcov. Boli medzi nimi aj štyria kardináli pochádzajúci zo Slovenska a Česka – Miloslav Vlk, Tomáš Špidlík, Jozef Tomko a Ján Chryzostom Korec.

Konzistórium 30. júna 1979[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ITA Anastasio Alberto kardinál Ballestrero OCD
  2. ITA Giuseppe kardinál Caprio
  3. CAN Gerald Emmett kardinál Carter
  4. ITA Agostino kardinál Casaroli
  5. ITA Marco kardinál Cé
  6. ITA Ernesto kardinál Civardi
  7. MEX Ernesto kardinál Corripio y Ahumada
  8. FRA Roger Marie Élie kardinál Etchegaray
  9. CHN Ignatius kardinál Kung Pin-Mei (nominácia in pectore zverejnená 28. júna 1991)
  10. POL Franciszek kardinál Macharski
  11. IRL Tomás kardinál Ó Fiaich
  12. ITA Egano kardinál Righi-Lambertini
  13. POL Władysław kardinál Rubin
  14. JPN Joseph Asajiro kardinál Satowaki
  15. VNM Joseph-Marie kardinál Trịnh Văn Căn

Konzistórium 2. februára 1983[upraviť | upraviť zdroj]

  1. USA Joseph Louis kardinál Bernardin
  2. ITA Giuseppe kardinál Casoria
  3. BEL Godfried kardinál Danneels
  4. POL Józef kardinál Glemp
  5. LBN Antoine Pierre kardinál Khoraiche
  6. THA Michael Michai kardinál Kitbunchu
  7. YUG Franjo kardinál Kuharić
  8. ITA Carlo Maria kardinál Martini SJ
  9. DEU Joachim kardinál Meisner
  10. VEN José Alí kardinál Lebrún Moratinos
  11. FRA Henri-Marie kardinál de Lubac SJ
  12. FRA Jean-Marie kardinál Lustiger
  13. AGO Alexandre kardinál do Nascimento
  14. ITA Aurelio kardinál Sabattani
  15. COL Alfonso kardinál López Trujillo
  16. LSR Julijans kardinál Vaivods
  17. NZL Thomas Stafford kardinál Williams
  18. CIV Bernard kardinál Yago

Konzistórium 25. mája 1985[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NGA Francis kardinál Arinze
  2. ITA Giacomo kardinál Biffi
  3. VEN Rosalio José kardinál Castillo Lara SDB
  4. ITA Luigi kardinál Dadaglio
  5. FRA Albert Florent Augustin kardinál Decourtray
  6. POL Andrzej Maria kardinál Deskur
  7. CHI Juan Francisco kardinál Fresno Larraín
  8. CAN Édouard kardinál Gagnon PSS
  9. ESP Ángel kardinál Suquía Goicoechea
  10. POL Henryk Roman kardinál Gulbinowicz
  11. BEL Jean Jérôme kardinál Hamer OP
  12. ITA Antonio kardinál Innocenti
  13. USA Bernard Francis kardinál Law
  14. IND Duraisamy Simon kardinál Lourdusamy
  15. USR Miroslav Ivan kardinál Ljubačivskij
  16. DEU Paul Augustin kardinál Mayer OSB
  17. USA John Joseph kardinál O’Connor
  18. NIC Miguel kardinál Obando y Bravo SDB
  19. ITA Pietro kardinál Pavan
  20. ITA Silvano kardinál Piovanelli
  21. FRA Paul Joseph Jean kardinál Poupard
  22. NED Adrianus Johannes kardinál Simonis
  23. AUT Alfons Maria kardinál Stickler SDB
  24. ČSR Jozef kardinál Tomko
  25. ETH Paulos kardinál Tzadua
  26. CAN Louis-Albert kardinál Vachon
  27. PHL Ricardo Jamin kardinál Vidal
  28. DEU Friedrich kardinál Wetter

Konzistórium 28. júna 1988[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ITA Giovanni kardinál Canestri
  2. AUS Edward Bede kardinál Clancy
  3. ITA Angelo kardinál Felici
  4. BRA José kardinál Freire Falcão
  5. ITA Michele kardinál Giordano
  6. CAN Paul kardinál Grégoire
  7. AUT Hans Hermann Wilhelm kardinál Groër OSB
  8. DEU Franz kardinál Hengsbach
  9. USA James Aloysius kardinál Hickey
  10. ESP Antonio María kardinál Javierre Ortas SDB
  11. MUS Jean kardinál Margéot
  12. FRA Jacques-Paul kardinál Martin
  13. ESP Eduardo kardinál Martínez Somalo
  14. BRA Lucas kardinál Moreira Neves OP
  15. IND Antony kardinál Padiyara
  16. HUN László kardinál Paskai OFM
  17. IND Simon Ignatius kardinál Pimenta
  18. COL Mario kardinál Revollo Bravo
  19. MOZ Alexandre José Maria kardinál dos Santos OFM
  20. ITA Achille kardinál Silvestrini
  21. LSS Vincentas kardinál Sladkevičius MIC
  22. USA Edmund Casimir kardinál Szoka
  23. CMR Christian Wiyghan kardinál Tumi
  24. CHN John Baptist kardinál Wu Cheng-chung

Hans Urs von Balthasar (CHE ) zomrel dva dni pred konzistóriom, jeho kreovanie bolo už ohlásené, ale nedošlo k jeho naplneniu.

Konzistórium 28. júna 1991[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ITA Fiorenzo kardinál Angelini
  2. USA Anthony Joseph kardinál Bevilacqua
  3. AUS Edward Idris kardinál Cassidy
  4. FRA Robert-Joseph kardinál Coffy
  5. IRL Cahal Brendan kardinál Daly
  6. ITA Paolo kardinál Dezza SJ
  7. COD Frédéric kardinál Etsou-Nzabi-Bamungwabi CICM
  8. ČSR Ján Chryzostom kardinál Korec SJ
  9. ITA Pio kardinál Laghi
  10. DOM Nicolás de Jesús kardinál López Rodríguez
  11. USA Roger Michael kardinál Mahony
  12. ITA Guido kardinál Del Mestri
  13. ITA Virgilio kardinál Noe
  14. MEX Juan Jesús kardinál Posadas Ocampo
  15. ARG Antonio kardinál Quarracino
  16. ITA Camillo kardinál Ruini
  17. ITA Giovanni kardinál Saldarini
  18. PHL José Tomás kardinál Sánchez
  19. CHE Henri kardinál Schwery
  20. ITA Angelo kardinál Sodano
  21. DEU Georg Maximilian kardinál Sterzinsky
  22. ROU Alexandru kardinál Todea

Konzistórium 26. novembra 1994[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CHE Gilberto kardinál Agustoni
  2. ESP Ricardo María kardinál Carles Gordó
  3. FRA Yves Marie-Joseph kardinál Congar OP
  4. IDN Julius Riyadi kardinál Darmaatmadja SJ
  5. ECU Bernardino Carlos Guillermo Honorato kardinál Echeverría Ruiz OFM
  6. FRA Pierre Étienne Louis kardinál Eyt
  7. ITA Vincenzo kardinál Fagiolo
  8. ITA Carlo kardinál Furno
  9. DEU Alois kardinál Grillmeier SJ
  10. USA William Henry kardinál Keeler
  11. ALB Mikel kardinál Koliqi
  12. USA Adam Joseph kardinál Maida
  13. CUB Jaime Lucas kardinál Ortega y Alamino
  14. CHI Carlos kardinál Oviedo Cavada OdeM
  15. VNM Phaolô Gius kardinál Phạm Đình Tụng
  16. ITA Luigi kardinál Poggi
  17. BIH Vinko kardinál Puljić
  18. MDG Armand Gaétan kardinál Razafindratandra
  19. MEX Juan kardinál Sandoval Íñiguez
  20. LBN Nasrallah Butrus kardinál Sfeir
  21. JPN Petr Seiiči kardinál Širajanagi
  22. BEL Jan Pieter kardinál Schotte CICM
  23. MEX Adolfo Antonio kardinál Suárez Rivera
  24. BLR Kazimierz kardinál Świątek
  25. ITA Ersilio kardinál Tonini
  26. CAN Jean-Claude kardinál Turcotte
  27. PER Augusto kardinál Vargas Alzamora SJ
  28. CZE Miloslav kardinál Vlk
  29. UGA Emmanuel kardinál Wamala
  30. GBR Thomas Joseph kardinál Winning

Konzistórium 21. februára 1998[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CAN Alojzij Matthew kardinál Ambrožič
  2. ITA Lorenzo kardinál Antonetti
  3. FRA Jean Marie Julien kardinál Balland
  4. ITA Alberto kardinál Bovone
  5. ITA Francesco kardinál Colasuonno
  6. ITA Salvatore kardinál De Giorgi
  7. BRA Serafim kardinál Fernandes de Araújo
  8. USA Francis Eugene kardinál George OMI
  9. COL Darío kardinál Castrillón Hoyos
  10. ITA Giovanni kardinál Cheli
  11. UKR Marian kardinál Jaworski (nominácia in pectore, oznámená 21. februára 2001)
  12. POL Adam kardinál Kozłowiecki SJ
  13. CHI Jorge Arturo Augustín kardinál Medina Estévez
  14. ITA Dino kardinál Monduzzi
  15. TZA Polycarp kardinál Pengo
  16. LVA Jānis kardinál Pujats (nominácia in pectore, oznámená 21. februára 2001)
  17. MEX Norberto kardinál Rivera Carrera
  18. CHN Paul kardinál Shan Kuo-hsi SJ
  19. AUT Christoph Maria Michael Hugo Damian Peter Adalbert kardinál Schönborn OP
  20. USA James Francis kardinál Stafford
  21. ITA Dionigi kardinál Tettamanzi
  22. ESP Antonio María kardinál Rouco Varela

Pápež takisto oznámil, že hodlal menovať kardinálom Josipa Uhača (CRO ), ktorý zomrel v deň nominácie.

Konzistórium 21. februára 2001[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BRA Geraldo Majella kardinál Agnelo
  2. ESP Francisco kardinál Álvarez Martínez
  3. CIV Bernard kardinál Agré
  4. LTU Audrys Juozas kardinál Bačkis
  5. ARG Jorge Mario kardinál Bergoglio SJ – neskôr pápež František
  6. FRA Louis-Marie kardinál Billé
  7. ITA Agostino kardinál Cacciavillan
  8. PER Juan Luis kardinál Cipriani Thorne
  9. IRL Desmond kardinál Connell
  10. SYR Ignatius Moussa I. kardinál Daúd
  11. DEU Johannes Joachim kardinál Degenhardt
  12. IND Ivan kardinál Dias
  13. USA Avery Robert kardinál Dulles SJ
  14. USA Edward Michael kardinál Egan
  15. CHI Francisco Javier kardinál Errázuriz Ossa
  16. EGY Stephanos II. kardinál Ghattas CM
  17. ECU Antonio José kardinál González Zumárraga
  18. POL Zenon kardinál Grocholewski
  19. FRA Jean Marcel kardinál Honoré
  20. BRA Cláudio kardinál Hummes OFM
  21. UKR Ľubomyr kardinál Huzar MSU
  22. DEU Walter kardinál Kasper
  23. DEU Karl kardinál Lehmann
  24. PRT José kardinál Saraiva Martins CMF
  25. USA Theodore Edgar kardinál McCarrick
  26. GBR Cormac kardinál Murphy-O'Connor
  27. ARG Jorge María kardinál Mejía
  28. ZAF Wilfrid Fox kardinál Napier OFM
  29. VNM Phanxicô Xaviê kardinál Nguyễn Văn Thuận
  30. ITA Carlo Mario Francesco kardinál Pompedda
  31. ITA Severino kardinál Poletto
  32. PRT José da Cruz kardinál Policarpo
  33. ITA Giovanni Battista kardinál Re
  34. HND Óscar Andrés kardinál Rodríguez Maradiaga SDB
  35. COL Pedro kardinál Rubiano Sáenz
  36. BOL Julio kardinál Terrazas Sandoval CSsR
  37. ITA Sergio kardinál Sebastiani
  38. ITA Crescenzio kardinál Sepe
  39. DEU Leo kardinál Scheffczyk
  40. ITA Roberto kardinál Tucci SJ
  41. VEN Antonio Ignacio kardinál Velasco García SDB
  42. IND Varkey kardinál Vithayathil CSsR

Konzistórium 21. októbra 2003[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ITA Ennio kardinál Antonelli
  2. FRA Philippe Xavier Ignace kardinál Barbarin
  3. MEX Javier kardinál Lozano Barragán
  4. ITA Tarcisio Pietro Evasio kardinál Bertone SDB
  5. CRO Josip kardinál Bozanić
  6. ESP Julián Herranz kardinál Casado
  7. CHE Georges Marie Martin kardinál Cottier OP
  8. HUN Péter kardinál Erdő
  9. JPN Stephen Fumio kardinál Hamao
  10. BEL Gustaaf kardinál Joos
  11. ITA Francesco kardinál Marchisano
  12. ITA Renato Raffaele kardinál Martino
  13. POL Stanisław Kazimierz kardinál Nagy SCI
  14. ITA Attilio kardinál Nicora
  15. GBR Keith Michael Patrick kardinál O'Brien
  16. NGA Anthony Olubumni kardinál Okogie
  17. FRA Bernard kardinál Panafieu
  18. AUS George kardinál Pell
  19. VNM Gioan Baotixita kardinál Phạm Minh Mẫn
  20. CAN Marc kardinál Ouellet
  21. USA Justin Francis kardinál Rigali
  22. ITA Angelo kardinál Scola
  23. BRA Eusebio Oscar kardinál Scheid
  24. CZE Tomáš kardinál Špidlík SJ
  25. FRA Jean-Louis kardinál Tauran
  26. IND Telesphore Placidus kardinál Toppo
  27. GTM Rodolfo Quezada kardinál Toruño
  28. GHA Peter Kodwo Appiah kardinál Turkson
  29. ESP Carlos Amigo kardinál Vallejo
  30. SDN Gabriel Zubeir kardinál Wako

Pri tomto vymenovaní kardinálov zachoval Ján Pavol II. jedno meno vo svojom srdci – in pectore.[1] Vzhľadom na nesplnenie formálnej podmienky oznámenia tohto kardinála v prítomnosti najmenej dvoch svedkov prestala vo chvíli úmrtia Jána Pavla II. táto voľba zaväzovať (aj keby sa zistilo, koho mal pápež na mysli).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam kardinálů jmenovaných Janem Pavlem II. na českej Wikipédii.