Zoznam kultúrnych pamiatok v Žiline

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Tento zoznam je súčasťou slovenských zoznamov kultúrnych pamiatok, ktoré sú v štádiu vytvárania.

Toto je zoznam kultúrnych pamiatok v meste Žilina v okrese Žilina.

Katastrálne územie Žilina[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[1].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[2]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Colnica Nahrať súbor Colnica Pri Celulózke 3494
KÚ: Žilina

Poloha
511-1399/1 Unifikovaný názov PO: colnica

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér;kaštieľ

Kaplnka Nahrať súbor Kaplnka
KÚ: Žilina

Poloha
511-1399/2 Unifikovaný názov PO: kaplnka

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Pomník s bustou Nahrať súbor Pomník s bustou
KÚ: Žilina

Poloha
511-3302/0 Unifikovaný názov PO: pomník s bustou

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Hálek Ivan MUDr.;1872-1945,lekár,pub.

Hrob spoločný s náhrobníkom Nahrať súbor Hrob spoločný s náhrobníkom
KÚ: Žilina

Poloha
511-3303/0 Unifikovaný názov PO: hrob spoločný s náhrobníkom

Bližšie určenie; zaužívaný názov: umučení antifašisti-32;32 popravených 8.1.1945

Cintorín vojenský Nahrať súbor Cintorín vojenský
KÚ: Žilina

Poloha
511-3304/0 Unifikovaný názov PO: cintorín vojenský

Bližšie určenie; zaužívaný názov: sov.armáda-1780 vojakov;pomník,hroby,spoloč.hroby

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Bottova ul. 1
KÚ: Žilina

Poloha
511-1417/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný;Folkmanovský dom

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Bottova ul. 7
KÚ: Žilina

Poloha
511-10048/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Bottova ul. 9
KÚ: Žilina

Poloha
511-10049/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Bottova ul. 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-10050/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový;pernikáreň

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Dolný val 1
KÚ: Žilina

Poloha
511-10054/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: chodbový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Hodžova ul. 2
KÚ: Žilina

Poloha
511-10045/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Hodžova ul. 4
KÚ: Žilina

Poloha
511-1419/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Hodžova ul. 6
KÚ: Žilina

Poloha
511-1420/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Hodžova ul. 8
KÚ: Žilina

Poloha
511-1421/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Hodžova ul. 9
KÚ: Žilina

Poloha
511-10061/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: chodbový,nárožný;starý TUZEX, banka-PKB

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Hodžova ul. 10
KÚ: Žilina

Poloha
511-10046/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Banka Nahrať súbor Banka Hodžova ul. 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-10959/0 Unifikovaný názov PO: banka

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožná;Finančný palác

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Hodžova ul. 12
KÚ: Žilina

Poloha
511-1422/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Hodžova ul. 16
KÚ: Žilina

Poloha
511-1423/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný

Budova administratívna pam. Nahrať súbor Budova administratívna pam. Hodžova ul. 20
KÚ: Žilina

Poloha
511-1437/1 Unifikovaný názov PO: budova administratívna pam.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: chodbová,Šrobárova vláda;Bacherova vila

Tabuľa pamätná Nahrať súbor Tabuľa pamätná Hodžova ul.
KÚ: Žilina

Poloha
511-1437/2 Unifikovaný názov PO: tabuľa pamätná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: 1.Šrobárova vláda;1918-1919

Kostol
Nahrať súbor
Katedrála Najsvätejšej Trojice Horný val 0
KÚ: Žilina

Poloha
511-1393/1 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Trojice

Zvonica
Nahrať súbor
Zvonica Horný val
KÚ: Žilina

Poloha
511-1393/2 Unifikovaný názov PO: zvonica

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Dom bytový Horný val 12
KÚ: Žilina

Poloha
511-10051/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: schodiskový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Horný val 19
KÚ: Žilina

Poloha
511-10063/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový;dom Alexandra Lombardiniho

Dom meštiansky pamätný Nahrať súbor Dom meštiansky pamätný Horný val 20
KÚ: Žilina

Poloha
511-3307/1 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky pamätný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožný;Makovického dom

Tabuľa pamätná Nahrať súbor Tabuľa pamätná Horný val 20
KÚ: Žilina

Poloha
511-3307/2 Unifikovaný názov PO: tabuľa pamätná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Makovický Dušan;1866-1921,lekár,publ

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Horný val 21
KÚ: Žilina

Poloha
511-10052/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový;Skalkov dom

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Horný val 23
KÚ: Žilina

Poloha
511-10053/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový, radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Horný val 25
KÚ: Žilina

Poloha
511-1425/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Horný val 27
KÚ: Žilina

Poloha
511-1426/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Tržnica Nahrať súbor Tržnica Horný val 35
KÚ: Žilina

Poloha
511-10064/0 Unifikovaný názov PO: tržnica

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radová;tržnica s pasážou

Synagóga
Nahrať súbor
Neologická synagóga v Žiline Hurbanova ul. 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1398/0 Unifikovaný názov PO: synagóga

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Kláštor františkánov Nahrať súbor Kláštor františkánov Hurbanova ul. 12
KÚ: Žilina

Poloha
511-1394/1 Unifikovaný názov PO: kláštor františkánov

Bližšie určenie; zaužívaný názov: františkánsky

Kostol Nahrať súbor Kostol svätej Barbory Hurbanova ul. 14
KÚ: Žilina

Poloha
511-1394/2 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Barbory;františkánsky

Škola
Nahrať súbor
Škola Hurbanova ul. 15
KÚ: Žilina

Poloha
511-1438/0 Unifikovaný názov PO: škola

Bližšie určenie; zaužívaný názov: chodbová;Bývalé reálne gymnázium,VŠD

Palác mestský Nahrať súbor Palác mestský Hurbanova ul. 28
KÚ: Žilina

Poloha
511-11600/1 Unifikovaný názov PO: palác mestský

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový;Pioniersky dom,Rosenfeldov pal

Oplotenie s bránou Nahrať súbor Oplotenie s bránou Hurbanova ul. 28
KÚ: Žilina

Poloha
511-11600/2 Unifikovaný názov PO: oplotenie s bránou

Bližšie určenie; zaužívaný názov: kované+murované piliere;kovanie s florálnymi prvkami

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Studňa Hurbanova ul. 28
KÚ: Žilina

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
511-11600/3 Unifikovaný názov PO: studňa

Bližšie určenie; zaužívaný názov: kamenná;murovaná studňa

Budova administratívna Nahrať súbor Budova administratívna Kálov ul. 10
KÚ: Žilina

Poloha
511-1436/0 Unifikovaný názov PO: budova administratívna

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožná;Živnostenský dom,Partestulet

Stĺp Nahrať súbor Stĺp Mariánske nám.
KÚ: Žilina

Poloha
511-1396/1 Unifikovaný názov PO: stĺp

Bližšie určenie; zaužívaný názov: s reliéfom sv.Floriána;válcový stĺp

Socha Nahrať súbor Socha Mariánske nám.
KÚ: Žilina

Poloha
511-1396/2 Unifikovaný názov PO: socha

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Panna Mária-Immaculata;Nepoškvrnená Panna Mária

Radnica
Nahrať súbor
Radnica Mariánske nám. 1
KÚ: Žilina

Poloha
511-10036/0 Unifikovaný názov PO: radnica

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožná;Stará radnica

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 2
KÚ: Žilina

Poloha
511-10037/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 3
KÚ: Žilina

Poloha
511-10038/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 7
KÚ: Žilina

Poloha
511-10040/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: sieňový, radový;Lekáreň "K zlatému orlu"

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 8
KÚ: Žilina

Poloha
511-10041/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 9
KÚ: Žilina

Poloha
511-1400/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 10
KÚ: Žilina

Poloha
511-1401/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 12
KÚ: Žilina

Poloha
511-1402/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 13
KÚ: Žilina

Poloha
511-1403/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 14
KÚ: Žilina

Poloha
511-1404/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 15
KÚ: Žilina

Poloha
511-1405/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 16
KÚ: Žilina

Poloha
511-1406/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 17
KÚ: Žilina

Poloha
511-1407/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 18
KÚ: Žilina

Poloha
511-1408/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 19
KÚ: Žilina

Poloha
511-1409/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 20
KÚ: Žilina

Poloha
511-1410/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom spolkový Nahrať súbor Dom spolkový Mariánske nám. 21
KÚ: Žilina

Poloha
511-1411/0 Unifikovaný názov PO: dom spolkový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový;budova gazdovského spolku

Kláštor jezuitov Nahrať súbor Kláštor jezuitov Mariánske nám. 23
KÚ: Žilina

Poloha
511-1395/1 Unifikovaný názov PO: kláštor jezuitov

Bližšie určenie; zaužívaný názov: jezuitský

Kostol Nahrať súbor Kostol Mariánske nám. 23
KÚ: Žilina

Poloha
511-1395/2 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Pavla;jezuitský

Hostinec Nahrať súbor Hostinec Mariánske nám. 24
KÚ: Žilina

Poloha
511-10042/0 Unifikovaný názov PO: hostinec

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný;hotel Panský dom

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 25
KÚ: Žilina

Poloha
511-10043/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 26
KÚ: Žilina

Poloha
511-10044/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,adový

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 28
KÚ: Žilina

Poloha
511-1412/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdopý,radový

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 29
KÚ: Žilina

Poloha
511-1413/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 30
KÚ: Žilina

Poloha
511-1414/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Mariánske nám. 31
KÚ: Žilina

Poloha
511-1415/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový;Mestský dom

Banka Nahrať súbor Banka Mariánske nám. 32
KÚ: Žilina

Poloha
511-1416/0 Unifikovaný názov PO: banka

Bližšie určenie; zaužívaný názov: halová,nárožná;Banka Tatra

Kostol Nahrať súbor Kostol Rázusova ul. 2
KÚ: Žilina

Poloha
511-1397/0 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: ev.a.v.

Budova administratívna Nahrať súbor Budova administratívna Republiky ul. 5
KÚ: Žilina

Poloha
511-11788/1 Unifikovaný názov PO: budova administratívna

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožná - Spojené elektrárne SZ Sloven.

Ciachovňa Nahrať súbor Ciachovňa Republiky ul. 5
KÚ: Žilina

Poloha
511-11788/2 Unifikovaný názov PO: ciachovňa

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér - ciachovňa elektromerov

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Dom meštiansky Vuruma J. ul. 1
KÚ: Žilina

Poloha
511-10047/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožný

Divadlo Nahrať súbor Divadlo Vuruma J. ul. 4
KÚ: Žilina

Poloha
511-3279/0 Unifikovaný názov PO: divadlo

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Dom umenia Fatra

Kostol
Nahrať súbor
Kostol svätého Štefana Kráľa Závodská cesta 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1428/1 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Štefana Kráľa;opevnený kostol sv.Štefana

Kaplnka
Nahrať súbor
Kaplnka Závodská cesta 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1428/2 Unifikovaný názov PO: kaplnka

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Cyrila a Metoda;poľná kaplnka

Múr hradbový
Nahrať súbor
Múr hradbový Závodská cesta 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1428/3 Unifikovaný názov PO: múr hradbový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: opevnenie-múr so strieľňami

Brána Nahrať súbor Brána Závodská cesta 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1428/4 Unifikovaný názov PO: brána

Bližšie určenie; zaužívaný názov: severná;opevnenie-vstupná brána

Bašta severovýchodná Nahrať súbor Bašta severovýchodná Závodská cesta 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1428/5 Unifikovaný názov PO: bašta severovýchodná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: otvorená;opevnenie-bašta so strieľňami

Bašta severozápadná Nahrať súbor Bašta severozápadná Závodská cesta 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1428/6 Unifikovaný názov PO: bašta severozápadná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: otvorená;opevnenie-bašta so strieľňami

Kostnica základy Nahrať súbor Kostnica základy Závodská cesta 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1428/7 Unifikovaný názov PO: kostnica základy

Bližšie určenie; zaužívaný názov: skúmaná,prezentovaná;kaplnka Božieho Tela

Cintorín príkostolný Nahrať súbor Cintorín príkostolný Závodská cesta 11
KÚ: Žilina

Poloha
511-1428/8 Unifikovaný názov PO: cintorín príkostolný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: skúmaný čiastočne;cintorín

Zaniknuté objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[3].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[4]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Fara Nahrať súbor Fara Dolný val
KÚ: Žilina

Poloha
511-11566/0 Unifikovaný názov PO: fara

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.;stará fara

Stav.-tech. stav: fyzický zánik [5]. Na fotografii vľavo

Katastrálne územie Bánová[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[6].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[7]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Stĺp s architektúrou Nahrať súbor Stĺp s architektúrou
KÚ: Bánová

Poloha
511-1317/1 Unifikovaný názov PO: stĺp s architektúrou

Bližšie určenie; zaužívaný názov: stĺp na podstavci so soklom

Súsošie Nahrať súbor Súsošie
KÚ: Bánová

Poloha
511-1317/2 Unifikovaný názov PO: súsošie

Bližšie určenie; zaužívaný názov: sv.Trojica;súsošie najsv.Trojice

Socha Nahrať súbor Socha
KÚ: Bánová

Poloha
511-1317/3 Unifikovaný názov PO: socha

Bližšie určenie; zaužívaný názov: sv.Florián;socha sv.Floriána

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Mohylník
KÚ: Bánová

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
511-2138/0 Unifikovaný názov PO: mohylník

Bližšie určenie; zaužívaný názov: skúmané čiastočne;mohyly 2+31,birituálny neporuš

Kaštieľ
Nahrať súbor
Kaštieľ Sv.Jána Bosca nám. 1
KÚ: Bánová

Poloha
511-1316/0 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov: blokový,solitér

Katastrálne územie Budatín[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[8].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[9]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Hrad
Nahrať súbor
Hrad Topoľová ul. 1
KÚ: Budatín

Poloha
511-1427/1 Unifikovaný názov PO: hrad

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Budatín,veža s obytnými krídl.

Park
Nahrať súbor
Park Topoľová ul.
KÚ: Budatín

Poloha
511-1427/2 Unifikovaný názov PO: park

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Budatínska záhrada

Stavba hospodárska
Nahrať súbor
Stavba hospodárska Topoľová ul.
KÚ: Budatín

Poloha
511-1427/3 Unifikovaný názov PO: stavba hospodárska

Bližšie určenie; zaužívaný názov: budova s kaplnkou

Budova
Nahrať súbor
Budova Topoľová ul.
KÚ: Budatín

Poloha
511-1427/4 Unifikovaný názov PO: budova

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér;kasárne,internát,klasicist.bud

Katastrálne územie Bytčica[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[10].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[11]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Kaštieľ
Nahrať súbor
Kaštieľ Dlhá ul. 3
KÚ: Bytčica

Poloha
511-1329/1 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.

Nahrať súbor
Park Dlhá ul.
KÚ: Bytčica

Poloha
511-1329/2 Unifikovaný názov PO: park

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.

Nahrať súbor
Stavba hospodárska Dlhá ul. 2
KÚ: Bytčica

Poloha
511-1329/3 Unifikovaný názov PO: stavba hospodárska

Bližšie určenie; zaužívaný názov: murovaná+liatina

Oplotenie-fragment
Nahrať súbor
Oplotenie-fragment Dlhá ul.
KÚ: Bytčica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
511-1329/4 Unifikovaný názov PO: oplotenie-fragment

Bližšie určenie; zaužívaný názov: kamenné

Kaštieľ
Nahrať súbor
Kaštieľ Dlhá ul. 9
KÚ: Bytčica

Poloha
511-1330/0 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Tabuľa pamätná s reliéfom
Nahrať súbor
Tabuľa pamätná s reliéfom Hlavná ul. 4
KÚ: Bytčica

Poloha
511-3306/0 Unifikovaný názov PO: tabuľa pamätná s reliéfom

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Zaymus Romuald Čestislav;1828-1902,redaktor,prírodoved.

Kostol
Nahrať súbor
Kostol Hlavná ul. 13
KÚ: Bytčica

Poloha
511-1328/0 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Imricha

Katastrálne územie Trnové[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[12].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[13]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Kostol drevený
Nahrať súbor
Kostol svätého Juraja
KÚ: Trnové

Poloha
511-1384/0 Unifikovaný názov PO: kostol drevený

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Juraja

Rímskokatolícky drevený kostol v žilinskej mestskej časti Trnové je najzápadnejšie lokalizovaná drevená sakrálna stavba na Slovensku. Písomné zmienky o presnom roku jeho výstavby sa nezachovali, je však isté, že kostol stál v poslednej tretine 16. storočia. V minulosti bola jeho súčasťou aj drevená ohrada s kostnicou.

Katastrálne územie Zástranie[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[14].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[15]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Hradisko výšinné
KÚ: Zástranie

Poloha
511-2147/0 Unifikovaný názov PO: hradisko výšinné

Bližšie určenie; zaužívaný názov: skúmané čiastočne;Hradisko Veľký Stránik

Katastrálne územie Závodie[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[16].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[17]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Hradisko
KÚ: Závodie

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
511-2148/0 Unifikovaný názov PO: hradisko

Bližšie určenie; zaužívaný názov: neskúmané;Veľké hradisko-refúgium

Vysvetlivky

  1. ^  Fotografia objektu. Kliknutím na obrázok sa zobrazí zväčšený náhľad. Nahratím obrázku na Wikimedia Commons sa tento zoznam nijako nezmení, takže v prípade potreby treba upraviť tento zoznam tak, aby sa nahratý obrázok zobrazil aj tu.
    • Ďalšie obrázky na Wikimedia Commons – Tu sa nachádzajú ďalšie obrázky objektu na Wikimedia Commons.
    • nahrať vlastný súbor – Odkaz na nahratie nového obrázku, pričom určité parametre sú vopred vyplnené.
  2. ^  Identifikačné číslo objektu, prvú časť tvorí číslo okresu, druhú časť tvorí číslo, pod ktorým je pamiatka evidovaná v ÚZPF.
  3. ^  Označenie pamiatky prebraté z databázy PÚSR. Použité skratky:
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Referencie

  1. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  2. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.
  3. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  4. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.
  5. http://www.pamiatky.sk/po/po/Details?id=8589
  6. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  7. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.
  8. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  9. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.
  10. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  11. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.
  12. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  13. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.
  14. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  15. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.
  16. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  17. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.

Iné projekty