Zoznam kultúrnych pamiatok v Liptovskom Hrádku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Tento zoznam je súčasťou slovenských zoznamov kultúrnych pamiatok, ktoré sú v štádiu vytvárania.

Toto je zoznam kultúrnych pamiatok v meste Liptovský Hrádok v okrese Liptovský Mikuláš.

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR).[1]

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[2]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Kostol Nahrať súbor Kostol
č. 155
KÚ: Dovalovo

Poloha
505-309/1 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Martina

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Múr hradbový s bránou
č. 155
KÚ: Dovalovo

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-309/2 Unifikovaný názov PO: múr hradbový s bránou

Bližšie určenie; zaužívaný názov: opevnenie s barokovou bránou

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Cintorín príkostolný
č. 155
KÚ: Dovalovo

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-309/3 Unifikovaný názov PO: cintorín príkostolný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: stredoveký príkostolný cintorín

Miesto pamätné s pam.tab. Nahrať súbor Miesto pamätné s pam.tab.
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-403/0 Unifikovaný názov PO: miesto pamätné s pam.tab.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: SNP;Pomník v Červenom kúte

Koľaj Nahrať súbor Koľaj
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-2870/1 Unifikovaný názov PO: koľaj

Bližšie určenie; zaužívaný názov: úzkorozchodná;Čiernovážska lesná železnica

Budova stanice a čakárne v Lipt. Hrádku, kde začínala Čiernovážska lesná železnica.
Zvonica Nahrať súbor Zvonica
č. 6
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-321/1 Unifikovaný názov PO: zvonica

Bližšie určenie; zaužívaný názov: murovaná;Maša-klopačka

Vážnica Nahrať súbor Vážnica
č. 3
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-321/2 Unifikovaný názov PO: vážnica

Bližšie určenie; zaužívaný názov: murovaná;Maša-vážnica

Veža i.
Nahrať súbor
Veža i.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-318/1 Unifikovaný názov PO: veža i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: západná veža

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Palác hradný i.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/2 Unifikovaný názov PO: palác hradný i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: hradný palác I.

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Veža ii.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/3 Unifikovaný názov PO: veža ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: východná veža

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Stavba hospodárska
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/4 Unifikovaný názov PO: stavba hospodárska

Bližšie určenie; zaužívaný názov: hospodárska stavba

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Palác hradný ii.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/5 Unifikovaný názov PO: palác hradný ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: aukčná sieň

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Veža schodisková
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/6 Unifikovaný názov PO: veža schodisková

Bližšie určenie; zaužívaný názov: schodisková vež

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Múr hradbový i.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/7 Unifikovaný názov PO: múr hradbový i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: hradbový múr

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Nádvorie hradné i.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/8 Unifikovaný názov PO: nádvorie hradné i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: horné nádvorie

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Studňa i.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/9 Unifikovaný názov PO: studňa i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: studňa I.

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Múr hradbový ii.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/10 Unifikovaný názov PO: múr hradbový ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: hradbový múr

Kaštieľ
Nahrať súbor
Kaštieľ 404
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-318/11 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Múr hradbový iii.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/12 Unifikovaný názov PO: múr hradbový iii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: hradbový múr

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Nádvorie hradné ii.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/13 Unifikovaný názov PO: nádvorie hradné ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: dolné nádvorie

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Studňa ii.
č. 28
KÚ: Liptovský Hrádok

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
505-318/14 Unifikovaný názov PO: studňa ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: studňa II.

Park
Nahrať súbor
Park
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-318/15 Unifikovaný názov PO: park

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Budova administratívna Nahrať súbor Budova administratívna Partizánska ul. 4
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-11535/0 Unifikovaný názov PO: budova administratívna

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér;soľný úrad, meďný úrad

Budova soľného úradu postavená v roku 1770 z iniciatívy kráľovského úradníka Sebastiana Ulricha (1681 - 1771).

Soľný sklad bol vybudovaný už v roku 1728. Lit.: ZUSKINOVÁ, Iveta: Soľný úrad v Liptovskom Hrádku. In: Pamiatky a múzeá, roč. 63, 2014, č. 4, s. 55 - 59.

Súsošie Nahrať súbor Súsošie Pod lipami ul.
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-2617/0 Unifikovaný názov PO: súsošie

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Panna Mária,Kristus-Pieta;súsošie Piety

Škola
Nahrať súbor
Škola Pod lipami ul. 11
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/1 Unifikovaný názov PO: škola

Bližšie určenie; zaužívaný názov: lesnícka;lesnícka škola

Budova dostavaná v roku 1799. Nad vchodmi na prednej a zadnej fasáde sa nachádzajú dve tabule s latinským textom.
Arborétum Nahrať súbor Arborétum Pod lipami ul.
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/2 Unifikovaný názov PO: arborétum

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Hrádocké arborétum

Kostol Nahrať súbor Kostol Pod lipami ul. 7
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/3 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.Navštívenia P.M.;kostol Navštívenia P.M.

Kostol dostavaný v roku 1790.
Budova administratívna Nahrať súbor Budova administratívna Pod lipami ul. 20
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/4 Unifikovaný názov PO: budova administratívna

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radová

Fara Nahrať súbor Fara Pod lipami ul. 15
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/6 Unifikovaný názov PO: fara

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Dom deputátny Pod lipami ul. 17
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/7 Unifikovaný názov PO: dom deputátny

Bližšie určenie; zaužívaný názov: murovaný

Dom deputátny Nahrať súbor Dom deputátny Pod lipami ul. 19
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/8 Unifikovaný názov PO: dom deputátny

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový,prejazdový

Dom deputátny Nahrať súbor Dom deputátny Pod lipami ul. 21
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/9 Unifikovaný názov PO: dom deputátny

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom deputátny Nahrať súbor Dom deputátny Pod lipami ul. 23
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/10 Unifikovaný názov PO: dom deputátny

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový;dom dr.Alberta Škarvana

Dom deputátny Nahrať súbor Dom deputátny Pod lipami ul. 16
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/11 Unifikovaný názov PO: dom deputátny

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér;domov sociálnych služieb

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Dom deputátny Pod lipami ul. 14
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/12 Unifikovaný názov PO: dom deputátny

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér

Dom deputátny Nahrať súbor Dom deputátny Pod lipami ul. 12
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/13 Unifikovaný názov PO: dom deputátny

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér

Aleja Nahrať súbor Aleja Pod lipami ul. 0
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-320/14 Unifikovaný názov PO: aleja

Bližšie určenie; zaužívaný názov: lipová

Dom pamätný Nahrať súbor Dom pamätný SNP ul. 7
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-385/1 Unifikovaný názov PO: dom pamätný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: revolučný NV; sporiteľňa

Tabuľa pamätná Nahrať súbor Tabuľa pamätná SNP ul. 7
KÚ: Liptovský Hrádok

Poloha
505-385/2 Unifikovaný názov PO: tabuľa pamätná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: revolučný NV

Vysvetlivky

  1. ^  Fotografia objektu. Kliknutím na obrázok sa zobrazí zväčšený náhľad. Nahratím obrázku na Wikimedia Commons sa tento zoznam nijako nezmení, takže v prípade potreby treba upraviť tento zoznam tak, aby sa nahratý obrázok zobrazil aj tu.
    • Ďalšie obrázky na Wikimedia Commons – Tu sa nachádzajú ďalšie obrázky objektu na Wikimedia Commons.
    • nahrať vlastný súbor – Odkaz na nahratie nového obrázku, pričom určité parametre sú vopred vyplnené.
  2. ^  Identifikačné číslo objektu, prvú časť tvorí číslo okresu, druhú časť tvorí číslo, pod ktorým je pamiatka evidovaná v ÚZPF.
  3. ^  Označenie pamiatky prebraté z databázy PÚSR. Použité skratky:
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Referencie

  1. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  2. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.

Iné projekty