Zoznam letov Falconu 9 a Falconu Heavy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam letov rakiet spoločnosti SpaceX, uskutočnených aj najbližšie plánovaných. V zozname sú uvedené lety rakiet Falcon 9 (verzií Falcon v1.0, Falcon 9 v1.1 a Falcon 9 v1.2) a Falcon Heavy.

Uskutočnené a plánované lety rakety Falcon 9
Číslo letu Dátum štartu Nosič/
ID stupňa[pozn. 1]
Štartovací
komplex
Náklad Hmotnosť nákladu Stav misie Pristátie 1. stupňa Poznámky
2010
1 4. jún 2010,
18:45 UTC
F9 v1.0
B0003†
CCAFS
SLC-40
Skúšobná jednotka kozmickej lode Dragon Neznáma Úspešná Padáky:
Neúspešné
2 8. december 2010,
15:43 UTC
F9 v1.0
B0004†
CCAFS
SLC-40
SpaceX COTS Demo Flight 1 Neznáma Úspešná Padáky:
Neúspešné
2012
3 22. máj 2012,
07:44:38 UTC
F9 v1.0
B0005†
CCAFS
SLC-40
Dragon C2+ 525 kg Úspešná Bez pokusu
4 8. október 2012,
00:34:07 UTC
F9 v1.0
B0006†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-1 400 kg Úspešná Bez pokusu
Orbcomm-OG2 172 kg Zlyhala
2013
5 1. marec 2013,
15:10 UTC
F9 v1.0
B0007†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-2 898 kg Úspešná Bez pokusu
6 29. september 2013,
16:00 UTC
F9 v1.1
B1003†
VAFB
SLC-4E
CASSIOPE 500 kg Úspešná Nad vodou:
Neúspešné
7 3. december 2013,
22:41 UTC
F9 v1.1
B10**†
CCAFS
SLC-40
SES-8 3 170 kg Úspešná Bez pokusu
2014
8 6. január 2014,
22:06 UTC
F9 v1.1
B10**†
CCAFS
SLC-40
Thaicom 6 3 325 kg Úspešná Bez pokusu
9 18. apríl 2014,
19:25:21 UTC
F9 v1.1
B10**†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-3 2 296 kg Úspešná Nad vodou:
Úspešné
10 14. júl 2014,
15:15 UTC
F9 v1.1
B10**†
CCAFS
SLC-40
Orbcomm OG2 let 1 1 316 kg Úspešná Nad vodou:
Úspěšné
11 5. august 2014,
08:00 UTC
F9 v1.1
B10**†
CCAFS
SLC-40
AsiaSat 8 4 535 kg Úspešná Bez pokusu
12 7. september 2014,
05:00 UTC
F9 v1.1
B1011†
CCAFS
SLC-40
AsiaSat 6 4 428 kg Úspešná Bez pokusu
13 21. september 2014,
05:52:03 UTC
F9 v1.1
B1010†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-4 2 216 kg Úspešná Nad vodou:
Neúspešné
2015
14 10. január 2015,
09:47:10 UTC
F9 v1.1
B1012†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-5 2 395 kg Úspešná Plošina (JRTI-1):
Neúspešné
15 11. február 2015,
23:03:02 UTC
F9 v1.1
B1013†
CCAFS
SLC-40
DSCOVR 570 kg Úspešná Nad vodou:
Úspešné
16 2. marec 2015,
03:50 UTC
F9 v1.1
B1014†
CCAFS
SLC-40
ABS-3A
Eutelsat 115 West B
4 159 kg Úspešná Bez pokusu
17 14. apríl 2015,
20:10:41 UTC
F9 v1.1
B1015†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-6 2 015 kg Úspešná Plošina (JRTI-1):
Neúspešné
18 27. apríl 2015,
23:03 UTC
F9 v1.1
B1016†
CCAFS
SLC-40
TürkmenÄlem 52°E / MonacoSAT 4 707 kg Úspešná Bez pokusu
19 28. jún 2015,
14:21:11 UTC
F9 v1.1
B1018†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-7 1 952 kg Zlyhala Plošina (OCISLY):
K pristátiu nedošlo
20 22. december 2015,
01:29:00 UTC
F9 v1.2 Block 1
B1019.1
CCAFS
SLC-40
Orbcomm OG2 let 2 2 034 kg Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
2016
21 17. január 2016,
18:42:18 UTC
F9 v1.1
B1017†
VAFB
SLC-4E
Jason-3 553 kg Úspešná Plošina (JRTI-2):
Neúspešné
22 4. marec 2016,
23:35 UTC
F9 v1.2 Block 1
B1020†
CCAFS
SLC-40
SES-9 5 271 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Neúspešné
23 8. apríl 2016,
20:43:00 UTC
F9 v1.2 Block 2
B1021.1
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-8 3 136 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
24 6. máj 2016,
05:21:00 UTC
F9 v1.2 Block 2
B1022.1
CCAFS
SLC-40
JCSAT-14 4 696 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
25 27. máj 2016,
21:39 UTC
F9 v1.2 Block 2
B1023.1
CCAFS
SLC-40
Thaicom 8 3 100 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
26 15. jún 2016,
14:29 UTC
F9 v1.2 Block 2
B1024†
CCAFS
SLC-40
ABS-2A
Eutelsat 117 West B
3 600 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Neúspešné
27 18. júl 2016,
04:44 UTC
F9 v1.2 Block 2
B1025.1
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-9 2 257 kg Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
28 14. august 2016,
05:26 UTC
F9 v1.2 Block 2
B1026.1
CCAFS
SLC-40
JCSAT-16 4 600 kg Úspěšná Plošina (OCISLY):
Úspešné
1. september 2016,
13:07 UTC
F9 v1.2 Block 3
B1028†
CCAFS
SLC-40
Amos-6 5 500 kg Zlyhala Plošina:
K pristátiu nedošlo
2017
29 14. január 2017,
17:54 UTC[4]
F9 v1.2 Block 3
B1029.1
VAFB
SLC-4E
Iridium NEXT-1 9 600 kg[5] Úspešná Plošina (JRTI-2):
Úspešné
30 19. február 2017,
14:39:00 UTC
F9 v1.2 Block 3
B1031.1
KSC
LC-39A
SpaceX CRS-10 2 490 kg Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
31 16. marec 2017,
06:00 UTC
F9 v1.2 Block 3
B1030†
KSC
LC-39A
EchoStar 23 ~5 600 kg Úspešná Bez pokusu
32 30. marec 2017,
22:27 UTC
F9 v1.2 Block 2 ♺
B1021.2
KSC
LC-39A
SES-10 5 281,7 kg[6] Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
33 1. máj 2017,
11:15 UTC[7]
F9 v1.2 Block 3/4
B1032.1
KSC
LC-39A
NROL-76 Neznáma (utajená) Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
34 15. máj 2017,
23:21 UTC[7]
F9 v1.2 Block 3/4
B1034†
KSC
LC-39A
Inmarsat-5 F4 6 086 kg Úspešná Bez pokusu
35 3. jún 2017,
21:07:38 UTC[7]
F9 v1.2 Block 3
B1035.1
KSC
LC-39A
SpaceX CRS-11 2 708 kg Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
36 23. jún 2017,
19:10 UTC[8]
F9 v1.2 Block 3 ♺
B1029.2
KSC
LC-39A
BulgariaSat-1 3 669 kg[9] Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
37 25. jún 2017,
20:25 UTC[10]
F9 v1.2 Block 3
B1036.1
VAFB
SLC-4E
Iridium NEXT-2 9 600 kg[11] Úspešná Plošina (JRTI-2):
Úspešné
38 5. júl 2017,
23:38 UTC[7]
F9 v1.2 Block 3/4
B1037†
KSC
LC-39A
Intelsat 35e 6 761 kg[13] Úspešná Bez pokusu
39 14. august 2017,
16:31:37 UTC[14]
F9 v1.2 Block 4
B1039.1
KSC
LC-39A
SpaceX CRS-12 2 910 kg[15] Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
40 24. august 2017,
18:51 UTC[16]
F9 v1.2 Block 3
B1038.1
VAFB
SLC-4E
Formosat-5 475 kg[17] Úspešná Plošina (JRTI-2):
Úspešné
41 7. september 2017,
14:00 UTC[7]
F9 v1.2 Block 4
B1040.1
KSC
LC-39A
Boeing X-37B OTV-5 ~4 990 kg Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
42 9. október 2017,
12:37 UTC[19]
F9 v1.2 Block 4
B1041.1
VAFB
SLC-4E
Iridium NEXT-3 9 600 kg Úspešná Plošina (JRTI-2):
Úspešné
43 11. október 2017,
22:53 UTC[20]
F9 v1.2 Block 3 ♺
B1031.2
KSC
LC-39A
SES-11 / EchoStar 105 ~5 200 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
44 30. október 2017,
19:34 UTC[21]
F9 v1.2 Block 4
B1042.1
KSC
LC-39A
Koreasat 5A ~3 700 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
45 15. december 2017,
15:36:09 UTC[21]
F9 v1.2 Block 3 ♺
B1035.2
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-13 2 205 kg Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
46 23. december 2017,
01:27:34 UTC[21]
F9 v1.2 Block 3 ♺
B1036.2†
VAFB
SLC-4E
Iridium NEXT-4 9 600 kg Úspešná Nad vodou:
Úspešné
2018
47 8. január 2018,
01:00 UTC[23]
F9 v1.2 Block 4
B1043.1
CCAFS
SLC-40
Zuma Neznáma (utajená) Úspešná Zem (LZ-1):
Úspešné
48 31. január 2018,
21:25 UTC[24]
F9 v1.2 Block 3 ♺
B1032.2†
CCAFS
SLC-40
SES-16 (GovSat-1) 4 230 kg Úspešná Nad vodou:
Úspešné
1 6. február 2018,
20:45 UTC[26]
Falcon Heavy
B1033.1†
(centrálny)
B1023.2
(bočný) ♺
B1025.2
(bočný) ♺
KSC
LC-39A
elektromobil Tesla Roadster patriaci Elonovi Muskovi ~1 250 kg Úspešná Plošina (OCISLY) (centrálny stupeň):
Neúspešné
Zem (LZ-1, LZ-2) (bočné stupne):
Úspešné
49 22. február 2018,
14:17 UTC[29]
F9 v1.2 Block 3 ♺
B1038.2†
VAFB
SLC-4E
Paz
Tintin A, Tintin B
2 150 kg Úspešná Bez pokusu
50 6. marec 2018,
05:33 UTC[30]
F9 v1.2 Block 4
B1044.1†
CCAFS
SLC-40
Hispasat 30W-6
PODSat
6 092 kg[31] Úspešná Bez pokusu
51 30. marec 2018,
14:13:51 UTC[32]
F9 v1.2 Block 4 ♺
B1041.2†
VAFB
SLC-4E
Iridium NEXT-5 9 600 kg Úspešná Bez pokusu
52 2. apríl 2018,
20:30:38 UTC[33]
F9 v1.2 Block 4 ♺
B1039.2†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-14 2 647 kg Úspešná Bez pokusu
53 18. apríl 2018,
22:51 UTC[34]
F9 v1.2 Block 4
B1045.1
CCAFS
SLC-40
TESS 362 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
54 11. máj 2018,
20:14 UTC[35]
F9 v1.2 Block 5
B1046.1
KSC
LC-39A
Bangabandhu-1 ~3 750 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
55 22. máj 2018,
18:47:58 UTC[36]
F9 v1.2 Block 4/5 ♺
B1043.2†
VAFB
SLC-4E
Iridium NEXT-6
GRACE-FO 1, 2
6 460 kg Úspešná Bez pokusu
56 4. jún 2018,
04:45 UTC[37]
F9 v1.2 Block 4/5 ♺
B1040.2†
CCAFS
SLC-40
SES-12 5 384 kg Úspešná Bez pokusu
57 29. jún 2018,
09:42:41 UTC[38]
F9 v1.2 Block 4/5 ♺
B1045.2†
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-15 2 697 kg Úspešná Bez pokusu
58 22. júl 2018,
05:50 UTC[39]
F9 v1.2 Block 5
B1047.1
CCAFS
SLC-40
Telstar 19V 7 076 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
59 25. júl 2018,
11:39:26 UTC[40]
F9 v1.2 Block 5
B1048.1
VAFB
SLC-4E
Iridium NEXT-7 9 600 kg Úspešná Plošina (JRTI-2):
Úspešné
60 7. august 2018,
05:18 UTC[41]
F9 v1.2 Block 5 ♺
B1046.2
CCAFS
SLC-40
Merah Putih ~5 000 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
61 10. september 2018,
04:45 UTC[42]
F9 v1.2 Block 5
B1049.1
CCAFS
SLC-40
Telstar 18V / Apstar-5C 7 060 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
62 8. október 2018,
02:21 UTC[43]
F9 v1.2 Block 5 ♺
B1048.2
VAFB
SLC-4E
SAOCOM 1A ~3 000 kg Úspešná Zem (LZ-4):
Úspešné
63 15. november 2018,
20:46 UTC[44]
F9 v1.2 Block 5 ♺
B1047.2
KSC
LC-39A
Es’hail-2 ~3 000 kg Úspešná Plošina (OCISLY):
Úspešné
64 3. december 2018,
18:34:05 UTC[45]
F9 v1.2 Block 5 ♺
B1046.3
VAFB
SLC-4E
SSO-A ~4 000 kg Úspešná Plošina (JRTI-2):
Úspešné
65 5. december 2018,
18:16:16 UTC[46]
F9 v1.2 Block 5
B1050.1
CCAFS
SLC-40
SpaceX CRS-16 2 573 kg Úspešná Zem (LZ-1):
Čiastočne neúspešné
66 18. december 2018,
14:11 UTC[47]
F9 v1.2 Block 5
B1054.1
CCAFS
SLC-40
GPS IIIA-01 3 880 kg Plánovaná Bez pokusu
67 7. január 2019,
15:53 UTC[48]
F9 v1.2 Block 5 ♺
B1049.2
VAFB
SLC-4E
Iridium NEXT-8 9 600 kg Plánovaná Plánované

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pokiaľ stupeň aspoň raz úspešne pristál, tak je za číslom stupňa aj číslo označujúce, po koľkýkrát bol stupeň použitý. Symbol † znamená, že stupeň bol pri tejto misii zámerne alebo neúmyselne zničený. Symbol ♺ značí znovupoužitie prvého stupňa Falconu alebo kozmickej lode Dragon.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VOPLATKA, Michael. StatistiX: 2. díl – SpaceX v letech 2010 – 2013 [online]. kosmonautix.cz, 2017-09-27, [cit. 2018-07-02]. Dostupné online.
  2. MELECHIN, Petr. Když se nedaří: Nehody CRS-7, Amos-6 a další selhání [online]. elonx.cz, 2017-07-03, [cit. 2018-07-02]. Dostupné online.
  3. Tariq Malik, Space.com Managing Editor. Launchpad Explosion Destroys SpaceX Falcon 9 Rocket, Satellite in Florida [online]. space.com, September 1, 2016 11:46am ET, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  4. starty.kosmonautix.cz - seznam startů [online]. starty.kosmonautix.cz, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  5. Mise Iridium-1 [online]. elonx.cz, 2017-01-08, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  6. Mise SES-10 [online]. elonx.cz, 2017-01-18, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  7. a b c d e Launch Schedule [online]. spaceflightnow.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  8. SpaceX on Twitter [online]. twitter.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  9. Mise BulgariaSat-1 [online]. elonx.cz, 2017-05-04, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  10. IridiumIR on Twitter [online]. twitter.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  11. Mise Iridium-2 [online]. elonx.cz, 2017-05-17, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  12. Elon Musk on Twitter [online]. twitter.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  13. Mise Intelsat 35e [online]. elonx.cz, 2017-06-08, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  14. Chris B - NSF on Twitter [online]. twitter.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  15. nasa.gov, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  16. Chris B - NSF on Twitter [online]. twitter.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  17. FORMOSAT 5 [online]. space.skyrocket.de, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  18. Mise Formosat-5 [online]. elonx.cz, 2017-07-11, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  19. Iridium Corporate on Twitter [online]. twitter.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  20. SpaceX delays Falcon 9 launch of TV broadcast satellite [online]. spaceflightnow.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  21. a b c Plánované starty [online]. elonx.cz, 2017-08-30, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  22. NASA Invites Media to Upcoming Space Station Cargo Launch [online]. nasa.gov, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  23. MELECHIN, Petr. Mise Zuma [online]. elonx.cz, 2017-10-20, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  24. MELECHIN, Petr. Mise SES-16 (GovSat-1) [online]. elonx.cz, 2017-12-26, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  25. MELECHIN, Petr. Mise SES-16 (GovSat-1) [online]. elonx.cz, 2017-12-26, [cit. 2018-07-02]. Dostupné online.
  26. MELECHIN, Petr. Demonstrace Falconu Heavy [online]. elonx.cz, 2017-12-07, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  27. Elon Musk on Twitter [online]. twitter.com, [cit. 2017-12-02]. Dostupné online.
  28. Raketa Falcon Heavy vyšle elektromobil Tesla Roadster k Marsu (3x AKTUALIZOVÁNO) [online]. elonx.cz, 2017-12-02, [cit. 2017-12-03]. Dostupné online.
  29. MELECHIN, Petr. Mise Paz [online]. elonx.cz, 2017-12-31, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  30. Satbeams - World Of Satellites at your fingertips [online]. satbeams.com, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  31. Hispasat 30W-6 (Hispasat 1F) [online]. space.skyrocket.de, [cit. 2017-10-30]. Dostupné online.
  32. MELECHIN, Petr. Mise Iridium-5 [online]. elonx.cz, 2018-02-13, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  33. MELECHIN, Petr. Mise CRS-14 [online]. elonx.cz, 2018-02-27, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  34. MELECHIN, Petr. Mise TESS [online]. elonx.cz, 2018-03-22, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  35. MELECHIN, Petr. Mise Bangabandhu-1 [online]. elonx.cz, 2018-03-08, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  36. MELECHIN, Petr. Mise Iridium-6/GRACE-FO [online]. elonx.cz, 2018-04-07, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  37. MELECHIN, Petr. Mise SES-12 [online]. elonx.cz, 2018-04-13, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  38. MELECHIN, Petr. Mise CRS-15 [online]. elonx.cz, 2018-05-25, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  39. HADAČ, Jiří. Mise Telstar 19V [online]. elonx.cz, 2018-05-16, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  40. HADAČ, Jiří. Mise Iridium-7 [online]. elonx.cz, 2018-06-16, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  41. HADAČ, Jiří. Mise Merah Putih [online]. elonx.cz, 2018-07-02, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  42. HADAČ, Jiří. Mise Telstar 18V (APStar-5C) [online]. elonx.cz, 2018-07-24, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  43. HADAČ, Jiří. Mise SAOCOM 1A [online]. elonx.cz, 2018-08-02, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  44. HADAČ, Jiří. Mise Es’hail-2 [online]. elonx.cz, 2018-10-11, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  45. HADAČ, Jiří. Mise SSO-A [online]. elonx.cz, 2018-10-09, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  46. HADAČ, Jiří. Mise CRS-16 [online]. elonx.cz, 2018-11-02, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.
  47. HADAČ, Jiří. Mise GPSIII-SV01 [online]. elonx.cz, 2018-11-20, [cit. 2018-11-21]. Dostupné online.
  48. HADAČ, Jiří. Mise Iridium-8 [online]. elonx.cz, 2018-08-23, [cit. 2018-11-04]. Dostupné online.