Zoznam lietadiel Vzdušných síl Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tu sa nachádza zoznam lietadiel Vzdušných síl Slovenskej republiky (stav zo 6. augusta 2015):

Zoznam lietadiel a vrtuľníkov v službe[upraviť | upraviť zdroj]

Mikojan-Gurevič MiG-29[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-29AS 0619 odstavený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS je stroj v digitálnej kamufláži. Stroj momentálne nelieta.
MiG-29AS 0921 odstavený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS je stroj v digitálnej kamufláži. Na lietadle zhorela kabeláž a odvtedy nelieta.
MiG-29AS 2123 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 3709 v službe Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2004 dostal stroj novú šedo-šedú kamufláž a v nasledujúcich rokoch bol modernizovaný na verziu AS. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 3911 v službe Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2004 dostal stroj novú šedo-šedú kamufláž a v nasledujúcich rokoch bol modernizovaný na verziu AS. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 6124 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 6425 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 6526 odstavený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne je stroj bez motorov odstavený v hangári na LZ Sliač.
MiG-29AS 6627 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 6728 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. V roku 2005 sa stroj ako prvý MiG-29 Vzdušných síl OS SR podrobil modernizácii na verziu AS. Po modernizácii zostal v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29UBS 1303 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994. V roku 2006 bol stroj modernizovaný na verziu UBS. Lietadlo má „tigriu“ kamufláž a je prezývané „údenáč.“ Na lietadle vyhorela kabeláž, ale bolo opravené a znovu lieta.
MiG-29UBS 5304 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. V roku 2005 sa stroj ako prvý MiG-29UB Vzdušných síl OS SR podrobil modernizácii na verziu UBS. Po modernizácii zostal v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.

Aero L-39 Albatros[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-39CM 5252 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0102), 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 1. letke 5. šlp Košice, dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov. V rokoch 1996–1997 absolvovalo GO v LOTN, pri ktorej mu bola vymenená trupová škrupina a predĺžená životnosť. Neskôr mu bol vymenený starší typ smerového kormidla za novší. Po generálnej oprave nosilo na chvostovej ploche modré číslo 6. Ďalšia generálna oprava v LOTN u tohto lietadla začala prebiehať v roku 2002. V rámci tejto GO bol stroj modernizovaný na štandard L-39CM a došlo k zmene reg. č. z pôvodného 0102 na súčasné 5252. Od roku 2006 lietalo u 2. letky Sliač. Od 15. apríla 2011 nelietalo a bolo preletené do LOTN na GO, kde dostalo novú šedú kamufláž. Fabrický zálet po GO bol vykonaný 11. augusta 2012 a 26. októbra 2012 stroj preletel na Sliač. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39CM 5253 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0442), 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice, dostal sfarbenie Bielych Albatrosov. V rokoch 1996–1997 absolvoval GO v LOTN. Aj u tohto stroja došlo neskôr k výmene smerového kormidla za novší typ. Lietadlo neskôr nosilo na chvostovej ploche modré číslo 2. Ďalšia generálna oprava u tohto stroja začala prebiehať v roku 2002, pri ktorej bol modernizovaný na štandard L-39CM a dostal novší, vyšší typ smerovky. Trupové číslo bolo zmenené z pôvodného 0442 na súčasné 5253. Od roku 2006 lietal u 2. letky Sliač. Nelietal od mája 2011 až do GO v LOTN, kde dostal novú šedú kamufláž. Fabrický zálet po GO sa uskutočnil 26. septembra 2012 a 11. októbra 2012 bol preletený späť na Sliač. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39CM 5301 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0443), 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice, dostal sfarbenie Bielych Albatrosov a v rokoch 1996–1997 prešiel GO v LOTN, kde mu bola predĺžená životnosť. Aj tento stroj dostal koncom 90. rokov novší typ smerového kormidla. Na chvostovej ploche mu pribudlo modré číslo 7. Na ďalšej generálnej oprave v LOTN bol od roku 2002, kde bol modernizovaný na štandard L-39CM a došlo k zmene reg. č. z pôvodného 0443 na súčasné 5301. Lietadlo lietalo od augusta 2006 u 2. letky Sliač. Od 1. decembra 2010 nelietal a bol preletený do LOTN za účelom generálnej opravy. Po GO bol zalietaný dňa 28. augusta 2012. Stroj obdržal novú šedú kamufláž a na chvostovú plochu pribudol motív Otta Smika (pri príležitosti 90. výročia narodenia Otta Smika). Na Sliač stroj preletel dňa 31. augusta 2012. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39ZAM 4701 v službe Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Dňa 1. januára 1993 bolo pridelené k 1. slp na Sliači, spočiatku lietalo v štandardnej kamufláži verzie ZA. V druhej polovici 90. rokov dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov a bol mu odstránený kanón GŠ-23. Od apríla 2011 prešlo v LOTN generálnou opravou a modernizáciou a dostalo novú šedú kamufláž. Fabrický zálet po GO bol vykonaný dňa 6. marca 2013 a 8. apríla 2013 bol preletený na Sliač. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39ZAM 4703 v službe Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Dňa 1. januára 1993 bolo pridelené k 1. slp na Sliači, spočiatku lietalo v pôvodnej kamufláži. Koncom 90. rokov dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov, avšak dlhší čas nelietalo. Lietadlo prišlo v roku 2010 z generálnej opravy v LOTN, ktorá bola spojená s modernizáciou na verziu ZAM. Lietadlo dostalo opäť kamufláž z dvoch odtieňov zelenej a šedo-modrú na spodné plochy. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39ZAM 4707 v službe Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Dňa 1. januára 1993 bolo dislokované na LZ Sliač, spočiatku lietalo v štandardnej kamufláži verzie ZA, neskôr dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov, ktorým býval zapožičiavaný spolu s ďalšími L-39ZA ako záloha. Lietadlo prešlo v roku 2006 generálnou opravou v LOTN, ktorá bola spojená s modernizáciou na verziu ZAM. Dostalo nové sfarbenie identické s L-39ZAM (reg. č. 1730). V júli roku 2012 mu vypršala technická životnosť. Od 4. júla 2013 sa lietadlo nachádzalo v LOTN na 3. GO + PTŽ s termínom ukončenia 30. máj 2014. Momentálne po GO je lietadlo v službe v novej šedej kamufláži u 2. letky Sliač.
L-39ZAM 4711 v službe Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Dňa 1. januára 1993 bolo dislokované na LZ Sliač. Lietadlo dostalo v druhej polovici 90. rokov sfarbenie Bielych Albatrosov, pričom mu bol odstránený kanón. Keď 2. letka prešla na verzie CM a ZAM bolo odstavené z prevádzky a uložené na letisku Sliač. Lietadlo bolo v roku 2012 presunuté do LOTN za účelom generálnej opravy a modernizácie na verziu ZAM. V rámci GO obdržalo novú šedú kamufláž a 6. marca 2013 bol vykonaný fabrický zálet po GO. Dňa 8. apríla 2013 lietadlo preletelo na Sliač. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.

Antonov An-26[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-26B-100 2506 v službe Lietadlo bolo vyrobené v roku 1983. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Dňa 30. mája 2011 stroj počas pristávania v Sarajeve v Bosne a Hercegovine zasiahol vták. Na palube lietadla sa počas tohto incidentu nachádzal aj vtedajší minister obrany Ľubomír Galko. Lietadlo bolo opravené a opäť uvedené do služby.

Let L-410 Turbolet[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-410FG 1521 v službe Lietadlo bolo vyrobené v roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2011 bolo stiahnuté z prevádzky. Po R1 zalietnuté v LOTN 29. apríla 2013. V súčasnosti je zmodernizované a nesie šedo-šedú kamufláž.
L-410UVP-E14 2311 v službe Lietadlo bolo vyrobené v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Po R2 je od roku 2013 v šedo-šedej kamufláži. Momentálne v službe.
L-410UVP-E14 2421 odstavený Lietadlo bolo vyrobené v roku 1990 a následne dodaný do Sovietskeho zväzu, kde lietal s imatrikulačnou značkou CCCP-67628 a po vzniku Ruskej federácie s označením RA-67628. Stroj mal koncom 90. rokov 20. storočia prejsť generálnou opravou v Leteckých opravovniach Trenčín, ale pre nezaplatenú pohľadávku ruského majiteľa bol neskôr odpredaný Ozbrojeným silám SR. V júli 2014 mu vypršala technická životnosť do generálnej opravy.
L-410UVP-E20 2718 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2009. Lietadlo bolo pomenované podľa obce Kuchyňa. Momentálne v službe.
L-410UVP-E20 2721 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2010. Lietadlo bolo pomenované podľa mesta Malacky. Momentálne v službe.
L-410UVP-E20 2818 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2013. Lietadlo bolo pomenované podľa obce Pernek. Momentálne v službe.
L-410UVP-E20 2901 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2013. Lietadlo bolo pomenované podľa obce Rohožník. Momentálne v službe.

Mil Mi-17[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Mi-17M 0807 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V roku 2011 mu vypršala technická životnosť, pri príležitosti 20. výročia vzniku LZ v Prešove dostal vrtuľník na digitálnu kamufláž výročné sfarbenie, stroj je opäť v službe.
Mi-17LPZS 0820 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1986, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba). Dňa 12. septembra 2013 vo výcvikovom priestore vojenského obvodu Lešť pri nácviku zlaňovania z vrtuľníka Mi-17LPZS (reg. č. 0820) tragicky zahynul vojenský policajt rtm. Ľubomír Igaz.
Mi-17M 0823 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník má digitálnu kamufláž.
Mi-17LPZS 0826 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba), v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak momentálne je opäť v službe.
Mi-17LPZS 0827 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba), v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak momentálne je opäť v službe.
Mi-17LPZS 0841 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba).
Mi-17M 0844 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník má digitálnu kamufláž.
Mi-17M 0845 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník má digitálnu kamufláž.
Mi-17M 0846 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník má digitálnu kamufláž.
Mi-17M 0847 v službe Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Vrtuľník má digitálnu kamufláž.

Zoznam vyradených a zničených lietadiel a vrtuľníkov[upraviť | upraviť zdroj]

Mikojan-Gurevič MiG-29[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-29A 0820 odstavený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994. Stroj je momentálne odstavený na Sliači ako záloha.
MiG-29A 5113 odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Momentálne je odstavené na Sliači ako záloha.
MiG-29A 5515 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29A 5817 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29A 7501 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Stroj má slovenské farby, je to bývalý display stroj, počas nácviku manévru zvon bolo pri vyberaní manévru na tomto stroji prekročené preťaženie 10G, a tým pádom došlo k pokriveniu draku lietadla. Lietadlo je majetkom VHÚ Bratislava, momentálne umiestnené ako statický exponát na letisku Sliač.
MiG-29A 8003 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29A 8605 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Stroj je majetkom VHÚ Bratislava – zapožičané Múzeu letectva v Košiciach. Zo Sliača do Košíc bolo prepravené dňa 13. mája 2013.
MiG-29A 9308 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Od konca júla až po koniec septembra 2011 bolo lietadlo umiestnené pred nákupným centrom Europa SC v Banskej Bystrici, kde ako atrakcia pútalo pozornosť na Medzinárodné letecké dni SIAF 2011. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29UB 4401 odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 stroj dostal novú kamufláž, v súčasnosti sa nachádza na letisku Sliač ako záloha.
MiG-29A 2022 značne poškodený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994. Dňa 19. júna 2002 začal počas vzletu na lietadle horieť motor, pilot incident prežil, stroj však bol značne poškodený a už lietať nebude.
MiG-29A 6829 zničený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. Stroj mal tigriu kamufláž. Dňa 6. novembra 2002 o 20:45 hod. sa počas nočného cvičného letu zrazil s druhým MiGom-29A (reg. č. 6930) medzi obcami Hnilčík a Spišské Tomášovce, zrážku neprežil mjr. Ing. Marián Katuška † (6829).
MiG-29A 6930 zničený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. Dňa 6. novembra 2002 sa zrazilo s Migom-29A (reg. č. 6829), mjr. Ing. Martin Hronec (6930) sa zo stroja úspešne katapultoval a nebol vážne zranený.

Aero L-39 Albatros[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-39C 0111 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 1. letke 5. šlp Košice. Vo farbách Bielych Albatrosov lietalo od roku 1992. V rokoch 1996–1997 prešlo generálnou opravou v LOTN. Takisto došlo neskôr aj k zmene staršieho smerového kormidla za novší typ. Na chvostovej ploche mu pribudlo modré číslo 5. V roku 2002 stroj absolvoval ako prvý generálnu opravu v LOTN, ktorá bola spojená s modernizáciou prístrojového vybavenia, výmenou krídla, zadnej časti trupu a chvostových plôch. Okrem iného dostal aj novší typ chvostovej plochy s vyšším krytom antény na vrchole. Po GO bol zalietaný dňa 26. augusta 2003. Až do apríla 2004 bol stroj dislokovaný v Košiciach. Dňa 15. apríla 2004 preletel na Sliač, kde odvtedy nelietal, pretože všetky ostatné lietadlá L-39CM boli modernizované so zmenami vo vybavení oproti tomuto lietadlu. Stroj momentálne nelieta a je vyradený. Nedošlo ani k zmene reg. č. 0111 na plánované 5251 a s jeho ďalšou prevádzkou sa už nepočíta.
L-39CM 5254 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0112), 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp v Košiciach, stroj dostal sfarbenie Bielych Albatrosov. V rokoch 1996 – 1997 absolvoval generálnu opravu v LOTN, ktorá bola spojená s výmenou trupových častí a predĺžením životnosti do roku 2002. Aj u tohto stroja došlo koncom 90. rokov k výmene smerového kormidla za novší typ. Na chvostovej ploche mu pribudlo modré číslo 1. Na ďalšej generálnej oprave v LOTN bol od roku 2002, kde lietadlo prešlo modernizáciou na štandard L-39CM a došlo aj k zmene pôvodného reg. č. 0112 na súčasné 5254. U 2. letky Sliač lietal od augusta 2006. Posledný let uskutočnil dňa 6. októbra 2011. Lietadlu vypršala technická životnosť a odvtedy je odstavené na letisku Sliač.
L-39CM 5302 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0101), 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice. Dostal sfarbenie skupiny Biele Albatrosy. V rokoch 1996 – 1997 prešiel generálnou opravou v LOTN, ktorá bola spojená s výmenou trupovej škrupiny a predĺžením životnosti. Koncom 90. rokov mu bolo vymenené staršie (vyššie) smerové kormidlo za novší typ. Na chvostovej ploche mu pribudlo modré číslo 4. Ďalšiu generálnu opravu v LOTN absolvoval v roku 2002, ktorá bola spojená s modernizáciou stroja na štandard L-39CM a bolo mu zmenené trupové číslo 0101 na súčasné 5302. Od roku 2006 lietal u 2. letky Sliač. Lietadlo od mája 2011 nelieta a čaká na generálnu opravu.
L-39MS 0002 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, neskôr predaný, nové označenie N102XX.
L-39MS 0003 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, neskôr predaný, nové označenie N9016N.
L-39V 0730 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice. Zo začiatku stroj lietal v pôvodnom sfarbení kombinácie bielej a žltej farby, neskôr lietadlo dostalo sfarbenie skupiny Biele Albatrosy. Stroj mal starší typ smerového kormidla, ktorý bol typický pre prvé série L-39. V roku 2001 preletel na Sliač, kde bol v roku 2006 vyradený. Posledný let uskutočnil dňa 31. augusta 2006. Momentálne sa nachádza na letisku Sliač a bol navrhnutý na predaj.
L-39V 0745 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 1. letke 5. šlp Košice. Lietadlo zo začiatku lietalo v pôvodnom sfarbení kombinácie bielej a žltej farby, neskôr dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov. Stroj mal starší typ smerového kormidla, ktoré bolo po čase nahradené novším, nižším. Dňa 17. júla 1996 bolo lietadlo poškodené pri kolízii s L-39C (reg. č. 4357), pilotovi sa podarilo pristáť na letisku v Košiciach. Stroj bol opravený v LOTN. V Košiciach lietal do roku 2001, kedy preletel na Sliač. V roku 2006 bol vyradený a zostal uložený. Posledný let uskutočnil dňa 4. mája 2007. V súčasnosti sa nachádza na letisku Sliač a bol navrhnutý na predaj.
L-39ZAM 1701 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol pridelený k 2. zmlp Trenčín. V septembri 1994 bol presunutý k 33. sblk Kuchyňa. Na Sliači pôsobil od roku 1995. Lietadlo spočiatku lietalo v štandardnej kamufláži z dvoch odtieňov zelenej a šedo-modrými spodnými plochami, neskôr dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov a bol mu odstránený kanón GŠ-23. Sfarbenie Bielych Albatrosov mu zostalo dodnes a bol modernizovaný na verziu L-39ZAM, a pribudlo mu púzdro s kanónom. Stroj lietal u 2. letky Sliač do roku 2010, kedy mu vypršala technická životnosť. Posledný let uskutočnil dňa 20. júna 2010. Dňa 6. marca 2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva na letisku Sliač, má ísť do Múzea letectva v Košiciach.
L-39ZA 1725 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 3. sbolp Kuchyňa, v marci 1993 prešlo k 2. zmlp Trenčín a v roku 1994 opäť na základňu Kuchyňa. V roku 1995 stroj prešiel k 31. slk Sliač. Lietadlo lietalo v štandardnej kamufláži verzie ZA. V roku 2002 absolvoval generálnu opravu v LOTN, v ktorej okrem iného dostal novú kamufláž s mierne odlišnými odtieňmi a iným tvarom číslic trupového čísla. U 2. letky Sliač lietal do roku 2006. Posledný let uskutočnil dňa 17. mája 2007 a následne bol odstavený na letisku Sliač, nelietal od prechodu letky na verzie L-39CM a ZAM. Dňa 6. marca 2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva ako statický exponát na Sliači.
L-39ZAM 1730 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol stroj pridelený k 3. sbolp Kuchyňa, v marci 1993 prešiel k 2. zmlp Trenčín a v roku 1994 opäť na základňu Kuchyňa. Od roku 1995 lietal na Sliači. Nesie kamufláž štandardnú pre verziu ZA. V roku 2005 lietadlo absolvovalo generálnu opravu v LOTN, ktorá bola spojená s modernizáciou na verziu ZAM. Stroj dostal novú kamufláž z dvoch odtieňov zelenej a šedo-modrú na spodné plochy. Trupové číslo zostalo nezmenené, zmenená bola na ňom len farba z bielej na čiernu. U 2. letky Sliač lietal do roku 2011, kedy mu vypršala technická životnosť. Posledný let uskutočnil 1. júna 2011. Dňa 6. marca 2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva na letisku Sliač, má ísť do Vojenského historického múzea v Piešťanoch.
L-39C 4355 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice. Farby Bielych Albatrosov stroj dostal v roku 1992. Tento stroj mal už novší typ smerového kormidla. Na chvostovej ploche mu v druhej polovici 90. rokov pribudlo modré číslo 3. Toto lietadlo sa odlišovalo od ostatných strojov Bielych Albatrosov prevedením trupového čísla, ktoré bolo delené, podobné prevedenie mal aj L-39C (reg. č. 4357) a aj stroje série 46 v zostave skupiny pred rozdelením Česko-Slovenska. Dňa 3. júna 2000 stroj havaroval počas vystúpenia skupiny na letisku Sliač, pri tejto nehode zahynul mjr. Ing. Ľuboš Novák †.
L-39C 4357 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 1. letke 5. šlp Košice. Stroj lietal vo farbách skupiny Biele Albatrosy od roku 1992. Prevedenie trupového čísla bolo rovnaké ako u lietadla L-39C (reg. č. 4355). Dňa 17. júla 1996 sa v turbulencii stroj zrazil s L-39V (reg. č. 0745) počas nácviku skupiny, pplk. Ing. Marián Sakáč a kpt. Ing. Róbert Rozenberg sa úspešne katapultovali.
L-39ZA 3905 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 3. sbolp Kuchyňa, neskôr prešlo na základňu Trenčín až nakoniec zostalo dislokované u 31. slk na Sliači. Stroj lietal v štandardnej kamufláži verzie ZA. Dňa 14. septembra 2000 sa zrútil kvôli poruche motora pri obci Ožďany, pilot, npor. Ing. Pavol Serbín, sa katapultoval.
L-39ZA 4705 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, od 1. januára 1993 lietal na Sliači, lietadlo dostalo v druhej polovici 90. rokov sfarbenie Bielych Albatrosov a bol mu odstránený kanón. Dňa 29. októbra 2002 sa počas výcviku maďarských pilotov stroj zrútil kvôli poruche motora pri obci Kalša, inštruktor Jenö Vadas a žiak Gyűla Molnár sa katapultovali.

Antonov An-26[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-26B-100 3208 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo je momentálne odstavené.

Let L-410 Turbolet[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-410FG 1203 predaný Lietadlo bolo vyrobené v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol vyradený v roku 2003. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu (VHM) Piešťany.
L-410MA 0404 predaný Lietadlo bolo vyrobené v roku 1975, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Vyradené bolo v roku 1998 a od roku 2002 sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch.
L-410MA 0405 predaný Lietadlo bolo vyrobené v roku 1975, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené v roku 2003. V súčasnosti lieta u Dubnica Air ako OM-SAB.
L-410UVP-S 0730 vymenený Lietadlo bolo vyrobené v roku 1981, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol vyradený v roku 2010. Potom vrátený do LET Kunovice a vymenený za nový stroj L-410UVP-E20 (reg. č. 2718).
L-410UVP-T 0927 vymenený Lietadlo bolo vyrobené v roku 1982, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol vyradený v roku 2010. Potom bol vrátený do LET Kunovice a vymenený za nový stroj. V súčasnosti slúži ako učebná pomôcka Strednej školy leteckej v Kunoviciach.
L-410UVP-T 0930 vymenený Lietadlo bolo vyrobené v roku 1982, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti má vyčerpanú technickú životnosť a je určené ako protihodnota pri výmene za nové lietadlo L-410UVP-E20.
L-410UVP-T 1133 vymenený Lietadlo bolo vyrobené v roku 1983, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti má vyčerpanú technickú životnosť a je určené ako protihodnota pri výmene za nový L-410UVP-E20.

Antonov An-12[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-12BP 2209 predaný Lietadlo bolo vyrobené 29. júla 1964 v GAZ č. 34 v Taškente v Sovietskom zväze (dnešný Uzbekistan). Do Česko-Slovenska preletelo z moskovského letiska Domodedovo dňa 18. decembra 1980. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bol stroj predaný do Moldavska, neskôr do Angoly.

Antonov An-24[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-24V 2903 vymenený Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 2001 bolo lietadlo vymenené do ČR za An-24V (reg. č. 5803), neskôr bolo predané do Nikaragui, potom do Venezuely.
An-24V 5605 zničený Lietadlo bolo vyrobené 24. októbra 1969 v GAZ č. 473 v Kyjeve-Sviatošino v Sovietskom zväze (dnešná Ukrajina). Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Dňa 19. januára 2006 havarovalo 3 km od slovensko-maďarských hraníc, zahynulo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec MO SR †, nehodu prežil jeden vojak mjr. Martin Farkaš.
An-24V 5803 vyradený Získaný výmenou za An-24V (reg. č. 2903) z ČR v roku 2001. V súčasnosti sa nachádza na letisku Malacky-Kuchyňa.

Jakovlev Jak-40[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Jak-40 0823 predaný Lietadlo bolo vyrobené 17. septembra 1972 v SAZ č. 292 v Saratove v Sovietskom zväze (dnešné Rusko). Do Česko-Slovenska bolo dodané ešte v tom istom roku. V rokoch 1972–1981 lietalo pre Štátny letecký útvar. Od 1. novembra 1981 slúžilo v armáde pod reg. č. 0823. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany.

Tupolev Tu-154[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Tu-154B-2 0420 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1980. U LO FMO lietal od 18. júla 1980 pod imatrikulačnou značkou OK-BYA v salónnej úprave za účelom prepravy prezidenta ČSSR. V marci 1989 bol stroj predaný armáde. Dňa 29. marca 1989 uskutočnil prvý let u armády. Ako stroj určený pri delení ČSFR pre Slovensko odletel 22. decembra 1992 do Bratislavy. V októbri 1995 bol predaný do Ruska.

Mikojan-Gurevič MiG-21[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-21MA 1112 predaný Lietadlo bolo vyrobené 27. júna 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené 14. septembra 1994, potom bolo odstavené na Sliači v deklarovanom priestore, v rozobratom stave bolo po desiatich rokoch prevezené do VHM Piešťany, v roku 2007 bolo predané spol. Aero Slovakia a následne zrenovované, v súčasnosti je vystavené na letisku v Nitre pri objekte Aero Slovakia[1].
MiG-21MA 1113 predaný Lietadlo bolo vyrobené v júni 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo predané do Vojenského historického múzea v Piešťanoch, kde je dodnes[2].
MiG-21MA 1114 predaný Lietadlo bolo vyrobené v júni 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do Českej republiky[3].
MiG-21MA 1201 predaný Lietadlo bolo vyrobené v júni 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do Českej republiky[4].
MiG-21MA 1203 predaný Lietadlo bolo vyrobené v júni 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do Českej republiky[5].
MiG-21MA 1206 vyradený Lietadlo bolo vyrobené v júni 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, v súčasnosti sa nachádza na letisku v Očovej[6].
MiG-21MA 1208 vyradený Lietadlo bolo vyrobené v júni 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, v súčasnosti sa nachádza na leteckej základni v Malackách[7].
MiG-21MA 1209 predaný Lietadlo bolo vyrobené v 7. júna 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, bolo predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes[8].
MiG-21MA 1210 predaný Lietadlo bolo vyrobené v 11. júna 1969 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od 17. júla toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Posledný let v službách Vzdušných síl OS SR vykonalo 16. marca 1994, potom bolo vyradené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v roku 2009 premiestnené do Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, kde je dodnes[9].
MiG-21MA 2615 zošrotovaný Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od júna 1970. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, po vyradení bolo odstavené, v roku 2009 predané do Českej republiky, kde bolo zošrotované[10].
MiG-21MA 2705 predaný Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od júna 1970. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, pravdepodobne bolo odpredané do zahraničia[11].
MiG-21MA 2706 predaný Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od júna 1970. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, po vyradení bolo odstavené, v roku 2009 predané do Českej republiky[12].
MiG-21MA 2707 predaný Lietadlo bolo vyrobené 22. mája 1970 v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) v Sovietskom zväze (dnešné Rusko), od júna toho istého roku slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, bolo predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes[13].
MiG-21MF 4308 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 4309 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v Air Park – Zruč pri Plzni.
MiG-21MF 4310 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 4311 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 4312 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 4313 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v leteckom múzeu Olomouc – Neředín.
MiG-21MF 4401 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MF 4402 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 7702 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 7703 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 7704 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 7706 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 1998 zošrotované.
MiG-21MF 7707 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21MF 7708 darovaný Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 1994 bolo lietadlo darované RAF Benevolent Fund, potom predané do USA, kde je registrované ako N7708.
MiG-21MF 7710 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 7712 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 7713 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MF 7714 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2002, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes.
MiG-21MF 7715 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, v roku 1998 zošrotované.
MiG-21MF 7801 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1999, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v súčasnosti sa nachádza na leteckej základni Sliač, kde je umiestnené ako pomník (pri príležitosti konania Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012 sa lietadlo od 8. do 30. augusta 2012 nachádzalo pred nákupným centrom Europa SC v Banskej Bystrici, kde ako atrakcia pútalo pozornosť na letecké dni[14], takisto aj v roku 2013 poslúžilo toto lietadlo k tomu istému účelu v Banskej Bystrici pri príležitosti blížiacich sa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013[15]).
MiG-21MF 7803 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MF 8205 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2000, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes.
MiG-21MF 8207 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 8208 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 8209 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo predané do Múzea letectva v Košiciach. Z Košíc bolo premiestnené do areálu Multifunkčnej zásobovacej základne západ v Nemšovej, kde je dodnes vystavené.
MiG-21MF 9404 pravdepodobne zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení odkúpila lietadlo súkromná osoba do SDM v Prešove, v roku 2000 ho vymenila s istou firmou za VR-3 Rejs, lietadlo bolo pravdepodobne zošrotované.
MIG-21MF 9406 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, v roku 1998 zošrotované.
MiG-21MF 9501 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo je v súčasnosti vystavené na leteckej základni Sliač.
MiG-21MF 9502 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v roku 2009 premiestnené do VHM Piešťany, v roku 2011 bolo prevezené na letisko Slavnica neďaleko Dubnice nad Váhom, kde je dodnes.
MiG-21MF 9710 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo pravdepodobne odpredané do zahraničia.
MiG-21MF 9712 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2005 predané do VHM Piešťany.
MiG-21MF 9713 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2003, v roku 2005 predané do VHM Piešťany, kde je dodnes.
MiG-21MF 9714 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 1998 zošrotované.
MiG-21MF 9813 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo určené k zošrotovaniu, avšak kvôli administratívnej chybe nebolo zlikvidované, ale preznačené na 9815, potom bolo administratívne zrušené, v roku 1998 vystavené na podstavci pred areálom leteckých opravovní v Banskej Bystrici, neskôr bolo prestriekané na 8915 a predané do Aero múzea v Martine-Tomčanoch, kde je dodnes.
MiG-21MF 9814 pravdepodobne zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení odkúpila lietadlo súkromná osoba do SDM v Prešove, v roku 2000 ho vymenila s istou firmou za VR-3 Rejs, lietadlo bolo pravdepodobne zošrotované.
MiG-21MF 9815 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo administratívnou chybou zošrotované namiesto lietadla MiG-21MF (reg. č. 9813).
MiG-21R 1502 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21R 1702 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, v súčasnosti sa pravdepodobne nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21R 1703 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené na Sliači, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je pravdepodobne dodnes.
MiG-21R 1918 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti pravdepodobne nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21R 1920 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21R 1922 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21R 1923 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva Košiciach, momentálne je umiestnené v areáli AK Košice – zapožičané z Múzea letectva Košice na dobu neurčitú.
MiG-21R 1924 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21UM 0268 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo dlhodobo odstavené, neskôr uložené na deklarovanom mieste letiska Sliač, dnes je umiestnené v Múzeu letectva v Košiciach.
MiG-21UM 0368 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21UM 0475 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes.
MiG-21UM 3041 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predaná do VHM Piešťany, kde je dodnes.
MiG-21UM 3051 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v leteckom múzeu Olomouc – Neředín.
MiG-21UM 3156 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predané do VHM Piešťany, kde je dodnes.
MiG-21UM 3176 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo predané na Ukrajinu, kde bolo rozobraté na ND v Odessa Aircraft Repair Plant – existuje foto z roku 2010.
MiG-21UM 3741 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21UM 5026 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21UM 5101 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené v Air Park – Zruč pri Plzni.
MiG-21UM 5166 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21US 0441 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení sa lietadlo dostalo do Vojenského múzea v Trenčíne, neskôr bolo predané do VHM Piešťany, kde je dodnes.
MiG-21US 0646 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.

Suchoj Su-22[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Su-22M4 2219 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Posledný let uskutočnilo v roku 1999, odkedy bolo odstavené až do roku 2003. V máji 2004 bolo prevezené do VHM Piešťany, kde je dodnes.
Su-22M4 2220 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Neskôr po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo prevezené do VHM Piešťany, kde je dodnes.
Su-22M4 2702 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Neskôr po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo prevezené do Múzea letectva v Košiciach, kde by sa malo nachádzať dodnes.
Su-22M4 3311 vyradený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Ďalší osud lietadla po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR je neznámy.
Su-22M4 3312 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené v roku 2002. V júli 2009 bol stroj prevezený na letisko Nitra-Janíkovce, kde dodnes slúži ako exponát.
Su-22M4 3316 vyradený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo by malo byť dodnes vystavené ako exponát pri vstupnej bráne na leteckej základni v Malackách.
Su-22M4 3615 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3616 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3617 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3618 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3619 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3620 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4012 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo lietadlo odstavené. V súčasnosti by sa malo nachádzať v Múzeu letectva v Košiciach.
Su-22M4 4013 zničený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, 27. apríla 1994 počas nácviku letovej ukážky na leteckej základni v Malackách pilot prekročil letové limity stroja, lietadlo následne narazilo do hangára a explodovalo. Pilot, mjr. Ing. Vladimír Šimko, sa z lietadla úspešne katapultoval. Lietadlo bolo úplne zničené. Havária však spôsobila aj poškodenie lietadla Su-25K (reg. č. 1006) na zemi.
Su-22M4 4014 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4016 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4017 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4018 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22UM-3K 6802 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo by sa malo v súčasnosti nachádzať vo VHM Piešťany.
Su-22UM-3K 7207 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22UM-3K 7208 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.

Suchoj Su-25[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Su-25K 1006 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Dňa 27. októbra 2004 bolo predané do Arménska.
Su-25K 1007 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Neskôr bolo predané do VHM Piešťany, kde je dodnes.
Su-25K 1008 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Dňa 30. októbra 2004 bolo predané do Arménska.
Su-25K 1027 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Dňa 27. októbra 2004 bolo predané do Arménska.
Su-25K 5033 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené v roku 2000 a ponúknuté na predaj. V roku 2003 bol stroj predaný k novému užívateľovi. Dnes je vystavený v leteckom múzeu v Košiciach.
Su-25K 5036 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené v roku 2000 a ponúknuté na predaj. V roku 2003 bol stroj predaný k novému užívateľovi. Dňa 27. októbra 2004 predaný do Arménska.
Su-25K 6017 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Dňa 12. novembra 2004 predaný do Arménska.
Su-25K 6018 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Dňa 30. októbra 2004 predaný do Arménska.
Su-25K 8072 poškodený pri nehode Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1986, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Dňa 28. mája 1993 počas preletu na deň otvorených dverí na letisku Sliač došlo pri pristávaní lietadla k zablokovaniu bŕzd hlavného podvozku. Stroj následne vybočil z dráhy, pričom došlo k nalomeniu nosníkov krídla, vylomeniu podvozku a vytrhnutiu motorov zo závesov. Pilot sa nezranil. Neskôr však lietadlo poslúžilo ako základ pre nový letecký trenažér. Ako príčina havárie bola uvedená únava materiálu a neadekvátna reakcia pilota.
Su-25K 8073 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1986, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Dňa 12. novembra 2004 predaný do Arménska.
Su-25K 8074 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1986, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Dňa 30. októbra 2004 predaný do Arménska.
Su-25K 8075 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1986, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené pravdepodobne v roku 2001 a následne bolo odstavené. Dňa 30. októbra 2004 predaný do Arménska.
Su-25UBK 3237 predaný Lietadlo opustilo výrobný závod v Ulan-Ude dňa 31. marca 1988. Dňa 21. apríla 1988 stroj preletel do Česko-Slovenska na základňu Pardubice a 20. júna bol pridelený k 1. letke 30. bilp. Pri delení armády ČSFR lietadlo pripadlo Slovensku. Dňa 1. januára 1993 bol prevedený do stavu 1. bitevnej letky 2. zmiešaného leteckého pluku na základni Trenčín. Neskôr, 22. septembra 1994, lietadlo preletelo na základňu Kuchyňa. Dňa 1. januára 1995 bolo pridelené k 33. stíhacej bombardovacej letke. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené 31. decembra 2002. V roku 2004 ponúknuté na predaj. Dňa 27. októbra 2004 predaný do Arménska, kam bol 30. októbra transportovaný na palube lietadla An-124 Ruslan a následne zavedený do výzbroje arménskych vzdušných síl.

Aero L-29 Delfín[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-29 1901 predaný Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od júna 1966, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2002 bol stroj predaný súkromnému majiteľovi, kde bol zrekonštruovaný a registrovaný ako OM-JET.
L-29 1928 zničený Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od júna 1966, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Dňa 20. septembra 1996 havarovalo z neznámych príčin neďaleko obce Studienka. Pilot, mjr. Ing. Tomáš Novotný, sa zo stroja katapultoval. Lietadlo bolo zničené.
L-29 1929 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od júna 1966, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Bolo predaný do Spojených štátov, kde je prevádzkovaný pod imatrikulačnou značkou N144DT v Palm Springs v Kalifornii.
L-29 1930 predaný Lietadlo slúžilo v česko-slovenských vzdušných silách od júna 1966, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Bolo predané do Spojených štátov, kde je prevádzkované pod imatrikulačnou značkou N129SH vo Victorville v Kalifornii.
L-29 2845 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od apríla 1968, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany.
L-29 2846 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od apríla 1968, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti sa nachádza v Múzeu letectva v Košiciach.
L-29 3228 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany.
L-29 3229 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany.
L-29 3232 predaný Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol predaný do Múzea letectva v Košiciach. V roku 2009 bol predaný do Vojenského historického múzea v Piešťanoch, kde je dodnes.
L-29 3246 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany.
L-29 3250 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo Frýdlante nad Ostravicou.
L-29 3302 zničený Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Dňa 15. marca 1995 došlo v priebehu ukážky vyššej techniky pilotáže v malej výške vykonávanej pre delegáciu rakúskych ozbrojených síl za podmienok nízkej oblačnosti k strate rýchlosti stroja pri dotáčaní zatáčky. Stroj sa následne zachytil krídlom o vrchol stromu na vrchole pahorku vo výcvikovom priestore Javorina a zrútil sa. Pilot, mjr. Ing. Jaroslav Horník, zahynul.
L-29 3404 vyradený Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti je vystavený ako pamätník na leteckej základni Malacky-Kuchyňa.
L-29 3405 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Bol predaný do súkromného sektoru a v súčasnosti lieta s imatrikulačnou značkou OK-AJW.
L-29 3407 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti sa nachádza v Múzeu letectva v Košiciach.
L-29 3408 predaný Stroj slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1969, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR predaný do VHM Piešťany, kde je dodnes.

Mil Mi-8[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Mi-8PPA 7520 predaný Vrtuľník bol vyrobený 27. júna 1979 v GAZ č. 99 v Ulan-Ude v Sovietskom zväze (dnešné Rusko). Slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol vyradený v roku 2004. Dnes sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch[16].
Mi-8PS 0210 modifikovaný Vrtuľník bol vyrobený v roku 1967 v Kazani v Sovietskom zväze (dnešné Rusko) a od 31. augusta toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol upravený na výcvikový trenažér[17].
Mi-8PS-11 0837 predaný Vrtuľník slúžil v česko-slovenských vzdušných silách od roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol vyradený 31. decembra 2011. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch[18].
Mi-8T 0817 predaný Vrtuľník bol vyrobený v júli 1970 v Kazani v Sovietskom zväze (dnešné Rusko). Od 31. júla 1970 slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Dnes sa nachádza v Pass Thurn, neďaleko Mittersill, v Rakúsku a mal by byť upravený na bar[19].
Mi-8T 1132 predaný Vrtuľník bol vyrobený v roku 1969 v Kazani v Sovietskom zväze (dnešné Rusko). Od 31. marca 1969 slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Dnes sa nachádza vo VHM Piešťany[20].
Mi-8T 1932 predaný Vrtuľník bol vyrobený 8. apríla 1969 v Kazani v Sovietskom zväze (dnešné Rusko). Od 30. apríla 1969 slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Posledný let vykonal 7. novembra 1994 a posledná motorová skúška bola vykonaná 16. októbra 1996[21]. Dnes sa nachádza vo VHM Piešťany[22].
Mi-8T 2032 predaný Vrtuľník bol vyrobený 8. apríla 1969 v Kazani v Sovietskom zväze (dnešné Rusko). Od 30. apríla 1969 slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Posledný let vykonal 29. marca 1993 a posledná motorová skúška bola vykonaná 16. októbra 1996[23]. Následne bol predaný do Vojenského historického múzea v Piešťanoch, kde sa nachádzal do októbra 2008. Potom bol v schátralom stave na odlúčenom pracovisku Odbornej výcvikovej školy letectva, protivzdušnej obrany, komunikačných a informačných systémov a elektronického prieskumu v Košiciach. V súčasnosti je vrtuľník zrekonštruovaný v múzeu v Prešove[24].
Mi-8T 2832 predaný Vrtuľník bol vyrobený v roku 1969 v Kazani v Sovietskom zväze (dnešné Rusko). Od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol predaný do VHM Piešťany, kde je dodnes[25].
Mi-8T 3932 predaný Vrtuľník bol vyrobený v roku 1969 v Kazani v Sovietskom zväze (dnešné Rusko). Od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol pravdepodobne predaný[26].

Mil Mi-17[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Mi-17M 0808 vyradený Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Dňa 31. júla 2010 mu vypršala technická životnosť. V Leteckých opravovniach Trenčín mal byť modernizovaný na verziu Mi-17LPZS-2, čo sa však nestalo a je pravdepodobné, že bol použitý na náhradné dielce pre potreby zostávajúcich Mi-17M vo Vzdušných silách OS SR.
Mi-17M 0812 zničený Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Mal digitálnu kamufláž, v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak v nasledujúcich rokoch bol opäť v službe. Zničený pri leteckej katastrofe 28. júla 2015 pri Geraltove.
Mi-17M 0817 zničený Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1985, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Zničený pri leteckej havárii 24. decembra 2002 pri meste Travnik v Bosne a Hercegovine.
Mi-17M 0821 vyradený Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1986, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V roku 2011 mu vypršala technická životnosť a bol vyradený z výzbroje Vzdušných síl OS SR.
Mi-17 0824 vyradený Vrtuľník bol vyrobený 28. februára 1987. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Mal byť modernizovaný v Leteckých opravovniach Trenčín na verziu Mi-17M, čo sa však nestalo a je pravdepodobné, že bol použitý na náhradné dielce pre potreby zostávajúcich Mi-17M vo Vzdušných silách OS SR.
Mi-17M 0842 zničený Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Zničený pri leteckej katastrofe 9. októbra 2003. Počas výcviku v nízkej oblačnosti došlo k zlyhaniu prístrojov. Piloti nestihli zareagovať a vrtuľník sa zrútil do zalesneného porastu v katastri obce Pušovce, približne 12 km severovýchodne od mesta Prešov. Pri páde stroja zahynuli všetci štyria členovia posádky.
Mi-17 0843 zničený Vrtuľník bol dodaný do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Zničený pri leteckej havárii 14. marca 2001.

Mil Mi-2[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Mi-2 0716 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v septembri 1988 a následne slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol predaný do Vojenského historického múzea v Piešťanoch, kde je dodnes[27].
Mi-2 3301 pravdepodobne vyradený Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v decembri 1973 a ešte od toho istého roku slúžil u Leteckého oddielu Ministerstva vnútra a následne u Leteckej správy Federálneho ministerstva vnútra. Od roku 1986 slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti je pravdepodobne vyradený z výzbroje Vzdušných síl OS SR[28].
Mi-2 4523 pravdepodobne vyradený Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v decembri 1975 a ešte od toho istého roku slúžil u Leteckého oddielu Ministerstva vnútra a následne u Leteckej správy Federálneho ministerstva vnútra. Od roku 1985 slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti je pravdepodobne vyradený z výzbroje Vzdušných síl OS SR[29].
Mi-2 4524 zničený Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v novembri 1975 a od roku 1976 slúžil u Leteckého oddielu Ministerstva vnútra a následne u Leteckej správy Federálneho ministerstva vnútra. Od roku 1988 slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Dňa 15. decembra 1995 bol vrtuľník zničený pri leteckej havárii v blízkosti obce Šarišské Michaľany. Pri vyberaní súvratu vrtuľník škrtol o zem, čím sa poškodil zadný rotor a po následnej rotácii sa zrútil. Vrtuľníku sa odtrhol podvozok a prevrátil sa na bok. Posádka nebola zranená, vrtuľník bol zničený[30].
Mi-2 5434 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v decembri 1977. Od roku 1978 slúžil u Leteckého oddielu Ministerstva vnútra, Leteckej správy Federálneho ministerstva vnútra a následne u Leteckej správy Zboru národnej bezpečnosti. Od roku 1990 slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol predaný do Vojenského historického múzea v Piešťanoch. V súčasnosti by sa mal nachádzať v Trenčíne[31][32].
Mi-2 7737 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v júli 1982 a od augusta toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol predaný do Vojenského historického múzea v Piešťanoch, kde je dodnes[33].
Mi-2 7738 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v júli 1982 a od augusta toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol v roku 2003 predaný do Múzea letectva v Košiciach. Dnes sa vrtuľník nachádza v areáli Aeroklubu Košice – zapožičaný od LM Košice[34].
Mi-2 7739 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v júli 1982 a od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol v roku 2003 predaný do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes[35].
Mi-2 8212 pravdepodobne vyradený Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v máji 1983 a od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti je pravdepodobne vyradený z výzbroje Vzdušných síl OS SR[36].
Mi-2 8213 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v máji 1983 a od júla toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol predaný do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes[37].
Mi-2 8215 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v máji 1983 a od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol predaný do Maďarska, kde získal imatrikulačnú značku HA-BGF[38]. V súčasnosti sa nachádza v Oberhausene v Nemecku[39].
Mi-2 8217 pravdepodobne vyradený Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v júni 1983[40]. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti je pravdepodobne vyradený z výzbroje Vzdušných síl OS SR[41].
Mi-2 8746 pravdepodobne vyradený Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v júli 1984 a od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. V súčasnosti je pravdepodobne vyradený z výzbroje Vzdušných síl OS SR[42].
Mi-2 8940 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v decembri 1984 a ešte od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol od júla 2009 v schátralom stave na letisku Poprad-Tatry a neskôr bol predaný do Liptovského Mikuláša, kde by sa mal nachádzať dodnes[43].
Mi-2 8942 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v decembri 1984 a ešte od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol v júni roku 2000 predaný do Maďarska, kde získal imatrikulačnú značku HA-BGE[44].
Mi-2 8943 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v decembri 1984 a ešte od toho istého roku slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol od mája 2007 v schátralom stave na letisku Poprad-Tatry a neskôr bol predaný do Liptovského Mikuláša, kde by sa mal nachádzať dodnes[45].
Mi-2Ch 9426 predaný Vrtuľník bol vyrobený vo WSK Świdnik v Poľsku v októbri 1985 a následne slúžil v česko-slovenských vzdušných silách. Pri delení armády ČSFR pripadol Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bol v júli 1998 predaný do Vojenského historického múzea v Piešťanoch. V súčasnosti by sa mal nachádzať v Trenčíne[46].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://forum.valka.cz/topic/view/51747/
  2. http://forum.valka.cz/topic/view/51748/
  3. http://forum.valka.cz/topic/view/51749/
  4. http://forum.valka.cz/topic/view/51751/
  5. http://forum.valka.cz/topic/view/51753/
  6. http://forum.valka.cz/topic/view/51756/
  7. http://forum.valka.cz/topic/view/51758/
  8. http://forum.valka.cz/topic/view/51759/
  9. http://forum.valka.cz/topic/view/51760/
  10. http://forum.valka.cz/topic/view/53917/
  11. http://forum.valka.cz/topic/view/51768/
  12. http://forum.valka.cz/topic/view/51769/
  13. http://forum.valka.cz/topic/view/51770/
  14. http://bbonline.sk/foto-video-pred-europu-priviezli-stihacku-mig-21/
  15. http://www.aktuality.sk/clanok/234088/siaf-tento-rok-bude-navstevnikov-lakat-stihacka-mig-21/
  16. http://www.helicopter-database.de/mi8_aircraft2.php?index=994-9787520_5
  17. http://forum.valka.cz/topic/view/52652/
  18. http://forum.valka.cz/topic/view/52664/
  19. http://www.helicopter-database.de/mi8_aircraft2.php?index=E-108017_4
  20. http://forum.valka.cz/topic/view/52667/
  21. http://forum.valka.cz/topic/view/52671/
  22. http://www.helicopter-database.de/mi8_aircraft2.php?index=3871-3219_3
  23. http://forum.valka.cz/topic/view/52672/
  24. http://www.helicopter-database.de/mi8_aircraft2.php?index=3871-3220_5
  25. http://www.helicopter-database.de/mi8_aircraft1.php?index=3871-3208_6
  26. http://www.helicopter-database.de/mi8_cn.php?cn=030932
  27. http://forum.valka.cz/topic/view/52470/
  28. http://forum.valka.cz/topic/view/52471/
  29. http://forum.valka.cz/topic/view/52472/
  30. http://forum.valka.cz/topic/view/52473/
  31. http://forum.valka.cz/topic/view/52474/
  32. http://www.helicopter-database.de/mi2_aircraft1.php?index=PZL2-05434_4
  33. http://forum.valka.cz/topic/view/52475/
  34. http://forum.valka.cz/topic/view/52476/
  35. http://forum.valka.cz/topic/view/52477/
  36. http://forum.valka.cz/topic/view/58946/
  37. http://forum.valka.cz/topic/view/52479/
  38. http://forum.valka.cz/topic/view/52480/
  39. http://www.helicopter-database.de/mi2_aircraft2.php?index=PZL2-08215_6
  40. http://www.helicopter-database.de/mi2_aircraft1.php?index=PZL2-08217_1
  41. http://forum.valka.cz/topic/view/52481/
  42. http://forum.valka.cz/topic/view/56426/
  43. http://www.helicopter-database.de/mi2_aircraft2.php?index=PZL2-08940_5
  44. http://www.helicopter-database.de/mi2_aircraft2.php?index=PZL2-08942_3
  45. http://www.helicopter-database.de/mi2_aircraft2.php?index=PZL2-08943_4
  46. http://www.helicopter-database.de/mi2_aircraft2.php?index=PZL2-09426_3

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]