Zoznam majstrov sveta futbalových klubov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam futbalových klubov, majstrov sveta pre FIFA (de jure).

Oficiálne súťaže[upraviť | upraviť zdroj]

  • Interkontinentálny pohár bol každoročne konaným pohárom, v ktorom sa stretol víťaz Liga majstrov UEFA a víťaz Copa Libertadores, čo je juhoamerická obdoba európskej Liga majstrov UEFA; zástupcovia oboch najrozvinutejších kontinentov vo futbale. Tento pohár bol sponzorovaný spoločnosťou Toyota a bol teda označovaný aj ako Toyota Cup.[1] Od roku 1960 do roku 1979 sa hral systémom doma-vonku (okrem roku 1973, kedy sa hralo na jeden zápas na neutrálnej pôde) a v rokoch 1980 až 2004 sa hral vždy na jeden zápas v Japonsku. Roku 2004 súťaž zanikla[2] a bola nahradená Majstrovstvami sveta vo futbale klubov. V roku 2017 FIFA oficiálne uznala všetky tituly ako majstrami sveta klubov s rovnakým postavením víťazom Svetového pohára klubov FIFA alebo majstrov sveta de jure.[3][4]

Predchodcom tohto turnaja je Interkontinentálny pohár. Šampión oceánskej Ligy majstrov OFC si však musí od roku 2007 v kvalifikácii proti víťazovi ligy usporiadateľskej krajiny účasť vybojovať.

Prvý ročník sa odohral v roku 2000. Kvôli finančným problémom sa ďalšie ročníky odložili. Turnaj bol definitívne obnovený v roku 2005 a od tej doby sa koná každoročne. Táto trofej stojí za svetový titul.[5][6][7]

Štatistika[upraviť | upraviť zdroj]

Juan Carlos Cárdenas s Interkontinentálny pohár 1967.


Klub Národ Trofeje Interkontinentálny pohár Majstrovstvá klubov FIFA
Real Madrid Španielsko 7 3 (1960, 1998, 2002) 4 (2014, 2016, 2017, 2018)
A.C. Milan Taliansko 4 3 (1969, 1989, 1990) 1 (2007)
Penarol Uruguaj 3 3 (1961, 1966, 1982)
Nacional Montevideo Uruguaj 3 3 (1971, 1980, 1988)
Boca Juniors Argentína 3 3 (1977, 2000, 2003)
São Paulo Brazília 3 2 (1992, 1993) 1 (2005)
Inter Milan Taliansko 3 2 (1964, 1965) 1 (2010)
Bayern München Nemecko 3 2 (1976, 2001) 1 (2013)
F.C. Barcelona Španielsko 3 3 (2009, 2011, 2015)
Santos Brazília 2 2 (1962, 1963)
Independiente Argentína 2 2 (1973, 1984)
Ajax Holandsko 2 2 (1972, 1995)
Juventus Taliansko 2 2 (1985, 1996)
Porto Portugalsko 2 2 (1987, 2004)
Manchester United Anglicko 2 1 (1999) 1 (2008)
Corinthians Brazília 2 2 (2000, 2012)
Racing Avellaneda Argentína 1 1 (1967)
Estudiantes Argentína 1 1 (1968)
Feyenoord Holandsko 1 1 (1970)
Atletico Madrid Španielsko 1 1 (1974)
Olimpia Paraguaj 1 1 (1979)
Flamengo Brazília 1 1 (1981)
Gremio Brazília 1 1 (1983)
River Plate Argentína 1 1 (1986)
Crvena zvezda Juhoslávia 1 1 (1991)
Vélez Argentína 1 1 (1994)
Borussia Dortmund Nemecko 1 1 (1997)
Internacional Brazília 1 1 (2006)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Finále světového poháru klubů
  2. Porto a Caldas se utkají o Interkontinentální pohár
  3. FIFA Council approves key organisational elements of the FIFA World Cup - Recognition of all European and South American teams that won the Intercontinental Cup – played between 1960 and 2004 – as club world champions./ www.fifa.com
  4. FIFA Club World Cup 2017 - History. FIFA Report 2017, pages 15, 40, 41, 42 (Zurich: Fédération Internationale de Football Association), December 2017. Dostupné online.
  5. FIFA Club World Championship TOYOTA Cup 2005. FIFA Report 2005 (Zurich: Fédération Internationale de Football Association), December 2005, s. pages 5, 19. Dostupné online.
  6. FIFA Club World Cup 2017. FIFA Report 2017 (Zurich: Fédération Internationale de Football Association), December 2017, s. pages 15, 40, 41, 42. Dostupné online.
  7. FIFA Club World Cup 2017. FIFA Regulation CWC 2017 page 37 (Zurich: Fédération Internationale de Football Association), December 2017. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]