Zoznam manželiek a manželov panovníkov Anglicka, Škótska, Veľkej Británie a Spojeného kráľovstva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam manželiek a manželov panovníkov Anglicka, Škótska, Veľkej Británie a Spojeného kráľovstva obsahuje mená manželov a manželiek vládnucích kráľov a kráľovien v Anglicku. Manželky týchto panovníkov mali titul Queen consort, čo v slovenčine znamená Kráľovská manželka.

Anglosaskí panovníci (757 – 1016)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky Anglosaských kráľov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Cynethryth penny obverse.png Cynethryth 26. / 29. júl 796
manželova smrť
po roku 798 Offa
Redburga Egbert
Osburga Ethelwulf
Judita Karolovci október 844 1.) 1. október 856
2.) 858
1.) 13. január 858
manželova smrť
2.) 860
anulácia manželstva
870 1.) Æthelwulf;
2.) Ethelbald
Wulfrida ? 868 ? ? Ethelred I.
Ealhswita 852 868 23. apríl 871 26. október 899 5. december 905 Alfréd Veľký
Ælfflæd ? 899 ?
(po roku 924)
Eduard I. Starší
Edgiva z Kentu ? 919 17. júl 924 25. august 968
Ælfgifu 944 (?) Edmund I.
Æthelflæd z Damerhamu 944 26. máj 946 962 (975) – 991
Ælfgifu Wessexská dynstia 955 958
manžlestvo bolo rozvedené
september 959 Edwy
Æthelflæd 960 Edgar
Ælfthryth Wessexská dynastia 945 964 / 965 11. máj 973 8. júl 975 17. november 999 / 1001
Ælfgifu Yorkská 991 Ethelred II.
EmmaNormanska.jpg Emma Normandská Normandské vojvodstvo 985 1002 23. apríl 1016 6. marec 1052
Ealdgyth 963 1015 23. apríl 1016 30. november 1016 1017 Edmund II.
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Dánski panovníci (1017 – 1035)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky Dánskych kráľov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Elfgifa z Northamptonu Knut Veľký
EmmaNormanska.jpg Emma Normandská Normandské vojvodstvo 985 júl 1017 12. november 1035
manželova smrť
6. marec 1052
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Anglosaskí panovníci (znovu) (1045 – 1066)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky Anglosaských kráľov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Edith z Wessexu.png Edita Wessexská Godwin 1029 1045 nekorunovaná 4. január 1066
manželova smrť
19. december 1075 Eduard Vyznávač
Aldgyth z Mercie ? január 1066 nekorunovaná 14. október 1066
manželova smrť
? Harold II.
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Normanskí panovníci (1066 – 1152)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky Normanských kráľov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Matilda-flanders sm.png Matilda Flámska Flanderské grófstvo 1031 1053 25. december 1066
manželova korunovácia
11. máj 1068 2. november 1083 Viliam I.
Edith Matilda of Scots.JPG Matilda Škótska Dunkeldská dynastia 1080 11. november 1100 11. november 1100 (?) 1. máj 1118 Henrich I.
Adeliza z Louvainu Brabantské vojvodstvo 1103 24. január 1121 30. január 1121 1. december 1135
manželova smrť
23. apríl 1151
Matilda z Boulogne Boulogneské vojvodstvo 1105 1125 22. december 1135
manželova korunovácia
22. marec 1136 3. máj 1152 Štefan
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Panovníci z rodu Anjouovcov alebo Plantagenetovcov (1154 – 1399)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky Anjouovcov alebo Plantagenetovcov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Illus-050-1-.jpg Eleonóra Akvitánska Ramnulfidovci 1122 18. máj 1152 25. október 1154
manželova korunovácia
19. december 1154 6. júl 1189
manželova smrť
1. apríl 1204 Henrich II.
Margaret of France (1197).jpg Margaréta Francúzska Kapetovci 1157 1162 1170
manželova korunovácia
27. august 1172 11. jún 1183
manželova smrť
1197 Henrich Mladý
BerengariaofNavarre.jpg Berengaria Navarrská Jiménezska dynastia 1165 – 1170 12. máj 1191 nekorunovaná 6. apríl 1199
manželova smrť
23. december 1230 Richard I.
IsabelledAngouleme.jpg Izabela Angoulêmeská Tailleferovci 1187 24. august 1200 8. október 1200 18 / 19 október 1216
manželova smrť
31. máj 1246 Ján Bezzemok
Eleanor of Provence.jpg Eleonóra Provensalská Barcelonská dynastia 1223 14. január 1236 20. január 1236 16. november 1272
manželova smrť
24. jún 1291 Henrich III.
Eleanor of castile.jpg Eleonóra Kastílska Anscaridovci Burgundské grófstvo (Kastílska vetva) 1241 1. november 1254 16. november 1272
manželova korunovácia
19. august 1274 28. november 1290 Eduard I.
Marguerite of france.jpg Margaréta Francúzska Kapetovci 1282 8. / 10. september 1299 1299 (?) 7. júl 1307
manželova smrť
14. február 1317
Isabelle de France.jpg Izabela Francúzska Kapetovci 1288 – 1296 25. január 1308 25. február 1308 20. január 1327
manželovo zosadenie
22. august 1358 Eduard II.
Philippa-of-Hainault sm.jpg Filipa z Hainault Avesneska dynastia 24. jún 1314 24. január 1328 18. február 1330 15. august 1369 Eduard III.
Anne-of-bohemia-by-bouvier-in-Strickland-1904.png Anna Luxemburská Luxemburgovci 11. máj 1366 20. január 1383 (?) 22. január 1383 (?) 7. jún 1394 Richard II.
Isabelle de Valois.JPG Izabela Valoiská Valoisovci 9. november 1387 31. október / 1. november 1396 8. január 1397 30. september 1399
manželovo zosadenie
13. september 1409
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Lancasterskí panovníci (1403 – 1471)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky Lancasterovcov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Jana Navarrská Évreuxská dynastia 1370 7. február 1403 26. február 1403 20. marec 1413
manželova smrť
9. júl 1437 Henrich IV.
Katherine of Valois.jpg Katarína Francúzska Valoisovci 27. október 1401 2. jún 1420 23. február 1421 31. august 1422
manželova smrť
3. január 1437 Henrich V.
Margaret of Anjou.jpg Margaréta Anjouová Anjouovci 23. marec 1430 23. apríl 1445 30. máj 1445 21. máj 1471
manželova smrť
25. august 1482 Henrich VI.
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Yorkskí panovníci (1464 – 1485)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky Yorkovcov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
ElizabethWoodville.JPG Alžbeta Woodvilleová Woodvile 1437 1. máj 1464 26. máj 1465 9. apríl 1483
manželova smrť
8. jún 1492 Eduard IV.
Anne Neville portrait.jpg Anna Nevilleová Neville 11. jún 1456 12. júl 1472 26. jún 1483
manželovo vymenovanie
6. júl 1483 16. marec 1485 Richard III.
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Tudorovskí panovníci (1486 – 1558)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky (manželia) Tudorovcov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Elizabeth of York.jpg Alžbeta z Yorku Yorkovci 11. február 1466 18. január 1486 25. november 1487 11. február 1503 Henrich VII.
Michel Sittow 002.jpg Katarína Aragónska Trastámarská dynastia 16. december 1485 11. jún 1509 24. jún 1509 23. máj 1533
anulované manželstvo
7. január 1536 Henrich VIII.
Anne boleyn.jpg Anna Boleynová Boleyn 1501 – 1507 28. máj 1533 1. jún 1533 17. máj 1536
anulované manželstvo
19. máj 1536
(popravená)|
Hans Holbein d. J. 032b.jpg Jana Seymourová Seymour 1507 – 1509 30. máj 1536 nekorunovaná;
za kráľovnú prehlásená 4. júna 1536
24. október 1537
AnneCleves.jpg Anna Klévska Kleve 22. september 1515 6. január 1540 nekorunovaná 9. júl 1540
anulované manželstvo
16. júl 1557
HowardCatherine02.jpeg Katarína Howardová Howard 1520 – 1525 28. júl 1540 nekorunovaná 22. november 1541
zbavená titulu
13. február 1542
anulované manželstvo
Catherine Parr from NPG cropped.jpg Katarína Parrová Parr 1512 – 1517 12. júl 1543 nekorunovaná 28. január 1547
manželova smrť
5. september 1548
Philip II.jpg Filip II. Habsburgovci 21. máj 1527 1554 1554 1558
manželkina smrť
13. september 1598 Mária I.
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Stuartovský panovníci (1603 – 1707)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky (manželia) Stuartovcov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Anne of Denmark mourning the death of her son Henry in 1612.jpg Anna Dánska Oldenburgovci 14. október 1574 23. november 1589 24. marec 1603
manželovo vymenovanie
25. júl 1603 4. marec 1619 Jakub I.
HenriettaMariavonFrankreich.jpg Henrieta Mária Francúzska Bourbonovci 25. november 1609 11. máj 1625 (svadba v zastúpení)
13. jún 1625
nekorunovaná 30. január 1649
manželova smrť
10. september 1669 Karol I.
Catherine of Braganza.jpg Katarína z Braganzy Braganza 25. november 1638 21. máj 1662 nekorunovaná 6. február 1685
manželova smrť
30. november 1705 Karol II.
Mary of modena lg.jpg Mária z Modeny Esteovci 5. október 1658 30. september 1673 (svadba v zastúpení) 6. február 1685
manželovo vymenovanie
23. apríl 1685 12. február 1689
manželovo zosadenie
7. máj 1718 Jakub II.
George, Prince of Denmark by John Riley.jpg Juraj Dánsky Oldenburgovci 2. apríl 1653 28. júl 1683 8. marec 1702
manželkino vymenovanie
nekorunovaný 1. máj 1707 28. október 1708 Anna Stuartová
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Hanoverovský panovníci (1727 – 1861)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky (manželia) Hanoverovcov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Caroline Wilhelmina of Brandenburg-Ansbach by Charles Jervas cropped.jpg Karolína z Ansbachu Hohenzollernovci 1. marec 1683 22. august 1705 11. jún 1727
manželovo vymenovanie
11. október 1727 20. november 1737 Juraj II.
Queen-charlotte-1744-1818.jpg Šarlota Mecklenburgová-Strelitzová Mecklenburgovci 19. máj 1744 8. september 1761 22. september 1761 17. november 1818 Juraj III.
Caroline of Brunswick.jpg Karolína Brunšvicko-wolfenbüttelská Brunswick-Wolfenbüttelovci 17. máj 1768 8. apríl 1795 29. január 1820
manželovo vymenovanie
nekorunovaná 7. august 1821 Juraj IV.
Adelaide Amelia Louisa Theresa Caroline of Saxe-Coburg Meiningen by Sir William Beechey.jpg Adelaida Saxe-Meiningenová Wettingovci 13. august 1792 13. júl 1818 26. jún 1830
manželovo vymenovanie
8. september 1831 20. jún 1837
manželova smrť
2. december 1849 Viliam IV.
Prince Albert - Franz Xaver Winterhalter 1842.jpg Albert Sasko-coburgský Sasko-cobursko-gothajská 26. august 1819 10. február 1840 nekorunovaný 14. december 1861 Viktória
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Sasko-cobursko-gothajská dynastia (1901 – 1936)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky (manželia) Sasko-cobursko-gothajskovcov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Dowager Queen Alexandra.jpg Alexandra Dánska Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgovci 1. december 1844 10. marec 1863 22. január 1901
manželovo vymenovanie
9. august 1902 6. máj 1910
manželova smrť
20. november 1925 Eduard VII.
Mary of Teck 4.jpg Mária z Tecku Teck 26. máj 1867 6. júl 1893 6. máj 1910
manželovo vymenovanie
22. jún 1911 20. január 1936
manželova smrť
24. marec 1953 Juraj V.

Windsorskí panovníci (1910 – súčasnosť)[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské manželky (manželia) Windsorovcov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Mary of Teck 4.jpg Mária z Tecku Teck 26. máj 1867 6. júl 1893 6. máj 1910
manželovo vymenovanie
22. jún 1911 20. január 1936
manželova smrť
24. marec 1953 Juraj V.
ElizabethBowes-Lyon.jpg Alžbeta Bowesová-Lyonová Bowes-Lyon 4. august 1900 26. apríl 1923 11. december 1936
manželovo vymenovanie
12. máj 1937 6. február 1952
manželova smrť
30. marec 2002 Juraj VI.
Prince Philip NASA cropped.jpg Philip Mountbatten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgovci 10. jún 1921 20. november 1947 6. február 1952
manželkino vymenovanie
nekorunovaný súčasný kráľovnin manžel Alžbeta II.
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Korunovácia Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]