Zoznam mestských okresov v Nemecku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Mestské okresy v Nemecku žltou farbou

Mestský okres v Nemecku (s výnimkou Bádenska-Württemberska je však nazývaný ako "kreisfreie Stadt", teda mesto mimo okres) je komunálnym správnym celkom, tvoreným väčším mestom (najčastejšie nad 100 000 obyv.).

Zoznam mestských okresov v Nemecku[upraviť | upraviť kód]

Mesto Spolková krajina 1980 1990 2000 2006 2009
Amberg Bavorsko 44.264 43.111 43.794 44.349 43.715
Ansbach Bavorsko - - - 40.624 40.420
Aschaffenburg Bavorsko 59.257 64.098 67.592 68.664 68.722
Augsburg Bavorsko 248.346 256.877 254.982 262.512 263.646
Baden-Baden Bádensko-Württembersko 49.142 51.849 52.627 54.855 54.494
Bamberg Bavorsko 71.928 70.521 69.036 69.574 69.827
Bayreuth Bavorsko 70.633 72.345 74.153 73.503 72.576
Berlín Berlín 3.048.759 3.433.695 3.382.169 3.404.037 3.442. 675
Bielefeld Severné Porýnie-Vestfálsko 312.708 319.037 321.758 325.846 323.084
Bochum Severné Porýnie-Vestfálsko 400.757 396.486 391.147 383.743 376.319
Bonn Severné Porýnie-Vestfálsko 288.148 292.234 302.247 314.299 319.841
Bottrop Severné Porýnie-Vestfálsko 114.571 118.936 120.611 118.975 117.241
Brandenburg an der Havel Brandenbursko 94.953 89.889 77.516 73.475 72.264
Braunschweig Dolné Sasko 261.141 258.833 245.816 245.467 247.400
Brémy Brémy 555.118 551.219 539.403 547.934 547.685
Bremerhaven Brémy 138.728 130.446 120.822 116.045 114.031
Aachen Severné Porýnie-Vestfálsko 243.947 241.861 244.386 258.770 258.380
Coburg Bavorsko - - - 42.015 41.177
Cottbus Brandenbursko 113.479 125.891 108.491 103.837 101.671
Darmstadt Hesensko 138.201 138.920 138.242 141.257 143.332
Delmenhorst Dolné Sasko 72.370 75.154 76.644 75.320 74.512
Dessau-Roßlau Sasko-Anhaltsko 102.529 96.754 83.153 77.394 87.764
Dortmund Severné Porýnie-Vestfálsko 608.297 599.055 588.994 587.624 581.308
Dresden Sasko 516.225 490.571 477.807 504.795 517.052
Duisburg Severné Porýnie-Vestfálsko 558.089 535.447 514.915 499.111 491.931
Düsseldorf Severné Porýnie-Vestfálsko 590.479 575.794 569.364 577.505 586.217
Eisenach Durínsko - - 44.442 43.761 42.847
Emden Dolné Sasko 51.186 50.735 50.963 51.742 51.292
Erfurt Durínsko 211.575 208.989 200.564 202.658 203.830
Erlangen Bavorsko 101.845 102.440 100.778 103.753 105.554
Essen Severné Porýnie-Vestfálsko 647.643 626.973 595.243 583.198 576.259
Flensburg Šlezvicko-Holštajnsko 87.862 86.977 84.281 86.630 88.511
Frankenthal Porýnie-Falcko - - - 46.938 46.874
Frankfurt (Oder) Brandenbursko 80.414 86.131 72.131 62.594 60.625
Frankfurt am Main Hesensko 629.375 644.865 646.550 652.610 671.927
Freiburg Bádensko-Württembersko 175.106 191.029 205.102 217.547 221.924
Fürth Bavorsko 99.088 103.362 110.477 113.627 114.044
Gelsenkirchen Severné Porýnie-Vestfálsko 304.386 293.714 278.695 266.772 259.744
Gera Durínsko 125.383 129.037 112.835 102.733 99.987
Göttingen Dolné Sasko 129.656 121.831 124.132 121.581 121.457
Greifswald Meklenbursko-Predné Pomoransko 61.278 66.251 54.236 53.434 54.362
Hagen Severné Porýnie-Vestfálsko 218.927 214.449 203.151 195.671 190.121
Halle (Saale) Sasko-Anhaltsko 232.294 231.234 247.736 235.720 232.323
Hamburg Hamburg 1.645.095 1.652.363 1.715.392 1.754.182 1.774. 224
Hamm Severné Porýnie-Vestfálsko 171.869 179.639 182.427 183.672 181.741
Hannover Dolné Sasko 534.623 513.010 515.001 516.343 520.966
Heidelberg Bádensko-Württembersko 133.227 136.796 140.259 144.634 146.466
Heilbronn Bádensko-Württembersko 111.938 115.843 119.305 121.384 122.415
Herne Severné Porýnie-Vestfálsko 182.542 178.132 174.529 169.991 165.632
Hof Bavorsko 53.180 52.913 50.741 48.124 46.779
Chemnitz Sasko 317.644 294.244 259.246 245.700 243.089
Ingolstadt Bavorsko 90.490 105.489 115.722 122.167 124.387
Jena Durínsko 103.718 102.518 99.893 102.494 104.449
Kaiserslautern Porýnie-Falcko 98.745 99.351 99.825 98.044 99.275
Karlsruhe Bádensko-Württembersko 271.892 275.061 278.558 286.327 291.959
Kassel Hesensko 195.912 194.268 194.766 193.518 194.774
Kaufbeuren Bavorsko - - 43.687 43.750 41.881
Kempten (Allgäu) Bavorsko 57.376 61.906 61.389 61.480 62.007
Kiel Šlezvicko-Holštajnsko 250.062 245.567 232.612 235.366 238.049
Koblenz Porýnie-Falcko 113.676 108.733 107.950 105.888 106.445
Köln Severné Porýnie-Vestfálsko 976.694 953.551 962.884 989.766 998.105
Krefeld Severné Porýnie-Vestfálsko 223.969 244.020 239.916 237.104 235.414
Landau in der Pfalz Porýnie-Falcko - - - 43.048 42.994
Landshut Bavorsko 55.796 59.066 58.746 61.923 62.735
Leipzig Sasko 562.480 511.079 493.208 506.578 518.862
Leverkusen Severné Porýnie-Vestfálsko 160.825 160.919 161.047 161.336 160.593
Lübeck Šlezvicko-Holštajnsko 220.588 214.758 213.399 211.213 209.890
Ludwigshafen am Rhein Porýnie-Falcko 159.399 162.233 163.383 163.560 163.340
Magdeburg Sasko-Anhaltsko 289.032 278.807 231.450 229.826 230.456
Mainz Porýnie-Falcko 187.392 179.486 182.870 196.425 197.778
Mannheim Bádensko-Württembersko 304.303 310.411 306.729 307.914 311.969
Memmingen Bavorsko 37.880 38.127 40.417 41.111 41.085
Mönchengladbach Severné Porýnie-Vestfálsko 258.424 259.436 263.014 260.951 258.251
Mülheim an der Ruhr Severné Porýnie-Vestfálsko 181.279 177.681 172.862 169.414 167.471
Mníchov Bavorsko 1.298.941 1.229.026 1.210.223 1.294.608 1.330. 440
Münster (Westfalen) Severné Porýnie-Vestfálsko 269.696 259.438 265.609 272.106 275.543
Neubrandenburg Meklenbursko-Predné Pomoransko 79.006 89.284 73.318 67.517 65.137
Neumünster Šlezvicko-Holštajnsko 80.145 80.743 79.831 77.936 76.955
Neustadt an der Weinstraße Porýnie-Falcko 50.328 51.988 53.917 53.506 53.525
Norimberg Bavorsko 484.405 493.692 488.400 500.855 503.673
Oberhausen Severné Porýnie-Vestfálsko 228.947 223.840 222.151 218.181 214.024
Offenbach am Main Hesensko 110.993 114.992 117.535 117.564 118.770
Oldenburg Dolné Sasko 136.764 143.131 154.832 159.060 161.334
Osnabrück Dolné Sasko 157.367 163.168 164.101 163.020 163.514
Passau Bavorsko 50.698 50.328 50.536 50.644 50.627
Pforzheim Bádensko-Württembersko 106.500 112.944 117.156 119.156 119.788
Pirmasens Porýnie-Falcko 57.773 47.997 45.212 43.456 40.808
Potsdam Brandenbursko 130.900 139.794 129.324 148.813 154.606
Remscheid Severné Porýnie-Vestfálsko 129.082 123.155 119.287 114.925 111.422
Rosenheim Bavorsko 51.604 56.340 58.908 60.394 60.877
Regensburg Bavorsko 132.604 121.691 125.676 131.342 134.218
Rostock Meklenbursko-Predné Pomoransko 232.506 248.088 200.506 199.868 201.442
Salzgitter Dolné Sasko 113.600 114.355 112.302 106.665 103.446
Schwabach Bavorsko 34.284 38.757 38.791 38.862 38.751
Schweinfurt Bavorsko 52.445 54.483 54.325 53.970 53.533
Schwerin Meklenbursko-Predné Pomoransko 121.175 127.447 101.267 96.280 95.041
Solingen Severné Porýnie-Vestfálsko 166.085 165.401 164.973 162.948 160.992
Stralsund Meklenbursko-Predné Pomoransko 74.947 72.780 60.663 58.288 57.778
Straubing Bavorsko - - - 44.633 44.493
Stuttgart Bádensko-Württembersko 580.648 579.988 583.874 593.923 601.646
Suhl Durínsko - 54.731 48.025 41.861 39.526
Speyer Porýnie-Falcko 43.864 46.553 49.776 50.648 49.811
Trier Porýnie-Falcko 95.536 97.835 99.410 103.518 104.587
Ulm Bádensko-Württembersko 100.671 110.529 117.233 120.925 122.087
Weimar Durínsko 63.709 60.326 62.425 64.481 65.233
Weiden in der Oberpfalz Bavorsko 42.302 42.100 43.030 42.577 42.058
Wiesbaden Hesensko 274.464 260.301 270.109 275.562 277.493
Wilhelmshaven Dolné Sasko 99.230 90.561 85.287 82.797 81.137
Wismar Meklenbursko-Predné Pomoransko 57.718 55.509 47.031 45.182 44.470
Wolfsburg Dolné Sasko 125.935 128.510 121805 120.493 121.109
Worms Porýnie-Falcko 73.603 76.503 80.361 82.212 81.784
Wuppertal Severné Porýnie-Vestfálsko 393.381 383.660 366.434 358.330 351.050
Würzburg Bavorsko 128.652 127.777 127.966 134.913 133.195
Zweibrücken Porýnie-Falcko - - - 34.842 34.109

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Městské okresy v Německu na českej Wikipédii.