Zoznam mostov cez Dunaj v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zoznam mostov v Bratislave)
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Pohľad z Nového mostu na Starý most (pred rekonštrukciou) a Most Apollo

Mostov cez rieku Dunaj je v Bratislave dovedna päť. Všetky sú využívané cestnou dopravou okrem Starého mosta, ktorý je po rekonštrukcii využívaný električkovou dopravou a na peší presun. Okrem toho, Prístavný most je kombinovaný, keďže pod vozovkou vedie železnica a ropovod pripojený k ropovodu Družba.

Mosty (od západu k východu, t. j. po prúde):

Názov Výstavba od Postavený Dĺžka Hlavné mostné pole Šírka
Most Lafranconi 1985 1991 761 m 173 m 26,5 m
Most SNP 1967 1972 430,8 m 303 m 21 m
Starý most 1889 2016 465 m 137 m 22 m
Most Apollo 2002 2005 854 m 231 m 32 m
Prístavný most 1977 1985 599,4 m 460,8 26,5 m
Most D4 2018 2020 2 935 m 430 m 42,2 m

Historické mosty[upraviť | upraviť kód]

Bratislava s historickým kyvadlovým mostom
Loďkový most v polovici 19. storočia
Pontónový most Karolíny Augusty

Toto je zoznam niektorých historických mostov pred rokom 1890.[1][2][3]

Označenie Vznik Zánik Popis / poznámka
6 spomína sa pri príležitosti Tiberiovho ťaženia proti germánskemu kráľovi Marobudovi
81 96 dočasný loďkový most na prepravu vojska
 81 96 stály drevený most
161 180  drevený vojenský most na príkaz Marka Aurélia
dva drevené vojenské mosty 1271 1273 prvé písomne doložené mosty
1372 spomína sa drevený dunajský most
1430 druhý most cez Dunaj
pevný drevený most 1434 neprežil prvú zimu
Žigmundov most 1439 1445 loďkový most
1453 dal ho postaviť Ladislav Pohrobok
1. Korvínov most 1470 oproti vodnej veži
2. Korvínov most 1472 1486 oproti Rybárskej bráne, na pilótach, pevné zábradlie, rozoberateľný, zničil ho ľadochod
3. Korvínov most 1487 1490 pri Vydrickej bráne
rovnakého typu ako v roku 1439 1493 1496 pri Rybárskej bráne
1510 1526 strhla ho povodeň
1528 1573
1543 1543 dočasný most pri príležitosti snemu
1547 pre potreby vojska
1549 spomína sa potreba stavby mosta v liste mesta miestodržiteľskej rade
1558   most cez rameno pred Rybárskou bránou
1561 stavba kolového mosta
pilótový most 1563 pred Rybárskou bránou a nový pontónový most
pontónový most 1569   pre účastníkov krajinského snemu
2 x postavený pontónový most 1572 pre účastníkov krajinského snemu
pilótový most 1573
pontónový most 1578 pri príležitosti snemu
pontónový most 1590   pre cisárske vojsko v čase protitureckej ofenzívy
 1597 povyše vodnej veže na ostrov Ungerau
1608 most z lodiek
1618 Matej II. žiada výstavbu mosta
1638 most z lodiek
1655 drevený trámový most
lietajúci most 1676 1825
1687 most pri korunovácii Jozefa I.
1712 most pri korunovácii Karola IV.
1735   používajú sa mosty k mlynom na Dunaji
most na loďkách 1741 most pri korunovácii Márie Terézie
pilótový most 1742 na Mikovíniho mape
Kempelenov most 1770  lietajúci most
1776  zdokonalený kyvadlový most podľa Kempelena
kompa 1786 kyvadlový most
loďkový most 1790 pri korunovácii Leopolda II.
1796  Viedeň žiada postaviť most pre zasadnutie parlamentu
 1809 rozobratie mosta pri obsadení Viedne Napoleonom
loďkový most 1809 1810  postavili Francúzi
kyvadlový most  1811  
Most Karolíny Augusty 1825 1891 loďkový most

Diaľničný obchvat[upraviť | upraviť kód]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diaľnica D4 (Slovensko)

Plánuje sa výstavba diaľničného obchvatu Bratislavy, ktorého súčasťou by bol aj nový most cez Dunaj nachádzajúci sa v blízkosti mestských častí Jarovce a Rusovce.

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Pavel Dvořák. Druhá kniha o Bratislave. [s.l.] : Rak, 2007. ISBN 9788085501377.
  2. Pavel Dvořák. Tretia kniha o Bratislave. [s.l.] : Rak, 2010. ISBN 9788085501452.
  3. Prof. Ing. Ivan Baláž, PhD.: Mosty cez Dunaj v Bratislave, 1. časť: Historické mosty (r. 0 - r. 1890) 4/2005

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]