Zoznam národných prírodných rezervácií v Česku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Nasledujúci zoznam národných prírodných rezervácií v Česku obsahuje všetky národné prírodné rezervácie (NPR), ktoré sa v júni roku 2017 nachádzali na území Česka. Celkom sa jedná o 108 rezervácií.[1]

Zoznam rezervácií[upraviť | upraviť kód]

Kód Obrázok Názov Rozloha (ha) Vyhlásená Galéria

Commons

Popis územia Kraj Súradnice
2401


Adršpašsko-teplické skály Adršpašsko-teplické skály 1712,01 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Adršpašskoteplické skály na Wikimedia Commons
Rozľahlé skalné mesto tvorené turónskymi pieskovcami Královohradecký kraj 50°35′56″S 16°06′50″V / 50,5988889°S 16,1138889°V / 50.5988889; 16.1138889
554


Bílá strž (fotografie z rokov 1880–82 od fotografa Jindřicha Eckerta) Bílá Strž 75,67 1972-12-2929. decembra 1972
Kategória Bílá strž na Wikimedia Commons
Hlboko zarezané skalnaté údolia Bieleho potoka s početnými stupňami, perejami a vodopádom s prirodzenými lesnými porastmi Plzenský kraj 49°11′30″S 13°09′30″V / 49,1915639°S 13,1584333°V / 49.1915639; 13.1584333
2419


Bohdanečský rybník Bohdanečský rybník 247,77 1951-11-2222. novembra 1951
Kategória Bohdanečský rybník na Wikimedia Commons
Ornitologická lokalita s výskytom bahniakov a ďalších druhov vodných a mokraďových vtákov, komplex vodných, mokraďových a lesných ekosystémov Pardubický kraj 50°05′34″S 15°40′24″V / 50,09275°S 15,6733056°V / 50.09275; 15.6733056
643 Bořeň Bořeň 65,3679 1946-04-1010. apríla 1946
Kategória Bořeň (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Fonolitový lakolit s teplomilnými spoločenstvami Úsťanský kraj 50°31′40″S 13°45′50″V / 50,5277778°S 13,7638889°V / 50.5277778; 13.7638889
2424 Boubínský prales Boubínský prales 685,87 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Boubínský prales na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné porasty 5. až 8. vegetačného stupňa v masíve Boubína s výskytom vzácnych a ohrozených druhov rastlín a živočíchov Juhočeský kraj 48°58′37″S 13°48′43″V / 48,9770556°S 13,8120556°V / 48.9770556; 13.8120556
2426 Božídarské rašeliniště Božídarské rašeliniště 1160,73 1965-09-2424. septembra 1965
Kategória Božídarské rašeliniště na Wikimedia Commons
Typické krušnohorské rašelinisko so vzácnou kvetenou aj zverinou Karlovarský kraj 50°24′S 12°54′V / 50,4°S 12,9°V / 50.4; 12.9
2430 Kovarovka Broumovské stěny 557,39 1956-03-055. marca 1956
Kategória Broumovské stěny na Wikimedia Commons
Rozsiahle pieskovcové skalné mesto, miestami zachované zmiešané porasty Královohradecký kraj 50°31′58″S 16°18′31″V / 50,5327778°S 16,3086111°V / 50.5327778; 16.3086111
1403 živo meandrujúca riečka stropnice Brouskův mlýn 143,38 1991-12-3030. decembra 1991
Kategória Brouskův mlýn na Wikimedia Commons
Krajinársky hodnotné údolia riečky Stropnice Juhočeský kraj 48°52′47″S 14°41′04″V / 48,8797222°S 14,6844444°V / 48.8797222; 14.6844444
2431 Břehyně-Pecopala Břehyně-Pecopala 968,45 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Břehyně - Pecopala na Wikimedia Commons
Rybník s rašeliniskami, významné mokraďové spoločenstvá, pôvodné bukové lesy v skalnom meste Liberecký kraj 50°35′36″S 14°42′10″V / 50,5934722°S 14,7026389°V / 50.5934722; 14.7026389
2437 Bukačka Bukačka 49,47 1954-05-055. mája 1954
Kategória Bukačka na Wikimedia Commons
Zmiešaný bukosmrekový pralesovitý porast s veľmi bohatou kvetenou Královohradecký kraj 50°20′13″S 16°22′36″V / 50,3369444°S 16,3766667°V / 50.3369444; 16.3766667
151 Býčí skála Býčí skála 181,58 1975-04-2929. apríla 1975
Kategória Býčí skála Cave na Wikimedia Commons
Druhovo bohaté prírodné spoločenstvá dubového, bukovo-dubového, dubovo-bukového a bukového vegetačného stupňa Juhomoravský kraj 49°18′27″S 16°41′41″V / 49,3075°S 16,6947222°V / 49.3075; 16.6947222
2443 Mokřad v oboře Cahnov Cahnov - Soutok 15,04 1949-12-2828. decembra 1949
Kategória Cahnov-Soutok na Wikimedia Commons
Starý lužný prales s bohatým podrastom a avifaunou Juhomoravský kraj 48°39′21″S 16°56′28″V / 48,6558333°S 16,9411111°V / 48.6558333; 16.9411111
1067 Čantoria Čantoria 39,68 1988-01-1010. januára 1988
Kategória Čantoryje (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Pralesovitý porast smreka, buka a jedle na balvanitom podklade Moravsko-sliezsky kraj 49°40′43″S 18°47′22″V / 49,6787222°S 18,7895556°V / 49.6787222; 18.7895556
2088 Pohľad do NPR Čerchovské hvozdy 327,09 2000-07-1010. júla 2000
Kategória Čerchovské hvozdy na Wikimedia Commons
Zvyšky prirodzených ekosystémov horských a podhorských zmiešaných bučín s výskytom osobitne chránených druhov živočíchov a rastlín Plzenský kraj 49°22′34″S 12°48′12″V / 49,3762164°S 12,8032539°V / 49.3762164; 12.8032539
2451 Čertovo jezero Černé a Čertovo jezero 208,46 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Černé a Čertovo jezero na Wikimedia Commons
Dve najväčšie šumavské jazerá glaciálneho pôvodu, na Jazernej stene horský prales Plzenský kraj 49°10′14″S 13°10′53″V / 49,1704833°S 13,1813889°V / 49.1704833; 13.1813889
1031 Čertoryje Čertoryje 333,66 1987-07-2424. júla 1987
Kategória Čertoryje (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Veľmi reprezentatívna ukážka kvetnatých bielokarpatských lúk Juhomoravský kraj 48°51′17″S 17°25′00″V / 48,8548472°S 17,4166222°V / 48.8548472; 17.4166222
2461 Čertova stěna-Luč Čertova stěna-Luč 132,62 1935-02-088. februára 1935
Kategória Čertova stěna-Luč na Wikimedia Commons
Žulové skalné steny s reliktným bôrom, v podraste vresovec mäsový Juhočeský kraj 48°37′44″S 14°16′16″V / 48,6288889°S 14,2711111°V / 48.6288889; 14.2711111
2465 Červené blato Červené blato 403,58 1953-09-2121. septembra 1953
Kategória Červené blato na Wikimedia Commons
Rozsiahle rašeliniská s porastom blatky Juhočeský kraj 48°51′26″S 14°48′32″V / 48,857222°S 14,808889°V / 48.857222; 14.808889
1170 NPR Čtvrtě na jeseň 2011 Čtvrtě 94,01 1989-06-2323. júna 1989
Kategória Čtvrtě na Wikimedia Commons
Pestrá mozaika lesných typov so vzácnou kvetenou Stredočeský kraj 50°17′44″S 15°03′38″V / 50,2955689°S 15,0604267°V / 50.2955689; 15.0604267
2473 Dářko Dářko 68,62 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Dářko (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Prirodzené rašelinové ekosystémy prechodového vrchoviska s blatkovými bôrmi a rašelinovými smrečinami Kraj Vysočina 49°38′24″S 15°52′31″V / 49,6399889°S 15,875175°V / 49.6399889; 15.875175
2475 NPR Děvín-Kotel-Soutěska Děvín - Kotel - Soutěska 377,78 1946-05-1010. mája 1946
Kategória Děvín-Kotel-Soutěska na Wikimedia Commons
Významné vrcholy Pálavy so stepným spoločenstvami Juhomoravský kraj 48°51′57″S 16°38′42″V / 48,8658528°S 16,6448889°V / 48.8658528; 16.6448889
2484 Albertovy skály u Vltavy Drbákov - Albertovy skály 61,03 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Drbákov - Albertovy skály (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Spoločenstvá skalnatých úbočí v údolí rieky Vltavy vo Strednom Povltaví, tvorené prirodzenými lesnými spoločenstvami Stredočeský kraj 49°43′27″S 14°22′10″V / 49,7241136°S 14,3693333°V / 49.7241136; 14.3693333
617 Stredná časť národnej prírodnej rezervácie Habrůvecká bučina 88,56 1975-06-2323. júna 1975
Kategória Habrůvecká bučina na Wikimedia Commons
Zmiešaný lesný porast s prevahou buka Juhomoravský kraj 49°19′11″S 16°41′45″V / 49,3198056°S 16,69585°V / 49.3198056; 16.69585
103 Hádecká planinka Hádecká planinka 83,16 1950-09-022. septembra 1950
Kategória Hádecká planinka na Wikimedia Commons
Druhovo bohatý komplex teplomilných dúbrav a dubohrabín na vápenci Juhomoravský kraj 49°13′32″S 16°40′35″V / 49,2256028°S 16,6764167°V / 49.2256028; 16.6764167
125 Hůrka u Hranic Hůrka u Hranic 37,34 1952-07-2323. júla 1952
Kategória Hůrka u Hranic na Wikimedia Commons
Malé, ale významné krasové územie s najhlbšou priepasťou v Česku Olomoucký kraj 49°32′26″S 17°44′52″V / 49,5406111°S 17,7477861°V / 49.5406111; 17.7477861
127 Kámen Chejlava 26,49 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Chejlava (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Zmiešaný porast pralesovitého charakteru Plzenský kraj 49°32′12″S 13°33′25″V / 49,5365444°S 13,5570611°V / 49.5365444; 13.5570611
130 Chlumská stráň Chlumská stráň 114,98 1992-08-1313. augusta 1992
Kategória Chlumská stráň na Wikimedia Commons
Suťový zmiešaný porast s výskytom tisa obyčajného Plzenský kraj 49°56′02″S 13°39′09″V / 49,9338333°S 13,6524722°V / 49.9338333; 13.6524722
140 Javorina 165,87 1933-12-3131. decembra 1933 Pôvodné listnaté porasty tvorené predovšetkým kvetnatými bučinami a suťovými porastami pralesovitého charakteru Zlínsky kraj 48°51′40″S 17°40′38″V / 48,86125°S 17,6772139°V / 48.86125; 17.6772139
1032 Jazevčí 2.JPG Jazevčí 94,81 1984-07-2424. júla 1984
Kategória Jazevčí na Wikimedia Commons
Rozľahlý komplex rozľahlých bielokarpatských kvetnatých lúk Juhomoravský kraj 48°52′18″S 17°34′00″V / 48,8716833°S 17,5666944°V / 48.8716833; 17.5666944
144 Náprstník červený v rezervaci Jezerka 142,76 1969-04-1717. apríla 1969
Kategória Jezerka (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Mozaika dúbrav, bučín, jaseňových jelšín a hrabodubových porastov v Krušných horách Úsťanský kraj 50°32′48″S 13°28′59″V / 50,5466667°S 13,4830556°V / 50.5466667; 13.4830556
146 Cesta cez rezerváciu Jezevčí vrch Jezevčí vrch 66,76 1967-11-1818. novembra 1967
Kategória Jezevčí vrch (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Znelcová kopa so zmiešaným porastom a starou bučinou Liberecký kraj 50°47′27″S 14°42′18″V / 50,7908333°S 14,705°V / 50.7908333; 14.705
2058 Jizerskohorské bučiny Jizerskohorské bučiny 949,58 1999-08-1616. augusta 1999
Kategória Jizerskohorské bučiny na Wikimedia Commons
Pôvodný zmiešaný les, významné geomorfologické útvary, dochované rastlinné a živočíšne spoločenstvá Liberecký kraj 50°51′33″S 15°07′59″V / 50,8592717°S 15,1331028°V / 50.8592717; 15.1331028
153 Kaluža 58,26 1970-12-1717. decembra 1970 Bukový zmiešaný porast typický pre Oderské vrchy Moravsko-sliezsky kraj 49°49′58″S 17°50′50″V / 49,8327778°S 17,8472222°V / 49.8327778; 17.8472222
5608 Národná prírodná rezervácia Kaňon Labe Kaňon Labe 443,27 2010-06-011. júna 2010
Kategória Kaňon Labe (natural nature reserve) na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné porasty na pravom svahu kaňonu rieky Labe Úsťanský kraj 50°50′04″S 14°14′01″V / 50,8343472°S 14,233475°V / 50.8343472; 14.233475
559 Karlovské bučiny Karlovské bučiny 58,28 1973-03-2020. marca 1973
Kategória Karlovské bučiny na Wikimedia Commons
Zvyšok vápnomilnej bučiny subatlantického charakteru Liberecký kraj 50°46′31″S 14°58′06″V / 50,7751694°S 14,9684556°V / 50.7751694; 14.9684556
164 Karlštejn Karlštejn 1556,2 1955-04-2626. apríla 1955
Kategória Karlštejn (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Najtypickejšia a najrozsiahlejšia ukážka prírody Českého krasu Stredočeský kraj 49°57′40″S 14°09′27″V / 49,9611111°S 14,1575°V / 49.9611111; 14.1575
166 Kladské rašeliny Kladské rašeliny 305,64 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Kladské rašeliny na Wikimedia Commons
Sústava niekoľkých samostatných rašelinísk obklopených rašelinovými lesom Karlovarský kraj 50°01′34″S 12°40′16″V / 50,0261111°S 12,6711111°V / 50.0261111; 12.6711111
1138 Kněhyně (vľavo) a Čertův mlýn z Pusteven Kněhyně - Čertův mlýn 197,58 1989-01-3030. januára 1989
Kategória Kněhyně - Čertův mlýn na Wikimedia Commons
Porasty miestami pralesovitého charakteru, výskyt rysa ostrovida Moravsko-sliezsky a Zlínsky kraj 49°29′36″S 18°18′21″V / 49,49325°S 18,3057778°V / 49.49325; 18.3057778
3367 Kněžičky Kněžičky 89,17 2006-09-011. septembra 2006
Kategória Kněžičky (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Spoločenstvá teplomilných dúbrav, teplomilné stepné a lesostepné spoločenstvá Královohradecký a Stredočeský kraj 50°08′53″S 15°19′47″V / 50,1479781°S 15,3296422°V / 50.1479781; 15.3296422
177 Kodská jeskyně Koda 497,77 1952-03-1313. marca 1952
Kategória Koda (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana krajinného rázu, fauny a flóry Stredočeský kraj 49°56′10″S 14°07′01″V / 49,9362111°S 14,1169611°V / 49.9362111; 14.1169611
178 Kohoutov Kohoutov 28,52 1966-05-077. mája 1966
Kategória Kohoutov (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Starý bukový porast Plzenský kraj 49°55′22″S 13°46′15″V / 49,9226389°S 13,7709167°V / 49.9226389; 13.7709167
1298 Prudký potok Králický Sněžník 1708,12 1990-12-1414. decembra 1990
Kategória Králický Sněžník na Wikimedia Commons
Centrálna a vrcholová časť masívu s prirodzenými porastami, vysokohorské hole a rašeliniská Pardubický kraj, Olomoucký kraj 50°10′39″S 16°50′04″V / 50,1775°S 16,8344444°V / 50.1775; 16.8344444
2316 Krumlovsko-rokytenské slepence Krumlovsko-rokytenské slepence 86,58 2005-06-011. júna 2005
Kategória Krumlovsko-rokytenské slepence na Wikimedia Commons
Geomorfologicky a mikroklimaticky členité územie údolia riečky Rokytnej Juhomoravský kraj 49°03′36″S 16°19′40″V / 49,0600117°S 16,3276811°V / 49.0600117; 16.3276811
576 Křivé jezero Křivé jezero 126,63 1973-09-1414. septembra 1973
Kategória Křivé jezero (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Mŕtve rameno Dyje s lužnými porastami, hniezdisko vtáctva Juhomoravský kraj 48°50′57″S 16°43′35″V / 48,8491667°S 16,7263889°V / 48.8491667; 16.7263889
208 Jeden z lednických rybníkov Lednické rybníky 628,38 1953-01-099. januára 1953
Kategória Lednické rybníky (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Sústava niekoľkých rybníkov s priľahlými lúkami a lesíkmi, ornitologicky významné územie Juhomoravský kraj 48°46′29″S 16°46′40″V / 48,7747222°S 16,7777778°V / 48.7747222; 16.7777778
902 NPR Libicky luh 05.jpg Libický luh 444,49 1985-05-011. mája 1985
Kategória Libický luh na Wikimedia Commons
Najväčší komplex úvalového lužného lesa v Čechách Stredočeský kraj 50°06′45″S 15°10′00″V / 50,1125°S 15,1666667°V / 50.1125; 15.1666667
226 Lovoš od jihozápadu Lovoš 51,22 1948-11-2121. novembra 1948
Kategória Lovoš (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Vrchol a svahy hory Lovoš s teplomilnými spoločenstvami Úsťanský kraj 50°31′39″S 14°01′13″V / 50,5275394°S 14,0202197°V / 50.5275394; 14.0202197
1182 Malý a Velký Štít Malý a Velký štít 9,16 1989-10-011. októbra 1989
Kategória Malý a Velký Štít na Wikimedia Commons
Opukové stráne s bohatou populáciou medvedice lekárskej a buxusčeka alpského Úsťanský kraj 50°15′24″S 13°50′36″V / 50,256805°S 13,8433825°V / 50.256805; 13.8433825
238 Mazák Mazák 92,55 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Mazák na Wikimedia Commons
Typický bukojedľový prales Beskýd Moravsko-sliezsky kraj 49°32′40″S 18°26′32″V / 49,5444444°S 18,4422222°V / 49.5444444; 18.4422222
242 Vrchol Milešovky Milešovka 58,92 1951-09-2525. septembra 1951
Kategória Milešovka (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Najvyššia hora Českého stredohoria s typickými spoločenstvami lesov, stepí a skál Úsťanský kraj 50°33′18″S 13°55′54″V / 50,555°S 13,9316667°V / 50.555; 13.9316667
244 Mionší Mionší 173,11 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Category:Mionší forest na Wikimedia Commons
Jedľobukový prales s lesnými lúčkami a prameniskami Moravsko-sliezsky kraj 49°32′00″S 18°39′46″V / 49,5333333°S 18,6627778°V / 49.5333333; 18.6627778
249 Mohelenská hadcová step Mohelenská hadcová step 108,94 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Mohelenská hadcová step na Wikimedia Commons
Skalnatý amfiteáter s významnou kvetenou a zverinou viazanou na hadcový podklad Kraj Vysočina 49°06′27″S 16°10′42″V / 49,1074036°S 16,1783342°V / 49.1074036; 16.1783342
278 Novodomské rašeliniště Novodomské rašeliniště 650,87 1967-11-1818. novembra 1967
Kategória Novodomské rašeliniště na Wikimedia Commons
Rozľahlé rašeliniská s porastom blatky Úsťanský kraj 50°32′53″S 13°16′16″V / 50,5481642°S 13,2712006°V / 50.5481642; 13.2712006
279 Novozámecký rybník Novozámecký rybník 368,27 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Novozámecký rybník na Wikimedia Commons
Ornitologická lokalita s hojným výskytom vodných a mokraďových druhov vtákov a komplex mokraďových a ďalších ekosystémov Liberecký kraj 50°37′50″S 14°33′01″V / 50,6305556°S 14,5502778°V / 50.6305556; 14.5502778
282 Oblík Oblík 23,38 1967-11-1818. novembra 1967
Kategória Oblík na Wikimedia Commons
Izolovaný čadičový kopec s teplomilnými spoločenstvami Úsťanský kraj 50°24′41″S 13°48′31″V / 50,4113889°S 13,8086111°V / 50.4113889; 13.8086111
320 Pluhův bor Pluhův bor 88,4 1970-12-1717. decembra 1970
Kategória Pluhův bor (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Hadcové spoločenstvá Karlovarský kraj 50°03′14″S 12°46′49″V / 50,0540075°S 12,7801631°V / 50.0540075; 12.7801631
1088 Pohľad na lokalitu Pochválovská stráň 22,90 1989-06-011. júna 1989
Kategória Pochválovská stráň na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita medvedice lekárskej, prirodzených teplomilných krovín, dúbrav a sutinových lesov Stredočeský kraj 50°14′03″S 13°48′29″V / 50,2341667°S 13,8080556°V / 50.2341667; 13.8080556
925 Zimný rybník v NPR Polanská niva Polanská niva 120,67 1985-06-1212. júna 1985
Kategória Polanská niva na Wikimedia Commons
Zachovaný lužný les s meandrujúcim tokom Odry a radom mŕtvych ramien Moravsko-sliezsky kraj 49°45′44″S 18°11′10″V / 49,7622222°S 18,1861111°V / 49.7622222; 18.1861111
1035 Národná prírodná rezervácia Porážky Porážky 48,21 1987-07-2424. júla 1987
Kategória Porážky na Wikimedia Commons
Významná bielokarpatská lúka, jediné nálezisko všivca statného v Česku Juhomoravský a Zlínsky kraj 48°53′07″S 17°37′27″V / 48,8851444°S 17,6241361°V / 48.8851444; 17.6241361
1307 Petrovy kameny a vrchol Praděda, jadro NPR Praděd Praděd 2029,69 1955-06-044. júna 1955
Kategória Praděd (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Komplex prirodzených spoločenstiev lesov, pasienkov a holí najvyšších partií Jeseníkov Moravsko-sliezsky a Olomoucký kraj 50°04′54″S 17°13′41″V / 50,0817361°S 17,2279389°V / 50.0817361; 17.2279389
350 NPR Pulčín - Hradisko Pulčín - Hradisko 67.81 1966-05-3030. mája 1966
Kategória Pulčín - Hradisko na Wikimedia Commons
Skaly tvorené flyšovými pieskovcami s radom pseudokrasových javov, prirodzené zmiešané porasty Zlínsky kraj 49°13′56″S 18°04′45″V / 49,2321194°S 18,07925°V / 49.2321194; 18.07925
354 Radhošť Radhošť 144,49 1989-01-3030. januára 1989
Kategória Radhošť na Wikimedia Commons
Zmiešané pralesové porasty vrcholových partií Beskýd Moravsko-sliezsky kraj 49°29′43″S 18°13′03″V / 49,4951667°S 18,2175083°V / 49.4951667; 18.2175083
1045 Radostínské rašeliniště Radostínské rašeliniště 31,03 1987-07-2424. júla 1987
Kategória Radostínské rašeliniště (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Prechodové rašelinisko v podhorskom stupni s typickými rastlinnými i živočíšnymi spoločenstvami Kraj Vysočina 49°39′35″S 15°53′02″V / 49,6597472°S 15,8840111°V / 49.6597472; 15.8840111
1188 Ramena řeky Moravy Ramena řeky Moravy 65,16 1990-03-1515. marca 1990
Kategória Ramena řeky Moravy na Wikimedia Commons
Hlavný tok Moravy s početnými prítokmi, mŕtvymi ramenami, brehovými porastami a lužnými lesmi Olomoucký kraj 49°41′07″S 17°06′53″V / 49,6853639°S 17,1147611°V / 49.6853639; 17.1147611
361 Raná Raná 9.305 1951-05-2323. mája 1951
Kategória Raná (České středohoří) na Wikimedia Commons
Zvyšok českej stepi, lokalita ovsíkovca stepného Úsťanský kraj 50°24′19″S 13°45′56″V / 50,4052778°S 13,7655556°V / 50.4052778; 13.7655556
1886 Les bledulí v Ransku Ransko 693,57 1956-01-1414. januára 1956
Kategória Ransko na Wikimedia Commons
Rozsiahly lesný komplex Ranského masívu Kraj Vysočina 49°40′21″S 15°48′35″V / 49,6725222°S 15,8097306°V / 49.6725222; 15.8097306
362 Ranšpurk Ranšpurk 20,37 1949-12-2828. decembra 1949
Kategória Ranšpurk na Wikimedia Commons
Starý lužný prales s bohatou avifaunou Juhomoravský kraj 48°40′41″S 16°56′48″V / 48,6779806°S 16,9466611°V / 48.6779806; 16.9466611
365 Rašeliniště Jizerky Rašeliniště Jizerky 114,87 1960-06-2121. júna 1960
Kategória Rašeliniště Jizerky na Wikimedia Commons
Rašelinové lúky s porastmi rašelinových smrečín, v Safírovom potoku boli nájdené polodrahokamy Liberecký kraj 50°49′46″S 15°19′39″V / 50,8293197°S 15,3276033°V / 50.8293197; 15.3276033
366 Rašeliniště Jizery Rašeliniště Jizery 206,74 1960-06-2121. júna 1960
Kategória Rašeliniště Jizery na Wikimedia Commons
Bilaterálne rašeliniská s meandrujúcim tokom Jizery Liberecký kraj 50°51′53″S 15°17′54″V / 50,8647778°S 15,2982778°V / 50.8647778; 15.2982778
367 Rašeliniště Skřítek Rašeliniště Skřítek 165,13 1955-06-044. júna 1955
Kategória Rašeliniště Skřítek na Wikimedia Commons
Prameništní rašeliniská obklopené podmáčenými smrečiny Olomoucký kraj a Moravsko-sliezsky kraj 49°59′33″S 17°09′39″V / 49,9926111°S 17,1608611°V / 49.9926111; 17.1608611
369 Razula Razula 22,64 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Razula na Wikimedia Commons
Jedľobukový prales Zlínsky kraj 49°21′35″S 18°22′55″V / 49,3598278°S 18,3820028°V / 49.3598278; 18.3820028
368 Rešovské vodopády 77,8076 1966-04-2626. apríla 1966 Prirodzené lesné porasty Moravsko-sliezsky kraj 49°52′54″S 17°12′36″V / 49,8815614°S 17,2100992°V / 49.8815614; 17.2100992
371 Velké mechové jezírko Rejvíz 328,53 1955-06-044. júna 1955
Kategória Rejvíz (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Rozľahlé rašeliniská s jazierkami a významnou kvetenou Olomoucký kraj 50°13′08″S 17°17′57″V / 50,2189444°S 17,29915°V / 50.2189444; 17.29915
5703 Rolavská vrchoviště Rolavská vrchoviště 751,15 2012-07-011. júla 2012
Kategória Rolavská vrchoviště na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné porasty tvorené predovšetkým spoločenstvami rašelinových smrečín, spoločenstvá vrchovísk, prechodových rašelinísk a horských a podhorských vresovísk, jedinečné spoločenstvá rastlín a bezstavovcov viazané na ruiny areálu bývalej úpravne cínovej rudy Karlovarský kraj 50°23′31″S 12°37′49″V / 50,39190°S 12,63021°V / 50.39190; 12.63021
590 Růžák Růžák 97,72 1974-05-088. mája 1974
Kategória Růžovský vrch na Wikimedia Commons
Čadičová dominanta s prírodnými kombinovanými porastami Úsťanský kraj 50°49′58″S 14°19′52″V / 50,8327778°S 14,3311111°V / 50.8327778; 14.3311111
381 Řežabinec Řežabinec a Řežabinecké tůně 110,2401 1949-11-1919. novembra 1949
Kategória Řežabinec na Wikimedia Commons
Rybník s bohatou vegetáciou a avifaunou a opustené zatopené pieskovne Juhočeský kraj 49°15′11″S 14°05′31″V / 49,2529836°S 14,092055°V / 49.2529836; 14.092055
382 Salajka 22,32 1956-07-044. júla 1956 Jedľobukový prales blízko Bumbálky Moravsko-sliezsky kraj 49°24′04″S 18°25′06″V / 49,4010861°S 18,4182583°V / 49.4010861; 18.4182583
383 Sedlo Sedlo 54,59 1968-11-011. novembra 1968
Kategória Sedlo (České středohoří) na Wikimedia Commons
Tefritový chrbát so skalami a suťami, porastami pralesového charakteru, stepná a lesostepná kvetena Úsťanský kraj 50°35′35″S 14°15′50″V / 50,59315°S 14,2639194°V / 50.59315; 14.2639194
298 Slanisko u Nesytu Slanisko u Nesytu 17,02 1961-10-044. októbra 1961
Kategória Slanisko u Nesytu na Wikimedia Commons
Najcennejšia moravská lokalita slanomilných rastlín Juhomoravský kraj 48°46′34″S 16°41′52″V / 48,7761667°S 16,6977639°V / 48.7761667; 16.6977639
404 Lávka v Soos Soos 268,29 1964-11-077. novembra 1964
Kategória Soos na Wikimedia Commons
Významné rašeliniská a slatiny Karlovarský kraj 50°08′58″S 12°24′13″V / 50,1495833°S 12,4036111°V / 50.1495833; 12.4036111
407 Stará řeka Stará a Nová řeka 812,77 1956-03-055. marca 1956
Kategória Stará řeka (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Meandrujúci tok s lužnými porastami, lúkami a lesmi, hniezdiská vtákov Juhočeský kraj 49°00′22″S 14°50′01″V / 49,0060556°S 14,8335°V / 49.0060556; 14.8335
413 Strabišov-Oulehla Strabišov-Oulehla 69,13 1953-05-088. mája 1953
Kategória Strabišov-Oulehla na Wikimedia Commons
Slnečné stráne s listnatým porastom, lokalita črievičníka papučkového Zlínsky kraj 49°10′24″S 17°12′18″V / 49,1734636°S 17,2050997°V / 49.1734636; 17.2050997
432 Šerák Šerák-Keprník 794,19 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Šerák na Wikimedia Commons
Vrcholová partia Jeseníkov - psiarkové hole, pralesové horské smrečiny a horské bukové lesy Olomoucký kraj 50°10′53″S 17°06′56″V / 50,1812722°S 17,1155722°V / 50.1812722; 17.1155722
440 Pohľad od východu Špraněk 102,29 1949-04-055. apríla 1949
Kategória Špraněk na Wikimedia Commons
Krasové územia s jaskyňami s bohatou výzdobou Olomoucký kraj 49°40′05″S 16°54′38″V / 49,6680083°S 16,9104944°V / 49.6680083; 16.9104944
5967 Tabulová Tabulová 108,38 2014-08-011. augusta 2014
Kategória Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné porasty tvorené predovšetkým teplomilnými dúbravami a sutinovými lesmi Juhomoravský kraj 48°50′29″S 16°38′14″V / 48,8414917°S 16,637275°V / 48.8414917; 16.637275
377 Cesta na Stolovou horu Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen 48,27 1951-06-2525. júna 1951
Kategória Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen na Wikimedia Commons
Trávnaté svahové náhornej plochy s význačnými druhmi teplomilnej kveteny (Zrušená k 1.12.2014 vyhl.MŽP 246/2014) Juhomoravský kraj 48°50′29″S 16°38′14″V / 48,8414917°S 16,637275°V / 48.8414917; 16.637275
730 Trčkov Trčkov 67,01 1982-07-011. júla 1982
Kategória Trčkov na Wikimedia Commons
Trávnaté svahové náhorné plochy s význačnými druhmi teplomilnej kveteny Královohradecký kraj 50°18′47″S 16°24′58″V / 50,3130556°S 16,4161111°V / 50.3130556; 16.4161111
840 Týřov Týřov 418,95 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Týřov (nature reserve) na Wikimedia Commons
Reprezentatívne územie Křivoklátska s prirodzenými lesmi, lesostepou a skalnou stepou Stredočeský kraj 49°58′50″S 13°48′07″V / 49,9804436°S 13,8020406°V / 49.9804436; 13.8020406
606 NPR Úhošť Úhošť 344,91 1974-10-044. októbra 1974
Kategória Úhošť na Wikimedia Commons
Výrazná dominanta čadičovej tabuľovej hory so vzácnymi teplomilnými spoločenstvami Úsťanský kraj 50°21′44″S 13°15′08″V / 50,3622433°S 13,2523189°V / 50.3622433; 13.2523189
491 Bučina Ve Studeném 42,27 1935-03-1919. marca 1935
Kategória Ve Studeném na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné porasty, tvorené prírodnými spoločenstvami bučín a sutinových lesov Stredočeský kraj 49°52′25″S 14°51′43″V / 49,8736514°S 14,8618322°V / 49.8736514; 14.8618322
1149 Velká Niva Velká Niva 120,38 1989-07-011. júla 1989
Kategória Velká Niva na Wikimedia Commons
Rozľahlé nivné rašelinisko s prirodzenými lesnými porastami Juhočeský kraj 48°55′19″S 13°49′30″V / 48,9218889°S 13,8249444°V / 48.9218889; 13.8249444
842 Velká Pleš Velká Pleš 94,80 1984-10-1111. októbra 1984
Kategória Velká Pleš na Wikimedia Commons
Reliktná doubrava a otvorené "plešiny" s teplomilnou kvetenou Stredočeský kraj 49°59′21″S 13°48′26″V / 49,9892386°S 13,8071233°V / 49.9892386; 13.8071233
235 Velký a Malý Bezděz Velký a Malý Bezděz 28,11 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Velký a Malý Bezděz na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné porasty Liberecký kraj 50°32′21″S 14°43′00″V / 50,5392669°S 14,7166047°V / 50.5392669; 14.7166047
498 Velký a Malý Tisý Velký a Malý Tisý 557,61 1957-06-1717. júna 1957
Kategória Velký a Malý Tisý na Wikimedia Commons
Jedna z najvýznamnejších ornitologických rezervácií Česka Juhočeský kraj 49°03′39″S 14°43′08″V / 49,0609722°S 14,7189972°V / 49.0609722; 14.7189972
503 Velký Špičák Velký Špičák 49,74 1964-11-077. novembra 1964
Kategória Velký Špičák (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Prirodzený bukový porast Kraj Vysočina 49°18′29″S 15°30′45″V / 49,308164°S 15,512422°V / 49.308164; 15.512422
505 Větrníky Větrníky 27,83 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Větrníky na Wikimedia Commons
Rozľahlé stepné územie s vynikajúcimi spoločenstvami Juhomoravský kraj 49°11′48″S 16°58′50″V / 49,1966781°S 16,9805636°V / 49.1966781; 16.9805636
506 Větrušické rokle Větrušické rokle 24,31 1969-04-1717. apríla 1969
Kategória Větrušické rokle na Wikimedia Commons
Spilitové skaly s trávnatými spoločenstvami Stredočeský kraj 50°11′47″S 14°22′40″V / 50,1963194°S 14,3778175°V / 50.1963194; 14.3778175
512 Voděradské bučiny Voděradské bučiny 683,87 1955-03-044. marca 1955
Kategória Voděradské bučiny na Wikimedia Commons
Rozľahlý bukový porast Stredočeský kraj 49°58′09″S 14°46′58″V / 49,9693°S 14,7829111°V / 49.9693; 14.7829111
1137 Vrapač Vrapač 79,91 1989-01-3030. januára 1989
Kategória Vrapač na Wikimedia Commons
Meandrující tok so slepými ramenami, lužné lesy a bohatá zverina Olomoucký kraj 49°42′31″S 17°02′23″V / 49,7087306°S 17,0397056°V / 49.7087306; 17.0397056
851 Potok Vůznice Vůznice 226.18 1984-10-1111. októbra 1984
Kategória Vůznice na Wikimedia Commons
Súbor prirodzených lesných a lesostepných spoločenstiev Křivoklátska Stredočeský kraj 50°01′36″S 13°59′30″V / 50,026667°S 13,991667°V / 50.026667; 13.991667
522 Vyšenské kopce Vyšenské kopce 63,79 1951-03-066. marca 1951
Kategória Vyšenské kopce (National nature reserve) na Wikimedia Commons
Lokalita teplomilnej kveteny na kryštalických vápencoch Juhočeský kraj 48°49′22″S 14°17′50″V / 48,8227778°S 14,2972222°V / 48.8227778; 14.2972222
290 Vývěry Punkvy Vývěry Punkvy 555,28 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Vývěry Punkvy na Wikimedia Commons
Rozsiahly systém jaskýň s priepasťou Macocha Juhomoravský kraj 49°21′47″S 16°42′23″V / 49,3629722°S 16,70625°V / 49.3629722; 16.70625
1036 Zahrady pod Hájem Zahrady pod Hájem 161,99 1987-07-2424. júla 1987
Kategória Zahrady pod Hájem na Wikimedia Commons
Rozľahlý komplex bielokarpatských kvetnatých lúk Juhomoravský kraj 48°53′09″S 17°32′00″V / 48,8858083°S 17,5333667°V / 48.8858083; 17.5333667
530 Zástudánčí 111,27 1953-02-2424. februára 1953 Zachovaný lužný les pri neregulovanom toku Bečvy, bohaté vtáčie hniezdisko Olomoucký kraj 49°24′02″S 17°18′39″V / 49,4005°S 17,3108333°V / 49.4005; 17.3108333
711 Zhejral Zhejral 146,51 1982-07-088. júla 1982
Kategória Zhejral na Wikimedia Commons
Pomerne nenarušené rašeliniská s typickými spoločenstvami (Vyhl.MŽP zo dňa 14.1.2016 sa zmenila kategória zo NPR na NPP) Kraj Vysočina 49°13′20″S 15°18′35″V / 49,2221333°S 15,3098194°V / 49.2221333; 15.3098194
6124 Vrch Zlatník Zlatník 79,16 2017-04-1515. apríla 2017
Kategória Zlatník (České středohoří) na Wikimedia Commons
Úsťanský kraj 50°30′58″S 13°42′53″V / 50,516111°S 13,714722°V / 50.516111; 13.714722
537 Žákova hora Žákova hora 39,01 1933-12-3131. decembra 1933
Kategória Žákova hora na Wikimedia Commons
Zvyšok významného jedľobukového pralesa Kraj Vysočina 49°39′19″S 15°59′34″V / 49,6554111°S 15,9927194°V / 49.6554111; 15.9927194
539 Žebračka Žebračka 227,66 1949-06-044. júna 1949
Kategória Žebračka na Wikimedia Commons
Dubovo-hrabový les, bučina a lužný porast, bohaté vtáčie refúgium Olomoucký kraj 49°28′12″S 17°28′11″V / 49,47°S 17,4697222°V / 49.47; 17.4697222
608 Žofinka Žofinka 343,94 1975-04-1818. apríla 1975
Kategória Žofinka na Wikimedia Commons
Rozľahlé rašeliniská s rašelinovým lesom a bohatou kvetenou a zverinou Juhočeský kraj 48°49′17″S 14°53′01″V / 48,8213222°S 14,8836028°V / 48.8213222; 14.8836028
544 Žofínský prales Žofínský prales 101,61 1838-08-2828. augusta 1838
Kategória Žofínský prales na Wikimedia Commons
Zmiešaný prales, najstaršia rezervácia v Česku (1838) Juhočeský kraj 48°40′12″S 14°42′29″V / 48,67°S 14,7080556°V / 48.67; 14.7080556

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Prehľad za celú ČR [online]. Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR, [cit. 2017-07-01]. Dostupné online}

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Iné projekty[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]