Zoznam najlepších strelcov La Ligy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Najlepším strelcom La Ligy je Lionel Messi, ktorý drží rekord aj za najviac gólov v jednej sezóne (50). Telmo Zarra z Athletic Bilbao bol do roku 2014 najlepším strelcom. Taktiež sa stal šesťkrát najlepším strelcom sezóny spolu s Lionelom Messim. Ďalší traja hráči- Alfredo di Stéfano, Quini a Hugo Sánchez-sa stali päťkrát.

Najlepší strelci podľa sezón[upraviť | upraviť kód]

Vytlačený hráč, získal európsku zlatú kopačku.

Sezóna Hráč Klub Góly Zápasy Priemer
1930/1931 Španielsko Bata Athletic Bilbao 27 17 1,59
1931/1932 Španielsko Bata (2) Athletic Bilbao 13 18 0,72
1932/1933 Španielsko Manuel Olivares Real Madrid 16 14 1,14
1933/1934 Španielsko Isidro Lángara Real Oviedo 26 18 1,44
1934/1935 Španielsko Isidro Lángara (2) Real Oviedo 27 22 1,23
1935/1936 Španielsko Isidro Lángara (3) Real Oviedo 28 21 1,33
1939/1940 Španielsko Víctor Unamuno Athletic Bilbao 20 22 0,91
1940/1941 Španielsko Pruden Atlético Madrid 33 22 1,50
1941/1942 Španielsko Mundo Valencia 27 25 1,08
1942/1943 Španielsko Mariano Martín FC Barcelona 30 23 1,30
1943/1944 Španielsko Mundo (2) Valencia 28 26 1,08
1944/1945 Španielsko Telmo Zarra Athletic Bilbao 20 26 0,77
1945/1946 Španielsko Telmo Zarra (2) Athletic Bilbao 24 18 1,33
1946/1947 Španielsko Telmo Zarra (3) Athletic Bilbao 33 24 1,38
1947/1948 Španielsko Pahiño Celta Vigo 20 22 0,91
1948/1949 Španielsko César FC Barcelona 27 24 1,13
1949/1950 Španielsko Telmo Zarra (4) Athletic Bilbao 24 26 0,92
1950/1951 Španielsko Telmo Zarra (5) Athletic Bilbao 38 30 1,27
1951/1952 Španielsko Pahiño (2) Real Madrid 28 27 1,04
1952/1953 Španielsko Telmo Zarra (6) Athletic Bilbao 24 29 0,83
1953/1954 Argentína Alfredo di Stéfano Real Madrid 27 28 0,96
1954/1955 Španielsko Juan Arza Sevilla 28 29 0,97
1955/1956 Argentína Alfredo di Stéfano (2) Real Madrid 24 30 0,80
1956/1957 Argentína Alfredo di Stéfano (3) Real Madrid 31 30 1,03
1957/1958 Španielsko Ricardo Álos Valencia 19 29 0,66
Španielsko Manuel Badenes Real Valladolid 19 29 0,66
Argentína Alfredo di Stéfano (4) Real Madrid 19 30 0,63
1958/1959 Argentína Alfredo di Stéfano (5) Real Madrid 23 28 0,82
1959/1960 Maďarsko Ferenc Puskás Real Madrid 26 30 0,87
1960/1961 Maďarsko Ferenc Puskás (2) Real Madrid 28 28 1,00
1961/1962 Peru Juan Seminario Real Zaragoza 25 30 0,83
1962/1963 Maďarsko Ferenc Puskás (3) Real Madrid 26 30 0,87
1963/1964 Maďarsko Ferenc Puskás (4) Real Madrid 21 25 0,84
1964/1965 Paraguaj Cayetano Ré FC Barcelona 26 30 0,87
1965/1966 Španielsko Luis Aragonés Atlético Madrid 18 28 0,64
1966/1967 Brazília Waldo Valencia 24 30 0,80
1967/1968 Španielsko Fidel Uriarte Athletic Bilbao 22 24 0,92
1968/1969 Španielsko Amancio Real Madrid 14 29 0,48
Španielsko José Eulogio Gárate Atlético Madrid 14 30 0,47
1969/1970 Španielsko Amancio (2) Real Madrid 16 29 0,55
Španielsko Luis Aragonés (2) Atlético Madrid 16 30 0,53
Španielsko José Eulogio Gárate (2) Atlético Madrid 16 30 0,53
1970/1971 Španielsko José Eulogio Gárate (3) Atlético Madrid 17 28 0,61
Španielsko Carles Rexach FC Barcelona 17 28 0,61
1971/1972 Španielsko Enrique Porta Granada 20 31 0,65
1972/1973 Španielsko Marianín Real Oviedo 19 32 0,59
1973/1974 Španielsko Quini Sporting Gijón 20 34 0,59
1974/1975 Španielsko Carlos Athletic Bilbao 19 32 0,59
1975/1976 Španielsko Quini (2) Sporting Gijón 21 34 0,62
1976/1977 Argentína Mario Kempes Valencia 24 34 0,71
1977/1978 Argentína Mario Kempes (2) Valencia 28 34 0,82
1978/1979 Rakúsko Hans Krankl FC Barcelona 29 30 0,97
1979/1980 Španielsko Quini (3) Sporting Gijón 24 34 0,71
1980/1981 Španielsko Quini (4) FC Barcelona 20 30 0,67
1981/1982 Španielsko Quini (5) FC Barcelona 27 32 0,84
1982/1983 Španielsko Poli Rincón Real Betis 20 30 0,67
1983/1984 Uruguaj Jorge da Silva Real Valladolid 17 30 0,57
Španielsko Juanito Real Madrid 17 31 0,55
1984/1985 Mexiko Hugo Sánchez Atlético Madrid 19 33 0,58
1985/1986 Mexiko Hugo Sánchez (2) Real Madrid 22 33 0,67
1986/1987 Mexiko Hugo Sánchez (3) Real Madrid 34 41 0,83
1987/1988 Mexiko Hugo Sánchez (4) Real Madrid 29 36 0,81
1988/1989 Brazília Baltazar Atlético Madrid 35 36 0,97
1989/1990 Mexiko Hugo Sánchez (5) Real Madrid 38 35 1,09
1990/1991 Španielsko Emilio Butragueño Real Madrid 19 35 0,54
1991/1992 Španielsko Manolo Atlético Madrid 27 36 0,75
1992/1993 Brazília Bebeto Deportivo 29 37 0,78
1993/1994 Brazília Romário FC Barcelona 30 33 0,91
1994/1995 Čile Iván Zamorano Real Madrid 28 38 0,74
1995/1996 Argentína Juan Antonio Pizzi Tenerife 31 41 0,76
1996/1997 Brazília Ronaldo FC Barcelona 34 37 0,92
1997/1998 Taliansko Christian Vieri Atlético Madrid 24 24 1,00
1998/1999 Španielsko Raúl Real Madrid 25 37 0,68
1999/2000 Španielsko Salva Ballesta Racing Santander 27 36 0,75
2000/2001 Španielsko Raúl (2) Real Madrid 24 36 0,67
2001/2002 Španielsko Diego Tristán Deportivo 20 35 0,57
2002/2003 Holandsko Roy Makaay Deportivo 29 38 0,76
2003/2004 Brazília Ronaldo (2) Real Madrid 24 32 0,75
2004/2005 Uruguaj Diego Forlán Villarreal 25 38 0,66
Kamerun Samuel Eto‘o FC Barcelona 25 37 0,68
2005/2006 Kamerun Samuel Eto‘o (2) FC Barcelona 26 34 0,76
2006/2007 Holandsko Ruud van Nistelrooy Real Madrid 25 37 0,68
2007/2008 Španielsko Daniel Güiza Mallorca 27 37 0,73
2008/2009 Uruguaj Diego Forlán (2) Atlético Madrid 32 33 0,97
2009/2010 Argentína Lionel Messi FC Barcelona 34 35 0,97
2010/2011 Portugalsko Cristiano Ronaldo Real Madrid 40 34 1,18
2011/2012 Argentína Lionel Messi (2) FC Barcelona 50 37 1,35
2012/2013 Argentína Lionel Messi (3) FC Barcelona 46 32 1,44
2013/2014 Portugalsko Cristiano Ronaldo (2) Real Madrid 31 30 1,03
2014/2015 Portugalsko Cristiano Ronaldo (3) Real Madrid 48 35 1,37
2015/2016 Uruguaj Luis Suárez FC Barcelona 40 35 1,11
2016/2017 Argentína Lionel Messi (4) FC Barcelona 37 34 1,09
2017/2018 Argentína Lionel Messi (5) FC Barcelona 34 36 0,94
2018/2019 Argentína Lionel Messi (6) FC Barcelona 36 34 1,06

Najlepší strelci celkovo[upraviť | upraviť kód]

K zápasom hraným 19. mája 2019.

Vytlačený hráči sú stále v La Lige aktívny.

Poradie Národnosť Meno Roky Góly Zápasy Priemer
1 Argentína Argentína Lionel Messi 2004-súčasnosť 419 452 0,93
2 Portugalsko Porugalsko Cristiano Ronaldo 2009-2018 311 292 1,07
3 Španielsko Španielsko Telmo Zarra 1940-1955 251 278 0,90
4 Mexiko Mexiko Hugo Sánchez 1981-1994 234 347 0,67
5 Španielsko Španielsko Raúl 1994-2010 228 550 0,41
6 Argentína Argentína Alfredo di Stéfano 1953-1966 227 329 0,69
7 Španielsko Španielsko César Rodríguez 1939-1955 223 353 0,63
8 Španielsko Španielsko Quini 1970-1987 219 448 0,49
9 Španielsko Španielsko Pahiño 1943-1956 210 278 0,76
10 Španielsko Španielsko Edmundo Suárez 1939-1950 195 231 0,84
11 Španielsko Španielsko Santillana 1970-1988 186 461 0,40
12 Španielsko Španielsko David Villa 2003-2014 185 352 0,53
13 Španielsko Španielsko Juan Arza 1943-1959 182 349 0,52
14 Španielsko Španielsko Guillermo Gorostiza 1929-1945 178 256 0,70
15 Kamerun Kamerun Samuel Eto’o 1998-2009 162 280 0,58
16 Španielsko Španielsko Luis Aragonés 1960-1974 160 360 0,44
17 Španielsko Španielsko Aritz Aduriz 2002-súčasnosť 157 426 0,37
18 Maďarsko Maďarsko Ferenc Puskás 1958-1966 156 180 0,87
19 Španielsko Španielsko Julio Salinas 1982-2000 152 417 0,36
20 Španielsko Španielsko Adrián Escudero 1945-1958 150 287 0,52
21 Francúzsko Francúzsko Karim Benzema 2009-súčasnosť 148 310 0,48
22 Španielsko Španielsko Daniel Ruiz 1974-1986 147 303 0,49
23 Španielsko Španielsko Raúl Tamudo 1997-2013 146 407 0,36
24 Španielsko Španielsko Silvestre Igoa 1941-1956 141 284 0,5
25 Španielsko Španielsko Manuel Badenes 1946-1959 139 201 0,69
Španielsko Španielsko Juan Araújo 1945-1956 207 0,67
Španielsko Španielsko José Mari Bakero 1980-1997 483 0,29
28 Maďarsko Maďarsko Ladislav Kubala 1951-1965 138 215 0,64
29 Španielsko Španielsko José Luis Panizo 1939-1955 136 325 0,42
30 Francúzsko Francúzsko Antoine Griezmann 2009- 134 319 0,42

Najlepší aktívni strelci[upraviť | upraviť kód]

K zápasom hraným 19. mája 2018.

Hráči, ktorý hrajú v La Lige v sezóne 2018/2019.

Poradie Národnosť Meno Súčasný klub Góly Zápasy Priemer
1 Argentína Argentína Lionel Messi FC Barcelona 419 452 0,93
2 Španielsko Španielsko Aritz Aduriz Athletic Bilbao 157 426 0,37
3 Francúzsko Francúzsko Karim Benzema Real Madrid 148 310 0,48
4 Francúzsko Francúzsko Antoine Griezmann Atlético Madrid 134 319 0,42
4 Uruguaj Uruguaj Luis Suárez FC Barcelona 131 163 0,80
6 Španielsko Španielsko Iago Apas Celta Vigo 86 176 0,49
7 Uruguaj Uruguaj Christian Stuani Girona 81 229 0,35
8 Španielsko Španielsko Raúl García Athletic Bilbao 80 447 0,18
9 Wales Wales Gareth Bale Real Madrid 78 155 0,50
10 Španielsko Španielsko Sergio García Espanyol 75 358 0,21

Hráči s najviac hattrickmi[upraviť | upraviť kód]

Tri alebo viac gólov v jednom zápase.

Ku zápasom hraným 17. marca 2019.

Vytlačený hráči sú stále aktívny v La Lige.

V tomto zozname sú hráči s minimálne 10 hattrickmi.

Poradie Hráč Hattricky Posledný hattrick
1 Portugalsko Cristiano Ronaldo 34 18. marec 2018
2 Argentína Lionel Messi 33 17. marec 2019
3 Španielsko Telmo Zarra 23 15. marec 1953
4 Argentína Alfredo di Stéfano 22 15. marec 1964
5 Španielsko Mundo 19 4. marec 1951
6 Španielsko César Rodríguez 15 19. október 1952
7 Španielsko Isidro Lángara 13 15. december 1946
8 Maďarsko Ferenc Puskás 12 15. december 1963
9 Maďarsko Ladislav Kubala 11 19. marec 1961
Španielsko Pahiño 11 11. september 1955
Španielsko Manuel Badenes 11 29. marec 1958
12 Španielsko Quini 10 7. október 1981
Uruguaj Luis Suárez 28. október 2018

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]