Zoznam najvyšších budov v Česku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
City Tower v Prahe
City Empiria v Prahe
Budova SHD Komes v Moste

Tento článok obsahuje zoznam najvyšších budov v Česku.

Dokončené budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Mesto Názov Počet nadzemných poschodí Výška v metroch
1. Brno AZ Tower 30 111
2. Praha City Tower 27 109
3. Praha City Empiria 27 104
4. Plzeň Katedrála svätého Bartolomeja 102
5. Olomouc Katedrála svätého Václava 100
6. Praha Katedrála svätého Víta, Václava a Vojtecha 99
7. Most SHD-KOMES a.s. 23 96
8. Ostrava Ostrčilova 4/2691 ~22 ~93[1]
9. Brno Kostol svätého Jakuba 92
10. Praha Palác Vinohrady 17 90
11. Praha Hotel Crowne Plaza Prague 16 88
12. Ostrava Nová radnica 4 86
13. Praha Telefonica O2 18 85
14. Praha Hotel Corinthia Towers 24 84
15. Praha Kostol Matky Božej pred Týnom 1 80
16. Znojmo Znojemská radničná veža 1 80
17. Praha Kostol svätého Václava (Praha, Vršovice) 1 80
18. Praha Corinthia Panorama Hotel 24 79
19. Praha Kostol svätého Mikuláša (Praha, Malá strana) 1 79
20. Liberec Krajský úrad Libereckého kraja 18 78
21. Zlín Baťov mrakodrap 16 77,5
22. Praha Kostol svätého Cyrila a Metoda (Praha, Karlín) 1 75
23. Brno VUT-FSI 19 74
24. Písek Kostol Narodenia Panny Márie 74
25. Praha Sluneční náměstí 21 73,5
26. Praha Hotel Olympik 21 73
27. Praha Kostol svätého Prokopa na Žižkove 1 73
28. Olomouc Regionálne obchodné centrum Olomouc 18 71
29. České Budějovice Hotel Gomel 16 71
30. Praha Hotel Kupa 23 71
31. Praha Pod Dalnici 23 71
32. Praha Hotel Opatov 21 69
33. Praha Hotel TWIN Opatov 21 69
34. Praha Hotel DUM 21 69
35. Praha Kolej 17. listopadu 21 69
36. Praha TOKOVO 19 68
37. Praha Lighthouse Vltava waterfront towers 18 68
38. Praha SOL 21 65
39. Praha Hotel Rhea 21 65
40. Praha Arnica 21 65
41. Karlovy Vary Hotel Thermal 18 65

Plánované budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento zoznam zahŕňa ohlásené budovy, ktorých výstavba a dokončenie sa okrem ABC Tower predpokladá medzi rokmi 2013 - 2030. Plánované dokončenie ABC Tower sa očakáva na rok 2109.

Mesto Názov Počet nadzemných podlaží Najvyšší patro Najvyšší bod
Praha 1 Prague Eye Towers 139 139 32
Praha 2 Prague Eye Towers 128 128 29
Ostrava Jindřich Plaza 121  ? 29
Brno Palác Heršpínská 117  ? 35
Praha Žižkov City  ?  ?  ?
Praha Výhledy Pankrác 108 108  ?
Praha City Epoque 104 104 31
Praha Tower City  ?  ? 24
Bytové budovy Aš  ?  ?  ?
Administrativní budovy Aš  ?  ?  ?
Praha Administrativní budova Prague Marina  ?  ? cca 20
Praha City Epoque Office 75,5 75,5 21
Olomouc Icol Tower 74 74 19
Praha Prague Crystal 60 60 14
Ostrava CTP office building 55  ? 24

Zavrhnuté[upraviť | upraviť zdroj]

Tento zoznam zahŕňa stavby, ktoré boli plánované, ale potom boli z rôznych dôvodov zrušené.

Mesto názov najvyšší patro [m] najvyšší bod [m] počet pater [m]
Praha Porto Háje 120  ? 31
Praha Neo Riviera  ?  ?  ?
Praha Mrakodrap (Praha) 160  ?  ?
Praha Mrakodrap (Pankrác) 155  ?  ?
Praha Poutník (Háje) 115  ? 35


Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ide iba o odhad na základe obrázku budovy

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]