Zoznam najvyšších sôch Ježiša Krista

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam najvyšších sôch Ježiša Krista na svete. Najvyššia socha Ježiša Krista je v poľskom meste Świebodzin.

Obrázok Názov Miesto Výška (m) Výška podstavca (m) Rok Poznámka
Statua chrystus król.jpg Socha Krista v Świebodzine Poľsko Świebodzin 36 (3 m vysoká koruna)[1] 16 2010 najvyššia socha Krista 2010 - dnešok
Cristo de la Concordia 02.jpg Cristo de la Concordia Bolívia Cochabamba 34,2 6,2 1994 najvyššia socha Krista 1994 - 2010
Kristus kase Berkat Indonézia Manado 30 20 2007
Christ Tlalnepantla.jpg Cristo Resucitado Mexiko Tlalnepantla de Baz 30 10 1981[2] najvyššia socha Krista 1981 - 1994
Cristo Redentor - Rio de Janeiro, Brasil.jpg Socha Krista Spasiteľa Brazília Rio de Janeiro 30 9,5 1931 najvyššia socha Krista 1931 - 1981; najvyššia kresťanská socha 1931 - 1941
Lisboa (Almada) - Cristo Rei (1).jpg Cristo Rei Portugalsko Almada 28 82 1959
Statue of Jesus in Vung Tau.jpg Socha Krista vo Vung Tau Vietnam Vung Tau 28 10 1993
Christ Dili.jpg Cristo Rei v Dili Východný Timor Dili 27 10 1995
CristoReyCali.jpg Socha Krista v Cali Kolumbia Santiago de Cali 26 1953
Jesús de la Misericordia Nikaragua San Juan del Sur 26 2009
Cristo Roto.jpg Zlomený Ježiš Mexiko San José de Gracia 25 3 2006
Les Houches Christusstatue.jpg Christ Roi des Houches Francúzsko Les Houches 25 1934
Cristo Rey de los Álamos Mexiko Tijuana 23,3 1999 [3]
Socha Krista Kráľa na vrchu St. Apollonia Mexiko Pachuca 23 10 1996
Christ Sacred Heart.jpg Cristo del Sagrado Corazón Mexiko Rosarito 23
CristoCaldera.jpg Cristo de La Caldera Argentina Provincia Salta 22 4 1969
Cristo del Pacífico Peru Lima 22 15 2011
Cristo de las Noas.jpg Cristo de las Noas Mexiko Toreón 21,8
Cristo Redentore Taliansko Maratea 21,13[4] 1965
Cristo del Otero (Palencia).jpg Cristo del Otero Španielsko Palencia 21[5] 1931 najvyššia socha Krista 1931; najvyššia kresťanská socha 1931
Mandarom IMG 0080.jpg Christ cosmique Francúzsko Castellane 16 1987
Cubilete.jpg Cristo de El Cubilete Mexiko Silao 20,5 12,5
CristoPïcacho.jpg Socha Krista Honduras Tegucigalpa 20 12 1987
CristoHavana.jpg Cristo de La Habana Kuba Havana 20 3 1958
Cristo de Las Mesas Mexiko San Ignacio 20 2005
09-02-06--ChristofOzarks.jpg Christ of the Ozarks United States Eureka Springs 20 1966
King of Kings Jesus Statue United States Monroe 19 2004 zničená v roku 2010 bleskom a požiarom
Kamay ni Hesus Filipíny Lucban 15,24
Divine Mercy Filipíny El Salvador 15,24 2008
Klin Panorama.jpg Socha Krista Slovensko Klin 9,5[6] 2008[7]
Cristo Redentor de los Andes.jpg El Cristo Redentor Argentina /Chile Priesmyk La Cumbre 8[8] 6 1904 najvyššia socha Krista 1904 - 1931; najvyššia kresťanská socha 1904 - 1908
Monumento Cristo Rey Mexiko Ejutla 7[9] 8[10]

Iné[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Miesto Výška (m) Výška podstavca (m) Rok Poznámka
Mirador Cristo Petrolero Peru Talara ? [11]
El Monumento a Cristo Rey Kolumbia Belalcázar Caldas ? 1954 Celá socha aj s podstavcom meria 45,5 m.[12]
Estátua do Cristo de Jaciara Brazília São Pedro da Cipa ? [13]
Salvadordelmundo.jpg Monumento al Divino Salvador del Mundo Salvádor San Salvador ? 18[14] 1942
CristoBlancoCuzco.jpg Cristo Blanco Peru Cuzco 8[15] 1987
Cristo degli abissi.jpg Il Cristo degli Abissi Stredozemné more 2,5 1954 asi 17 m pod hladinou mora

Plánované[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Miesto Výška (m) Výška podstavca (m) Rok Poznámka
Socha Ježiša Krista na vrchu Marijan Chorvátsko Split 41
Socha Ježiša Krista Slovensko Prešov 33[16] 2012 (začiatok výstavby)[17]

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

Zdroje[upraviť | upraviť kód]