Zoznam najvyšších stavieb v Európskej únii

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je zoznam najvyšších stavieb v Európskej únii. Zoznam obsahuje len stavby vyššie ako 300 m.

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Vyššie ako 350 m[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Lokalita Výška Rok Poznámka
Warsaw radio mast in Konstantynow.jpg Vysielač Konstantynów Gąbin, Poľsko
52°22′03.74″S 19°48′08.73″V / 52,3677056°S 19,8024250°V / 52.3677056; 19.8024250 (Vysielač Konstantynów (zničený))
646,4 m 1974 zničený 8. augusta 1991
Vysielač Chabrier Saint-Paul, Réunion, Francúzsko
20°58′26.9″J 55°17′23.62″V / 20,974139°J 55,2898944°V / -20.974139; 55.2898944 (Vysielač Chabrier (zničený))
428 m 1976 zničený 14. apríla 1999; najvyššia stavba 1976 - 1999
Vysielač Emley Moor Huddersfield, Spojené kráľovstvo
53°36′43″S 1°39′52″Z / 53,61194°S 1,66444°Z / 53.61194; -1.66444 (Vysielač Emley Moor (zničený))
385,6 m 1964 zničený v 1969
Torreta-Guardamar cropped.jpg Vysielač Guardamar Guardamar del Segura, Španielsko
38°4′18″S 0°39′52″Z / 38,07167°S 0,66444°Z / 38.07167; -0.66444 (Vysielač Guardamar)
370 m 1962 najvyššia stavba 2010 - dnešok
Vue de la partie ouest de Riga (7616620046).jpg Rīgas radio un televīzijas tornis Riga, Lotyšsko
56°55′26″S 24°8′14″V / 56,92389°S 24,13722°V / 56.92389; 24.13722 (Rīgas radio un televīzijas tornis)
368,5 m 1987
Berlin Fernsehturm B.JPG Fernsehturm Berlín, Nemecko
52°31′15″S 13°24′34″V / 52,52083°S 13,40944°V / 52.52083; 13.40944 (Fernsehturm)
368 m 1969
Zendmast Lopik 02.JPG Gerbrandytoren IJsselstein, Holandsko
52°0′36.24″S 5°3′12.87″V / 52,0100667°S 5,0535750°V / 52.0100667; 5.0535750 (Gerbrandytoren)
366,8 m 1961 výška v rokoch 1961 - 1987: 382,5 m; 1987 - 2007: 375 m; najvyššia stavba 1961 - 1973
Old gateway - geograph.org.uk - 168739.jpg Vysielač Skelton Skelton, Spojené kráľovstvo
54°43′56″S 2°53′1″Z / 54,73222°S 2,88361°Z / 54.73222; -2.88361 (Vysielač Skelton)
365 m 2001
Trbovlje dimnik.jpg Komín v Trbovlje Trbovlje, Slovinsko
46°7′33.68″S 15°3′42.34″V / 46,1260222°S 15,0617611°V / 46.1260222; 15.0617611 (Komín v Trbovlje)
364 m 1976 najvyšší komín v Európe
Sender Donebach.jpg Vysielač Donebach 1 Donebach, Nemecko
49°33′40.25″S 9°10′22.76″V / 49,5611806°S 9,1729889°V / 49.5611806; 9.1729889 (Vysielač Donebach 1)
363 m 1982
Sender Donebach.jpg Vysielač Donebach 2 Donebach, Nemecko
49°33′33.53″S 9°10′50.82″V / 49,5593139°S 9,1807833°V / 49.5593139; 9.1807833 (Vysielač Donebach 2)
363 m 1982
LW Antenne Zehlendorf.jpg Vysielač Zehlendorf Zehlendorf bei Oranienburg, Nemecko
52°47′41.87″S 13°23′9.5″V / 52,7949639°S 13,385972°V / 52.7949639; 13.385972 (Vysielač Zehlendorf)
359,7 m 1979
Sendemasten-Frohnau (cropped).jpg Vysielač Berlin-Frohnau Berlín, Nemecko
52°39′13.66″S 13°17′43.59″V / 52,6537944°S 13,2954417°V / 52.6537944; 13.2954417 (Vysielač Berlin-Frohnau (zničený))
358,6 m 1978 zničený 8. februára 2009
Masz radiowy Olsztyn.JPG Vysielač Olsztyn-Pieczewo Olsztyn/Pieczewo, Poľsko
53°45′11.94″S 20°31′5.33″V / 53,7533167°S 20,5181472°V / 53.7533167; 20.5181472 (Vysielač Olsztyn-Pieczewo)
356,5 m 1969
Endesa-Termic.jpg Komín Endesa Termic As Pontes de Garcia Rodriguez, Španielsko
43°26′29″S 7°51′45.5″Z / 43,44139°S 7,862639°Z / 43.44139; -7.862639 (Komín Endesa Termic)
356 m 1974
Masz radiowy Mysłowice Kosztowy.jpg Vysielač Kosztowy Mysłowice, Poľsko
50°11′16.75″S 19°6′57.97″V / 50,1879861°S 19,1161028°V / 50.1879861; 19.1161028 (Vysielač Kosztowy)
355 m 1976
Vysílač Liblice od Klučova.JPG Vysielač Liblice B 1 Český Brod, Česko
50°3′43.37″S 14°53′11.27″V / 50,0620472°S 14,8864639°V / 50.0620472; 14.8864639 (Vysielač Liblice B 1)
355 m 1976
Vysílač Liblice od Klučova.JPG Vysielač Liblice B 2 Český Brod, Česko
50°3′47.12″S 14°53′12.84″V / 50,0630889°S 14,8869000°V / 50.0630889; 14.8869000 (Vysielač Liblice B 2)
355 m 1976
Marinesender DHO38 Längstwellensender der Marine.jpg Vysielač DHO38 1 Saterland, Nemecko
53°5′22.15″S 7°37′6.19″V / 53,0894861°S 7,6183861°V / 53.0894861; 7.6183861 (Vysielač DHO38 1)
352,9 m 1982
Marinesender DHO38 Längstwellensender der Marine.jpg Vysielač DHO38 2 Saterland, Nemecko
53°5′14.42″S 7°36′31.14″V / 53,0873389°S 7,6086500°V / 53.0873389; 7.6086500 (Vysielač DHO38 2)
352,9 m 1982
Marinesender DHO38 Längstwellensender der Marine.jpg Vysielač DHO38 3 Saterland, Nemecko
53°4′59.81″S 7°37′9.88″V / 53,0832806°S 7,6194111°V / 53.0832806; 7.6194111 (Vysielač DHO38 3)
352,9 m 1982
Marinesender DHO38 Längstwellensender der Marine.jpg Vysielač DHO38 4 Saterland, Nemecko
53°4′52.03″S 7°36′34.69″V / 53,0811194°S 7,6096361°V / 53.0811194; 7.6096361 (Vysielač DHO38 4)
352,9 m 1982
Marinesender DHO38 Längstwellensender der Marine.jpg Vysielač DHO38 5 Saterland, Nemecko
53°4′36.16″S 7°36′58.79″V / 53,0767111°S 7,6163306°V / 53.0767111; 7.6163306 (Vysielač DHO38 5)
352,9 m 1982
Marinesender DHO38 Längstwellensender der Marine.jpg Vysielač DHO38 6 Saterland, Nemecko
53°4′30.05″S 7°36′22.87″V / 53,0750139°S 7,6063528°V / 53.0750139; 7.6063528 (Vysielač DHO38 6)
352,9 m 1982
Marinesender DHO38 Längstwellensender der Marine.jpg Vysielač DHO38 7 Saterland, Nemecko
53°4′10.66″S 7°36′41.82″V / 53,0696278°S 7,6116167°V / 53.0696278; 7.6116167 (Vysielač DHO38 7)
352,9 m 1982
Marinesender DHO38 Längstwellensender der Marine.jpg Vysielač DHO38 8 Saterland, Nemecko
53°4′16.8″S 7°37′17.66″V / 53,071333°S 7,6215722°V / 53.071333; 7.6215722 (Vysielač DHO38 8)
352,9 m 1982
Belmont transmitter - geograph.org.uk - 73375.jpg Vysielač Belmont Donington on Bain, Spojené kráľovstvo
53°20′9.07″S 0°10′19.11″Z / 53,3358528°S 0,1719750°Z / 53.3358528; -0.1719750 (Vysielač Belmont)
351,7 m 1965 výška v rokoch 1965 - 2010: 387,5 m; najvyššia stavba 1973 - 1976, 1999 - 2010
Phoenix copper smelter.jpg Phoenix Copper Smelter Baia Mare, Rumunsko
47°39′10.39″S 23°36′19.72″V / 47,6528861°S 23,6054778°V / 47.6528861; 23.6054778 (Phoenix Copper Smelter)
351,5 m 1995[1]
Vysielač Zehlendorf, starý stožiar Zehlendorf bei Oranienburg, Nemecko
52°47′41.87″S 13°23′9.5″V / 52,7949639°S 13,385972°V / 52.7949639; 13.385972 (Vysielač Zehlendorf (zničený))
351 m 1962 zničený 18. mája 1978
Vysielač SL3 Burg bei Magdeburg, Nemecko
52°16′9.35″S 11°55′28.84″V / 52,2692639°S 11,9246778°V / 52.2692639; 11.9246778 (Vysielač SL3 (zničený))
350 m 1968 zničený 18. februára 1976
Emetteur-allouis3.jpg Vysielač Allouis 1 Allouis, Francúzsko
47°10′10.45″S 2°12′16.75″V / 47,1695694°S 2,2046528°V / 47.1695694; 2.2046528 (Vysielač Allouis 1)
350 m 1952 výška 1952 - 1974: 308 m
Emetteur-allouis3.jpg Vysielač Allouis 2 Allouis, Francúzsko
47°10′25.34″S 2°12′16.81″V / 47,1737056°S 2,2046694°V / 47.1737056; 2.2046694 (Vysielač Allouis 2)
350 m 1974
Vysielač HWU Rosnay, Francúzsko
46°42′47″S 1°14′39″V / 46,71306°S 1,24417°V / 46.71306; 1.24417 (Vysielač HWU)
350 m

340 m - 350 m[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Lokalita Výška Rok Poznámka
Vysielač Koeru Koeru, Estónsko
58°58′27.1″S 26°3′24.68″V / 58,974194°S 26,0568556°V / 58.974194; 26.0568556 (Vysielač Koeru)
349 m 1976
Vysilac Krasov-celk.jpg Vysielač Krašov Bezvěrov, Česko
49°59′44.02″S 13°4′45.66″V / 49,9955611°S 13,0793500°V / 49.9955611; 13.0793500 (Vysielač Krašov)
347,5 m 1981
Pikareinu küla - Valgjärve telemast.jpg Vysielač Valgjärve Valgjärve, Estónsko
58°5′49.93″S 26°40′41.81″V / 58,0972028°S 26,6782806°V / 58.0972028; 26.6782806 (Vysielač Valgjärve)
347 m 1988
Masz Radiowy Zygry.JPG Vysielač Zygry Zygry, Poľsko
51°46′45.04″S 18°57′7.11″V / 51,7791778°S 18,9519750°V / 51.7791778; 18.9519750 (Vysielač Zygry)
346 m 1975
Hoehbeck Sender Gartow 2 8087.jpg Vysielač Gartow 2 Gartow, Nemecko
53°3′55.8″S 11°26′33.9″V / 53,065500°S 11,442750°V / 53.065500; 11.442750 (Vysielač Gartow 2)
344 m 1978
Aire de Montjaux 03.JPG Millauský viadukt, pylón 2 Millau, Francúzsko
44°4′58.94″S 3°1′19.25″V / 44,0830389°S 3,0220139°V / 44.0830389; 3.0220139 (Millauský viadukt, pylón 2)
343 m 2003 najvyšší mostný pylón na svete
Térmica Andorra.jpg Komín elektrárne Teruel Andorra, Španielsko
40°59′49.85″S 0°22′50.3″Z / 40,9971806°S 0,380639°Z / 40.9971806; -0.380639 (Komín elektrárne Teruel)
343 m
Mayet emetteur.jpg Vysielač Le Mans-Mayet Le Mans, Francúzsko
47°45′52.78″S 0°19′24.37″V / 47,7646611°S 0,3234361°V / 47.7646611; 0.3234361 (Vysielač Le Mans-Mayet)
342 m 1993
RTCN Piaski5.jpg Vysielač Piaski Piaski, Poľsko
51°7′49.67″S 22°52′12.89″V / 51,1304639°S 22,8702472°V / 51.1304639; 22.8702472 (Vysielač Piaski)
342 m 1990
Rtcn klepaczka.jpg Vysielač Klepaczka Klepaczka, Poľsko
50°50′49.31″S 18°51′48.23″V / 50,8470306°S 18,8633972°V / 50.8470306; 18.8633972 (Vysielač Klepaczka)
340 m 1997
Dimnik Plomin.JPG Komín elektrárne Plomin Plomin, Chorvátsko
45°8′12.1″S 14°9′45.7″V / 45,136694°S 14,162694°V / 45.136694; 14.162694 (Komín elektrárne Plomin)
340 m 1969

330 m - 340 m[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Lokalita Výška Rok Poznámka
Vysílač Kojál 03.jpg Vysielač Kojál Vyškov, Česko 339,5 m 1959 výška v rokoch 1959 - 1985: 322 m
Hill Top - geograph.org.uk - 112741.jpg Vysielač Caldbeck Caldbeck, Spojené kráľovstvo 338,3 m 2008
Frankfurt Am Main-Europaturm-Ansicht vom Messeturm-20130525.jpg Europaturm Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 337,5 m 1979
Kamin westerholt.JPG Komín elektrárne Westerholt Gelsenkirchen, Nemecko 337,5 m 1981 zničený v r. 2006
DeutschlandsenderIII.jpg Deutschlandsender Herzberg, Nemecko 337 m 1939 zničený v r. 1945
POL Łazy.jpg Vysielač Raszyn Raszyn, Poľsko 335 m 1949
Vysielač Storbergs Hudiksvall, Švédsko 335 m
Vysielač Jupukka Pajala, Švédsko 335 m
Vysielač Fårhults Västervik, Švédsko 335 m
Gungvala1.jpg Vysielač Gungvalla Karlshamn, Švédsko 335 m
Vysielač Herrestad Uddevalla, Švédsko 332 m
Vysielač Häglareds Borås, Švédsko 332 m 1959
Vysielač Ervasteby Motala, Švédsko 332 m
Podlaskie - Dobrzyniewo Duze - Krynice.jpg Vysielač Białystok Krynice, Poľsko 331 m 1996
Vysielač Arbrä Bollnäs, Švédsko 331 m
Masts at Brudaremossen Gbg.jpg Vysielač Brudaremossen Göteborg, Švédsko 331 m 1980
Vysielač Kisa Kisa, Švédsko 331 m
Vysielač Valö Östhammar, Švédsko 331 m
Emley Moor, Transmitter Mast - geograph.org.uk - 260739.jpg Televízna veža Emley Moor Huddersfield, Spojené kráľovstvo 330,4 m 1970
Vysielač Niort-Maisennay Niort, Francúzsko 330 m
Vysielač La Regine Saissac, Francúzsko 330 m 1973
Sender Roumoules.jpg Vysielač Roumoules Roumoules, Francúzsko 330 m 1974
Solec-Kujawski-longwave-antenna-330m.jpg Vysielač Solec Kujawski 1 Solec Kujawski, Poľsko 330 m 1999
Vysielač Änge Änge, Švédsko 330 m
Vysielač Brattås Östersund, Švédsko 330 m
Vysielač Klockarhöjden Filipstad, Švédsko 330 m
Vysielač Överkalix Överkalix, Švédsko 330 m

320 m - 330 m[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Lokalita Výška Rok Poznámka
Niegocin Lake from Water Tower in Giżycko.jpg Vysielač Miłki Miłki koło Giżycka, Poľsko 327 m 1998
Hoehbeck Sender Gartow 1 8082.jpg Vysielač Gartow 1 Gartow, Nemecko 327 m 1963 zničený 20. augusta 2009
Vysielač Bäckefors Bäckefors, Švédsko 327 m
Vysielač Spånsan Borlänge, Švédsko 327 m
Vysielač Hollola Hollola, Fínsko 327 m 1967
Vysielač Haapavesi Haapavesi, Fínsko 327 m 1978
Vilnius TV tower.jpg Vilniaus televizijos bokštas Vilnius, Litva 326,4 m 1980
Billingemasten.jpg Vysielač Billingen Borlänge, Švédsko 326 m
Vysielač Gävle Gävle, Švédsko 326 m
Vysielač Knaften Lycksele, Švédsko 326 m
Vysielač Prästfäboberget Skellefteå, Švédsko 326 m
Vysielač Storuman Storuman, Švédsko 326 m
Vysielač Latokaski Espoo, Fínsko 326 m 1971 výška v rokoch 1971 - 1988: 303 m
Masto.jpg Vysielač Kiiminki Kiiminki, Fínsko 326 m 1994
Pirdop-Aurubis.jpg Komín rafinérie v Pirdope Pirdop, Bulharsko 325,4 m
Komín elektrárne Maritza B 1 Kovačevo, Bulharsko 325 m 1977
Komín elektrárne Maritza B 2 Kovačevo, Bulharsko 325 m 1977
Komín elektrárne Maritza C Obručište, Bulharsko 325 m 1980
Vysielač Älvsbyn Boden, Švédsko 325 m
Vysielač Bälshult Emmaboda, Švédsko 325 m
Vysielač Lillhärad Lillhärad, Švédsko 325 m
Vysielač Oskarström Oskarström, Švédsko 325 m
Tåsjömasten, Tåsjö, Ångermanland 4 oktober 2003.png Vysielač Tåsjö Tåsjö, Švédsko 325 m
Vysielač Tampere Tampere, Fínsko 325 m 1980
Eiffel trocadero i.jpg Eiffelova veža Paríž, Francúzsko 325 m 1889 výška v rokoch 1889 - 1991: 312,4 m; 1991 - 1994: 318 m; 1994 - 2000: 319 m; najvyššia stavba 1957 - 1961
Vysielač Eldris Mora, Švédsko 324 m
Vysielač Längträsk Haparanda, Švédsko 324 m
Vysielač Näsjö Näsjö, Švédsko 324 m
Vysielač Orrbergen Krokek, Švédsko 324 m
Vysielač Brickan Sveg, Švédsko 323 m
Radiomasten i Hörby.jpg Vysielač Hörby Hörby, Švédsko 323 m 1959
Vysielač Julträsk Arvidsjaur, Švédsko 323 m
Vysielač Lockhyttan Örebro, Švédsko 323 m
Vännäsmasten Vännäs, Švédsko 323 m 1988
Behren-Bokel Transmitter.jpg Vysielač Behren-Bokel Behren-Bekel, Nemecko 323 m 1961
Burg transmitter 324 Meter Mast.JPG Vysielač Burg Burg bei Magdeburg, Nemecko 323 m 1953
Wesel Sendemast.jpg Vysielač Wesel Wesel, Nemecko 323 m 1968
Vysielač Lapua Lapua, Fínsko 323 m 1961
Vysielač Vuokatti Vuokatti, Fínsko 323 m 1976
Vysielač Kiiminki, starý stožiar Kiiminki, Fínsko 323 m zničený v r. 1994
Durris TV Transmitter Mast - geograph.org.uk - 44025.jpg Vysielač Durris Durris, Spojené kráľovstvo 322 m 1961
Vysielač Tommerup Tommerup, Dánsko 321,3 m
Vysielač Eurajoki Eurajoki, Fínsko 321 m 1964
Vysielač Pihtipudas Pihtipudas, Fínsko 321 m 1972
Vysielač Kerimäki Kerimäki, Fínsko 321 m
Vysielač Hadsten Hadsten, Dánsko 320,3 m
Vysielač Hove Hove, Dánsko 320,3 m
Vysielač Jyderup Jyderup, Dánsko 320,3 m
Vysielač Nibe Nibe, Dánsko 320,3 m
Vysielač Røde Kro Røde Kro, Dánsko 320,3 m
Vysielač Videbæk Videbæk, Dánsko 320,3 m
Vysielač Rusinowo Rusinowo, Poľsko 320 m 1995
Trzeciewiec mast.jpg Vysielač Trzeciewiec Trzeciewiec, Poľsko 320 m 1962
Limza maszt.jpg Vysielač Limza Limza, Poľsko 320 m 2001
RTCN Żółwiniec.jpg Vysielač Zolwieniec Zolwieniec, Poľsko 320 m 1992
Vysielač Turku Turku, Fínsko 320 m 1964[2]
Vysielač Col de la Madone 1 Peille, Francúzsko 320 m 1965
Vysielač Col de la Madone 2 Peille, Francúzsko 320 m 1965
Vysielač Col de la Madone 3 Peille, Francúzsko 320 m 1965

310 m - 320 m[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Lokalita Výška Rok Poznámka
Slovakia autumn 15.JPG Vysielač Dubník Zlatá Baňa, Slovensko 318 m 1961
Vysielač Anjalankoski Anjalankoski, Fínsko 318 m 1965
Vysielač Kuopio Kuopio, Fínsko 318 m 1970
Vysielač Jyväskylä Jyväskylä, Fínsko 318 m 1994[2]
The Nebo Relay Mast - geograph.org.uk - 259341.jpg Vysielač Arfon Penygroes, Spojené kráľovstvo 317,4 m 1962
Wieża Chwaszyczno.jpg Vysielač Chwaszczyno Chwaszczyno, Poľsko 317 m 1962
Vysielač Hedensted Hedensted, Dánsko 316,1 m
Vysielač Viborg-Sparkær Sparkær, Dánsko 315,8 m
Vysielač Rø , Dánsko 315,8 m
Vysielač Varde-Nordenskov Varde-Nordenskov, Dánsko 315,8 m
Winter Hill TV Mast from access road.JPG Vysielač Winter Hill Bolton, Spojené kráľovstvo 315,4 m 1965
Waltham on the Wolds Transmitter - geograph.org.uk - 41129.jpg Vysielač Waltham Melton Mowbray, Spojené kráľovstvo 315 m 1968
Vysielač Waltham, starý stožiar Melton Mowbray, Spojené kráľovstvo 315 m 1966 zničený v r. 1967
Vysielač Lakihegy, starý stožiar Szigetszentmiklós, Maďarsko 314 m 1933 zničený v r. 1945
Lakihegyi adotorony.jpg Vysielač Lakihegy Szigetszentmiklós, Maďarsko 314 m 1968
RTCN Jemiołów.jpg Vysielač Jemiolow Jemiolow, Poľsko 314 m 1962
Brown Intake - geograph.org.uk - 570743.jpg Vysielač Bilsdale Helmsley, Spojené kráľovstvo 314 m 1971
Vysielač Krašov, starý stožiar Bezvěrov, Česko 312,5 m 1960 zničený v r. 1979
Tallinn 2009 tourist pictures 0029.JPG Tallinna teletorn Tallin, Estónsko 312,3 m 1980
Vysielac Sucha hora.jpg Vysielač Suchá hora Kremnica, Slovensko 312 m 1960 niekoľkokrát poškodená[3]
Komín v Pitești[4] Pitești, Rumunsko 310 m

300 m - 310 m[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Lokalita Výška Rok Poznámka
Construction in April 2012.jpg Shard London Bridge Londýn, Spojené kráľovstvo 309,6 m 2012 najvyššia budova v Európe
Black Hill transmitter, North Lanarkshire.jpg Vysielač Black Hill Airdrie, Spojené kráľovstvo 306,6 m 1961
ELJAW3.jpg Komín elektrárne Jaworzno Jaworzno, Poľsko 306 m 1977[5] iné zdroje ukazujú aj 300 m
Television Mast, Strabane - geograph.org.uk - 192894.jpg Vysielač Strabane Strabane, Spojené kráľovstvo 305,5 m 1963
Mast - geograph.org.uk - 238439.jpg Vysielač Mendlesham Mendlesham, Spojené kráľovstvo 305,4 m 1959
Lichfield transmitter from Sutton Coldfield - geograph.org.uk - 711364.jpg Vysielač Lichfield Tamworth, Spojené kráľovstvo 305,2 m 1961
Mendip TV Mast Large.jpg Vysielač Mendip Wells, Spojené kráľovstvo 305 m 1967
Vrt zendmast - egem - belgië.jpg Vysielač Egem Pittem, Belgicko 305 m 1973
Elektrárna Chvaletice.JPG Komín elektrárne Chvaletice Chvaletice, Česko 305 m 1977
A3-Latvia Valmiera.jpg Vysielač Valmiera Valmiera, Lotyšsko 304 m
Zendstation smilde.jpg Zendstation Smilde, stará veža Smilde, Holandsko 303,5 m 1959 zničený 15. júla 2011
Zendstation Smilde, juni 2012.jpg Zendstation Smilde Smilde, Holandsko 303,5 m 2012
Antennenmast Solt.jpg Vysielač Solt Solt, Maďarsko 303 m 1977
Vysielač Tervola Tervola, Fínsko 302 m
Eifel Transmitter.jpg Vysielač Scharteberg Kirchweiler, Nemecko 302 m 1985
Sendemast-Bielstein-(WDR-302m).JPG Vysielač Bielstein Detmold, Nemecko 302 m 1986
Gelsenkirchen Kraftwerk Scholven.jpg Komín elektrárne Scholven Gelsenkirchen, Nemecko 302 m
Vysielač Venets Venets, Bulharsko 302 m 1975
Velbert Langenberg Sender.jpg Vysielač Langenberg Velbert, Nemecko 301 m 1989
VRT Toren, Belgium.jpg Veža Sint-Pieters-Leeuw Sint-Pieters-Leeuw, Belgicko 300 m 1996
Hradec 211007.JPG Komín elektrárne Tušimice II Tušimice, Česko 300 m 1974
Elektrarna Prunerov II 20070926.jpg Komín elektrárne Prunéřov II Prunéřov, Česko 300 m 1981
Vysielač Přední kout Kurdějov, Česko 300 m
Sender Housen 1 BRW.jpg Vysielač Hosingen Hosingen, Luxembursko 300 m 1972
Hh-sendeanlage.jpg Vysielač Hamburg Hamburg, Nemecko 300 m 1960 iné zdroje ukazujú aj 304 m[6]
Kraftwerkjaenschwalde.jpg Komín elektrárne Jänschwalde 1 Jänschwalde, Nemecko 300 m 1981
Kraftwerkjaenschwalde.jpg Komín elektrárne Jänschwalde 2 Jänschwalde, Nemecko 300 m 1981
Kraftwerkjaenschwalde.jpg Komín elektrárne Jänschwalde 3 Jänschwalde, Nemecko 300 m 1981
Chemnitz-HKW.jpg Komín elektrárne Chemnitz Chemnitz, Nemecko 300 m
Kraftwerk Buschhaus Luftbild (2007).JPG Komín elektrárne Buschhaus Helmstedt, Nemecko 300 m 1984
RHK lock Wanne 1.jpg Komín elektrárne Herne Herne, Nemecko 300 m 1989
Zeche Walsum.JPG Komín elektrárne Walsum Walsum, Nemecko 300 m 1988
Lippendorf Altwerk.jpg Komín elektrárne Lippendorf Lippendorf, Nemecko 300 m 1967 zničený v r. 2005
Bundesarchiv Bild 183-M0518-0002, Thierbach, Blick aufs Kraftwerk.jpg Komín elektrárne Thierbach Espenhain, Nemecko 300 m zničený
Vattenfall Europe Kraftwerk Boxberg.jpg Komín elektrárne Boxberg 1 Boxberg, Nemecko 300 m
Vattenfall Europe Kraftwerk Boxberg.jpg Komín elektrárne Boxberg 2 Boxberg, Nemecko 300 m
Vattenfall Europe Kraftwerk Boxberg.jpg Komín elektrárne Boxberg 3 Boxberg, Nemecko 300 m
Komín elektrárne Boxberg 4 Boxberg, Nemecko 300 m
Hüls Eingang01.jpeg Komín elektrárne Marl-Chemiepark Marl, Nemecko 300 m zničený
Warszawa-Kawęczyn chimney.JPG Komín elektrárne Kawęczyn Ząbki, Poľsko 300 m 1983[7]
20051029 Belchatow power station.jpg Komín elektrárne Bełchatów 1 Bełchatów, Poľsko 300 m 1979[8]
20051029 Belchatow power station.jpg Komín elektrárne Bełchatów 2 Bełchatów, Poľsko 300 m 1979[9]
Rybnik-elektrownia latem.jpg Komín elektrárne Rybnik Rybnik, Poľsko 300 m 1974[10]
POL EC Kozienice.jpg Komín elektrárne Kozienice Kozienice, Poľsko 300 m 1972
Vysielač Kalisz-Mikstat Mikstat, Poľsko 300 m 1997
Nováky2.JPG Komín elektrárne Nováky Zemianske Kostoľany, Slovensko 300 m 1976
Komín elektrárne Vojany II Vojany, Slovensko 300 m 1974[11] v roku 1998 výška zredukovaná na 175 m[12]
Nackamaster 2008.jpg Vysielač Nacka 1 Nacka, Švédsko 300 m 1959
Nackamaster 2008.jpg Vysielač Nacka 2 Nacka, Švédsko 300 m 1959

Podľa krajiny[upraviť | upraviť kód]

Krajina Obrázok Stavba Lokalita Výška Rok Poznámka
Belgicko Vrt zendmast - egem - belgië.jpg Vysielač Egem Pittem 305 m 1973
Bulharsko Pirdop-Aurubis.jpg Komín rafinérie Pirdop Pirdop 325,4 m
Cyprus Vysielač Psimolofou Psimolofou 193 m
Česko Vysílač Liblice od Klučova.JPG Vysielač Liblice B 1 Český Brod 355 m 1976
Vysílač Liblice od Klučova.JPG Vysielač Liblice B 2 Český Brod 355 m 1976
Dánsko Vysielač Tommerup Tommerup 321,3 m
Estónsko Vysielač Koeru Koeru 349,5 m 1976
Fínsko Tiirismaa TV mast in Hollola of Finland 12.5.2005 20-04-34 1952x2592.JPG Vysielač Hollola Hollola 327 m 1967
Vysielač Haapavesi Haapavesi 327 m 1978
Francúzsko Emetteur-allouis3.jpg Vysielač Allouis 1 Allouis 350 m 1952
Emetteur-allouis3.jpg Vysielač Allouis 2 Allouis 350 m 1974
Vysielač HWU Rosnay 350 m
Vysielač Chabrier Saint-Paul 428 m 1976 zničený 14. apríla 1999
Grécko Vysielač Kato Souli Kato Souli 250 m 1989[13]
Holandsko Zendmast Lopik 02.JPG Gerbrandytoren IJsselstein 366,8 m 1961
Chorvátsko Dimnik Plomin.JPG Komín elektrárne Plomin Plomin 340 m 1969
Írsko Vysielač Tullamore Tullamore 290 m 1975
Litva Vilnius TV tower.jpg Vilniaus televizijos bokštas Vilnius 326,4 m 1980
Lotyšsko Vue de la partie ouest de Riga (7616620046).jpg Rīgas radio un televīzijas tornis Riga 368,5 m 1986
Luxembursko Sender Housen 1 BRW.jpg Vysielač Hosingen Hosingen 300 m 1972
Maďarsko Lakihegyi adotorony.jpg Vysielač Lakihegy Szigetszentmiklós 314 m 1968 pôvodný stožiar s rovnakou výškou stál v rokoch 1933 - 1945
Malta Delimara Power Station 2009-3.JPG Komín elektrárne Delimara Marsaxlokk 150 m 1992
Nemecko Berlin Fernsehturm B.JPG Fernsehturm Berlín 368 m 1969
Poľsko Masz radiowy Olsztyn.JPG Vysielač Olsztyn-Pieczewo Olsztyn/Pieczewo 360 m 1969
Warsaw radio mast in Konstantynow.jpg Vysielač Konstantynów Gąbin 646,4 m 1974 zničený 8. augusta 1991
Portugalsko Vysielač Muge Muge 265 m[14] 1981[15] podľa iných zdrojov aj 259 m[16]
Rakúsko Donauturm NW.jpg Donauturm Viedeň 252 m 1964
Sender Bisamberg Nordmast.jpg Vysielač Bisamberg 1 Bisamberg 265 m 1933 zničený 24. februára 2010
Rumunsko Phoenix copper smelter.jpg Phoenix Copper Smelter Baia Mare 351,5 m 1995[1]
Slovensko Slovakia autumn 15.JPG Vysielač Dubník Zlatá Baňa 318 m 1961
Slovinsko Trbovlje dimnik.jpg Komín v Trbovlje Trbovlje 364 m 1976
Spojené kráľovstvo Old gateway - geograph.org.uk - 168739.jpg Vysielač Skelton Skelton 365 m 2001
Belmont transmitter - geograph.org.uk - 73375.jpg Vysielač Belmont Donington on Bain 387,5 m 1965 v r. 2010 výška zredukovaná na 351,5 m
Španielsko Torreta-Guardamar cropped.jpg Vysielač Guardamar Guardamar del Segura 370 m 1962 najvyššia stavba v EÚ
Švédsko Vysielač Storbergs Hudiksvall 335 m
Vysielač Jupukka Pajala 335 m
Vysielač Fårhults Västervik 335 m
Gungvala1.jpg Vysielač Gungvalla Karlshamn 335 m
Taliansko Vysielač Caltanisseta Caltanisseta 284 m 1975

Podľa typu[upraviť | upraviť kód]

Elbekreuznung 2, najvyššie elektrické pylóny
Chladiaca veža elektrárne Niederaußem, najvyššia chladiaca veža
Santa Cruz del Valle de los Caídos, najvyšší kríž
Londýnske oko, najvyššie ruské kolo
Bazilika sv. Gaudentia, najvyššia kupola
Vysielač Gliwice, najvyššia drevená stavba
Pylón lanovky Kaprun III, najvyšší pylón lanovky
Kontrolná veža na letisku Viedeň, najvyššia kontrolná veža
Drážďanský hrad, najvyšší hrad
Grimsby Dock Tower, najvyššia vodná veža
Svinesundský most, najvyšší oblúk oblúkového mostu
Kostol svätých archanjelov, najvyšší drevený kostol


  • Pohyblivá skulptúra
  • Irish Wave (2003)
  • Dublin, Írsko
  • 35,4 m

Časová os[upraviť | upraviť kód]

Eiffelova vežaGerbrandytorenGerbrandytorenTorreta de GuardamarRīgas radio un televīzijas tornisFernsehturm (Berlín)GerbrandytorenGerbrandytorenTorreta de GuardamarRīgas radio un televīzijas tornisEiffelova vežaGerbrandytorenTorreta de Guardamar

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. a b Protectia Mediului in judetul Maramures Perioada 1992 - 1996 [online]. . Dostupné online. (rumunsky)
  2. a b Pääasemat [online]. Digita.fi. Dostupné online. (fínsky)
  3. TVS Suchá hora - Banská Bystrica [online]. . Dostupné online.
  4. AIRAC AIP AMENDMENT 11/11 [online]. str. 15, č. 123 : . Dostupné online. (anglicky)
  5. Jaworzno Power Station III [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  6. UKW-Sendemast Hamburg-Billwerder [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  7. Warszawa-Kaweczyn Power Station [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. Belchatow Power Station Units 1-6 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  9. Belchatow Power Station Units 7-12 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  10. Elektrownia Rybnik kominy 1 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  11. Elektrárne Vojany [online]. . Dostupné online.
  12. Referencie [online]. Termostav Mráz. Dostupné online.
  13. Kato Souli LF Transmission Mast [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  14. Fernando Magalhães Crespo palestra proferida no almoço ACEGE sobre o tema: “31 anos na Rádio Renascença” [online]. ACEGE. Dostupné online. (portugalsky)
  15. Rádio Renascença [online]. Minderico. Dostupné online. (portugalsky)
  16. Aeródromo de Santarém [online]. . Dostupné online. (portugalsky)
  17. Wembley Stadium [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  18. a b 25 Tallest Clock Towers/Government Structures/Palaces [online]. CTBUH. Dostupné online. (anglicky)
  19. Schlossturm [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  20. Grimsby Dock Tower [online]. SkyscraperNews.com. Dostupné online. (anglicky)
  21. Phare de l’île Vierge [online]. . Dostupné online. (francúzsky)
  22. List of Lights [online]. . Dostupné online. (anglicky)
  23. Record Holders [online]. . Dostupné online. (anglicky)
  24. Surdesti, the tallest wooden church in the world [online]. . Dostupné online. (anglicky)
  25. Mosta Dome: One of the top attractions in Malta [online]. . Dostupné online. (anglicky)
  26. Essalam Mosque Rotterdam [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  27. The Pagoda [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  28. Rio Wschodu [online]. . Dostupné online. (poľsky)