Tento článok spĺňa podľa redaktorov slovenskej Wikipédie kritériá na dobrý článok.

Zoznam olympijských víťazov staroveku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Diov chrám v Olympii, ilustrácia: Johann Bernhard Fischer von Erlach (1656 – 1723)

Olympijské hry boli v starovekom Grécku založené podľa tradície v roku 776 pred Kr. Pôvodne to bola miestna slávnosť, ktorá sa postupne stala peloponézskou a nakoniec celogréckou udalosťou. Olympijské hry sa konali na počesť najvyššieho gréckeho boha Dia[1] a ich štvorročný cyklus sa stal podkladom gréckeho letopočtu.[2]

Na začiatku hier, ktoré trvali len jeden deň, sa v Olympii zaviedol beh na jedno stadion (stadiodromos) a v tejto discilíne sa súťažilo do roku 752 pred Kr., keď sa na hrách zaviedol diaulos (beh na dve stadiá). Ďalšie olympijské disciplíny zavedené v archaickom období boli: v roku 720 pred Kr. dolichos (beh na dlhú trať), roku 708 pred Kr. penthatlon (päťboj) a palé (zápasenie), roku 688 pred Kr. pygmé (box), roku 680 pred Kr. tethrippon (preteky so štvorzáprahom koní), roku 648 pankration (všeboj) a kelés (jazdecké preteky na koňoch), roku 632 pred Kr. stadiodromos a palé dorastencov, v roku 628 pred Kr. penthatlon dorastencov, roku 616 pred Kr. pygmé dorastencov, v roku 520 pred Kr. hoplitodromos (beh ťažkoodencov) a v roku 500 pred Kr. apéné (preteky vozov ťahaných párom mulov).[3]

Z olympijských hier je známych vyše 800 víťazov. Podľa zoznamu talianskeho historika Luigiho Morettiho, takmer 500 víťazom poznáme meno, domovské mesto, dátum hier a aj disciplínu, v ktorej súťažili. Na dobu spred 15 až 27 storočí je zoznam prekvapujúco veľký, ale z ďaleka nie úplný. Väčšie medzery sú v ňom skôr z novších ako zo starších čias.[4][5]

Olympia
Model starovekej Olympie, Britské múzeum v Londýne

Archaické obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

OH v rokoch 776 – 728 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
1. hry 776 pred Kr. Koroibos z Élidy stadiodromos [6]
2. hry 772 pred Kr. Antimachos z Élidy stadiodromos [6]
3. hry 768 pred Kr. Androklos z Messénie stadiodromos [6]
4. hry 764 pred Kr. Polychares z Messénie stadiodromos [6]
5. hry 760 pred Kr. Aischines z Élidy stadiodromos [6]
6. hry 756 pred Kr. Oibótas z Dým stadiodromos [6]
7. hry 752 pred Kr. Diokles z Messénie stadiodromos [6]
8. hry 748 pred Kr. Antikles z Messénie stadiodromos [6]
9. hry 744 pred Kr. Xenokles z Messénie stadiodromos [6]
10. hry 740 pred Kr. Dótades z Messénie stadiodromos [6]
11. hry 736 pred Kr. Leóchares z Messénie stadiodromos [6]
12. hry 732 pred Kr. Oxythemis z Koróneie stadiodromos [6]
13. hry 728 pred Kr. Diokles z Korintu stadiodromos [6]

OH v rokoch 724 – 680 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
14. hry 724 pred Kr. Desmón z Korintu
Hypénos z Pisy
stadiodromos
diaulos
[6]
[6]
15. hry 720 pred Kr. Orsippos z Megary
Akanthos zo Sparty
stadiodromos
diaulos, dolichos
[6][7]
[8]
16. hry 716 pred Kr. Pythagoras zo Sparty stadiodromos [9]
17. hry 712 pred Kr. Pólos z Epidaurosu stadiodromos [6]
18. hry 708 pred Kr. Eurybatos zo Sparty
Lampis zo Sparty
Tellis zo Sikyónu
palé
pentatlon
stadiodromos
[10]
[10]
[6]
19. hry 704 pred Kr. Menos z Megary stadiodromos [6]
20. hry 700 pred Kr. Athéradas zo Sparty stadiodromos [6]
21. hry 696 pred Kr. Pantakles z Atén stadiodromos [6]
22. hry 692 pred Kr. Pantakles z Atén stadiodromos, diaulos [6]
23. hry 688 pred Kr. Ikaros z Hyperésie
Onomastos zo Smyrny
stadiodromos
pygmé
[11]
[12]
24. hry 684 pred Kr. Fanas z Messénie
Kleoptolemos zo Sparty
dolichos
stadiodromos
[13]
[6]
25. hry 680 pred Kr. Pagóndas z Téb
Thalpis zo Sparty
tethrippon
stadiodromos
[14]
[6]
-

OH v rokoch 676 – 620 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
26. hry 676 pred Kr. Kallisthenes zo Sparty
Filombrotos zo Sparty
stadiodromos
pentathlon
[6]
[6]
27. hry 672 pred Kr. Eurybotos z Atén
Filombrotos zo Sparty
Daippos z Krotónu
stadiodromos
pentathlon
pygmé
[15]
[6]
[16]
28. hry 668 pred Kr. Charmis zo Sparty
Filombrotos zo Sparty
stadiodromos
pentathlon
[6]
[6]
29. hry 664 pred Kr. Chionis zo Sparty stadiodromos, diaulos [6][17]
30. hry 660 pred Kr. Chionis zo Sparty stadiodromos, diaulos [6][17]
31. hry 656 pred Kr. Chionis zo Sparty stadiodromos, diaulos [6][17]
32. hry 652 pred Kr. Komaios z Megary
Kratinos z Megary
pygmé
stadiodromos
[6]
[6]
33. hry 648 pred Kr. Gylis zo Sparty
Lygdamis zo Syrakúz
Myrón zo Sikyónu
Krauxidas z Krannónu
stadiodromos
pankration
tethrippon
kelés
[6]
[18]
[19]
[18]
34. hry 644 pred Kr. Stomas z Atén stadiodromos [6]
35. hry 640 pred Kr. Sfairos zo Sparty
Kylón z Atén
stadiodromos
diaulos
[6]
[6]
36. hry 636 pred Kr. Frynón z Atén
Arytamas zo Sparty
stadiodromos alebo pygmé
stadiodromos
[6][20]
[21]
37. hry 632 pred Kr. Eurykleidas zo Sparty
Hipposthenes zo Sparty
Polyneikes z Élidy
stadiodromos
palé juniorov
stadiodromos juniorov
[6]
[22]
[22]
38. hry 628 pred Kr. Olyntheus zo Sparty
Eutelidas zo Sparty
stadiodromos
palé juniorov, pentathlon juniorov
[6]
[23]
39. hry 624 pred Kr. Rhipsolaos zo Sparty
Hipposthenes zo Sparty
stadiodromos
palé
[6]
[24]
40. hry 620 pred Kr. Olyntheus zo Sparty
Hipposthenes zo Sparty
stadiodromos
palé
[6]
[22]

OH v rokoch 616 – 500 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
41. hry 616 pred Kr. Kleóndas z Téb
Hipposthenes zo Sparty
Filótas zo Sybaridy
stadiodromos
palé
pygmé juniorov
[25]
[22]
[22]
42. hry 612 pred Kr. Lykótas zo Sparty
Hipposthenes zo Sparty
stadiodromos
palé
[6]
[22]
43. hry 608 pred Kr. Kleón z Epidaurosu
Hipposthenes zo Sparty
stadiodromos
palé
[6]
[22]
44. hry 604 pred Kr. Gelón zo Sparty
Hetoimokles zo Sparty
stadiodromos
palé
[6]
[26]
45. hry 600 pred Kr. Antikrates z Epidaurosu
Hetoimokles zo Sparty
stadiodromos
palé
[6]
[26]
46. hry 596 pred Kr. Chrysamaxos zo Sparty
Polyméstor z Milétu
Hetoimokles zo Sparty
stadiodromos
stadiodromos juniorov
palé
[6]
[27]
[26]
47. hry 592 pred Kr. Eurykles zo Sparty
Alkmaión z Atén
Hetoimokles zo Sparty
stadiodromos
tethrippon
palé
[6]
[28]
[26]
48. hry 588 pred Kr. Glaukias z Krotónu
Hetoimokles zo Sparty
Pythagoras zo Samu
[...] z Lenu
stadiodromos
palé
pygmé
disc. neznáma
[29]
[26]
[30]
[31]
49. hry 584 pred Kr. Lykinos z Krotónu stadiodromos [6]
50. hry 580 pred Kr. Epitelidas zo Sparty stadiodromos [32]
51. hry 576 pred Kr. Eratosthenes z Krotónu stadiodromos [6]
52. hry 572 pred Kr. Agis z Élidy
Arrhachión z Figaleie
Kleisthenes zo Sikyónu
Tisandros z Naxu
stadiodromos
pankration
tethrippon
pygmé
[6]
[33]
[34]
[35]
53. hry 568 pred Kr. Hagnón z Peparétu
Arrhachión z Figaleie
Tisandros z Naxu
stadiodromos
pankration
pygmé
[6]
[33]
[35]
54. hry 564 pred Kr. Hippostratos z Krotónu
Kallias z Atén
Arrhachión z Figaleie
Tisandros z Naxu
stadiodromos
tethrippon, kelés
pankration
pygmé
[6]
[36]
[33]
[35]
55. hry 560 pred Kr. Hippostratos z Krotónu
Miltiades z Atén
Tisandros z Naxu
stadiodromos
tethrippon
pygmé
[6]
[37]
[35]
56. hry 556 pred Kr. Faidros z Farsalu stadiodromos [6]
57. hry 552 pred Kr. Ladromos zo Sparty stadiodromos [6]
58. hry 548 pred Kr. Diognétos z Krotónu
Euagoras zo Sparty
stadiodromos
tethrippon
[38]
[39]
59. hry 544 pred Kr. Archilochos z Korkyry
Praxidamas z Aiginy
Euagoras zo Sparty
stadiodromos
pygmé
tethrippon
[6]
[40]
[39]
60. hry 540 pred Kr. Apellaios z Élidy
Milón z Krotónu
Kreón z Keu
Euagoras zo Sparty
stadiodromos
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
[6]
[41]
[42]
[39]
61. hry 536 pred Kr. Agatharchos z Korkyry
Rhéxibios z Opuntu
Kimón z Atén
stadiodromos
pankration
tethrippon
[43]
[40]
[44]
62. hry 532 pred Kr. Eryxias z Chalkidy
Milón z Krotónu
Eurymenes zo Samu
Peisistratos z Atén
stadiodromos
palé
pankration alebo pygmé
tethrippon
[6]
[41]
[45]
[44]
63. hry 528 pred Kr. Parmenides z Kamariny
Milón z Krotónu
Kimón z Atén
stadiodromos
palé
tethrippon
[6]
[41]
[44]
64. hry 524 pred Kr. Menandros z Tesálie
Milón z Krotónu
stadiodromos
palé
[6]
[41]
65. hry 520 pred Kr. Anochos z Tarentu
Damaretos z Héraie
Milón z Krotónu
Glaukos z Karystu
Filippos z Krotónu
[...] z Téb
stadiodromos, diaulos
hoplitodromos
palé
pygmé
disc. neznáma
tethrippon
[46]
[47]
[41]
[48]
[49]
[49]
66. hry 516 pred Kr. Ischyros z Himery
Damaretos z Héraie
Milón z Krotónu
Timasitheos z Delf
Kleosthenes z Epidamnu
stadiodromos
hoplitodromos
palé
pankration
tethrippon
[6]
[47]
[41]
[50]
[39]
67. hry 512 pred Kr. Fanas z Pellény
Timasitheos z Krotónu
Timasitheos z Delf
Feidólas z Korintu
stadiodromos, diaulos, hoplitodromos
palé
pankration
kelés
[6]
[50]
[50]
[51]
68. hry 508 pred Kr. Ischomachos z Krotónu
Kalliteles zo Sparty
Frikias z Pelinny
Pantares z Gely
[...] z Korintu
stadiodromos
palé
hoplitodromos
tethrippon
kelés
[52]
[53]
[54]
[55]
[56]
69. hry 504 pred Kr. Ischomachos z Krotónu
Thessalos z Korintu
Filón z Korkyry (?)
Frikias z Pelinny
Démaratos zo Sparty
Titas
stadiodromos
diaulos
stadiodromos juniorov
hoplitodromos
tethrippon
disc. neznáma
[6]
[57]
[58]
[54]
[59]
[60]
70. hry 500 pred Kr. Nikeas z Opuntu
Akmatidas zo Sparty
Filón z Korkyry
Meneptolemos z Apollónie
Agamétor z Mantineie
Kallias z Atén
Thersios z Tesálie
stadiodromos
pentatlon
pygmé
stadiodromos juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
apéné
[61]
[62]
[63]
[58]
[63]
[64]
[23]
-

Klasické obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

V klasickom období sa na olympijkých hrách zaviedlo v roku 496 pred Kr. kalpé (preteky klusákov), roku 408 pred Kr. synóris (preteky na voze s dvojzáprahom), roku 396 pred Kr. súťaž trubačov a hlásateľov a v roku 384 pred Kr. tethrippon pólikon (tethripon žrebcov). Hry sa v roku 472 pred Kr. predĺžili na päť dní.[65]

OH v rokoch 496 – 400 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
71. hry 496 pred Kr. Tisikrates z Krotónu
Exainetos z Akragantu
Filón z Korkyry
Kallias z Atén
Empedokles z Akragantu
Pataikos z Dým
stadiodromos
palé
pygmé
tethrippon
kelés
kalpé
[66]
[67]
[63]
[64]
[68]
[23]
72. hry 492 pred Kr. Tisikrates z Krotónu
Hierónymos z Andru
Kleomédes z Astypalaie
Hippokleas z Pelinny
Kallias z Atén
Krokón z Eretrie
stadiodromos
pentathlón
pygmé
disc. neznáma
tethrippon
kelés
[69]
[70]
[71]
[72]
[64]
[73]
73. hry 488 pred Kr. Astylos z Krotónu
Euthykles z Lokridy
Diognétos z Kréty
Asópichos z Orchomenu
Agiadas z Élidy
Hippokleas z Pelinny
Gelón z Gely
stadiodromos, diaulos
pentathlon
pygmé
stadiodromos juniorov
pygmé juniorov
disc. neznáma
tethrippon
[74]
[75]
[76]
[77]
[78]
[72]
[79]
74. hry 484 pred Kr. Astylos z Krotónu
Dromeus zo Stymfélu
Theopompos z Héraie
Télemachos z Farsalu
Euthymos z Lokier
Agias z Farsalu
Epikradios z Mantineie
Mnaseas z Kyrény
Polypeithes zo Sparty
stadiodromos, diaulos
dolichos
pentathlon
palé
pygmé
pankration
pygmé juniorov
hoplitodromos
tethrippon
[74]
[80]
[81]
[82]
[83]
[84]
[78]
[85]
[53]
75. hry 480 pred Kr. Astylos z Krotónu
Dromeus zo Stymfélu
Theopompos z Héraie
Theagenes z Thasosu
Dromeus z Mantineie
[Xe]nopithes z Chiosu
[...]kón z Argu
[...]fanes z Héraie
[Dai]tóndas a Arsilochos z Téb
vozataj z Argu
Anaxilas z Rhégia
stadiodromos, diaulos, hoplitodromos
dolichos
pentathlon
pygmé
pankration
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
kelés
apéné
[74]
[86]
[81]
[87]
[88]
[89]
[89]
[89]
[89]
[90]
[90]
76. hry 476 pred Kr. Skamandros z Mytilény
Dandes z Argosu
Euthymos z Lokier
Theagenes z Thasosu
Theognétos z Aiginy
Agésidamos z Lokridy
Thérón z Akragantu
Hierón zo Syrakúz
[----] zo Sparty
[........] z Tarentu
[......] z Maróneie
[....] zo Sparty
[Zop?]yros zo Syrakúz
stadiodromos
diaulos
pygmé
pankration
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
kelés
dolichos
pentatlon
palé
stadiodromos juniorov
hoplitodromos
[91]
[92]
[83]
[87]
[93]
[94]
[95]
[96]
[90]
[90]
[90]
[97]
[97]
77. hry 472 pred Kr. Dandes z Argosu
Tellón z Oresteionu
Ergoteles z Himery
Euthymos z Lokier
Kallias z Atén
Hierón zo Syrakúz
[...]ges z Epidaurosu
[...]amos z Milétu
[...]menes zo Samu
[...]tandridas z Korintu
[...]kratidas z Tarasu
[...]gias z Epidamnu
stadiodromos
pygmé juniorov
dolichos
pygmé
pankration
kelés
diaulos
pentatlon
palé
stadiodromos juniorov
palé juniorov
hoplitodromos
[98]
[78]
[99]
[83]
[100]
[101]
[102]
[102]
[102]
[102]
[103]
[103]
78. hry 468 pred Kr. Parmenides z Poseidónie
Efarmostos z Opuntu
Menalkes z Opuntu
Epitimadas z Argu
Hierón zo Syrakúz
Hagésias zo Syrakúz
[...]medes zo Sparty
[...]tión z Tarasu
[Lyk]ofrón z Atén
[...]emos z Parrhasie
[...]nes z Tirynsu
[...]los z Atén
Leófrón
stadiodromos, diaulos
palé
pygmé
pankration
tethrippon
apéné
dolichos
pentatlon
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
hoplitodromos
kelés
[104]
[105]
[106]
[107]
[96]
[108]
[103]
[103]
[109]
[109]
[109]
[109]
[109]
79. hry 464 pred Kr. Diagoras z Rodosu
Xenofón z Korintu
Ergoteles z Himery
Efótión z Mainalu
Pytharchos z Mantineie
Ferias z Aiginy
Prótolaos z Mantineie
Kratisthenes z Kyrény
Echekratidas z Tesálie
pygmé
stadiodromos, pentathlon
dolichos
pankration
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
kelés
[110]
[6]
[99]
[111]
[112]
[113]
[114]
[115]
[116]
80. hry 460 pred Kr. Torymbas z Tesálie
Ladas z Argosu
Amésinas z Barky
Timodémos z Atén
Sóstratos z Pellény
Alkimedón z Aiginy
Kyniskos z Mantineie
Arkesilaos z Kyrény
[---]adas
Kordafos z Leprea
stadiodromos
dolichos
palé
pankration
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
disc. neznáma
disc. neznáma
[117]
[118]
[119]
[120]
[121]
[122]
[123]
[124]
[125]
[125]
81. hry 456 pred Kr. Leontiskos z Messény
Polymnastos z Kyrény
Anthrópos
Timanthes z Kleón
Ikadión
Frynichos z Atén
Alkainetos z Leprea
Linas
Diaktorides
Aigias
Psaumis z Kamariny
[..]nomos
palé
stadiodromos
pygmé
pankration
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
hoplitodromos
tethrippon
kelés
tethrippon
pentatlon
[126]
[127]
[128]
[129]
[130]
[131]
[132]
[133]
[134]
[135]
[136]
[137]
82. hry 452 pred Kr. Leontiskos z Messény
Lykos z Larisy
Eubulos
Hippobotos
Pythokles z Élidy
Aristón
Damagétos z Rodu
Lachón z Keu
Kleodóros
Apollodóros
Lykos z Tesálie
Psaumis z Kamariny
Pythón
palé
stadiodromos
diaulos
dolichos
pentathlon
pygmé
pankration
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
hoplitodromos
tethrippon
kelés
[126]
[138]
[139]
[140]
[141]
[142]
[143]
[144]
[145]
[146]
[147]
[136]
[148]
83. hry 448 pred Kr. Krisón z Himery
Eukleides
Aigeidas z Kréty
Kétón z Lokridy
Cheimón z Argu
Akusilaos z Rodu
Damagétos z Rodosu
Lacharidas
Polynikos z Tespií
Aristón
Lyk(e)inos
Arkesilaos zo Sparty
stadiodromos
diaulos
dolichos
pentathlón
palé
pygmé
pankration
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
hoplitodromos
tethrippon
[6]
[149]
[150]
[151]
[152][153]
[154]
[154]
[155]
[156]
[157]
[158]
[159]
84. hry 444 pred Kr. Krisón z Himery
Ikkos z Tarentu
Taurosthenes z Aiginy
Alkainetos z Leprea
Charmides z Élidy
Arkesilaos zo Sparty
stadiodromos
pentatlon
palé
pygmé
pygmé juniorov
tethrippon
[6]
[160]
[152]
[132]
[112]
[159]
85. hry 440 pred Kr. Krisón z Himery
Theopompos z Héraie
Gnathón z Dipaie
Polykles zo Sparty
stadiodromos
palé
pygmé juniorov
tethrippon
[6]
[161]
[162]
[163]
86. hry 436 pred Kr. Theopompos z Tesálie
Theopompos z Héraie
Pantarkes z Élidy
Filippos z Pellany
Megakles z Atén
stadiodromos
palé
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
[164]
[161]
[165]
[166]
[167]
87. hry 432 pred Kr. Sófrón z Ambrakie
Dórieus z Rodosu
(?) Lykinos z Élidy
(?) Lykinos zo Sparty
stadiodromos
pankration
pygmé juniorov
tethrippon
[168]
[112]
[162]
[169]
88. hry 428 pred Kr. Symmachos z Messény
Dórieus z Rodu
Anaxandros zo Sparty
stadiodromos
pankration
tethrippon
[170]
[112]
[171]
89. hry 424 pred Kr. Symmachos z Messény
Dórieus z Rodosu
Kleomachos z Magnézie
Hellanikos z Leprea
León zo Sparty
stadiodromos
pankration
pygmé
pygmé juniorov
tethrippon
[172]
[112]
[173]
[132]
[174]
90. hry 420 pred Kr. Hyperbios zo Syrakúz
Aristeus z Argosu
Androsthenes z Mainalu
Amertas z Élidy
Theantos z Leprea
Lichas zo Sparty
(?) Xenombrotos z Kosu
stadiodromos
dolichos
pankration
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
kelés
[175]
[152]
[176]
[177]
[132]
[178]
[179]
91. hry 416 pred Kr. Exainetos z Akragantu
Lakrates zo Sparty
Androsthenes z Mainalu
Nikostratos z Héraie
Alkibiades z Atén
stadiodromos
disc. neznáma
pankration
palé juniorov
tethrippon
[180]
[181]
[176]
[182]
[183]
92. hry 412 pred Kr. Exainetos z Akragantu stadiodromos [184]
93. hry 408 pred Kr. Eubótas z Kyrény
Poulydamas zo Skotúsy
Archelaos z Macedónie
Euagoras z Élidy
stadiodromos
pankration
tethrippon
synóris
[6]
[6]
[185]
[186]
94. hry 404 pred Kr. Krokinas z Larisy
Lasthenes z Téb
Symmachos z Élidy
Eukles z Rodu
Promachos z Pellény
Peisirrhodos z Rodu
stadiodromos
dolichos
palé
pygmé
pankration
pygmé juniorov
[187]
[188]
[189]
[190]
[191]
[192]
95. hry 400 pred Kr. Minós z Atén
Baukis z Troizény
Damarchos z Parrhasie
Antiochos z Leprea
? [...]krates
Euthymenes z Mainalu
Xenodikos z Kosu
Timón z Élidy
Aisypos z Élidy
[...] z Argu alebo Tegei
stadiodromos
palé
pygmé
pankration
neznáma
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
kelés
neznáma
[193],na OH 9 hellanodikovia
[194]
[195]
[196]
[197]
[166]
[179]
[50]
[198]
[199]

OH v rokoch 396 – 324 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
96. hry 396 pred Kr. Eupolemos z Élidy
Krokinas z Larisy
[...] z Kréty
[...]os z Korintu
[...] z [--]u[.]os
[...] z [--]nan[--]
Epichares z Atén
Archedamos z Élidy
Bykelos zo Sikyónu
Kyniska zo Sparty
Timaios z Élidy
Krates z Élidy
Lampyrión z [A---]
[.....]s z [A...]
stadiodromos
diaulos
dolichos
palé
pygmé
Pankration
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
trubač
hlásateľ
disc. neznáma
disc. neznáma
[200]
[201]
[202]
[202]
[202]
[202]
[203]
[204]
[85]
[205]
[206]
[207]
[208]
[208]
97. hry 392 pred Kr. Terinaios z Élidy
Kyniska zo Sparty
Euthymenes z Mainalu
Formión z Halikarnasu
Dikón z Kaulónie
Neolaidas z Fenea
stadiodromos
tethrippon
palé
pygmé
stadiodromos juniorov
pygmé juniorov
[6]
[205]
[166]
[209]
[182]
[189]
98. hry 388 pred Kr. Sósippos z Atén
Aristodémos z Élidy
Eupólos z Tesálie
Antipatros z Milétu
Xenarches zo Sparty
Kleogenes z Élidy
stadiodromos
palé
pygmé
pygmé juniorov
tethrippon
kéles
[210]
[211]
[212]
[213]
[214]
[215]
99. hry 384 pred Kr. Dikón zo Syrakúz
Sótades z Kréty
Hysmón z Élidy
Narykidas z Figaleie
Damoxenidas z Mainalu
Lykinos z Héraie
Alketos z Kleitoru
Eurybiades zo Sparty
stadiodromos, diaulos
dolichos
pentathlon
palé
pygmé
stadiodromos juniorov
pygmé juniorov
preteky vozov so záprahom žriebcov alebo tethrippon
[6][182]
[216]
[217]
[218]
[219]
[78]
[220]
[186]
100. hry 380 pred Kr. Dionysodóros z Tarentu
Sótades z Efezu
Xenofón z Aigionu
Deinolochos z Élidy
Hippos z Élidy
(?) ...... zo Samu
stadiodromos
dolichos
pankration
stadiodromos juniorov
pygmé juniorov
pygmé
[221]
[216]
[222]
[223]
[224]
[125]
101. hry 376 pred Kr. Damón z Túrií
Stomios z Élidy
Labax z Leprea
Kritodamos z Kleitoru
stadiodromos
pentathlon
pygmé
pygmé juniorov
[225]
[226]
[227]
[166]
102. hry 372 pred Kr. Damón z Túrií
Xenokles z Mainalu
Thersilochos z Korkyry
Tróilos z Élidy
(?)...... z Methydrie
stadiodromos
palé juniorov
pygmé juniorov
tethrippon, synóris
disc. neznáma
[225]
[220]
[228]
[223]
[229]
103. hry 368 pred Kr. Pythostratos
Aristión z Epidaurosu
Damiskos z Messénie
Euryleónis zo Sparty
(?) ..... zo Stratu
stadiodromos
pygmé
stadiodromos juniorov
synóris
pankration
[230]
[228]
[231]
[232]
[229]
104. hry 364 pred Kr. Fókides z Atén
Sóstratos zo Sikyónu
Eubótas z Kyrény
Archias z Megary
stadiodromos
pankration
tethrippon
súťaž trubačov a hlásateľov
[233]
[234]
[235]
[236]
105. hry 360 pred Kr. Sóstratos zo Sikyónu
Archias z Megary
Póros z Kyrény
Filammón z Atén
Xenón z Lepreosu
Agénor z Téb
Theochrestos z Kyrény
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
stadiodromos
pygmé
stadiodromos juniorov
palé juniorov
tethrippon
[234]
[236]
[237]
[238]
[239]
[190]
[240]
106. hry 356 pred Kr. Sóstratos zo Sikyónu
Archias z Megary
Póros z Kyrény
Pyrilampes z Efezu
Chairón z Pellény
Filip II.
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
stadiodromos
dolichos
palé
tethrippon
[234]
[236]
[241]
[242]
[243]
[244]
107. hry 352 pred Kr. Smikrinas z Tarentu
Chairón z Pellény
Filip II.
Athénaios z Efezu
Timokrates z Atén
Dionysodóros z Téb
stadiodromos
palé
tethrippon
palé juniorov
synóris
disc. neznáma
[245]
[246]
[244]
[247]
[248]
[249]
108. hry 348 pred Kr. Polykles z Kyrény
Chairón z Pellény
Filip II.
Aischylos z Thespií
stadiodromos
palé
tethrippon
palé juniorov
[250]
[246]
[244]
[251]
109. hry 344 pred Kr. Aristolochos z Atén
Chairón z Pellény
Damaretos z Messénie
Kallikrates z Magnézie
Arybbas z Epiru
stadiodromos
palé
pygmé juniorov
hoplitodromos
tethrippon
[252]
[246]
[46]
[253]
[254]
110. hry 340 pred Kr. Antikles z Atén
Asamón z Élidy
Kallikrates z Magnézie
Telestas z Messénie
Kalliades
stadiodromos
pygmé
hoplitodromos
pygmé juniorov
kéles
[255]
[256]
[253]
[257]
[64]

Helenistické obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

V helenistickom období zaviedli na olympijských hrách v roku 268 pred Kr. synóris so žrebcami, roku 131 pred Kr. jazdecké preteky na žrebcoch a roku 200 pred Kr. pankration dorastencov.[258]

OH v rokoch 336 – 228 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
111. hry 336 pred Kr. Kleomantis z Kleitoru
Dioxippos z Atén
Mys z Tarasu
stadiodromos
pankration
pygmé
[259]
[260]
[261]
112. hry 332 pred Kr. Grylos z Chalkidy
Kallippos z Atén
Chilón z Patrasu
Satyros z Élidy
stadiodromos
pentathlon
palé
pygmé
[262]
[263]
[264]
[265]
113. hry 328 pred Kr. Klitón z Macedónie
Argeus z Argosu
Chilón z Patrasu
Satyros z Élidy
Démades z Atén
Hérodóros z Megary
stadiodromos
dolichos
palé
pygmé
kelés
súťaž trubačov a hlásateľov
[266]
[267]
[264]
[265]
[268]
[269]
114. hry 324 pred Kr. Mikinas z Rodosu
Astyanax z Milétu
Skaios zo Samu
Hérodóros z Megary
stadiodromos
pankration
pygmé juniorov
súťaž trubačov a hlásateľov
[270]
[271]
[272]
[269]
115. hry 320 pred Kr. Damasias z Amfipolidy
Astyanax z Milétu
Hermésianax z Kolofónu
Pyttalos z Élidy
Hérodóros z Megary
stadiodromos
pankration
palé juniorov
pygmé juniorov
súťaž trubačov a hlásateľov
[273]
[271]
[274]
[275]
[269]
116. hry 316 pred Kr. Deinosthenes zo Sparty
Astyanax z Milétu
Choirilos z Élidy
Hérodóros z Megary
stadiodromos
pankration
pygmé juniorov
súťaž trubačov a hlásateľov
[275]
[271]
[276]
[269]
117. hry 312 pred Kr. Alexibios z Héraie
Parmenión z Mytilény
Aristofón z Atén
Hérodóros z Megary
pentathlon
stadiodromos
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
[274]
[277]
[278]
[269]
118. hry 308 pred Kr. Hérodóros z Megary
Apollónides z Tegey
Seleadas zo Sparty
Anténor z Atén
Theotimos z Élidy
Nikagoras z Lindosu
súťaž trubačov a hlásateľov
stadiodromos
palé
pankration
pygmé juniorov
kelés a synóris
[279]
[280]
[53]
[281]
[276]
[282]
119. hry 304 pred Kr. Hérodóros z Megary
Andromenes z Korintu
Nikandros z Élidy
Leontiskos
Sofios z Messénie
Kallón z Élidy
Lampos z Filippoi
súťaž trubačov a hlásateľov
stadiodromos
diaulos
pankration
stadiodromos juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
[269]
[283]
[256]
[281]
[226]
[284]
[285]
120. hry 300 pred Kr. Pythagoras z Magnésie
Nikandros z Élidy
Keras z Argu
Archippos z Mytilény
Nikón z Boiótie
Timosthenes z Élidy
Hippomachos z Élidy
Theochréstos z Kyrény
Hérodóros z Megary
Eubalkes zo Sparty
[----]s z Magnésie nad Maiandrom
stadiodromos
diaulos
palé
pygmé
pankration
stadiodromos juniorov
pygmé juniorov
tethrippon
súťaž trubačov a hlásateľov
disc. neznáma
hoplitodromos
[286]
[256]
[287]
[288]
[289]
[213]
[284]
[240]
[269]
[290]
[291]
121. hry 296 pred Kr. Pythagoras z Magnésie
Apollónios z Alexandrie
Pasichoros z Boiótie
Timarchos z Mantineie
Amfiares zo Sparty
Kallippos z Rodosu
Nikón z Boiótie
Antipatros z Milétu
[Só]siadés z Trallesu
Myrkeus
[---]s z Magnésie nad Maiandrom
Archidamos z Élidy
Pandión z Tesálie
Tlasimachos z Ambrakie
Hérodóros z Megary
stadiodromos
diaulos
dolichos
pentathlon
palé
pygmé
pankration
stadiodromos juniorov
palé juniorov
pygmé juniorov
hoplitodromos
tethrippon
kelés
synóris, tethrippon žrebcov
súťaž trubačov a hlásateľov
[286]
[292]
[293]
[294]
[295]
[296]
[297]
[298]
[299]
[300]
[301]
[276]
[302]
[303]
[269]
122. hry 292 pred Kr. Antigonos z Macedónie
Hérodotos z Klazomenai
Filippos z Arkádie
Eperastos z Élidy
Télemachos z Élidy
Hérodóros z Megary
stadiodromos
stadiodromos juniorov
pygmé juniorov
hoplitodromos
tethrippon
súťaž trubačov a hlásateľov
[6]
[304]
[305]
[276]
[278]
[269]
123. hry 288 pred Kr. Antigonos z Macedónie stadiodromos [6]
124. hry 284 pred Kr. Filomélos z Farsalu stadiodromos [6]
125. hry 280 pred Kr. Ladas z Aigionu
Paraballón z Élidy
stadiodromos
diaulos
[306]
[219]
126. hry 276 pred Kr. Idaios z Kyrény
Attalos z Pergamu
stadiodromos
tethrippon
[307]
[308]
127. hry 272 pred Kr. Perigenes z Alexandrie
Nikarchos z Élidy
Kratinos z Aigeiry
Glaukón z Atén
stadiodromos
palé
palé juniorov
tethrippon
[6]
[309]
[310]
[311]
128. hry 268 pred Kr. Seleukos z Macedónie
Alexinikos z Élidy
Karteros z Tesálie
M[........] z Krannónu
Bilistiché
(?)[.....]
(?)......... z Tesálie
stadiodromos
palé juniorov
tethrippon
kelés
tethrippon pólón
hoplitodromos
(?) závody vozov
[6]
[312]
[313]
[314]
[315]
[316]
[316]
129. hry 264 pred Kr. Filinos z Kosu
Bilistiché
stadiodromos, diaulos
synóris pólón
[304]
[315]
130. hry 260 pred Kr. Filinos z Kosu stadiodromos, diaulos [304]
131. hry 256 pred Kr. Ammónios z Alexandrie
Filinos z Kosu
Eikasios z Kolofónu
Hippokrates z Tesálie
stadiodromos
diaulos
palé juniorov
jazdecké preteky na žrebcoch
[6]
[304]
[274]
[317]
132. hry 252 pred Kr. Xenofanes z Amfissy
(?) ........ z Elidy
stadiodromos
pentatlon
[6]
[318]
133. hry 248 pred Kr. Simylos z Neapolisu
Lastratidas z Élidy
Euryades zo Sparty
(?) [.....]s
(?) ......
stadiodromos
palé juniorov
disc. neznáma
disc. neznáma
disc. neznáma
[6]
[219]
[319]
[318]
[318]
134. hry 244 pred Kr. Alkidas zo Sparty
(?) .......
stadiodromos
pygmé
[6]
[320]
135. hry 240 pred Kr. Eratón z Aitólie
Kleoxenos z Alexandrie
Euanoridas z Élidy
stadiodromos
pygmé
palé juniorov
[6]
[173]
[321]
136. hry 236 pred Kr. Pythokles zo Sikyónu stadiodromos [6]
137. hry 232 pred Kr. Menestheus z Bargylie
Gorgos z Messénie
Aratos zo Sikyónu
stadiodromos
pentathlon
tethrippon
[6]
[322]
[323]
138. hry 228 pred Kr. Démétrios z Alexandrie
Emautión z Arkádie
Pantarkes z Élidy
stadiodromos
stadiodromos juniorov
kelés
[6]
[274]
[324]
-

OH v rokoch 224 – 148 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
139. hry 224 pred Kr. Iolaidas z Argosu stadiodromos [6]
140. hry 220 pred Kr. Zópyros zo Syrakúz
Agésidamos z Messénie
...... z Nibidy (Egypt)
stadiodromos
pankration
disc. neznáma
[6]
[325]
[326]
141. hry 216 pred Kr. Dórotheos z Rodosu
Paianios z Élidy
Kleitomachos z Téb
Thrasónides z Élidy
stadiodromos
palé
pankration
kelés na žrebcoch
[6]
[327]
[328]
[329]
142. hry 212 pred Kr. Krates z Alexandrie
Kapros z Élidy
Kleitomachos z Téb
Akestorides z Tróady
stadiodromos
palé, pankration
pygmé
synóris
[6]
[330]
[328]
[331]
143. hry 208 pred Kr. Hérakleitos zo Samu
Damatrios z Tegey
(?) [...] z Argosu
stadiodromos
stadiodromos juniorov
diaulos
[6]
[332]
[333]
144. hry 204 pred Kr. Hérakleides zo Salamíny
Démokrates z Tenedosu
Sódamas z Assu
stadiodromos
palé
stadiodromos juniorov
[6]
[334]
[335]
145. hry 200 pred Kr. Pyrrhias z Aitólie
(?) [...] z Argu
Damatrios z Tegey
Timón z Élidy
Moschos z Kolofónu
Faidimos z Alexandrie
stadiodromos
diaulos
dolichos
pentathlon
pygmé juniorov
pankration juniorov
[6]
[336]
[332]
[337]
[6]
[315]
146. hry 196 pred Kr. (?) [...] z Argu
Mikión z Boiótie
diaulos
stadiodromos
[338]
[6]
147. hry 192 pred Kr. Agemachos z Kyziku
Kleitostratos z Rodosu
stadiodromos
palé
[85]
[6]
148. hry 188 pred Kr. Arkesilaos z Megalopolisu stadiodromos [6]
149. hry 184 pred Kr. Hippostratos zo Seleukeie
Epitherses z Erythrai
stadiodromos
pygmé
[6]
[339]
150. hry 180 pred Kr. Onésikritos zo Salamíny
Epitherses z Erythrai
stadiodromos
pygmé
[6]
[339]
151. hry 176 pred Kr. Thymilos z Aspendu stadiodromos [6]
152. hry 172 pred Kr. Démokritos z Megary
Agésistratos z Lindosu
Diallos zo Smyrny
stadiodromos
palé juniorov
pankration juniorov
[6]
[340]
[228]
153. hry 168 pred Kr. Aristandros z Antissy stadiodromos [6]
154. hry 164 pred Kr. Leónidas z Rodu
Lysippos z Élidy
stadiodromos, diaulos, dolichos
palé juniorov
[341]
[342]
155. hry 160 pred Kr. Leónidas z Rodu
(?) D[...]gonos z Rodu
stadiodromos, diaulos, dolichos
pygmé
[341]
[343]
156. hry 156 pred Kr. Leónidas z Rodu
Aristomenes z Rodosu
(?) D[...]gonos z Rodu
Amyntas z Efezu
stadiodromos, diaulos, dolichos
palé, pankration
pygmé
pankration juniorov
[341]
[330]
[343]
[265]
157. hry 152 pred Kr. Leónidas z Rodu
Apollodóros zo Samu
(?) [.........]s
stadiodromos, diaulos, dolichos
stadiodromos juniorov
disc. neznáma
[341]
[344]
[344]
158. hry 148 pred Kr. Orthón zo Syrakúz
(?) [.........]s
stadiodromos
disc. disciplína
[6]
[344]
-

Grécko-rímske obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

V grécko-rímskom období bola Olympia v roku 84 vyrabovaná vojskami rímskeho vojvodcu Sullu a v roku 80 na jeho rozkaz hry konané v Ríme a v Olympii sa konali len hry dorastencov. V roku 65 sa hry na rozkaz rímskeho cisára Nera preložilili o dva roky a prispôsobili jeho požiadavkam. V roku 394 sa olympijské hry definitívne zrušili na príkaz rímskeho cisára Theodosia I.

OH v rokoch 144 – 68 pred Kr.[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
159. hry 144 pred Kr. Alkimos z Kyziku
Xenothemis z Milétu
stadiodromos
pygmé
[6]
[345]
160. hry 140 pred Kr. Diodóros alebo Agnodóros stadiodromos [346][6]
161. hry 136 pred Kr. Antipatros z Epiru stadiodromos [6]
162. hry 132 pred Kr. Damón z Delf
Ménodóros z Atén
stadiodromos
palé, pankration
[6]
[347]
163. hry 128 pred Kr. Timotheos z Trallesu stadiodromos [6]
164. hry 124 pred Kr. Boiótos zo Sikyónu stadiodromos [6]
165. hry 120 pred Kr. Akousilaos z Kyrény
Agésarchos z Triteie
stadiodromos
pygmé
[6]
[348]
166. hry 116 pred Kr. Chrysogonos z Nikaie stadiodromos [6]
167. hry 112 pred Kr. Chrysogonos z Nikaie stadiodromos [6]
168. hry 108 pred Kr. Nikomachos z Filadelfie stadiodromos [6]
169. hry 104 pred Kr. Nikodémos zo Sparty stadiodromos [6]
170. hry 100 pred Kr. Simmias zo Seleukie
Nikokles z Akriónu
(?) [......]s
stadiodromos
diaulos, dolichos, hoplitodromos
synóris
[6]
[349]
[350]
171. hry 96 pred Kr. Parmeniskos z Kerkyry
Nikokles z Akriónu
Antigenes z Élidy
Aristodamos z Élidy
(?) [......]
stadiodromos
stadiodromos, ? diaulos
synóris žrebcov
disc. neznáma
pygmé
[6]
[349]
[351]
[352]
[350]
172. hry 92 pred Kr. Eudamos z Kosu
Prótofanes z Magnésie nad Maiandrom
stadiodromos
palé, pankration
[6]
[330]
173. hry 88 pred Kr. Parmeniskos z Kerkyry stadiodromos [6]
174. hry 84 pred Kr. Démostratos z Larissy
Strogién z Élidy
Télemachos z Élidy
Praxagoras z Élidy
Timareta z Élidy
Filistos z Élidy
Theodota z Élidy
stadiodromos
kelés
kelés (možno žrebcov)
tethrippon
synóris
synóris
tethrippon žrebcov
[6]
[353]
[354]
[355]
[356]
[357]
[358]
175. hry 80 pred Kr. Epainetos z Argu stadiodromos [6]
176. hry 76 pred Kr. Dión z Kyparissie
Filonikos z Élidy
Lasthenes z Élidy
....... z Elidy
stadiodromos
disc. neznáma
kelés
tethrippon
[6]
[359]
[360]
[361]
177. hry 72 pred Kr. Hekatomnos z Milétu
Aristónymidas z Kosu
Isidóros z Alexandrie
Atyanas z Adramyttionu
Sfodrias zo Sikyónu
Sósigenes
Apollofanes z Kyparissie
Sótérichos z Élidy
Kalas z Élidy
Aristolochos z Élidy
Hégémón z Élidy
Hellanikos z Élidy
Klétias z Élidy
Kallippos z Élidy
stadiodromos, diaulos, hoplitodromos
pentathlon
palé
pygmé
pankration
stadiodromos juniorov
zápasenie juniorov
pygmé juniorov
pankration juniorov
tethrippon
kelés
tethrippon žrebcov, synóris žrebcov
synóris
kelés žrebcov
[362][6]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
[362]
178. hry 68 pred Kr. Diokles z Hypaipy
Stratón z Alexandrie
stadiodromos
pankration, palé
[6]
[363]
-

OH v rokoch 64 pred Kr. – 29[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
179. hry 64 pred Kr. Andreas zo Sparty
Stratón z Alexandrie
stadiodromos
pankration alebo palé
[6]
[364]
180. hry 60 pred Kr. Andromachos z Ambrakie
Menedémos z Élidy
stadiodromos
synóris
[6]
[365]
181. hry 56 pred Kr. Lamachos z Tauromenia
Charops z Élidy
stadiodromos
kelés
[6]
[366]
182. hry 52 pred Kr. Anthestión z Argu
Marión z Alexandrie
Agilochos z Élidy
[......]os
stadiodromos
palé, pankration
kelés na žrebcoch
disc. neznáma
[6]
[330]
[367]
[368]
183. hry 48 pred Kr. Theodóros z Messénie
[.....]chos z Élidy
[.......] z Élidy
stadiodromos
tethrippon alebo synóris
disc. neznáma
[6]
[368]
[368]
184. hry 44 pred Kr. Theodóros z Messénie stadiodromos [6]
185. hry 40 pred Kr. Aristón z Túrií
Thaliarchos z Élidy
stadiodromos
box juniorov
[6]
[369]
186. hry 36 pred Kr. Skamandros z Alexandrie
Lykomédes z Élidy
stadiodromos
kelés
[6]
[370]
187. hry 32 pred Kr. Aristón z Túrií
Thaliarchos z Élidy
stadiodromos
box
[6]
[369]
188. hry 28 pred Kr. Sópatros z Argu stadiodromos [6]
189. hry 24 pred Kr. Asklépiades zo Sidónu
Glykón z Pergamu
(?)Démosthenes z Milétu
stadiodromos
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
[6]
[371]
[372]
190. hry 20 pred Kr. Aufidius z Patrasu
Démosthenes z Milétu
.......... z Milétu
stadiodromos
súťaž trubačov a hlásateľov
diaulos
[6]
[372]
[373]
191. hry 16 pred Kr. Diodotos z Tyany
Démosthenes z Milétu
stadiodromos
súťaž trubačov a hlásateľov
[6]
[372]
192. hry 12 pred Kr. Diofanes z Aiolidy
Polyktor z Élidy
stadiodromos
palé juniorov
[6]
[374]
193. hry 8 pred Kr. Artemidóros z Thyateiry
Nikofón z Milétu
stadiodromos
pygmé
[6]
[375]
194. hry 4 pred Kr. Démaratos z Efezu
Polyxenos zo Zakyntu
Tiberius
stadiodromos
palé juniorov
tethrippon
[6]
[376]
[377]
195. hry 1 Démaratos z Efezu
Damaithidas z Élidy
Archiadas z Élidy
stadiodromos
synóris žrebcov
kelés žrebcov
[6]
[378]
[379]
196. hry 5 Pammenes z Magnésie
Gnaeus Marcius ......... z Ríma
stadiodromos
disc. neznáma
[6]
[380]
197. hry 9 Asiatikos z Halikarnasu
Gnaeus Marcius ......... z Ríma
stadiodromos
disc. neznáma
[6]
[380]
198. hry 13 Diofanes z Prúsy
Aristeas zo Stratonikeie
stadiodromos
palé, pankration
[6]
[330]
199. hry 17 Glaukias z Milétu
Germanicus
stadiodromos
tethrippon
[6]
[381]
200. hry 21 Polemón z Petry stadiodromos [6]
201. hry 25 Damasias z Kydónie
Démokrates z Magnésie
Hermas z Antiochie
stadiodromos
pygmé
pankration
[6]
[382]
[383]
202. hry 29 Hermogenes z Pergamu
Démokrates z Magnésie
Hermas z Antiochie
stadiodromos
pygmé
pankration
[6]
[382]
[383]
-

OH v rokoch 33 – 61[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
203. hry 33 Apollónios z Epidaurosu
Démokrates z Magnésie
Héras z Laodikeie
stadiodromos
pygmé
pankration
[6]
[382]
[384]
204. hry 37 Sarapión z Alexandrie
Nikostratos z Aig
Hermogenes z Filadelfie
? Apollónios
stadiodromos
palé, pankration
disc. neznáma
disc. neznáma
[6]
[385]
[386]
[387]
205. hry 41 Euboulidas z Laodikeie
? Apollónios
(?).........
stadiodromos
disc. neznáma
diaulos, hoplitodromos
[6]
[387]
[388]
206. hry 45 Balerios z Mytilény
? Apollónios
(?).........
stadiodromos
disc. neznáma
hoplitodromos
[6]
[387]
[389]
207. hry 49 Athénodóros z Aigionu
Patrobios z Antiochie
Melankomas z Kárie
Aristón z Efezu
(?) .........
stadiodromos
palé
pygmé
pankration juniorov
hoplitodromos
[6]
[390]
[391]
[392]
[389]
208. hry 53 Athénodóros z Aigionu
Patrobios z Antiochie
Afrodeisios z Élidy
(?) Peisanos z Élidy
(?) ....... zo Stratonikeie
stadiodromos
palé
kelés
kelés na žrebcoch
pankration
[6]
[26]
[393]
[394]
[395]
209. hry 57 Kallikles zo Sidónu
Patrobios z Antiochie
Eutyches z Filadelfie
stadiodromos
palé
disc. neznáma
[6]
[26]
[396]
210. hry 61 Athénodóros z Aigionu
Eutyches z Filadelfie
stadiodromos
disc. neznáma
[6]
[396]
-

211. hry konané v roku 67[upraviť | upraviť zdroj]

Rímsky cisár Nero prikázal odložiť 211. olympijské hry o dva roky a program hier zreformovať podľa jeho želania. Hier sa potom aj sám zúčastnil a dosiahol v nich šesť „víťaztiev". Zvíťazil najprv v súťaži trubačov a hlásateľov a potom sám ohlasoval svoje víťazstvá, v pretekoch vozov so štvorzáprahom žrebcov, v pretekoch vozov s dvojzáprahom, v pretekoch vozov s desaťzáprahom, len pre neho usporiadaných pretekov, na ktorých osobne súťažil ako vozataj a pre istotu sám. (aj keď pritom z voza vypadol, korunovali ho olympijským vencom). Ohlásil aj svoje víťazstvá v umeleckých súťažiach konaných na jeho rozkaz t. j. v prednese tragédie a v hre na lýre (v olympijských disciplínach konaných prvý raz a naposledy). Nero si svojimi „olympijskými víťazstavami" a triumfálnym príchodom do Ríma, podľa obyčaje dávnych olympijských víťazov cez prebúranú hradbu, chcel u Rimanov zvýšiť svoju prestíž, ale dosiahol skôr pravý opak.[397]

OH v rokoch 67 – 141[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
211. hry 67 Tryfón z Filadelfie
Xenodamos z Antikyry
Nero
stadiodromos
pankration
Nerónove ol. „víťazstvá“
[6]
[398]
[397]
212. hry 69 Polites z Keramu
Artemidóros z Trallesu
Diogenes z Efezu
stadiodromos, diaulos a dolichos
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
[399]
[400]
[401]
213. hry 73 Rhodón z Kýmy
Diogenes z Efezu
stadiodromos
súťaž trubačov a hlásateľov
[6]
[401]
214. hry 77 Stratón z Alexandrie
Diogenes z Efezu
stadiodromos
súťaž trubačov a hlásateľov
[6]
[401]
215. hry 81 Hermogenes z Xanthu
Klaudios Roufos
Diogenes z Efezu
Pratomelidas zo Sparty
stadiodromos, diaulos a hoplitodromos
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
disc. neznáma
[399]
[402][403]
[401]
[404]
216. hry 85 Apollofanes z Tarzu
Hermogenes z Xanthu
Métrobios z Iasu
Artemidóros z Adany
Diogenes z Efezu
stadiodromos
diaulos, hoplitodromos
dolichos
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
[6]
[399]
[405]
[406]
[401]
217. hry 89 Hermogenes z Xanthu
Artemidóros z Adany
Sarapión z Alexandrie
Nikanor z Efezu
Pankles z Ténu
stadiodromos, diaulos a hoplitodromos
pankration
pygmé juniorov
pankration juniorov
disc. neznáma
[6]
[406]
[407]
[408]
[409]
218. hry 93 Apollónios z Alexandrie
Hérakleides z Alexandrie
Athénaios z Atén
stadiodromos
pygmé
disc. neznáma
[6]
[410]
[411]
219. hry 97 Stefanos z Kappadokie
Markos z Antiochie
stadiodromos
palé juniorov
[6]
[412]
220. hry 101 Achilleus z Alexandrie
Archibios z Alexandrie
stadiodromos
pankration
[6]
[406]
221. hry 105 Theónas z Alexandrie
Archibios z Alexandrie
stadiodromos
pankration
[6]
[406]
222. hry 109 Kallistos zo Side stadiodromos
[6]
223. hry 113 Eustolos zo Side
(?) ......... z Rodu
stadiodromos
dolichos
[6]
[413]
224. hry 117 Isarión z Alexandrie
Aristomachos z Magnésie
(?) ......... z Rodu
stadiodromos
pankration juniorov
dolichos
[6]
[414]
[415]
225. hry 121 Aristeas z Milétu stadiodromos [6]
226. hry 125 Sameumys z Alexandrie
Moschos z Pergamu
Domestikos z Efezu
stadiodromos
disc. neznáma
pankration
[76]
[416]
[417]
227. hry 129 Sameumys z Alexandrie
? [Dei]filos z Aigai
Natalis z Ríma
stadiodromos
disc. neznáma
tethrippon
[76]
[418]
[419]
228. hry 133 Loukas z Alexandrie
Ailios Granianos zo Sikyónu
stadiodromos
stadiodromos juniorov
[6]
[420]
229. hry 137 Epidauros z Alexandrie
Ailios Granianos zo Sikyónu
Artemas z Laodikeie
Hermagoras z Magnézie
stadiodromos
diaulos, hoplitodromos, pentatlon
súťaž trubačov a hlásateľov (hlásateľ)
palé
[6]
[420]
[421]
[422]
230. hry 141 Didymos z Alexandrie
Ailios Granianos zo Sikyónu
Tyllios z Apameie
stadiodromos
pentathlon
pygmé
[6]
[420]
[423]
-

OH v rokoch 145 – 261[upraviť | upraviť zdroj]

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
231. hry 145 Kranaos zo Sikyónu
Tyllios z Apameie
stadiodromos
pygmé
[6]
[423]
232. hry 149 Attikos zo Sárd
Dionysios zo Seleukeie
Sókrates
stadiodromos
palé
pankration
[6]
[6]
[6]
233. hry 153 Démétrios z Chiosu
Démétrios z Alexandrie
Kasia Mnasithea
stadiodromos, diaulos
pankration
tethrippon pólikon
[6]
[424]
[425]
234. hry 157 Héras z Chiosu stadiodromos [6]
235. hry 161 Mnésibúlos z Elateie stadiodromos, Hoplitodromos [426]
236. hry 165 Aeithales z Alexandrie
Chrysippos zo Smyrny
Apollónios z Tarzu
(?) .........
stadiodromos
palé
súťaž trubačov a hlásateľov
diaulos
[6]
[427]
[428]
[429]
237. hry 169 Eudaimón z Alexandrie
(?) ..... z Filadelfie
stadiodromos
disc. neznáma
[6]
[430]
238. hry 173 Agathopous z Aiginy
Fótión z Efezu
Damas zo Sárd
stadiodromos
pygmé
pankration
[431]
[432][433]
[434]
239. hry 177 Agathopous z Aiginy
Hermagoras z Magnézie
Damas zo Sárd
Bassos z Milétu
stadiodromos
palé
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
[431]
[422]
[434]
[435]
240. hry 181 Anoubión z Alexandrie
Asklépiades z Alexandrie
(?) K[...]ktabenos z Efezu
stadiodromos
pankration
hoplitodromos
[6]
[436]
[437]
241. hry 185 Hérón z Alexandrie
(?) K[...]ktabenos z Efezu
Métrodóros z Filadelfie
stadiodromos
hoplitodromos
disc. neznáma
[6]
[437]
[438]
242. hry 189 Magnos z Kyrény
Apollónios zo Smyrny
Ioulianos zo Smyrny
Filosebastos z Efezu
stadiodromos
disc. neznáma
disc. neznáma
disc. neznáma
[6]
[439]
[440]
[441]
243. hry 193 Isidóros z Alexandrie
Asklépiades z Alexandrie
Theopropos z Rodu
stadiodromos
palé
kelés
[6]
[442]
[443]
244. hry 197 Isidóros z Alexandrie
Métrodóros z Kyziku
Asklépiades z Alexandrie
stadiodromos
pentathlon
palé
[6]
[444]
[442]
245. hry 201 Alexandros z Alexandrie
(?) ......... z Efezu
Hierokles z Nysy
stadiodromos
pygmé
disc. neznáma
[6]
[445]
[422]
246. hry 205 Epinikos z Kyziku
Plutarchos
(?) .........
stadiodromos
pygmé
stadiodromos juniorov
[6]
[446]
[445]
247. hry 209 Satornilos z Gortýny
Alexandros z Thyateiry
Gerénos z Naukratidy
stadiodromos
pankration
palé
[6]
[431]
[447]
248. hry 213 Héliodóros z Alexandrie
Aelix z Fenície
Mandrogenes z Magnésie
........., Graus z Bitýnie
stadiodromos
palé
pankration
dolichos
[6]
[448]
[449]
[450]
249. hry 217 Héliodóros z Alexandrie
Aelix z Fenície
Serapión z Efezu
........., Graus z Bitýnie
stadiodromos
pankration
súťaž trubačov a hlásateľov
dolichos
[6]
[448]
[451]
[450]
250. hry 221 Alkandridas zo Sparty
Foibammón z Egypta
........., Graus z Bitýnie
stadiodromos
pankration
dolichos
[452]
[453]
[454]
251. hry 225 Alkandridas zo Sparty
Artemidóros z Milétu
stadiodromos
disc. neznáma
[452]
[438]
252. hry 229 Démétrios zo Salamíny
Klaudios Rufos
stadiodromos, pentathlon
disc. neznáma
[455]
[456]
253. hry 233 Démétrios zo Salamíny
Klaudios Rufos
stadiodromos, pentathlon
disc. neznáma
[455]
[456]
254. hry 237 Démétrios zo Salamíny stadiodromos [455]
255. hry 241 Prométheus z Atén
Germanos z Antinoe
Asklépiades z Korintu
tethrippon
disc. neznáma
pentathlon
[457]
[458]
[459]
256. hry 245 Diodóros z Hermopolisu
Eklektos zo Sinópy
disc. neznáma
súťaž trubačov a hlásateľov
[460]
[461]
257. hry 249 Peios z Daldis
(?) ......... von Athen
(?) .........
disc. neznáma
disc. neznáma
disc. neznáma
[462]
[463]
[463]
258. hry 253 Eklektos zo Sinópy súťaž trubačov a hlásateľov [461]
259. hry 257 Eklektos zo Sinópy súťaž trubačov a hlásateľov [461]
260. hry 261 Eklektos zo Sinópy súťaž trubačov a hlásateľov [461]
-

OH od roku 262 do roku 394[upraviť | upraviť zdroj]

Záznamy o konaní a víťazoch sa z väčšiny nasledujúcich olympijských hier nezachovali.

Hry Rok Meno Disciplína Poznámky – zdroj
262. hry 269 Dionysios z Alexandrie stadiodromos [464]
264. hry 277 Sarapammón z Oxyrhynchu disc. neznáma [465]
275. hry 321 Markianos zo Sárd pankration juniorov [466]
278. hry 333 Kallón z Tespií
Stratoneikos z Tenedosu
dolichos
diaulos
[466]
[466]
279. hry 337 Epiktétos pentathlón [466]
? 280 – 290. hry 341 – 81 Héliodóros z Tespií
Sótéros z Tespií
pankration
stadiodromos juniorov
[466]
[466]
286. hry 365 Pankratios z Atén pentathlón [466]
287. hry 369 ?Filoumenos z Filadelfie
Varazdat z Arménie
pygmé, palé alebo pankration
pygmé
[467]
[3]
290. hry 381 Eukarpides z Atén pankration juniorov [466]
291. hry 385 Zópyros z Atén pygmé juniorov [466]
-

K posledným známym olympijským víťazom patrí podľa zachovaných záznamov Arménec Barasdates (Varastades) z 288 ol. hier z roku 369.[3] Posledným známym, ale pravdepodobne juniorským víťazom bol Zópyros z Atén, v boxe (epigrafický nález publikovaný v roku 1997 je na rozhodujúcom mieste poškodený a čítanie [andr] ón je rovnako možné ako [paid]ón (mužov alebo chlapcov). Záznam tiež uvádza, že jeho bratom bol Eukarpides, olympijský víťaz v pankratiu.[466] V roku 394 hry zakázal osobitným ediktom rímsky cisár Theodosius I.[1] Na nasledujúci rok vpadli do Olympie Vizigóti pod vedením Alaricha I. V roku 406 rímsky cisár Theodosius II. rozkázal zrúcať v Olympii pohanské chrámy a svätyne, ale jeho rozkaz bol nevykonaný. Jeho opätovný rozkaz zničiť Olympiu z roku 426 bol už ale splnený a dielo skazy dovršili aj zemetrasenia v rokoch 522 a 551.[3]

Zoznam olympionikov s neznámym dátumom hier[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Disciplína Poznámky – zdroj
Ainétos z Amyklai (Lakónia) pentathlon [468]
Aischines z Élidy pentathlon [58]
Anauchidas z Élidy palé juniorov, palé [469]
Ageles z Chiu pygmé juniorov [288]
Aristeides z Élidy hoplitodromos [470]
Brimias z Élidy pygmé [471]
Butas z Milétu pygmé juniorov [253]
Chaireas zo Sikyónu pygmé juniorov [472]
Charinos z Élidy diaulos, hoplitodromos [288]
Dionysid[oros] z Mylasy palé juniorov [473]
Eualkidas z Élidy pygmé juniorov [53]
Euanthes z Kyziku pygmé [285]
Ferenikos z Élidy palé juniorov [474]
Filles z Élidy palé juniorov [79]
Eurydamas z Kyrény pygmé [475]
Gorgos z Élidy pentathlon, diaulos a hoplitodromos [476]
Klearetos z Élidy pentathlon [311]
Kleinomachos z Élidy pentathlon [239]
Kriannios z Élidy hoplitodromos [334]
Menalkes z Élidy pentathlon [471]
Neolaidas z Élidy stadiodromos juniorov, hoplitodromos [113]
Nikasylos z Rodu palé [113]
Prokles z Andru pygmé juniorov [58]
Rufus disc. neznáma [477]
Theodóros z Élidy pentathlon [275]
[....]nos z Élidy syn Dionyso[---] disc. neznáma [478]
......... z Krotónu disc. neznáma [478]
......... z Rodu palé juniorov [478]
......... z Rodu dolichos [478]
......... palé [479]
......... palé [479]
......... diaulos [479]
......... diaulos [479]
......... diaulos [479]
......... diaulos [479]
......... disc. neznáma [479]
[....]ykarpos z Tróady pygmé [466]

Málo pravdepodobní olympijskí víťazi[upraviť | upraviť zdroj]

Oxyrhynský papyrus 222 je útržkovitý grécky papyrusový rukopis z 3. storočia obsahujúci zoznam olympijských víťazov od neznámeho autora.
Odpočívajúci boxer. Bronzová socha v životnej veľkosti v minulosti pripisovaná aténskemu sochárovi Apollóniovi z polovice 1. storočia pred Kr. (Rímske národné múzeum)

Zoznam olympionikov, o víťazstve ktorých má L. Moretti pochybnosti.[480]

Meno Disciplína Poznámky - zdroj
Amfilochos z Antiochie dolichos syn Theisóna [481]
Annikeris z Kyrény tethrippon [481]
(?) Anubion z Egypta disc. neznáma [482]
[A]ristarch[os] disc. neznáma [482]
? M. Aurelius Abas z Adady dolichos [482]
M. Aurelius Pappus z Myry pygmé syn Onesima [482]
M. Aurelius Silvanus z Hermopolisu Súťaž trubačov a hlásateľov [482]
? Aurelius Toalios z Oinoandy ? pankration [482]
Epigonos z Trallidy disc. neznáma [483]
? Eudaimón z Egypta pygmé [483]
? M. Iustius Marcianus Rufus zo Sinópy pygmé [483]
? Leukaros z Akarnanie pankration [483]
? Lykos z Messénie pentathlon [483]
? Markianos z Thyateiry disc. neznáma syn Marciana [484]
Mnasiadas z Argosu disc. neznáma [484]
Periandros z Korintu tethrippon [485][484]
? Forystas z Tanagry Súťaž trubačov a hlásateľov [484]
Platón z Atén palé [484]
? M. Popillius Sotys z Pergy diaulos [486]
? Skopas z Krannonu ? tethrippon syn Kreóna [486]
? Thrasym[---] disc. neznáma [486]
? Timarras disc. neznáma [486]
? ......... zo Sparty ? pygmé syn Cheilóna [486]
? ......... z Larisy kelés [486]
? ......... disc. neznáma [487]
? .........(zrejme) z Bitýnie disc. neznáma [487]
? ......... z Milétu palé [487]
? ......... disc. neznáma [487]

Olympijskí víťazi zo zoznamu H. Förstera vylúčení L. Morettim[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam olympijských víťazov publikovaných v roku 1891 historikom H. Försterom (Die Sieger in den olympischen Spielen[86][488]), ktorých Luigi Moretti zo svojho zoznamu definitívne vylúčil.[489]

  1. Agathinos z Élidy, syn Thrasybula (Förster, č. 753)[490]
  2. Androleos, box, Anthologia Palatina, XI, 81 [87]
  3. Aulos, box, Anthologia Palatina, XI, 258 [88]
  4. M. Aurelius Petronius Celsus, nazývaný aj Menippos, syn P. Aelia Tydea (Förster, č. 181)
  5. L. Cosinnius Gaianus z Efezu (Förster, č. 821)
  6. Glaukias z Rhégia, syn Lykkida (Förster, S. 26)[491] (IvO 271 [89])
  7. Maiandreus z Efezu (Förster, č. 738)
  8. Megakles z Atén, tethrippon (Förster, č. 85)
  9. Olympikos (?), box, Anthologia Palatina, XI, 75 sg.
  10. Fayllos, hoplitodromos, zo schólia Acharňania 215 od Aristofana
  11. Praxiteles zo Syrakúz, syn Krinisa (Förster, č. 175)
  12. Serapión z Magnésie, syn Serapióna (Förster, č. 824) C.I.G., 2933
  13. M. Ulpius Firmus Domesticus, syn M. Ulpia Domestica (Förster, č. 709) IG, XIV, 1110

Referencie a bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Lesley Adkins & Roy A. Adkins. Starověké Řecko. Praha : Slovart, 2011. ISBN 978-80-7391-580-3. S. 363.
  2. Kronika ľudstva. Bratislava : Fortuna print, 1995. ISBN 80-7153-090-5. S. 68.
  3. a b c d Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 253.
  4. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 178.
  5. Frank Zarnowski, The Pentathlon of the Ancient World, str. 109-123.[1]
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi fj fk fl fm fn fo fp fq fr fs ft fu fv fw fx fy fz ga gb gc gd ge gf gg Eusebios, Kronika 2,193.[2]
  7. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 246.
  8. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,8,6.
  9. Dionysios z Halikarnasu, Antiquitates Romanae 2,58.[3]
  10. a b Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 377-378.
  11. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 66-602-22-8.6. S. 310.
  12. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,8,7.
  13. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 316.
  14. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 378.
  15. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 2,24,7.
  16. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 48.
  17. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 4,23,4.
  18. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,8,8.
  19. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,19,1.
  20. Diogenes Laertios. Životopisy slávnych filozofov. Bratislava : Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2007. ISBN 978-80-8061-286-3. S. 61.
  21. James Lynch. The Ancient Olympiads. London : Print, 2015. ISBN 978-1-98794-400-6. S. 1 - 469 [4].
  22. a b c d e f g Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,8,9.
  23. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,9,1.
  24. Jérôme Sanchez, Le meilleur combattant de tous les temps str. 89.[5]
  25. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 3,46.
  26. a b c d e f g Jérôme Sanchez, Le meilleur combattant de tous les temps str. 89.[6]
  27. Flavios Filostratos, De arte gymnastica libellus, 13,5.
  28. Herodotos, História, 6,125.
  29. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 10,7,4.
  30. Diogenes Laertios. Životopisy slávnych filozofov. Bratislava : Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2007. ISBN 978-80-8061-286-3. S. 309.
  31. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 37.
  32. Diodoros, Bibliotheca historia, 5,9,2.
  33. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 8,40,1.
  34. Herodotos, História, 6,126.
  35. a b c d Mark Golden, Sport in the Ancient World from A to Z, str.167.[7]
  36. Herodotos, História, 6,122.
  37. Herodotos, História, 6,36,1.
  38. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 10,5,13.
  39. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,10,8.
  40. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,18,7.
  41. a b c d e f Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,5.
  42. Flavios Filostratos, De arte gymnastica libellus, 13,10.
  43. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 4,41.
  44. a b c Herodotos, História, 6,103.
  45. Diogenes Laertios. Životopisy slávnych filozofov. Bratislava : Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2007. ISBN 978-80-8061-286-3. S. 300.
  46. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,11.
  47. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,10,4.
  48. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,10,3.
  49. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 44.
  50. a b c d Mark Golden, Sport in the Ancient World from A to Z str. 166.
  51. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,13,9.
  52. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 5,1.
  53. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,16,6.
  54. a b Pindaros, Pythionikais, 10, 15-20.
  55. Inscriptiones Graecae, IvO 142 [8]
  56. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 46.
  57. Pindaros, Olympionikoi, 13, 35.
  58. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,13.
  59. Herodotos, História, 6,70.
  60. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 48 (158).
  61. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 5,50.
  62. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 248.
  63. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,9,9.
  64. a b c d Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 30.
  65. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 248-250.
  66. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 6,1.
  67. Diogenes Laertios. Životopisy slávnych filozofov. Bratislava : Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2007. ISBN 978-80-8061-286-3. S. 310.
  68. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 59.
  69. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 6,34.
  70. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 3,11,6.
  71. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,9,6.
  72. a b Pindaros, Pythionikais, 10.
  73. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,4.
  74. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,13,1.
  75. Kallimachos, Aitia 3, fr. 3, 84-85.
  76. a b c Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 53.
  77. Arthur Milton Young, Legend Builders of the West str. 195.
  78. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,10,9.
  79. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,9,4.
  80. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,7,10.
  81. a b Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 450.
  82. Maria Stamatopoulou, Thessalians Abroad, the Caseof Pharsalos, str. 214.
  83. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,6,6.
  84. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 176.
  85. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,13,7.
  86. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 445.
  87. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,6,5.
  88. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 56.
  89. a b c d Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 56.
  90. a b c d e Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 57.
  91. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 9,18.
  92. Simónides z Keu, Epigrammata, 13,14.
  93. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,9,1.
  94. Pindaros, Olympionikoi, 10.
  95. Pindaros, Olympionikoi, 2-3.
  96. a b Pindaros, Olympionikoi, 1.
  97. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 58.
  98. Diodoros, Bibliotheca historia, 11,53.
  99. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,4,11.
  100. Inscriptiones Graecae, IvO 146 [9]
  101. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 8,42,8.
  102. a b c d Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 59.
  103. a b c d Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 60.
  104. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 5,1.
  105. Pindaros, Olympionikoi, 9,92-93.
  106. Oxyrhynský papyrus 222, Menalkés z Opuntu, 38. riadok vľavo
  107. Oxyrhynský papyrus 222, Epitimadas z Argu, 39. riadok vľavo
  108. Pindaros, Olympionikoi, 6.
  109. a b c d e Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 61.
  110. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,7,4.
  111. Aristofanes, Sfékes, 1382 - 1385.
  112. a b c d e Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,7,1.
  113. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,1.
  114. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 440-441.
  115. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,18,1.
  116. Plinius Secundus, Naturalis Historia, 10,180.
  117. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 10,1.
  118. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 261.
  119. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 8.
  120. Pindaros, Nemeonikoi, 2.
  121. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku II.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1974. 25-027-74. S. 383 vysvětlivky.
  122. Pindaros, Olympionikoi, 8.
  123. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,4,11.
  124. Pindaros, Pythionikais, 4, 5.
  125. a b c Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 65.
  126. a b Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 249.
  127. Dionysios, Rhémaiké archaiologia, 10,26.
  128. Oxyrhynský papyrus 222, Anthrópos, 9. riadok
  129. Oxyrhynský papyrus 222, Timanthes z Kleón, 10. riadok
  130. Oxyrhynský papyrus 222, Ikadion (z Kréty ?), 11. riadok
  131. Oxyrhynský papyrus 222, Frynichos, 12. riadok
  132. a b c d Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 445.
  133. Oxyrhynský papyrus 222, Linas z S..., 14. riadok
  134. Oxyrhynský papyrus 222, Diakto[rides] z..., 15. riadok
  135. Oxyrhynský papyrus 222, Aigias z N..., 16. riadok
  136. a b Pindaros, Olympionikoi, 4, 5.
  137. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 66.
  138. Oxyrhynský papyrus 222, Lykos z Larisy, 17. riadok
  139. Oxyrhynský papyrus 222, Euboulos, 18. riadok
  140. Oxyrhynský papyrus 222, Hippobotos, 19. riadok
  141. Oxyrhynský papyrus 222, Pythokles z Élidy, 20. riadok
  142. Oxyrhynský papyrus 222, Aristón, 22. riadok
  143. Pindaros, Epinikion, Olympijské ódy 7.[10]
  144. Bakchylides, Epinikos, 6-7.
  145. Oxyrhynský papyrus 222, Kleodóros, 25. riadok
  146. Oxyrhynský papyrus 222, Apollodóros, 26. riadok
  147. Oxyrhynský papyrus 222, Lykos z Tesálie, 27. riadok
  148. Oxyrhynský papyrus 222, Pythón (z Himery ?), 29. riadok
  149. Oxyrhynský papyrus 222, Eukleides, 31. riadok
  150. Oxyrhynský papyrus 222, Aigeidas z Kréty, 32. riadok
  151. Oxyrhynský papyrus 222, Kétón z Lokridy, 33. riadok
  152. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,9,3.
  153. Oxyrhynský papyrus 222, Chaimón z Argu, 34. riadok
  154. a b Pindaros, Epinikion, Olympijské ódy 7.[11]
  155. Oxyrhynský papyrus 222, Lacharidas, 37. riadok
  156. Oxyrhynský papyrus 222, Polynikos, 38. riadok
  157. Oxyrhynský papyrus 222, Aristón, 39. riadok
  158. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 566 vysvětlivky.
  159. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,2,1-2.
  160. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,10,5.
  161. a b Mark Golden, Sport in the Ancient World from A to Z str. 164.
  162. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,7,9.
  163. Michael Scott, Delphi and Olympia str. 199.
  164. Diodoros, Bibliotheca historia, 12,33.
  165. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,10,6.
  166. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,8,5.
  167. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 101.
  168. Diodoros, Bibliotheca historia, 12,37.
  169. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,2,1-2.
  170. Diodoros, Bibliotheca historia, 12,49.
  171. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 2.
  172. Diodoros, Bibliotheca historia, 12,65.
  173. a b Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 41.
  174. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 96.
  175. Diodoros, Bibliotheca historia, 12,77.
  176. a b Thukydides. Dejiny peloponézskej vojny, V,49. Martin : THETIS, 2010. ISBN 978-80-970115-4-3. S. 107.
  177. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,8,1.
  178. Thukydides. Dejiny peloponézskej vojny, V,50. Martin : THETIS, 2010. ISBN 978-80-970115-4-3. S. 108.
  179. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,12.
  180. Diodoros, Bibliotheca historia, 12,82,1.
  181. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 77 (342).
  182. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,3,11.
  183. Lesley Adkins & Roy A. Adkins. Starověké Řecko. Praha : Slovart, 2011. ISBN 978-80-7391-580-3. S. 48.
  184. Diodoros, Bibliotheca historia, 13,34,1.
  185. Arrianos, Anabasis, 1,11,1.
  186. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,8,10.
  187. Xenofón, Hellénika, 2,3,1.
  188. Diodoros, Bibliotheca historia, 14,11,5.
  189. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,1,3.
  190. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,6,2.
  191. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 139.
  192. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,7,2.
  193. Diodoros, Bibliotheca historia, 14,35,1.
  194. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,8,4.
  195. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,8,2.
  196. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 11.
  197. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 80 (361).
  198. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,2,8.
  199. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 81 (366).
  200. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku II.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1974. 25-027-74. S. 164.
  201. E. Lobel, P.Oxy.XXIII 2381, Krokinas.
  202. a b c d P.Oxy.XXIII 2381
  203. Demostenes, Kata Theokrinou, 58,66.
  204. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 429.
  205. a b Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 248.
  206. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 165.
  207. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 44.
  208. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 82.
  209. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,21,3.
  210. Diodoros, Bibliotheca historia, 14,107.
  211. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 566 vysvěstlivky.
  212. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,21,3-5.
  213. a b Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 431-432.
  214. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,2,1.
  215. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,1,4.
  216. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,18,6.
  217. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,3,9.
  218. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 441.
  219. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,6,3.
  220. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,9,2.
  221. Diodoros, Bibliotheca historia, 15,23.
  222. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,3,13.
  223. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,1,4-5.
  224. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,3,5.
  225. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 4,27,9.
  226. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,3,2.
  227. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,3,4.
  228. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,13,6.
  229. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 88.
  230. Diodoros, Bibliotheca historia, 15,71.
  231. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 432.
  232. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 3,17,6.
  233. Diodoros, Bibliotheca historia, 15,78.
  234. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,4,2.
  235. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,8,3.
  236. a b c Iulius Pollux, Onomasticon, 4,92.
  237. Chronographiae: The Extant Fragments str. 207
  238. Demostenes, Peri tou Stefanou, 18,319.
  239. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,15,1.
  240. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,12,7.
  241. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku II.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1974. 25-027-74. S. 266.
  242. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 435.
  243. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 250.
  244. a b c Plutarchos, Bioi Paralléloi, Alexandros, 3,8-9.
  245. Diodoros, Bibliotheca historia, 16,37.
  246. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 7,27,7.
  247. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,4,1.
  248. Inscriptiones Graecae, IG II² 3127
  249. Arrianos, Alexandrou Anabasis, 2,15,3-4.
  250. Papyrus Oxyrhynchus 12 V
  251. Inscriptiones Graecae, Roesch, IThesp 208 [12]
  252. Diodoros, Bibliotheca historia, 16,69.
  253. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,17,3.
  254. Inscriptiones Graecae, IG II² 226 [13]
  255. Diodoros, Bibliotheca historia, 16,77.
  256. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,16,5.
  257. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,4.
  258. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 250-251.
  259. Diodoros, Bibliotheca historia, 16,91.
  260. Diodoros, Bibliotheca historia, 17,100.
  261. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2004. ISBN 0-203-49732-5. S. 107.
  262. Diodoros, Bibliotheca historia, 17,40.
  263. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,21,5-7.
  264. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,4,6.
  265. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,4,5.
  266. B. P. Grenfell, A. S. Hunt, The Oxyrhynchus Papyri, str. 29, V, 15.[14]
  267. Eusebios, Chronikoi kanones, I,206.
  268. Suda, Démades, delta 415.
  269. a b c d e f g h i Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 181.
  270. Diodoros, Bibliotheca historia, 17,113,1.
  271. a b c Athénaios, Deipnosofistai, 10,4.
  272. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,13,5.
  273. B. P. Grenfell, A. S. Hunt, The Oxyrhynchus Papyri, str. 28, VI, 3.[15]
  274. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,17,4.
  275. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,16,8.
  276. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,17,5.
  277. Diodoros, Bibliotheca historia, 19,77.
  278. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,13,11.
  279. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 250.
  280. Diodoros, Bibliotheca historia, 20,37.
  281. a b Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 10.
  282. Wilhelm Dittenberg, ed., Sylloge Inscriptionum Graecarum I Lindos 68; SIG3 314
  283. Diodoros, Bibliotheca historia, 20,91.
  284. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,12,6.
  285. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,4,10.
  286. a b Africanus, Chronographiae 209.[16]
  287. Mark Golden, Sport in the Ancient World from A to Z, 33
  288. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,15,1.
  289. Jérôme Sanchez, Le meilleur combattant de tous les temps - 4ème édition, str. 97
  290. Inscriptiones Graecae, IG V,1 649 [17]
  291. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 101.
  292. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Apollónios z Alexandrie, fr. č. 4, 15. riadok
  293. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Pasichoros z Boiótie, fr. č. 4. 16. riadok
  294. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Timarchos z Mantineie, fr. č. 4, 18. r.
  295. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Amfiares zo Sparty, fr. č. 4, 19. riadok
  296. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Kallippos z Rodu, fr. č. 4, 20. r.
  297. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Nikón z Boiótie, fr. č. 4, 21. riadok
  298. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Antipatros z Milétu, fr. č. 4.
  299. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, (Só)siadés z Trallesu, fr. č. 4, 24. riadok [18]
  300. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Myrkeus, fr. č. 4, 26. riadok [19]
  301. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, [---]z Magnésie nad Maiandrom, fr. č. 4, 28. r.
  302. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Pandión z Tesálie, fr. č. 4, 30-31. riadok
  303. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 167.
  304. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,17,2.
  305. Inscriptiones Graecae, IvO 174 [20]
  306. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 3,21,1.
  307. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,12,2.
  308. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 20.
  309. Inscriptiones Graecae, IvO 175 [21]
  310. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,3,8.
  311. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,16,9.
  312. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,17,7.
  313. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, Karteros z Tesálie, fr. č. 6+7, 1. a 2. riadok [22]
  314. Oxyrhynský papyrus XVII. 2082, M[........] z Krannónu, fr. č. 6+7, 3. riadok [23]
  315. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,8,11.
  316. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 104.
  317. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 83.
  318. a b c Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 106.
  319. Inscriptiones Graecae, IG V,1 708 [24]
  320. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 107.
  321. Inscriptiones Graecae, IvO 299
  322. Polybius, str.17
  323. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,12,5-6.
  324. Johann Heinrich Krause, Alten Hellas, str. 366.[25]
  325. Sylloge inscriptionum graecarum, Syll.³ 256 [26]
  326. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 108.
  327. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,15,10.
  328. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,15,3.
  329. Inscriptiones Graecae, IvO 182 [27]
  330. a b c d e Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,21,10.
  331. Inscriptiones Graecae, IvO 184
  332. a b Inscriptiones Graecae, IG 5.2 143.
  333. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 110.
  334. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,17,1.
  335. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,4,9.
  336. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 111.
  337. Frank Zarnowski, The Pentathlon of the Ancient World str. 101.[28]
  338. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 111 (605).
  339. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,15,6.
  340. Inscriptiones Graecae, IG XII,1 841 [29]
  341. a b c d Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,13,4.
  342. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,16,7.
  343. a b Je, Le meilleur combattant de tous les temps, 97
  344. a b c Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 113.
  345. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 178.
  346. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku II.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1974. 25-027-74. S. 45.
  347. M. I. Finley, H. W. Pleket, The Olympic Games str.91.
  348. Ole Thomsen, Classica et Mediaevalia 49, str.38.[30]
  349. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 3,22,5.
  350. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 115.
  351. Inscriptiones Graecae, IvO 197 [31]
  352. Inscriptiones Graecae, IvO 192 [32]
  353. Inscriptiones Graecae, IvO 198
  354. Inscriptiones Graecae, IvO 199 [33]
  355. Inscriptiones Graecae, IvO 200 [34]
  356. Inscriptiones Graecae, IvO 201 [35]
  357. Inscriptiones Graecae, IvO 202 [36]
  358. Inscriptiones Graecae, IvO 203 [37]
  359. Inscriptiones Graecae, IvO 205 [38]
  360. Supplementum Epigraphicum Graecum, SEG 15:255 [39]
  361. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 116.
  362. a b c d e f g h i j k l m n Fotios, Myriobiblon, 97.
  363. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,21,9.
  364. Claudius Aelianus, Varia Historia, 4,15.
  365. Inscriptiones Graecae, IvO 214 [40]
  366. Inscriptiones Graecae, IvO 207 [41]
  367. Inscriptiones Graecae, IvO 191
  368. a b c Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 119.
  369. a b Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 162.
  370. Inscriptiones Graecae, IvO 217 [42]
  371. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 174.
  372. a b c Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 51.
  373. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 120.
  374. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,21,16-17.
  375. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 110.
  376. Inscriptiones Graecae, IvO 224 [43]
  377. Inscriptiones Graecae, IvO 220 [44]
  378. Inscriptiones Graecae, IvO 209 [45]
  379. Inscriptiones Graecae, IvO 218 [46]
  380. a b Inscriptiones Graecae, IvO 222 [47]
  381. Inscriptiones Graecae, IvO 221 [48]
  382. a b c Inscriptiones Graecae, IvO 211 [49]
  383. a b Inscriptiones Graecae, IvO 231 [50]
  384. Filippos z Thessaloník, Stefanos, 16,52.[51]
  385. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,21,11.
  386. Asia Minor Coins, Philadelphia (AD 37-41) AE 16 - Gaius (Caligula) - Hermogenes, victor in the Olympic Games [52]
  387. a b c Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 13.
  388. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 123.
  389. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 124.
  390. Jérôme Sanchez, Le meilleur combattant de tous les temps, str. 103.
  391. Dión Chrysostomos, Logoi 28-29.
  392. Inscriptiones Graecae, IvO 225
  393. Inscriptiones Graecae, IvO 226 [53]
  394. Inscriptiones Graecae, IvO 223 [54]
  395. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 125.
  396. a b Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 138.
  397. a b Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 182.
  398. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku II.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1974. 25-027-74. S. 345.
  399. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,13,3.
  400. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,2-3.
  401. a b c d e Inscriptiones Graecae, IvO 232 [55]
  402. Inscriptiones Graecae, IvO 54 [56]
  403. Inscriptiones Graecae, IvO 55 [57]
  404. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 128 (809).
  405. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 68.
  406. a b c d Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 67.
  407. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 482.
  408. Inscriptiones Graecae, IvO 227
  409. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 127.
  410. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 5,21,12-14.
  411. Inscriptiones Graecae, IG II² 3577
  412. Inscriptiones Graecae, IvO 228 [58]
  413. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 129.
  414. Inscriptiones Graecae, Magnesia 220 [59]
  415. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 130.
  416. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 130 (824).
  417. Inscriptiones Graecae, IG V,1 669 [60]
  418. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 131 (845).
  419. Inscriptiones Graecae, IvO 236 [61]
  420. a b c Pausanias, Periégésis tés Hellados, 2,11,8.
  421. Inscriptiones Graecae, IvO 237 [62]
  422. a b c Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 23.
  423. a b Inscriptiones Graecae, IG II² 3163 [63]
  424. Papyri London 3 1178, 78. riadok [64]
  425. Inscriptiones Graecae, IvO 233 [65]
  426. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku II.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1974. 25-027-74. S. 340-341.
  427. Papyri London 3 1178 (S. 214) [66]
  428. Inscriptiones Graecae, IG II² 3161 [67]
  429. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 133.
  430. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 134.
  431. a b c Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 21.
  432. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 135.
  433. Papyri London 3 1178, 84. riadok [68]
  434. a b Inscriptiones Graecae, IGUR I 243 [69]
  435. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 135 (882).
  436. Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 22.
  437. a b Papyri London 3 1178, 63. riadok [70]
  438. a b Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 3.
  439. Inscriptiones Graecae, IGUR I 244 [71]
  440. Inscriptiones Graecae, Smyrna 57 [72]
  441. Inscriptiones Graecae, Ephesos 1146 [73]
  442. a b Inscriptiones Graecae, IG V,1 666 [74]
  443. Inscriptiones Graecae, IvO 239 [75]
  444. Inscriptiones Graecae, IMT Kyz Kapu Dağ 1495 [76]
  445. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 138 (901).
  446. Filostratos, Héróikos, 15, 4 - 6.
  447. Filostratos, De arte gymnastica libellus, 54.
  448. a b Cassius Dio, Historiae Romanae 80,10,2.[77]
  449. Inscriptiones Graecae, Magnesia 263 [78]
  450. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 139.
  451. Inscriptiones Graecae, IG VII 1776, 13. a 14. riadok [79]
  452. a b Inscriptiones Graecae, IG V,1 556 [80]
  453. Papyri London 3 1243 [81]
  454. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 140.
  455. a b c Mark Golden. Sport in the ancient world from A to Z. London : Taylor & Francis, 2003. ISBN 0-203-49732-5. S. 50.
  456. a b Inscriptiones Graecae Urbis Romae, IG.XIV.1107
  457. Inscriptiones Graecae, IG II² 3769 [82]
  458. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 141 (931).
  459. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 252.
  460. Papyri SPP 5 73 II [83]
  461. a b c d Inscriptiones Graecae, IG II² 3169/70 [84]
  462. Inscriptiones Graecae, CIG 3427 r 6-7
  463. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 142.
  464. Vojtech Zamarovský. Vzkriesenie Olympie. Bratislava : Šport, 1986. 77-043-86. S. 200.
  465. P.Oxy.XIV 1643, Appointment of a Representative edd. B. P. Grenfell, A. S. Hunt
  466. a b c d e f g h i j k Peter Mauritsch, Antike Lebenswelten, str. 90.[85]
  467. Moses z Choreny, Historia Armenorum, 3,40.
  468. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 3,18,7.
  469. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,14,11.
  470. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,16,4.
  471. a b Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,16,5.
  472. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,3,1.
  473. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 144 (957).
  474. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,16,1.
  475. Claudius Aelianus, Varia Historia, 10,19.
  476. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 6,15,9.
  477. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 146 (977).
  478. a b c d Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 146.
  479. a b c d e f g Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 147.
  480. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 147-152.
  481. a b Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 147.
  482. a b c d e f Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 148.
  483. a b c d e Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 149.
  484. a b c d e Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 150.
  485. Diogenes Laertios. Životopisy slávnych filozofov. Bratislava : Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2007. ISBN 978-80-8061-286-3. S. 67-68.
  486. a b c d e f Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 151.
  487. a b c d Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 152.
  488. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 25.
  489. Luigi Moretti; Maria Elisa Garcia Barraco; Ilaria Soda. Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai : testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C). Roma : Arbor sapientiae, 2014. ISBN 978-88-97805-32-8. S. 152-153.
  490. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 458.
  491. Pausanias. Pausaniás, cesta po Řecku I.. Praha : nakladatelství Svoboda, 1973. 25-039-73. S. 424.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]