Zoznam ostatných chránených rastlín na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených rastlín na Slovensku, ktorý zahŕňa machorasty, lišajníky a huby a ich spoločenská hodnota.

Machorasty[upraviť | upraviť kód]

Poznámka Vedecké meno Slovenské meno €/jedinec
Rožteky
Nothothylas orbicularis (Schwein.) Sull.
Pečeňovky
Athalamia hyalina (Sommerf.) S. Hatt. hrdzavka číra 23
Cephalozia macounii (Aust.) Aust. šiškovec
Jungermannia handelii (Schiffn.) Amak. trsovka
SR Mannia triandra (Scop.) Grolle grimaldia trojtyčinková 23
* Marsupella profunda Lindb. mešcovka
Metzgeria fruticulosa (Dicks.) A. Evans stužtička kríčkovitá 23
Petalophyllum ralfsii (Wils.) Ness & Gott.
Riccardia incurvata Lindb. chabuľa zakrivená 37
Riccia breidleri Jur. mrvka
Riella helicophylla (Bory & Mont.) Mont.
SR Scapania massolongi (Müll. Frib.) Müll. Frib. korýtkovec 51
Machy
Bruchia vogesiaca Schwaegr.
Bryhnia novae-angliae (Sull & Lesq.) Grout
* Bryoerythrophyllum campylocarpum (C. Müll.) Crum
[syn. Bryoerythrophyllum machadoanum (Sergio) M. O. Hill]
palošík
Bryum marratii Hook. f. et Wilson prútnik Marratov 37
SR Buxbaumia viridis (Moug. ex DC) Brid. ex Moug. et Nestl. kyjanôčka zelená 23
Calliergon trifarium (F. Web. et D. Mohr) Kindb. barinovec trojradý 28
Cynodontium suecicum (H. Arn. & C. Jens.) I. Hag. zubatec
SR Dicranum viride (Sull. et Lesq.) Lindb. dvojhrot 28
Dichelyma capillaceum (With.) Myr.
Distichophyllum carinatum Dix. et Nich.
Drepanocladus lycopodioides (Brid.) Warnst. kosáčik plavúňovitý 37
* Echinodium spinosum (Mitt.) Jur.
Encalypta mutica I. Hagen šišiačik
Entosthodon hungaricus (Boros) Loeske miešok slanomilný 23
Fissidens arnoldii Ruthe pošvatec Arnoldov 23
Hamatocaulis lapponicus Norrl. Hedenäs kosáčik
SR Hamatocaulis vernicosus (Mitt.) Hedenas
[syn.Drepanocladusvernicosus (Mitt.) Warnst.]
kosáčik 23
Helodium blandowii (F. Weber et D. Mohr) Warnst. plstnatec rašelinový 9
Herzogiella turfacea (Lindb.) I. Wats.
Hygrohypnum montanum (Lindb.) Broth. zmáčanec
SR Meesia longiseta Hedw. bakuľka 51
Meesia triquetra (Richter) Angstr. bakuľka trojrohá 23
SR Ochyraea tatrensis Váňa ochyrea tatranská 51
Orthothecium lapponicum (Schimp.) C. Hartm. rovnoplod
SR Ex Orthotrichum rogeri Brid. bochník Rogerov 51
Paludella squarrosa (Hedw.) Brid. močiarka kostrbatá 9
Plagiomnium drummondii (Bruch & Schimp.) T. Kop. merík
Pyramidula tetragona (Bird.) Bird. ihlanovka štvorboká 23
Scorpidium scorpioides (Hedw.) Limpr. šťúrovník dutolistý 51
Sphagnum pylaisii Brid. rašelinník
Tayloria rudolphiana (Garov) B. & S.
* Thamnobryum fernandesii Sergio stromkovec
SR Tortella rigens(Hedw.) Loeske závitovka 37
Zygodon viridissimus (Dicks.) Brid. jarmovec zelený 23

Lišajníky[upraviť | upraviť kód]

Poznámka Vedecké meno Slovenské meno €/jedinec
Alectoria sarmentosa (Ach.) Ach. alektória rozkonárená 23
Bryoria bicolor (Ehrh.) Brodo et D. Hawksw. fúzatec dvojfarebný 23
Bryoria chalybeiformis (L.) Brodo et D. Hawksw. fúzatec modrastý 9
Bryoria implexa (Hoffm.) Brodo et D. Hawksw. fúzatec posplietaný 9
Bryoria lanestris (Ach.) Brodo et D. Hawksw. fúzatec vlnitý 9
Bryoria nadvornikiana (Gyeln.) Brodo et D. Hawksw. fúzatec Nádvorníkov 9
Cetraria islandica (L.) Ach. pľuzgierka islandská 2,00/cm²
Cladonia stellaris (Opiz) Pouzar et Vězda dutohlávka horská 9
Lobaria amplissima (Scop.) Forssell jamkatec veľký 51,00/cm²
Lobaria pulmonaria (L.) Hoffm. jamkatec pľúcny 23,00/cm²
Parmotrema chinense (Osbeck) Hale at Ahti diskovka perlová 9,00/cm²
Ramalina fraxinea (L.) Ach. stužkovec jaseňový 37
Usnea barbata (L.) Weber ex Wigg. bradatec obyčajný 9
Usnea filipendula Stirt. s. str. bradatec drsný 9
Usnea florida (L.) Weber ex Wigg. bradatec rozkvitnutý 23
Usnea intermedia (A. Massal.) Jatta bradatec bukový 23
Usnea subfloridana Stirt. bradatec chochlatý 23

Huby (Makromycéty)[upraviť | upraviť kód]

Poznámka Vedecké meno Slovenské meno €/jedinec
Agaricus maleolens F. H. Mřller pečiarka krémová 32
Agrocybe cylindracea (DC.) Maire poľnička topoľová 92
Amanita caesarea (Scop.) Pers. muchotrávka cisárska 74
Amanita friabilis (P.Karst.) Bas muchotrávka jelšová 97
Amanita strobiliformis (Paulet) Bertillon muchotrávka šiškovitá 23
Amanita vittadinii (Moretti) Vittad. muchotrávka Vittadiniho 97
Battarraea stevenii(Libosch.) Fr. piesočnatka Stevenova 115
Boletus appendiculatus Schaeff. hríb príveskatý 32
Boletus dupainii Boud. hríb Dupainov 115
Boletus fechtneri Velen. hríb striebristý 51
Boletus fragrans Vittad. hríb voňavý 37
Boletus impolitus Fr. hríb plavý 46
Boletus junquilleus (Quél.) Boud. hríb žltý 92
Boletus lupinus Fr. hríb vlčí 46
Boletus queletii Schulzer hríb Quéletov 28
Boletus radicans Pers. hríb horký 46
Boletus regius Krombh. hríb kráľovský 46
Boletus rhodoxanthus (Krombh.) Kallenb. hríb purpurový 32
Boletus speciosus Frost hríb nádherný 46
Boletus torosus Fr. hríb zavalitý 115
Calvatia creatacea (Berk.) Lloyd rozpadavec tatranský 74
Catathelasma imperiale (Fr.) Singer náramkovka cisárska 88
Chalciporus rubinus (W. G. Sm.) Singer meďovec rubínový 69
Chamaemyces fracidus (Fr.) Donk bedľovník orosený 46
Chamonixia caespitosa Rolland šamonia modrejúca 101
Clavariadelphus truncatus (Quél.) Donk kyjak useknutý 64
Crepidotus crocophyllus (Berk.) Sacc. pahliva šafranová 32
Endoptychum agaricoides Czern. strieška bedľovitá 115
Entoloma euchroum (Pers.) Donk hodvábnica fialovomodrá 92
Floccularia straminea (Krombh.) Pouzar vločkovka žltozelená 32
Fomitopsis officinalis (Vill.) Bondartsev et Singer práchnovček lekársky 106
Gomphidius roseus (Nees) Fr. sliziak ružový 23
Gomphus clavatus (Pers.) Gray lievikovec kyjakovitý 74
Gyromitra fastigiata (Krombh.) Rehm ušiak zväzkovitý 32
Hapalopilus croceus (Pers.) Bondartsev et Singer hlinovec šafranový 51
Hericium erinaceus (Bull.) Pers. koralovec ježovitý 69
Hydropus atramentosus (Kalchbr.) Kotl. et Pouzar zvončekovec sadzový 37
Hygrophorus marzuolus (Fr.) Bres. šťavnačka marcová 32
Lactarius repraesentaneus Britzelm. rýdzik nádherný 46
Lepiota hystrix F. H. Mřller et J. E. Lange bedlička pichliačová 97
Leucoagaricus pilatianus(Demoulin) Bon et Boiffard bedlica Pilátova 101
Leucoagaricus sublittoralis(Kühner ex Hora) Singer bedlica pobrežná 115
Leucopaxillus lepistoides (Maire) Singer čechratec stepný 32
Limacella guttata (Fr.) Konrad et Maubl. slizovnica slzivá 46
Myriostoma coliforme(Dicks.) Corda mnohokrčka dierkovaná 37
Omphalina discorosea (Pilát) Herink et Kotl. kalichovka fialovoružová 32
Panaeolus reticulatus Overh. zvoncovec rašeliniskový 69
Phaeocollybia christinae (Fr.) R. Heim koreňovica škoricovohnedá 28
Phaeocollybia festiva (Fr.) R. Heim koreňovica olivová 28
Phellodon confluens (Pers.) Pouzar korkovec zrastený 28
Phylloporus rhodoxanthus (Schwein.) Bres. lupeňopórovec červenožltý 32
Plectania melastoma (Sowerby) Fuckel pakorienovka čierna 101
Pleurotus eryngii (DC.) Quél. hliva kotúčová 78
Psathyrella ammophila (Durieu et Lév.) P. D. Orton drobuľka pieskomilná 41
Pseudoplectania melaena (Fr.) Sacc. misôčka tmavá 69
Pycnoporellus alboluteus (Ellis et Everh.) Kotl. et Pouzar oranžovec bledý 111
Rhodocybe obscura (Pilát) M. M. Moser machovec tmavý 32
Rhodotus palmatus (Bull.) Maire červenáčik obyčajný 74
Ripartitella rickenii (Bohus) Singer vločnica agátová 69
Russula consobrina Fr. plávka smutná 23
Sarcosoma globosum (Schmidel) Rehm mäsovec guľatý 115
Sarcosphaera coronaria (Jacq.) J. Schröt tulipánovka fialová 32
Suillus flavidus (Fr.) C. Presl masliak močiarny 69
Suillus sibiricus (Singer) Singer masliak sibírsky 64
Tuber aestivum Vittad. hľuzovka letná 92
Volvariella caesiocincta P. D. Orton pošvovec menší 32
Volvariella surrecta (J. A. Knapp) Singer pošvovec cudzopasný 69
Xerocomus armeniacus (Quél.) Quél. suchohríb marhuľovožltý 23
Xerocomus moravicus (Vacek) Herink suchohríb moravský 92
Xerocomus parasiticus (Bull.) Quél. suchohríb cudzopasný 69

Poznámky[upraviť | upraviť kód]

  1. Druhy európskeho významu sú vyznačené polotučne, ostatné druhy sa považujú za druhy národného významu.
  2. Druhy európskeho významu, ktoré sa na Slovensku prirodzene vyskytujú, sú označené symbolom SR.
  3. Druhy národného významu a druhy európskeho významu, ktoré sa na Slovensku vyskytujú prirodzene, sa považujú za pôvodné druhy chránených rastlín.
  4. Prioritné druhy sú označené znakom *.
  5. Druhy na území Slovenska pravdepodobne vyhynuté (zväčša niekoľko rokov nezvestné) sú označené skratkou Ex?.
  6. Druhy na území Slovenska vyhynuté (niekoľko rokov nezvestné) sú označené skratkou Ex.
  7. Dreviny sú označené znakom +.
  8. Druhy, ktorých ochrana sa vzťahuje len na jedince rastúce za hranicami zastavaného územia obce, sú označené znakom #1.
  9. Spoločenská hodnota drevín označených znakom + sa zvyšuje podľa výšky dreviny takto:[1]
Výška dreviny v cm
50 - 200 100
201 - 300 166
301 - 500 365
501 - 1 000 664
1 001 - 2 000 996
nad 2 000 1660

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Vyhláška č. 158/2014 Z. z. [online]. [Cit. 2016-05-28]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť kód]